Vinter i Kiruna - tips på upplevelser och aktiviteter

Vinter i Kiruna – tips på upplevelser och aktiviteter

Vad finns det att se och göra i Kiruna egentligen? Massor! När jag var yngre så hade jag förmodligen inte svarat samma som jag gör idag. Men det är ju det bästa – det går faktiskt att ändra sig. Kiruna har verkligen blomstrat upp och blivit en fantastisk vinterdestination med upplevelser för alla! För alla de tusentals turisterna som idag vallfärdar till Kiruna under vintertid kan väl ändå inte ha fel?

Fakta om Kiruna

  • Kiruna är till ytan Sveriges största kommun (20 000 kvadratkilometer).
  • Totalt så bor det ca 23 000 personer i Kiruna kommun.
    Ungefär 18 000 personer bor i Kiruna centralort och resten är fördelade på 50-talet byar.
  • Kiruna kyrka har blivit utsedd till Sveriges vackraste offentliga byggnad år 2001.
  • Staden har mer dagsljus än Stockholm under sju av årets månader.
  • Kiruna har midnattssol under 50 sommar dygn.
  • Polarnatt i Kiruna brukar vara mellan 12 december fram till 4 januari – totalt under 20 dygn.
    Under denna period så når solen inte alls upp över horisonten.
  • Giron betyder Kiruna på nordsamiska.

Och så var det ju den där listan på allt som finns att se och göra i Kiruna med omnejd. Här kommer den! Alla upplevelser och utflykter finns inom dagsutflyktsavstånd från Kiruna. 

Utsikt från Loussabacken i Kiruna

Upplev norrskenet i Abisko

I Abisko så hittar du Aurora Sky Station (som ligger uppe på fjället Nuolja) som har blivit utnämnd av Lonely Planet som den bästa platsen i världen för att uppleva norrskenet. Jag kan bara instämma – så länge vädret är bra. Men Abiskos geografiska läge gör att det ofta är molnfritt där vilket i sin tur ger bättre förhållanden för att uppleva det dansande norrskenet.

När jag jobbade på ett turismföretag i Kiruna så spenderade jag många kvällar i Abisko men hade tyvärr otur med vädret de flesta dagar. Det kanske var lika bra då jag ändå behövde spendera min tid inomhus med att jobba. En kväll så var det dock någorlunda bra väderförhållanden och jag fick uppleva ett vackert norrsken som dansade över fjället Nuolja. Jag drömmer dock fortfarande om att faktiskt befinna mig uppe på fjället under en klar vinternatt med virvlande norrsken ovanför mig.

Kanske är det nästa år som det blir verklighet?

På Aurora Sky Station så finns det möjlighet att boka en fyrarättersmiddag (Exclusive Dinner) som är inspirerad av den lappländska miljön och det nordiska köket. Detta kostar 1925 kr och det rekommenderas att boka i förväg då det endast finns ett begränsat antal biljetter. Uppe på fjället Nuolja så finns även en stor utomhusterrass och ett utkikstorn. Det går också bra att “bara” åka upp med liften på ett Night Visit – detta kostar 745 kr.

Det är ca 10 mil mellan Kiruna och Abisko men under vintertid så kan det ta längre tid än tänkt att köra. Så ha detta i åtanke ifall du planerar att åka till Abisko över dagen.

Upplev norrskenet på andra platser

Det går dock alldeles utmärkt att uppleva norrskenet på andra platser än i Abisko!

Jag tror inte att det finns några dåliga platser att befinna sig på – det viktigaste är att du håller dig borta från städer och artificiellt ljus. Vilket kanske inte är svårt att göra i Kiruna kommun som har ca 1 invånare per kvadratkilometer. Varav de flesta faktiskt bor i antingen centrum eller eller i någon by utanför. Så om du bara kan ta dig lite utanför staden så har du goda chanser att se norrskenet – så länge det är klart väder och optimala förhållanden för norrsken. Spana in Aurora Service för att hålla koll på de aktuella norrskenschanserna – det är där jag alltid kollar!

Det finns massor av olika norrskensturer att åka på om du inte har tillgång till bil och kan ta dig bort från ljuset. Att åka med på en sådan tur ger dig egentligen inte större chans att få se norrskenet men fördelen är att du då kommer ut i skogen och bort från alla ljuskällor. Det finns norrskensturer där du kör skoter eller åker hundspann – bara det kan ju vara en rolig upplevelse även ifall det inte syns något norrsken under just den kvällen.

Norrsken i Abisko

Sov i en snösvit på ICEHOTEL bland minusgrader & kyla

Ett besök på ICEHOTEL i Jukkasjärvi är ett måste när du besöker Kiruna. Åtminstone om det är ditt första besök här. Har du redan besökt ICEHOTEL tidigare så finns det andra saker att sysselsätta dig med. Om du nu inte absolut vill uppleva årets isskulpturer.

Om du är modig så kan du boka in dig för en natt i antingen ett av isrummen, eller om du har lite extra pengar över – en av konstsviterna. Jag har själv aldrig övernattat där så kan inte säga hur det är, men visst skulle det vara lite spännande att sova i ett rum av snö och is.

Själv så har jag varit på ishotellet flera gånger, men alltid med några års mellanrum. Det blir inte uttjatat då. Jag är dock fortfarande lite ledsen över att jag inte var där år 2016 då den vackra elefanten fanns där!

Nuförtiden så finns även ICEHOTEL 365 som går att besöka året om. Och visste du att ishotellet ständigt hamnar på topplistor över platser/hotell att besöka?

Läs mer: Ishotellet i Jukkasjärvi – en året runt upplevelse

ICEHOTEL i Jukkasjärvi – det allra första och originella ishotellet

Upplev samisk kultur hos Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi

Att uppleva samisk kultur när du är i Kiruna känns som ett måste. Ett perfekt sätt att göra det är genom ett besök hos Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi. Här kan du lära dig mer om samisk historia och kultur samtidigt som du får möjlighet att hälsa på renar.

De har även en lávvu (en kåta) med ett litet café där du kan äta en traditionell samisk lunch vid den öppna elden. För när du är i Kiruna med omnejd så måste du smaka på souvas!

Det kostar 200 kr för ett besök och då ingår en guidad tur. Om du vill ha en mer exklusiv upplevelse så kan du boka en dagstur där du bland annat även får köra rensläde. Detta kostar från 1980 kr.

Priserna är för en vuxen.

Läs mer: Nutti Sámi Siida – ett besök bland renar och samisk kultur

Matar renar hos Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi

Uppleva naturen med hundspann

Jag har åkt hundspann en gång i mitt liv och jag älskade det. Det har dock inte blivit av att jag har gjort det igen, men jag skulle mer än gärna uppleva naturen och fjällen bakom ett hundspann.

Det finns massor av olika utflykter som du kan göra med hundspann – dagstur, övernattningstur, norrskenstur, flygplatstransfer… Jag har listat (och länkat) några av de företag som jag känner till som erbjuder hundspannsturer i Kirunaområdet. Om du känner till något mer företag som erbjuder detta så får du gärna skriva en kommentar så uppdaterar jag listan.

Olika turer som du kan göra med hundspann

Företag som erbjuder hundspannsturer i Kiruna

Du kan antingen boka direkt via företaget eller via turismföretag som Kiruna Guidetur eller ICEHOTEL.

Att åka hundspann är så roligt!

Spendera några timmar i skidbacken

Om du gillar vinter så kanske du också gillar att åka skidor? Eller slalom som det heter för mig. Att åka skidor för mig är att åka längdskidor och att åka utför är att åka slalom. Vad säger du?

