Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala – en oas av lugn och ro

Jag börjar tisdagsmorgonen med att äta frukost tillsammans med Jennifer då vi båda har övernattat på samma hotell i Stockholm. Sen skiljs vi åt i några timmar för att sedan mötas upp igen och promenera mot centralstationen där en buss från Tallink Silja och ett helt gäng med resebloggare väntar på oss.

Vi ska till Värtahamnen för att resa till Riga med M/S Romantika. Kryssningen vi ska åka på är ingen vanlig nöjeskryssning, utan det är en konferenskryssning tillsammans med NordicTB. Mer om det i ett annat inlägg.

När du åker på kryssning till Riga så ingår ca 5,5 timme på land där du är fri till att göra vad du vill. Något som verkar vara populärt är att gå på spa och det är precis det jag ska göra. Dock inte i Riga, utan i bad- och kurorten Jurmala som ligger längst in i Rigabukten. Innan det är dags för massage på Hotel Jūrmala Spa så hinner vi med en promenad längs både park, gator och i den charmiga småstaden.

Vi blir upphämtade i en minibuss utanför färjeterminalen i Riga och under den dryga halvtimme som det tar att åka till Jurmala så hinner vi prata om allt möjligt med vår guide för dagen; Laura. Hon berättar att det finns 26 kilometer sandstrand i Jurmala och att staden en gång i tiden bestod av hela 13 småbyar, som sedan gick samman år 1959 för att bli det som idag är kurorten Jurmala.

Läs mer: Jurmalas officella sida har massor av tips om vad du kan se och göra.

Bloggtips:  Jag hade fint sällskap av Annika, Otto, Jennifer och Sheida under dagsturen till Jurmala.

Dzintatu park

När jag kliver ut från minibussen så känner jag ett lugn i kroppen. Jag andas lugnt in av de friska och kyliga vindarna samtidigt som alla onödiga tankar sakta börjar försvinna. Istället så fokuserar jag på att vara där och då. Vi börjar med att promenera runt i Dzintatu park som är ett skogs- och parkområde mitt i Jurmala. Här kan man promenera runt i parken, utmana sig i höghöjdsbanor eller göra som vi; klättra upp i det 38 meter höga observationstornet och njuta av en makalös utsikt.

För det mesta så gillar jag höjder och speciellt utsikter, men detta torn är byggt av material som jag inte är överdrivet förtjust i.  Här ser du nämligen rakt igenom trapporna vilket jag inte riktigt gillar. När jag går upp eller ner för en trappa så vill jag gärna ha blicken mot fötterna men samtidigt så vill jag inte se hur högt det är. För många år sedan så missade jag nämligen ett trappsteg när jag skulle gå nedför en trappa, vilket resulterade i en ordentligt stukad fot och ända sen dess försöker jag att ta det lugnt i trappor.

Upp kommer jag till sist och det är värt det lilla obehag som jag kände i trapporna. Utsikten från toppen av utsiktsplattformen erbjuder havsutsikt samtidigt som det känns som att du står mitt uppe vid trädkronorna i en lummig tallskog. Vilket du i och för sig också gör. En häftig känsla. Det blåser kalla vindar uppe i toppen så besöket blir inte långvarigt. Istället tar vi sikte mot dagens andra höjdpunkt, havet!

Tips: Gillar du lummiga skogar och är intresserad av naturupplevelser så kan jag verkligen rekommendera ett besök till nationalparken Kemeri. Jag besökte nationalparken under min allra första roadtrip i Lettland då vi stannade till och hann med en kort promenad. Jag har har skrivit om det här: Genom skog och längs vägar i Lettland

Läs mer: Mina övriga inlägg om Lettland.

Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala - en oas av lugn och ro

En sandstrand täckt av snö så långt ögat mitt når

Vi promenerar förbi hus som ser ut att vara tagna ur en tid i vårt förflutna, kanske till och med från en sagovärld som egentligen inte finns. Allt från färgglada toner och former från förr och spännande arkitektur från idag. Jag tänker att om jag någonsin kommer att bo i ett hus så vill jag gärna bo i ett som är lika färgglatt och unikt som vissa av de husen vi ser längs vår promenad i vågornas stad.

Den tjugosex kilometer långa sandstranden är täckt av vit, gnistrande snö när vi är där och vi är inte ensamma om att vilja få oss en dos av havsdoft och frisk vinterluft. Vår guide försöker ibland få oss att skynda på lite så att vi inte ska komma försent till spaupplevelsen. Men ibland är det så svårt att skynda vidare när det enda du vill göra är att stanna kvar en stund.

Det känns som att vi bara får ett smakprov av allt Jurmala har att erbjuda och det är inte konstigt att jag redan längtar tillbaka. Naturen i Lettland påminner väldigt mycket om vår egna svenska natur och kanske är det därför som det känns lite som att vara hemma. De flesta som besöker Jurmala kommer i första hand från Lettland tätt följt av Ryssland, de övriga baltiska staterna och Skandinavien.

Tips: I utkanten av Jurmala ligger dessutom norra Europas största vattenland – Livu akvaparks. Vi passerar det på vägen och jag hinner tänka att det ser ut som ett roligt ställe att besöka en annan gång.

Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala - en oas av lugn och ro

Jurmala - en oas av lugn och ro

50 minuter av dagdrömmande njutning

När Kenny för många år frågade om vi skulle åka på spa så tror jag att jag dissade den idén ganska snabbt. Jag förstod liksom inte vad som var så mysigt med det, utan föredrog istället äventyrsbad där det hände någonting. Nej, spa var inte min grej. Det där med att slappna av, ta det lugnt och inte göra någonting är något som aldrig har varit min starka sida. Även om jag blir bättre på det för varje dag som går.

När jag några år senare bjöd honom på dagspa i Göteborg så var det som att någonting ändrades inom mig. Jag hade ju egentligen ingen tidigare erfarenhet av spa, men när jag befann mig där i en oas av lugn och vatten så var det som att det bara klickade inom mig. Spa kanske visst var min grej.

Så när jag klev in genom dörrarna till Hotel Jūrmala Spa och åter igen kände den där välbekanta doften av klor och vatten så visste jag att jag verkligen hade valt rätt utflykt.

I Jurmala så finns det tolv olika moderna spacenter och det är en stor del av anledningen till att badorten är så populär oavsett vilken årstid det är. Med anor från den ryska tsartiden och tack vare att Nikolay II gav bort sin strandmark år 1883 så kunde man därefter påbörja bygget av det allra första badhuset med mineralvatten. Det var nämligen så man behandlade krämpor och sjukdomar förr i tiden – mineralvattnet skulle bland annat hjälpa till att rensa våra kroppar från gifter.

Den dåtida badhuskulturen i Jurmala riktade sig mest mot sociteten men idag så är spa och wellness ett välkänt begrepp bland de flesta. Folk har dessutom valt att komma till Jurmala i över 200 år för att njuta av havet, sandstranden och lugnet. Och jag kan mycket väl förstå varför de flesta spaorter ligger nära hav, det är något speciellt med havet. Jag tror att jag dessutom uppskattar det lite extra då jag inte är uppvuxen i närheten av ett hav och då jag även idag bor långt från havet. Jag får istället försöka att ta vara på alla de tillfällen jag får när det gäller besök till havet och de långa sandstränder som ofta finns i närheten.

På resorten så finns det över 200 olika behandlingar och jag är lite glad över att jag inte behövde gå igenom alla för att välja min behandling. Hur är det ens möjligt att bara välja en när det finns så många alternativ? Bland annat så finns det flera olika typer av avkopplande massage, olika vattenbehandlingar, skönhetsbehandlingar för både ansikte och kropp och en spaavdelning med fem olika bastu och tre pooler.

När det är dags för oss att få varsin behandling så får vi dra en lapp ur en korg, i turordning. Alla behandlingar är olika och detta för att göra det rättvist för alla. Min lapp viskar om att min massage heter Alma Salus samtidigt som vår guide från resorten berättar mer om vad behandlingen innehåller. Massageoljorna som används är gjorda av essenser från medelhavets flora och massagen är inspirerad av ritualer som användes av forntida människor i medelhavsområdet, främst etruskerna, grekerna och romarna.

Innan vi lämnar Hotel Jūrmala Spa så åker vi upp till våning 11 för en snabb titt hos Seaside Bar. Det är den högsta platsen i Jurmala och här kan du njuta av både fika och coctails, innan eller efter ditt spa-besök. Baren verkar ha lite oregelbundna öppettider så de rekommenderar att kolla med receptionen om den är öppen.

Tips: Priset för spabehandlingar överlag är ungefär halva priset mot de svenska priserna och med andra ord så är det väldigt prisvärt att gå på spa i Lettland.

Traditionell lettiska mat på Lighthouse Grill

Efter den avslappnande massagen så är det återigen dags att bege oss ut i de friska vintervindarna för att promenera i några minuter till Lighthouse Grill som ligger på Jomas iela (Jomas Street), den rustika och mysiga restaurangen där vi ska inta vår lunch. Det är något med vatten som gör mig hungrig och av erfarenhet så vet jag att den Lettiska maten oftast är väldigt bra.

Maten är förbeställd till vårt sällskap och jag väntar med spänning för att se vad som står på menyn idag. Vi hinner knappt sätta oss ned innan förrätten dyker upp och det är traditionell lettisk mat som det bjuds på idag. Vi har lite begränsat med tid då vi måste hinna tillbaka till Riga innan det är dags för avfärd igen, trots det så känns det aldrig stressigt och vi hinner njuta av maten som serveras.

Jag tror att jag vågar lova att vi alla är både glada, mätta och kanske lite sega när det är dags att gå ut till den väntande minibussen som har kommit för att ta oss tillbaka till M/S Romantika.

Tips: Missa inte att promenera längs Jomas Street som är den lilla gågatan i Jurmala. Här finns barer, kaféer, restauranger och affärer.

Från Sverige till Riga med båt eller flyg

Åk båt till Riga från Stockholm
Tallink Silja har dagliga avgångar mellan Stockholm och Riga och då reser du antingen med M/S Romanika (som jag gjorde) eller M/S Isabelle. Se aktuella avgångar här.

Flyg från Stockholm
Air Baltic och SAS har dagligen direktavgångar mellan Stockholm och Riga.

Flyg från Göteborg/Malmö/övriga Sverige
Air Baltic har en daglig direktavgång mellan Göteborg och Riga, annars är det mellanlandning på övriga avgångar.

Från Riga till Jurmala

Att resa mellan Riga och Jurmala är väldigt enkelt och behöver inte alls kosta speciellt mycket. Du kan välja mellan att åka bil, taxi, tåg eller båt. Jag har hittat all information om hur du tar dig till Jurmala på denna sida och det kan vara värt att dubbelkolla så att all information stämmer.

Åk bil till Jurmala
Det tar ungefär 30 minuter att köra mellan Riga och Jurmala och 15 minuter om du åker direkt från flygplatsen. För att köra in till Jurmala under sommarsäsongen (1 april-30 september) så måste alla fordon betala en daglig avgift på två euro. Du kan betala avgiften antingen kontant, eller med kort via en app.
Läs mer: Mer information om att ta bilen till Jurmala (engelska)

Åk båt till Jurmala
Det går även att åka båt med The New Way ferry som trafikerar Riga-Jurmala dagligen från första maj till 30 september. Färjan avgår klockan 11.00 från Lielais Kristaps-statyn vid floden Daugava. Resan tar ca 2,5 timme enkel väg och från Majoridistriktet i Jurmala så avgår färjan klockan 17.00. Du kan antingen åka enkel väg för 20 euro/vuxen, eller T/R för 30 euro.
Läs mer: Mer information om att åka The New Way ferry (engelska)

Åk tåg till Jurmala
Från Rigas centralstation så kan du åka tåg till Jurmala. Tåget stannar på fjorton olika ställen i Jurmala och beroende på vart du väljer att kliva av så tar det mellan 20-50 minuter att åka från Riga. Tågen går i riktning mot Tukums, Ķemeri eller Sloka. Priset för ett tågbiljett ligger mellan 1.40-1.90 EUR, även detta beroende på vart du väljer att kliva av. Ett tips är att köpa din biljett direkt från luckan i biljetthallen på centralstationen för det är nämligen billigare än om du köper direkt från konduktören på tåget.
Läs mer: Tågtider och annan information.

Disclaimer: Utflykten och spaupplevelsen i Jurmala var en del av #NordicTBSummit, en resa som var möjlig tack vare NordicTB, Tallink Silja, Magnetic Latvia och Live Riga. Text, bild och åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

  1. Har aldrig hørt om Jurmala før men det ser bestemt ud til at være et dejligt sted som jeg godt kunne tænke mig at besøge 🙂 Tak for tip.

    /Annette