Roadtrip längs Inlandsvägen – de bästa stoppen längs E45:an mellan Göteborg i söder och Karesuando i norr

Inlandsvägen, eller E45:an, är Sveriges längsta väg och går mellan Karesuando i norr till Göteborg i Västergötland. Vägen har fått sitt smeknamn, Inlandsvägen, då den sträcker sig mestadels genom Sveriges inland. Ganska logiskt, eller hur?

Vägen går även väldigt nära Inlandsbanans sträckning – E45 korsar inlandsbanan hela 28 gånger mellan Gällivare och Mora. Men Inlandsvägen/E45 är mer än så, det är nämligen en Europaväg. Alltså en del av ett vägnät som förbinder länderna i Europa.

Hela E45:ans sträckning går från Alta i Norge och slutar i Gela på Sicilien (Italien). Det är alltså en väldigt lång väg – sträckningen i Sverige är 169 mil och totalt är vägen ca 519 mil.

E45

Att bila långsamt genom Sverige

Det tog mig ganska många år innan jag valde att köra Inlandsvägen framför E4:an då jag skulle resa mellan norra och södra Sverige. Mitt resonemang var alltid att jag behövde mer tid än jag hade för att hinna stanna till och utforska alla platser längs vägen.

Många gånger så ville jag bara åka mellan A och B under kortast möjliga tid och då var E4:an ett givet val för mig. Men det var då. Numera väljer jag mer än gärna att köra längs Inlandsvägen även om jag inte har tid att stanna hela tiden. För något som jag (äntligen) börjar lära mig är att jag aldrig kommer hinna med att se allting på en och samma gång/resa.

Jag har min lista över platser jag vill hinna se och jag betar sakta men säkert av den. Det blir några stopp under varje resa för det där med att endast köra mellan A och B utan några stopp? Den tiden har jag lämnat bakom mig för längesen.

Jag har aldrig kört riktigt hela E45:an (i Sverige) under en och samma resa utan vi brukar oftast vika av vid Mora. Sträckan mellan Mora och Göteborg har jag däremot åkt vid andra tillfällen, eller ja, delar av vägen vid olika tillfällen.

TIPS 1: Om du använder Spotify så ladda ner din playlist så den finns offline. Då slipper du slösa på din surfdata och om du råkar ha dålig täckning vid något tillfälle så kan du ändå lyssna på musik eller podavsnitt utan problem. Vill du lyssna på det jag lyssnar på under mina roadtrips? Du hittar mina playlists här!
Roadtrip Inlandsvägen E45

Planera en resa längs Inlandsvägen (E45)

Efter att numera ha åkt E45 vid ett flertal tillfällen så vill jag dela med mig av alla mina tips som jag samlat ihop efter gedigen research. För jag lovar, jag har gjort nogrann research över allt från sevärdheter och matställen till vackra vyer och magisk natur. Jag har inte besökt precis alla platser på denna lista än, men väldig många.

Jag sitter faktiskt själv i skrivande stund och försöker bestämma mig för vilka platser vi ska stanna till under vår nästa resa norrut längs Inlandsvägen. Som vanligt så har vi inte så många dagar på oss utan jag måste begränsa mina stopp även denna gång. Men det är svårt att prioritera ibland. Som tur är så gör vi den här resan relativt ofta numera så jag försöker tänka att det jag inte hinner med nu får jag helt enkelt ta nästa gång.

Vi börjar denna digitala resa längs Inlandsvägen från söder

Men då är frågan, vart ska vi börja? I söder eller i norr? Jag tror vi tar söder, va? Det känns som att de flesta börjar denna resa någonstans i söder så det känns som att det blir bäst.

En annan viktig fråga, hur långt från E45:an får sevärdheten egentligen vara för att räknas? Jag har varit ganska generös med avståndet och även tagit med avstickare från vägen. Allt sånt som jag själv tycker är sevärt.

Jag har också valt att dela upp denna (digitala) resa i etapper om ca 20-25 mil. Självklart kan du köra fler etapper på en och samma gång eller till och med dag. Eller så kan du välja att köra en av “mina delsträckor” under flera dagar om du tycker det finns för mycket att se längs vägen. Hur du själv väljer att planera din resa är såklart helt upp till dig själv och den här guiden är till för att ge dig tips på platser att besöka under resan.

Så här är mina bästa tips på platser att stanna vid längs Inlandsvägen – från söder till norr.

Inlandsvägen

Delsträcka 1: Göteborg – Trollhättan – Grums

Denna sträcka är ca 22 mil lång och även den stäcka är den jag har minst erfarenhet av. Däremot har jag under åren lagt till massa platser på min Google Maps och några av dessa hittar du i listan nedan. Det är platser som jag själv gärna besöker när tillfälle finns.

 1. Bohus Fästning
 2. Ale Vikingagård
 3. Thorskogs Slott
 4. Trollhättans Slussar
 5. Kopparklinten i Trollhättan
 6. Trollhättefallen
 7. Floutsikten
 8. Yttre Bodane Naturreservat
 9. Ramslökedalen Naturreservat
 10. Sörknatten Naturreservat
 11. Tössestugan

Delsträcka 2: Grums – Malung – Mora

Denna sträcka är ca 25 mil lång och tar dig tydligen på en liten matresa mellan Sunne och Mora. Har du lite extra tid över i Sunne så sägs Selma Spa vara väldigt fint. Diner 45 är en mysig amerikanskinspirerad diner, deras milkshake rekommenderar jag! Jag föredrar choklad eller vanilj men du får såklart välja helt fritt själv. Diner 45 finns numera även i Rättvik.

 1. Selma Spa i Sunne
 2. Gettjärnsklätten
 3. Diner 45
 4. Tossebergsklätten Café
 5. Hovfjället
 6. Dutch Mountain
 7. Café Kornboden
 8. Vildhasses Fjällprodukter
 9. Levande fäboden i Arvselen
 10. Naturreservat Jugen

Delsträcka 3: Mora – Orsa – Sveg

Denna delsträcka är ca 14 mil lång och bjuder på allt från museum och vattenfall till fäbodar och utsiktsplatser. Om du har tur så kanske du får syn på Inlandsbanan när tåget passerar över Storstupet strax utanför Orsa. Jag har försökt tajma in det flera gånger nu men inte riktigt lyckats men skam den som ger sig och nångång ska jag lyckas.

Urskogsslingan i Hamra nationalpark är en perfekt liten bensträckare. Hela slingan tar ca en timme att gå men när vi var där så hade vi inte tid att gå hela utan valde att gå den första biten fram till utsiktsplatsen över Svansjön. Det var en kort promenad men ändå väldigt fin!

 1. Sandängarna Naturreservat
 2. Zorns Gammelgård och Zornmuseet
 3. Njut av en glass vid Glassbåten Mora
 4. Järnvägskiosken i Mora
 5. Ta en fika vid Orsa Kaffestuga
 6. Hansjö Lanthandel Anno 1895
 7. Utsikten och fäbodarna vid Fryksås
 8. Storstupet och Helvetetsfallet
 9. Hamra Nationalpark 
 10. Fågelsjö Gammelgård 
TIPS 2: Sugen på att kolla på en favoritfilm eller nya avsnitt av en serie även fast du är på resa eller till och med på resande fot? När jag reser med Kenny så brukar vi ibland hamna framför hans Ipad med en serie vi kollar på tillsammans. Under vår kommande resa längs Inlandsvägen så ska vi försöka att äntligen börja se ikapp senaste säsongen av Yellowstone.
Hamra nationalpark i Dalarna
Hamra Nationalpark

Delsträcka 4: Sveg till Östersund

Denna sträcka är ca 19 mil och vi börjar såklart med antingen fika, glass eller lunch vid Café Cineast, det filminspirerade fiket i Sveg. Det är värt att stanna till här bara för att spana in den snygga inredningen. Missa inte badrummet!

Fjällkonditoriet i Oviken har jag hört mycket gott om men inte besökt än. Kanske under kommande resa norrut? Vi får se vad vi hinner.

 1. Café Cineast
 2. Träbjörnen i Sveg
 3. Älvros kyrka
 4. Fnuschen utsiktstorn
 5. Linafallet
 6. Kossans Kafé
 7. Hackås kyrka
 8. Fjällkonditoriet Oviken

TIPS 3: Om du redan har tillgång till streamingtjänster via datorn så kan du enkelt ladda ner dom även till mobilen. Om du inte redan använder dig av en VPN-tjänst när du surfar, oavsett om det är hemma via ditt wifi eller via din mobil, så vill jag tipsa om att börja nu. Jag använder NordVPN som utöver att skydda min dator och mobil från obehöriga spioner och trafik även fungerar som VPN för Apple TV eller Android TV. När jag tänker tillbaka hur det var när jag var liten så kan jag ofta förundras hur snabba framsteg teknologin har gjort.

Avstickare 1: Vemdalen

En fin alternativ väg är att åka över Vemdalen och Klövsjö.

Sväng av i Sveg mot väg 84 (mot Hedeviken) och anslut till E45 efter din lilla detour.

 1. Njut av naturen vid Linsellborrens naturreservat
 2. Övernatta vid mysiga Sonfjällscampen
 3. Vandra i Sonfjällets nationalpark
 4. Fika på Bageriet i Vemdalen
 5. Fika på Klövsjö stenugnsbageri
 6. Prova på att rida i fjällen hos Trumvallen Fjällridning
 7. Beundra Fallmoranfallet
 8. Spana in Fettjeåfallet
 9. Ta en kort bensträckare till Sångbäcksfallet
 10. Förundras över Åsarne gamla kyrka

Avstickare 2: Vägen över Flatruet

Om du vill upptäcka lite mer av fjällvärlden under din resa norrut så kan du även fortsätta mot Funäsdalen. Det finns massor att se och göra här innan du kör tillbaka mot Inlandsvägen via Flatruet. Egentligen så skulle man behöva minst ett år för att hinna upptäcka allt längs Inlandsvägen och alla dess sidovägar.

 • Vikarvålvallens fäbod
 • Sonfjällets nationalpark
 • Nyvallens fäbod
 • Rändåfallet
 • Mittåfallet
 • Restaurang Árran
 • Hängbron över Tännån
 • Myskoxcentrum i Härjedalen
 • Skoogs Krog Bistro Deli 
 • Anderssjöåfallet
 • Glamping vid Fjällnäs Camping
 • Fjälldelikatessen Bruksvallarna
 • Vägen över Flatruet
 • Jättegrytorna i Skärkån vid Storsjö
 • STF Helags Fjällstation
 • Rövrafallet
 • Börtnans Fjällvattenfisk
 • Långbuans fäbodar
Söta renkalvar uppe på Flatruet

Avstickare 3: Åre

Om du har kört via Flatruet så är det bara att fortsätta att köra längs väg 321 mot Hallen och så kommer du till Åretrakten. Krokom missar du precis om du väljer att ta denna väg, men du ska ju förmodligen även åka tillbaka samma väg om du inte ska över till Norge.

Om du har kört Inlandsvägen ända hit så viker du av mot väg 321 vid Svenstavik, mot Hallen.

 • Fjällkonditoriet Oviken
 • Hallens viltkött och skinnbutik
 • Gamla Lanthandeln i Krokom
 • MusOlles museum
 • Ristafallet
 • Majas skafferi på Undersåkers Lanthandel
 • Grädda bageri i Åre
 • Tännforsen
 • Handölsforsen
 • Flammans Skafferi
 • Brudslöjans vattenfall
Mus Olles Museum

Delsträcka 5: Östersund till Vilhelmina

Denna sträcka är ca 23 mil lång och nu börjar vi äntligen komma långt norrut! Stanna till i Östersund och upptäck Jämtlands residensstad. Passa på att upptäcka naturen här också.

När du sen börjar rulla vidare norrut så finns det flera fina rastplatser att stanna till vid. Du passerar flera älvar längs denna sträcka.

 1. Wedemarks Konditori
 2. Surfbukten i Östersund
 3. Andersöns naturreservat
 4. Bynäsets fritidsområde
 5. Dunderklumpens museum i Strömsund
 6. Ivars Bilmuseum i Hoting
 7. Naturstigen hos Hjortron Och Troll i Fågelsta
 8. Konditori Dorotea
 9. Husvagnsmuseet i Dorotea
 10. Meselefors Rastplats vid Ångermanälven
 11. Farmens delikatesser strax innan Vilhelmina
TIPS 4: Köp med dig nåt gott att äta, t ex en macka från ett lokalt bageri som du åker förbi. Välj ut en fin plats att besöka, ta med dig det du köpt och vips så har du en lunch med utsikt! 

Kvällsmat vid en rastplats längs Inlandsvägen

Avstickare 4: Björnvägen

Björnvägen är en grusväg som börjar i Strömsund och tar dig genom Sveriges björnrikaste trakt. Den går på västra sidan av Vattudalen och parallellt med en bit av Vildmarksvägen. Här kan du åka på safari med egen bil och ha chans att få se björn, älg, rådjur, rovfåglar, tjäder och orre.

När vi körde längs Björnvägen så regnade det för fullt och vi såg inga djur alls, knappt en fågel faktiskt. Lite tråkigt även om det ändå var en upplevelse att köra Björnvägen. När vi kom till Strömsund så pratade vi med en tjej på bensinmacken som berättade att de sett björn i området bara några timmar innan regnet kom. Köra här igen? Absolut!

Avstickare 4: Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är en väg som helst klart är värd att köra en omväg för! Min rekommendation om du ska göra en avstickare via Vildmarksvägen är att lägga till några dagar på din resa, annars kommer du att ångra dig. Det finns hur mycket som helst att se här! Allt från vilda vattenfall till vackra vyer och fantastiskt fjällnatur.

Om du vill köra hela Vildmarksvägen så kan du börja i Strömsund och avsluta i Vilhelmina. Eller tvärtom om du reser norr till söder.

Några av mina favoritplatser längs Vildmarksvägen

 • Hällingsåfallet
 • Gaustafallet
 • Stekenjokk
 • Fatmomakke
 • Trappstegsforsen
 • Litsjöforsen
 • Dimforsen
 • Utsikten från Stalonberget

Läs mer: mina upplevelser längs Vildmarksvägen

Dimforsen - Vildmarksvägen
Dimforsen hittar du längs Vildmarksvägen

Delsträcka 6: Vilhelmina – Sorsele – Arvidsjaur

Denna delsträcka är ca 22 mil och här kan du uppleva allt från att strosa runt vid det gamla samevistet uppe på Kyrkberget i Vilhelmina till att besöka Norrlands Grand Canyon; Gimegolt.

Eller varför stannar du inte till hos Bergmans Fisk och Vilt för en lunchpizza samtidigt som du fyller på matförrådet med lite viltkött? Eller så kan du spana in utsikten från Storuman eller vid Nalovardo.

Gillar du kyrkor så får du inte missa avstickaren till Södra Bergnäs kyrka som ligger vackert till ute vid Bergnäsudden.

 1. Stenmans Kafé & Kök i Vilhelmina
 2. Besök Vilhelmina Kyrkstad
 3. Samevistet på Kyrkberget (museum)
 4. Ät lunch på Bergmans Fisk & Vilt
 5. Rastplats Vojmån
 6. Stensele kyrka
 7. Kåtakyrkan i Storuman
 8. Utsikten i Storuman
 9. Inlandsbanemuseum i Sorsele
 10. Utsikten uppe vid Nalovardo
 11. Gimegolts naturreservat
 12. Bonustips: fånga solnedgång över Slagnäsbron
 13. Avstickare: Södra Bergnäs Kyrka
Såhär vackert kan soluppgången lysa vid Slagnäsbron!

Delsträcka 7: Arvidsjaur – Jokkmokk – Porjus

Denna sträcka är ca 20 mil och här finns många sevärdheter, allt från lappstaden i Arvidsjaur till tystnaden i Muddus nationalpark där du kan skåda det mäktiga Muddusfallet. Gillar du unik natur så är ett besök vid Grodkällan på Slengmyren ett givet stopp.

Vill du ta del av samisk konst och slöjd så kan du stanna till hos Anna-Lisa i Arvidsjaur eller besöka fjäll- och samemuseet i Ájtte i Jokkmokk.

Och har du inget emot att köra längs grusiga skogsvägar så borde du åka till både Trollforsarna utanför Moskosel och Pakkobron utanför Porjus. Vid Pakkobron kan du försöka tajma in Inlandsbanan när den passerar. Jag gav det ett tappert försök för ett år sedan men när vi stod där och väntade på tåget som aldrig kom så insåg jag att jag kollat helt fel på tidtabellen och tåget hade redan passerat för längesen! Kanske har du bättre tajming.

 1. Anna-Lisas Sameslöjdsbutik i Arvidsjaur
 2. Lappstaden i Arvidsjaur
 3. Kyrkan i Arvidsjaur
 4. Grodkällan på Slengmyren
 5. Den rökta fjällrödingen hos Gustafssons Camping i Moskosel
 6. K&M in Lanthandel, bageri och café i Kåbdalis
 7. Helvetesfallet utanför Jokkmokk
 8. Polcirkeln innan Jokkmokk
 9. Ájtte – ett svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk
 10. Hantverksbutiken Jokkmokk
 11. Laponia Ställplats utanför Jokkmokk
 12. Akkats kraftstations dammluckor med konst av Bengt Lindström
 13. Muddus nationalpark med flera vandringar, bland annat till Muddusfallet
 14. Pakkobron (grusväg)
 15. Utsiktsplatsen vid det torrlagda Harsprångsfallet

Några avstickare från Moskosel

 • Piteälvsbron
 • Trollforsarna

Några avstickare från Jokkmokk

 • Jokkmokks Jokkes museum i Porsi
 • Spegeldammen i Porsi
Smaka på den goda rökta fjällrödingen vid Gustafssons Camping i Moskosel
Polcirkeln strax utanför Jokkmokk
Hantverksbutiken Jokkmokk
Hantverksbutiken Jokkmokk
Laponia Ställplats
Pakkobron
Pakkobron
Piteälvsbron
Akkats kraftstation Bengt Lindström Roadtrip Inlandsvägen E45
Dammluckorna vid Akkats kraftstation. Konst av Bengt Lindström.

Avstickare 5: Kvikkjokk

Det här är en väldigt fin väg att köra som tar ca 1,5 timme utan stopp. Jag har övernattat vid Årrenjarka Fjällby som är en väldigt mysig plats. Här finns även vattenfallet Brudslöjan, Kvikkjokks kyrka och gillar du forsande vatten så finns det massor av den varan vid Kvikkjokk som är vägens slutdestination.

Vill du fortsätta härifrån så är det till fots som gäller och då kan du ta dig in till nationalparkerna Padjelanta och Sarek via Kungsleden som passerar genom byn. Du kan även ta en genväg in till Sarek och Skierfeklippan via Sitoälvsbron och STF Aktsestugorna men den kräver lite planering i förväg.

Vackra vyer längs vägen mot Kvikkjokk
Vackra vyer längs vägen mot Kvikkjokk

Delsträcka 8: Porjus – Gällivare – Karesuando

Den här delsträckan är ca 25 mil och även resans allra sista del. I Porjus så kan du stanna till vid fjällvärldens lanthandel och souvenirbutik Thunborgs Viltaffär, här finns även ett café.

Om du har tid över så kan du leta efter det engelska flygplanet Easy Elsie som var tvungen att nödlanda mitt ute i ingenstans på en myr utanför Porjus. Detta var den 29 oktober år 1944 och vid flygplansvraket ska det finnas en rastplats och en kallkälla. Från parkeringen så finns det en spångad stig på ca 2 km.

Sugen på naturupplevelser? Då kan du vandra till Porjustallen som du hittar uppe på Porjusberget. Tallen sägs vara ca 700-800 år gammal och därmed en av de äldsta tallarna i Sverige. Porjustallen har överlevt allt från skogsbränder till kraftiga stormar. Uppe vid Sydtoppen så kan du spana ut över Sarekmassivets snöklädda toppar.

En annan fin utsiktsplats hittar du uppe på Stubba (Oarjemus Stubbá) som är Muddus enda fjäll. Det är ca 30 minuters promenad till toppen från parkeringen mellan Porjus och Gällivare. Dundret är Gällivares hemmafjäll och hit kan du åka upp med bil längs Femmanvägen som är asfalterad.

 • Thunborgs Viltaffär i Porjus
 • Lancasterbombaren “Easy Elsie”, vars vrakdelar ligger ute på myren utanför Porjus
 • Porjustallen
 • Gustav Adolfs kapell i Ålloluokta 
 • Utsikten från Stubba
 • Utsikten från Dundret
 • Sushirestaurangen Wasabi i Gällivare
  med bland annat ren- och älgkött på sushibitarna
 • LKAB’s gruva i Malmberget
 • Kåkstan i Malmberget
 • Avstickare: Rastplats Stenbron precis utanför Gällivare längs E10
 • Bageriet i Puoltikasvaara
 • Den fina bron vid Lappeasuando
 • De goda pizzorna från Svappavaara Restaurang & Pizzeria
Stenbron vid väg E10

Avstickare 6: Vägen Västerut (sväng av strax efter Laponia ställplats)

En av de vackraste vägarna som du kan hitta i Sverige. Du svänger av strax efter Laponia Ställplats utanför Jokkmokk. Hela vägen är 18,5 mil lång och tar ca 2,5 timme att köra utan stopp. Jag skulle dock räkna med betydligt längre tid än så för du kommer att vilja göra många stopp.

Vägen Västerut tar slut i Ritsem men vill du fortsätta till fots så går det alldeles utmärkt. Men du kommer alltså att behöva vända om här och köra tillbaka hela vägen till E45. Trots att du precis har kört hela vägen så bör du förbereda dig på många stopp, för vyerna är helt annorlunda på tillbakavägen.

Vad som finns att se här? Förutom magiska utsikter över världsarvet Laponia och Akkamassivet så kan du ta båten över till Saltoloukta fjällstation för några dagars avkoppling, eller vandring. Eller så kan du övernatta på Stora Sjöfallet Mountain Lodge och bege dig ut på dagsturer till Soldalen eller vattenfallet; Stuormuorkkegårttje. Vattenfallet är bara en liten droppe av vad de en gång i tiden var, men det är ändå mäktigt.

Du hittar även de tre nationalparkerna Stora Sjöfallet, Padjeltanta och Sarek här i Laponia. Passa på att besök Naturum Laponia när du ändå är här i trakten.

Vägen Västerut
Vackra vyer även längs Vägen Västerut

Avstickare 7: E10 från Svappavaara till Abisko (eller Narvik)

Ytterligare en av de vackraste vägarna som du kan hitta i Sverige. Det är absolut värt att lägga till extra dagar för att även köra denna sträcka.

Ät en av Café Safari’s smarriga baguetter i Kiruna eller bestig hemmafjället Luossabacken för att njuta av utsikten över Kirunas mäktiga fjällvärld. Ett annat tips är att besöka Kiruna kyrka innan den flyttas från sin nuvarande plats på grund av stadsflytten som är på gång. Även Jukkasjärvi kyrka är värd ett besök, och så även Ishotellet i Jukkasjärvi.

Övernatta hos Aurora Camp i Kurravaara och njut av lugnet vid Torneälven eller belöna dig själv med en spadag på Camp Ripan i Kiruna.

Eller så åker du raka vägen förbi Kiruna och vidare mot fjällvärlden vid Abisko och Riksgränsen. Ta linbanan upp på kalfjället Nuolja och njut av midnattssolen och utsikten över Torneträsk och Lapporten. Fyll vattenflaskan med vatten och bege dig ut på dagstur till Trollsjön, vandra en vit längs Kungsleden i Abisko nationalpark eller om du känner dig extra äventyrlig; vandra till den nordligaste nationalparken Vadvetjåkka.

Och du, missa inte Silverfallet! Kanske vågar du dig även på ett dopp i Torneträsk? Som du ser så finns det massor att upptäcka längs denna avstickare.