Det finns flera olika möjligheter till att åka slalom i Kiruna-området. Om du inte vill/kan lämna staden så har du Loussabacken. Andra skidbackar inom en femtonmilsradie är Björklidens Fjällby (10,5 mil dit – skidpremiär 7:e februari) och Riksgränsen (13 mil – skidpremiär 27:e februari). Om du gillar att åka offpist så har du möjlighet att göra det i Abisko – den 21:a februari så öppnar Nuolja offpist för säsongen.

Sen finns även Dundret i Gällivare (13 mil) men det är i Gällivare kommun så egentligen ska inte den backen finnas med på den här listan – jag tycker dock att den platsar bra på den här listan ändå. Det får bli ett litet bonustips från mig till dig.

Jimmy åker slalom fast här i Levi, Finland

LKAB – världens största underjordiska järnmalmsgruva

Om du är intresserad av gruvor så tycker jag att du ska göra ett besök till LKAB:s Visitor Centre – som ligger ca 300 meter under markytan på det som kallas Nivå 540. Där får du en inblick i den moderna gruvindustrin. LKAB är världens största underjordiska järnmalmsgruva och även orsaken till varför Kirunas stadskärna måste flyttas.

Jag har själv inte besökt LKAB (om vi nu inte gjorde nåt skolbesök dit – fast det minns jag inte isåfall) men Kenny har varit där tillsammans med sin pappa och de tyckte att det var väldigt intressant.

Det kostar 380 kr för en vuxen att besöka LKAB. Bokning i förväg rekommenderas då det är begränsat antal platser inför varje guidning och det är väldigt populärt.

På besök under jorden i LKAB
Utsikt mot LKAB i Kiruna

Fler vinterupplevelser i Kiruna

Strax utanför Kiruna.
Ute i skogen och kör skoter.

Övriga platser värda att besöka i Kiruna

  • Kiruna kyrka
  • Aurora SPA vid Camp Ripan
  • Ta en promenad uppför Loussabacken (fin utsikt så glöm inte kameran)
  • Hjalmar Lundbohmsgården – en av Kirunas äldsta byggnader
Kiruna kyrka

Platser värda att besöka utanför Kiruna

  • Abisko nationalpark
  • Kebnekaise
  • Esrange Visitor Center – Sveriges enda rymdraketbas
  • Jukkasjärvi kyrka
  • Spana efter älgar längs vägen mot Nikkaloukta
  • Om du har bil så är sträckan mellan Kiruna och Abisko supervacker och värd att köra även om du bara kör tur och retur. Detsamma gäller sträckan mellan Kiruna och Nikkaloukta – så vackert!
Spana efter älgar längs vägen mot Nikkaloukta
Utsikt mot Kebnekaisemassivet
Jukkasjärvi kyrka
Abisko Canyon vintertid

Äta i Kiruna

Mina personliga favoritställen att äta på i Kiruna är souvaskebab från Empes Gatukök (den bakom Scandic på adress Mommagatan 4), hamburgare på Annis grill och lunchbuffén på ICEHOTEL’s restaurang i Jukkasjärvi. Pizzan på Lombolo Pizzeria & Grill är också toppengod och rekommenderas.

Café Safari har supergoda mackor (min favorit är den med ost & skinka). Pizzeria Sicilia ligger mitt i centrum och min favorit där är Hawaiipizzan. Jag gillade söndagsbrunchen på SPIS Mat & Dryck i centrum och på flygplatsen åt jag jämt (mumsiga mackor) när jag jobbade i souvenirbutiken där.

Stejk Street Food är ett relativt nytt ställe och där har jag bara ätit en gång. Jag blev inte superimponerad av själva maten och prislappen var lite väl saftig för det jag fick. Men, det är såklart en upplevelse att äta där och souvas är alltid dyrt, så är det bara. Det var både mysigt och lite kallt att äta i deras tält en kall februaridag. Jag har tänkt att jag ska ge Stejk en ny chans men har inte haft vägarna förbi än. Men, jag står fast vid att den bästa souvasen hittar du fortfarande på Empes! 😉

Landströms har jag inte ätit än men bara hört bra om det stället – även om det också är lite dyrare. Sist men inte minst så finns ju även Camp Ripan som alltid har haft toppenbra mat när jag har ätit där. Rekommenderas verkligen – både till lunch och kvällsmat.

