Checka in: Hotell Fängelset i Västervik – ett fängslande boende

Att bo på annorlunda hotell är alltid roligt, tänkte vi och checkade in på Hotell Fängelset i Västervik. Byggnaden är en gammal fängelsebyggnad som idag är ombyggd till hotell. Det ligger centralt till och har centralstationen som granne. Jag hade ingen aning om att det ens fanns ett fängelse som låg så centralt, eller att det nu är ett hotell. Jag hittade det av en slump när jag försökte hitta ett sista minuten boende i Västervik.

Hotell Fängelset, Västervik Hotell Fängelset, Västervik Hotell Fängelset, Västervik

Känslan av att vara en fånge

Jag vet inte riktigt om jag kan kalla vår cell för rymlig, om jag ska vara helt ärlig. Nej, det var faktiskt lite trångt men vad kan man förvänta sig? Rummet, eller cellen, var ljus med väldigt högt till tak och fönster i alla fall. Det var lite på gränsen till att jag kände mig helt instängd där och jag kan bara tänka mig hur en fånge känner sig.

Hotell Fängelset, Västervik

Nytt och fräscht på insidan

Badrummet kändes nyrenoverat och fräscht. Golvet var iskallt och det är nåt jag hatar. Jag önskar att alla hotell hade golvvärme, tänk så skönt det skulle vara!

Hotell, Västervik Fängelsegården, Västervik Västervik Västervik  Västervik

Med anor från 1871

Själva byggnaden är från 1871 och den fungerade faktiskt som fängelse ända fram till 2007. Hotellet är familjeägt och i anslutning till lobbyn så finns även ett mikrobryggeri. Bryggeri Fängelset heter det, vilket inte alls känns so otippat. Man kan gå visning i bryggeriet och de erbjuder även ölprovningar. Vi gjorde inget av det, utan slappade mest på rummet innan vi åkte ut till Lysingsbadet. Där åt vi spansk paella på en ny restaurang, Tapas & Cava. Paellan var riktigt god och det var lagom med mat.

En utställning om det gamla fängelset

I en av korridorerna så finns en utställning om fängelset och dess historia samt om svensk kriminalvård.

Västervik Västervik  Västervik Västervik Västervik  Västervik  Västervik Hotell Fängelset, Västervik Västervik Hotell Fängelset, Västervik

Är du sugen på en natt i fängelse?

Det finns faktiskt flera hotell som ligger i gamla fängelsebyggnader. Förutom hotellet i Västervik så har jag bott på Långholmen i Stockholm. Det finns också fängelsehotell i Umeå, Gävle och Karlstad bland annat. Nu blev jag faktiskt sugen på att bo på fler fängelsehotell!

 

Tags from the story

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *