Sanningen om vädret i sommarfjällen

Sanningen om vädret i sommarfjällen

Det blir allt mer vanligt att fjällvandra här i Sverige och många väljer att besöka fjällen på grund av bilder som de har sett i sociala medier. Men där syns oftast bilder från de fina dagarna – inte då det regnar, blåser och är dålig sikt. För såna bilder är ju inte alls lika roliga att visa upp, eller hur?

Att säga att vi inte alls påverkas av bilderna i sociala medier är en lögn, om du frågar mig. Vi ser bilder på vackra platser och vill också åka dit. Men en bild säger inte allt och det är lätt att bli lurad av det.

Hur är det med dig, planerar du en resa till fjällen i sommar? Är du förstagångsbesökare? Har du också blivit lockad av alla fina bilder på Instagram?

Sommarfjällen är magiska men de kräver rätt förberedelser. Fjällvädret skiftar, ofta snabbt. Sol kan övergå i blåst och regn på en kort stund. Att vara beredd på allt slags väder under en fjällvistelse är nödvändigt för att den ska bli både njutbar och trygg.

Fjällen skymtar bakom dimman.

Jag fick ett mail från Fjällsäkerhetsrådet nyligen och i det mailet fanns information om viktiga saker att tänka på innan du beger dig ut i fjällen. För även om det är sommar och vackert väder när du ger dig ut så kan det snabbt växla om och då är det bra att vara förberedd. Därför tänkte jag dela med mig om informationen som jag fick i mailet.

“De senaste åren har det kommit allt fler ovana besökare till sommarfjällen. Det är fantastiskt att fler har fått upp ögonen för fjällen men många har fel utrustning och är inte beredda på vad som väntar i form av snabba väderomslag. Vi har därför ställt samman en information om fjällväder och tips om en trygg fjällvistelse.” – Fjällsäkerhetrådet

All information och fakta om fjällvädret är taget ur mailet som jag fick.

Lillebror Jimmy under vår vandring längs Padjelantaleden under en fin sommardag.
Min kompis Linda är ute och vandrar Jämtlandstriangeln med sina två barn under en regnig sommardag.

Vilka är Fjällsäkerhetsrådet?

Fjällsäkerhetsrådet består av representanter för myndigheter och organisationer med stor samlad kunskap om fjällsäkerhet.

Deras uppgift är att förebygga olyckor i fjällen genom att informera och utbilda om fjällsäkerhet, men även genom att stödja forskning och utveckling inom området. Fjällsäkerhetsrådet arbetar under Naturvårdsverket.

Statistik kring nederbörd i fjällen

Fjällsäkerhetsrådet har tillsammans med SMHI sammanställt statistik kring nederbörd mellan 2002 och 2017 för olika väderstationer i fjällen.

De olika stationerna som ingår i statistiken är Katterjåkk, Nikkaluokta, Kvikkjokk, Hemavan, Storlien och Höglekardalen.

Enligt statistiken så faller det nederbörd mellan 15 till 20 dagar varje månad under sommaren. Ganska många dagar, eller hur? Det är dock inte bara störtregn utan kan vara allt från 0,1 mm och mer. Därför räknas allt från lättare och kortvarigt duggregn till ihållande och kraftigare nederbörd till statistiken.

Generellt sett så blåser det mindre uppe i fjällen under sommartid, men det betyder inte att det alltid är vindstilla. Vindhastigheter på upp till 10-12 m/s är inte alls ovanliga och uppe på kalfjället så händer det att det blåser upp till 15-18 m/s. Därför så är det alltid bra att ha med vind- och regntäta kläder oavsett vad väderleksrapporten säger.

Ha respekt för fjällen

Jag själv är uppvuxen i närheten av fjällen och även om jag inte har fjällvandrat så mycket i mitt liv så har jag alltid fått lära mig att ha respekt för fjällen. Under vintertid så åker vi ofta upp till fjällen med skoter och jag har varit med om att den vackra och soliga dagen helt plötsligt blivit till en stormig dag med noll sikt.

Med skoter till hands så är det relativt lätt att lämna fjället om man märker att vädret börjar bli dåligt, men när du är ute och vandrar så tar det betydligt längre tid att förflytta dig. Så att vara väl förberedd är väldigt viktigt.

Fjällvandring med bil vid Stekenjokk.

Fjällsäkerhetsrådets tips för en trygg fjällvistelse

Vi vill inte avskräcka dig med denna information. Tvärtom, bara göra dig så väl förberedd som möjligt. Därför har vi ställt samman några tips för att göra din fjällresa så lyckad som möjligt:

1. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Ta alltid med skalplagg och värmeplagg och ett torrt ombyte i ryggsäcken. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor med tips på lämplig utrustning.

2. Ta del av lokala väderprognoser. Vädret kan slå om snabbt. Respektera utfärdade vädervarningar.

3. Lämna färdmeddelande. Det är viktigt att ni meddelar någon vän eller släkting er planerad färdväg. Ladda gärna ner och använd fjällsäkerhetsappen.

4. Följ markerade leder. Är det första gången i fjällen är det klokt att följa markerade fjälleder. På fjällkartor är leder tydligt utmärkta. Använd en fjällkarta som är tryckt på ett fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i välutrustade sport- och friluftsbutiker eller kan laddas ned från Lantmäteriets hemsida.

5. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning. Lär dig därför att använda karta och kompass innan du ger dig iväg.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Detta är ett generellt problem idag tror jag! Man vill besöka fina platser man sett på Instagram, men tänker varken på vädret eller vad som krävs för att ta sig till platsen (är det en lång vandring etc?)

    1. Det har du helt rätt i att det. Det gäller verkligen inte bara i fjällen. Har hört om folk som gått krävande vandringar i bland annat Norge (Trolltunga) i bara shorts, t-shirt och flipflops. Helt galet.