Sen finns det såklart massa fler ställen att äta på i Kiruna men dessa är de jag gillar mest. Och om du inte har ätit souvas tidigare så tycker jag verkligen att du ska smaka 🙂

Söndagsbrunch på SPIS Mat & Dryck i Kiruna
Traditionell samisk mat på Café Sápmi i Jukkasjärvi
Café Safari i Kiruna

Boende i Kiruna

Det finns flera olika boendeformer att välja på inför ditt besök till Kiruna – allt från hotell och vandrarhem till stugor och igloos. Även om jag har besökt Kiruna fler gånger än jag kan räkna (jag är faktiskt född där och bodde där under mina första tre levnadsår) så har jag inte ofta haft behov av att boka boende där. Jag har antingen bara varit där över dagen eller kunnat övernatta hos släkt.

Men, jag har faktiskt bott en natt på Scandic Ferrum som får betyg godkänt. Jag samlar poäng hos Scandic så brukar ofta välja boende på den kedjan om det finns. Jag har även bott en natt på STF Malmfältens Folkhögskola då vi skulle med morgonflyget vid 06.05. Det är inte alls roligt att behöva stiga upp mitt i natten för att åka de 16 milen till flygplatse – speciellt inte under vintertid.

Om du vill ha en lite mer unik upplevelse än ett “vanligt” hotell så kan jag dock rekommendera att bo ute på Aurora Camp i Kurravaara. Där bor du i stugor ute på landsbygden, precis vid älven. När jag jobbade med turism i Kiruna så bodde jag här i några nätter – boendet tillhör Kiruna Guidetur där jag jobbade. Det är riktigt mysigt där ute, speciellt om du har tur med vädret och det är norrsken på himlen.

Camp Ripan ska också ha mysiga stugor och där har du ju även nära till deras spa. SPiS Hotel & Hostel får också betyg godkänt av mina bröder som bott på hotellet en natt. Aurora Dome är något nytt för mig men det verkar ju som en riktig spännande upplevelse att övernatta i en sån där tältdome – dock kanske lite väl saftiga priser för min smak. Sist men inte minst så finns ju ICEHOTEL med både varma och kalla rum.

Sen finns det ju en hel hög till med boenden att välja bland. Jag brukar kolla igenom Booking.com (min favoritsida att boka boende på) för att få en överblick över alla boenden som finns på en destination. Sen brukar jag jämföra priserna där med priserna på boendets egna hemsida – ibland kan det vara billigare att boka direkt via hotellet.

Det finns även massor av olika Airbnb’s i Kiruna med omnejd.

Aurora Camp i Kurravaara

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments

  1. Åh! Finns det något mer störigt när man planerat en resa som sen inte blir av, och sen får se så fina bilder som du lägger upp och man får ångra att resan inte blir av. Haha. Så nära på att åka till Kiruna nu efter nyår, men det får nog vänta. Men åh så härligt med den vintermiljön. Verkligen exotiskt för en skåning. ?

    1. Åh va tråkigt att höra att din planerade resa till Kiruna inte blir av. Men jag hoppas att den kan bli verklighet vid ett annat tillfälle! Det är fantastiskt vackert här uppe under vintertid. Kallt men vackert!

    1. Jag hoppas att du får möjlighet att resa till Kiruna snart. Det finns så mycket vackert att uppleva här omkring, speciellt under vintertid även om det är kallt 🙂 Kul att du gillade mitt inlägg också och hoppas du kunde drömma dig bort hit 🙂