Halloween, årets läskigaste dag
Varje år i oktober så kommer mörkret smygandes och med det även årets läskigaste dag, Halloween.
I det här inlägget så tipsar jag om olika platser, aktiviteter och upplevelser som är perfekta för att skapa en Halloween-känsla. Firar du Halloween? Berätta gärna i kommentarerna nedan.
Högtiden började att ta sig in till den svenska kulturen via amerikansk populärkultur i slutet av 1980-talet, men växte sig större under 1990-talet. Även om det inte var något vanligt i min lilla by i norra Sverige så minns jag att vi ändå var några stycken som klädde ut oss och gick runt till släkt och grannar. Det var något amerikanskt, något nytt som vi mest tog del av på tv och genom skräckfilmer.
Sen dess så har Sverige anammat den populära och även kommersiella högtiden allt mer och mer.
Halloween? Allhelgona? Vad är skillnaden?
Halloween och Allhelgonahelgen är två olika högtider, även om de infaller nära varandra i tid och ibland blandas ihop. Men vad är egentligen skillnaderna mellan högtiderna?
Lite historia bakom högtiden Halloween
Halloween har sitt ursprung i det irländska och anglosaxiska All Hallow’s Eve, en keltisk höstfest känd som Samhain. Man trodde att de dödas själar reste sig från sina gravar och återvände till sina hem då för att skrämma de levande. Eldar tändes för att vägleda de döda, skrämma bort häxor men också för att markera att skördetiden var slut och att vinterhalvåret började. Ett slags nyår som alltid firas den 31 oktober. Enligt den keltiska tron så var den här tiden på året då gränsen mellan de levande och dödas världar var som tunnast.
Halloween vandrade sen över till USA på 1800-talet med irländska invandrare och har blivit en stor högtid för barn som har tagit över seden med att retas och försöka skrämma vuxna på ett mer lekfullt sätt genom att klä ut sig. Många anordnar maskerader på Halloween med skräcktema och vanliga dräkter inkluderar spöken, vampyrer, häxor, zombier, eller andra skrämmande figurer.
Du kan också välja kreativa kostymer som inte är läskiga, det viktigaste är att ha kul. Sen går barnen runt från hus till hus, knackar på och säger “Bus eller godis!”. De som öppnar dörren kan då välja att ge godis till barnen, annars riskerar de ett litet bus.
Halloween förknippas också med läskiga dekorationer som spöken, skelett, konstgjorda spindelnät, men också med pumpor med utskurna ansikten och ett ljus inuti. Allt för att skapa en kuslig stämning.
Såhär firar vi högtiden Alla helgons dag
Allhelgonadagen har kristna rötter och är en dag för att minnas och hedra de döda på. I Sverige firar vi alltid Alla helgons dag på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, medan dagen firas den 1 november i många andra länder.
Till skillnad från Halloween så är Allhelgonahelgen en mer allvarlig och vördnadsfull högtid då vi besöker vi kyrkogårdar och tänder ljus på gravar för att hedra våra döda släktingar och vänner.
Tips för dig som vill fira Halloween
Det finns massor av olika sätt att fira Halloween på. Här nedan har jag samlat ihop några tips.
Duka upp till fest, eller maskerad
Du kan anordna en middag eller fest med olika “läskiga” maträtter. Kanske cupcakes dekorerade som små spöken, monsterkakor eller varför inte servera “blodiga” drinkar med något rött i?
Om du inte vill ha ett läskigt tema så kan du ändå välja ett tema för maträtten – varför inte använda pumpa som huvudingrediens? Gör ugnsrostad pumpa, en Butternutsoppa eller Amerikansk pumpapaj.
För en läskig Halloween-dukning så kan du använda “blodiga” servetter, lägg leksaksspindlar på tallrikarna och dekorera med små pumpor och skelett. Använd mörka “läskiga” färger som svart, lila och orange för att förstärka Halloween-känslan.
Med lite fantasi så kan du duka upp till en skräckmåltid på noll tid.
För extra läskig feeling: Spela Halloween-musik eller ha en skräckfilmskväll.
En “läskig” köttfärspaj och amerikansk pumpapaj. Den första bilden saknar dock väldigt mycket Halloween-känslan, men försök föreställa er den i en lite läskigare bordsdukning…
Tips på läskiga aktiviteter
Jämfört med när jag var yngre så finns det idag massor av spännande och “läskiga” aktiviteter att ta del av under den läskiga Halloween-tiden.
- Gå på en spökvandring, de finns i olika städer runt om i landet
– bland annat i Stockholm, Göteborg, Visby, Linköping, Örebro, Kalmar, Malmö - Besök Halloween på Liseberg (Göteborg) eller Halloween på Gröna Lund (Stockholm)
- Besök Hemsökt Museum i Borås
- Övernatta i Prästgården som sägs vara Sveriges mest hemsökta byggnad
- Ta del av spökliga aktiviteter på Spökstaden på Örebro slott
Boka in en kväll för Halloween-pyssel
Här kommer några tips på olika enkla pyssel som du kan göra hemma för att skapa egna Halloween-dekorationer eller läskiga utsmyckningar. Om du inte är speciellt pysslig av dig eller inte har tid för sånt så kan du alltid kika in hos Partyhallen som har ett stort Halloween-utbud med allt från läskiga Halloween dekorationer och kostymer till Halloween godis och andra Halloween tillbehör.
Gör din egna pumpa-ljuslykta (jack-o´-lantern).
Till detta så behöver du en pumpa, knivar, skedar och såklart ett ljus.
Du skär av toppen/botten på pumpan och gröper ur innehållet. Sen skär du ut ett (läskigt) ansikte eller motiv på framsidan. Placera ditt ljus inuti och tänd det när mörkret faller på.
Måla och dekorera stenar
Till detta så behöver du stenar, färg (akryl eller tusch) och penslar.
När du har valt ut dina stenar så är det bara att måla olika figurer som pumpor, spöken, fladdermöss eller vad du nu själv gillar. Du kan använda stenarna som bordsdekoration, vid fönstret eller ute i trädgården / på din balkong.
Ljuslykta med Halloween-tema
Till detta så behöver du en tom glasburk, svart papper, lim, färger (orange, vit), pensel, värmeljus.
Måla din glasburk i Halloween-färger som orange eller vit. Medan färgen torkar så kan du klippa ut ögon och munnar i svart papper som du sen limmar fast när färgen är torr.
Lägg sedan i ett ljus för en fin effekt.