• Hej, det är jag som är Helena Gunnare.
  • En resebloggande fotograf som är född och uppvuxen i Mertajärvi, en liten by norr om Polcirkeln där sommarnätterna aldrig riktigt tar slut och där norrskenet dansar på himlen under de kalla stjärnklara vinternätterna.
  • Idag så bor jag i Östergötlands sjöstad, Motala.
  • Med kameran som min trogna följeslagare så vandrar jag långsamt genom nationalparker, roadtrippar genom mysiga småstäder och upptäcker några av världens alla guldkorn. Jag lyssnar mest på countrymusik, spelar ofta sönder mina favoritlåtar, upptäcker gärna drömmiga vattenfall och jag älskar magiska soluppgångar! Även om du oftast hittar mig i sängen vid den tidpunkten eftersom jag trivs bäst som en nattuggla i tystnaden.
  • Favoritmusik: Lyssna på Oh darling’s Roadtrip Playlist

Hur började jag egentligen att resa?

Jag har alltid gillat att resa och upptäcka nya platser. Det började med bilsemestrar i Norrbotten en gång om året tillsammans med familjen när jag var yngre och än idag så älskar jag att åka på roadtrips. Finns det något bättre än att packa väskan och sätta sig i en bil för att bara börja köra?

Annars reste vi inte speciellt mycket när jag var yngre utan jag började upptäcka världen många år senare när jag ensam klev på ett flygplan från Kiruna för att resa till Hull i England. Det främsta målet med den resan var dock inte att upptäcka Hull utan åka till London för att se Gillian Anderson (från The X-Files) spela teater i West End. En häftig första resa utomlands!

Okej, innan den resan så hade jag visserligen besökt både Norge och Finland vid flera tillfällen, men eftersom jag alltid bott så nära de länderna så kändes det inte riktigt som utomlands på riktigt när jag var yngre.

Efter resan till England så tog det några år till innan jag skulle bege mig utomlands nästa gång och då åkte jag tillbaka till London med min lillebror för att upptäcka allt det jag inte hann med under det första besöket. Idag är faktiskt London också den stad som jag har besökt allra flesta gånger.

Efter det så har jag hunnit prova på många olika sätt att resa på. Allt från att åka på min första charterresa till Alanya och många år senare prova på all-inclusive i Spanien, och faktiskt tycka det var bra i några dagar.

Jag har åkt på flertalet roadtrips i USA och för varje resa så inser jag att jag bara vill se mer och mer samtidigt som jag inser att jag aldrig kommer att hinna se allting. Jag har spenderat några härliga dagar på ett lyxigt kryssningsfartyg, jag har backpackat runt Thailands många öar och jag har bott och rest runt i ett av mina favoritländer Australien som jag ständigt längtar tillbaka till men inte riktigt förstår varför jag inte återvänt till än.

Att lämna Sverige för att åka till Australien

Under 2012 så lämnade jag mitt dåvarande jobb och bokade en flygbiljett till Australien. Jag visste inte hur länge jag skulle vara där men jag hade ett Working Holiday-visum som gällde i ett år. Tanken var aldrig att jag skulle börja resa på heltid utan Australien var ett land som jag alltid drömt om att besöka och det var äntligen dags att göra verklighet av drömmen.

Under den resan så kände jag att jag ville ha ännu mer av resor och upplevelser i mitt liv. Så när jag hittade en utbildning inom turism hemma i Sverige så kändes det helt rätt att ansöka till den. Efter att ha fått ett positivt antagningsbesked så valde jag att åka hem tidigare från Australien för att flytta till Lidköping och börja läsa Hållbar Kulturturism och Marknadsföring. Jag avslutade utbildningen med att flytta till Malaysia där jag läste de sista kurserna på Taylor’s University i Kuala Lumpur.

Det var framför allt under dessa år som jag började skriva mer och mer om resor här på Oh darling, let’s be adventurers. Jag ville dela med mig av mina bilder och allt det jag upplevde när jag var på resande fot. Både till vänner och familj, men jag ville också inspirera andra till att våga följa sina drömmar och inte låta en dröm förbli en dröm.

Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, både under resan i Australien men även under övriga resor som jag gjort. Alla resor har inte varit 100% perfekta, men det betyder inte att en resa är dålig. Alla våra upplevelser, bra och dåliga, påverkar oss på ett eller annat sätt och det finns kanske en lärdom att ta med sig av även om vi kanske inte förstår det i den stunden.

Det är något som jag själv har lärt mig med tiden. Idag tycker jag att det är otroligt viktigt är att alltid lämna tillräckligt med tid till att reflektera över det jag upplever och över de platser som jag besöker. Inte bara efter resan men även under den pågående resan. Jag har själv inte alltid varit så bra på just det där med reflektion, varken under eller efter en resa, och har ofta drömt om nästa resa innan jag ens har landat hemma i Sverige.

Nu försöker jag verkligen uppleva varje stund och varje ögonblick.

Oh darling, let’s be adventurers

“Everybody says that you can’t ’til you do.”

Footprints on the moon
GABBY BARRETT