TIPS 5: Tänk inte på alla platser eller upplevelser du missar längs vägen utan fokusera istället på att uppleva en plats under en lite längre tid istället för att känna dig stressad över att du måste hinna pricka av massa måsten. Om du ändå känner att du måste hinna med fler saker så kanske du kan försöka lägga till en extra dag eller två på resan.
Norgevägen med utsikt över Torneträsk
Trollsjön Abisko Swedish Lapland
Trollsjön
Vattenfall längs E10
Vattenfall längs E10

Och efter alla dessa avstickare så fortsätter vi resan från Svappavaara vidare norrut till vår slutdestination; Karesuando

Längs denna sista etapp på ca 13 mil så passerar du genom några mindre byar. Att säga att du kör genom vildmark är väl att ta i ganska mycket men sanningen är att du mest kör igenom skogen här. Men, det är åtminstone vacker skog så stanna gärna till på en av alla parkeringsplatser och njut av tystnaden och lugnet som infinner sig här i den nordligaste delen av vårt avlånga land.

Men, det finns självklart några platser som är värda att stanna till vid.

 • Stanna till vid Suptallen utanför Vittangi
 • Fotografera utsikten över Torneälven från Vittangi
 • Ta en fika vid vindskyddet vid Kokkajärvi
 • Avstickare: besök Kristallen, ett stensliperi och guldsmedsverkstad i Lannavaara
 • Spana in de uråldriga fångstgroparna vid Ryssäjoki Rastplats
 • Upplev fjällurskogen i Torneträsk-Soppero fjällurskog
 • Spana in lågfjället Kuormakkas tre toppar
 • Prova fiskelyckan vid Jårkastakka (Lainioälven)
 • Ta en fikapaus vid Kieppisjärvi Rastplats
 • Bestig den lilla fjälltoppen Jerivaara utanför Idivuoma
 • Stanna till vid de fina stenvalvsbroarna
  du hittar en strax efter Kieppisjärvi Rastplats,
  en mitt i byn Idivuima och en strax innan Mertajärvi
 • Kör igenom en av Sveriges vackraste byar; Mertajärvi
 • Avstickare: kör längs Sveriges nordligaste allmänna väg till Maunu
Suptallen utanför Vittangi
Utsikt över Inlandsvägen (E45:an) och Kuormakka
Jårkastakka
Stenvalvsbro
Utsikt mot Idivuoma
Skogens guld
Gammaldags höbärgning i Mertajärvi
Utsikt över del av Mertajärvi

Karesuando

Sist men inte minst så har du anlänt till Sveriges nordligaste kyrkby, Karesuando. Här tar Inlandsvägen/E45 slut och så även denna digitala resa. Men du kan såklart fortsätta vidare in till Finland eller även Norge om du vill fortsätta upptäcka Norden. Eller varför inte köra längs vägg 99, även kallad för Norrskensvägen som tar dig till Haparanda?

Nåväl, först ska vi upptäcka lite i Karesuando som ligger vackert belägen intill Muonioälven som även är en gränsälv mellan Sverige och Finland. Om du har tagit dig ända hit så är du ca 25 mil norr om Polcirkeln.

Sevärdheter i Karesuando

 • Stanna till och beundra Karesuando kyrka
 • Besök Læstadiuspörtet 
 • Spana in fjällvallmon som du hittar vid Laestadius Botaniska Trädgård
 • Njut av utsikten från Kaarevaara
 • Lär dig mer om bygden vid Sveriges nordligaste bygd- och krigsmuseum; Vita Huset
Vy över Karesuando kyrka och Muonioälven
Karesuando kyrka
Karesuando
Vita Huset i Karesuando
Læstadiuspörtet i Karesuando
Inne i Læstadiuspörtet 

Avstickare från Karesuando

Utsikt från Tynnyrilaki
Treriksröset Lappland
Treriksröset

Nu är det dags att ta farväl för denna gång. Hoppas du har haft en trevlig resa längs Inlandsvägen! Och har du några tips som du tycker att jag borde lägga till på den här listan över sevärdheter, platser att besöka och spännande matställen? Skicka en kommentar nedan!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

 1. I love this idea of taking a road trip along Inlandsvägen – it’s such a beautiful route! I’m definitely going to have to check out some of the recommended stops!