Några tips till dig som reser solo

Några tips till dig som reser solo

Jag fick frågan om jag kunde skriva ner några tips om att resa solo som tjej och om mina erfarenheter av att boka boende via Airbnb. Några korta tips resulterade i en lång text som jag nu även publicerar här på bloggen.

Att resa solo börjar bli mer och mer vanligt idag, framför allt bland unga kvinnor. Jag har själv rest solo under många av mina resor och därför tänkte jag dela med mig av några tips om vad som är bra att tänka på inför en resa där fokus ligger på dig själv och dina upplevelser.

Några tips till dig som reser solo

Genom att resa solo så lär du känna dig själv på ett helt annat sätt. Du lär dig hur du reagerar i olika situationer och du lär dig att verkligen lita på dig själv. Du måste ta hand om allt från att boka resan, hitta ditt boende och till att faktiskt bege dig ut och utforska världen. Du kan så mycket mer än du tror när det väl kommer till kritan och ditt självförtroende stärks genom att du endast har dig själv att lita på.

Våga prova olika typer av boende, speciellt om du gör en längre resa. Jag brukar blanda hotell och vandrarhem (privat rum för min del) med att hyra lägenhet eller hus via Airbnb. Att hyra lägenhet eller hus är en helt annan upplevelse än att bo på hotell – det blir mer som att bo på en plats på riktigt och det är något som jag verkligen gillar. När jag ska välja ett bra Airbnb boende för mig så tittar jag främst på vart boendet finns men också på hur bilderna ser ut. Är det rymligt nog, ser rent och fräscht ut och passar det min stil?

Med vinden i håret så känns allt lite bättre.

Planera gärna, men var inte rädd för att ändra dig under resans gång

Ha en grov plan för din resa men var ändå öppen för spontana ändringar. Gör din research innan du åker iväg och skriv ned vad du vill se och göra under resan. Läser du om en restaurang som du tror skulle passa dig? Skriv ned namn och adress så behöver du inte fundera på vad du ska äta varje kväll.

Jag gillar att ha en lista med allt från restauranger till sevärdheter som jag kan bocka av under mina resor. Ibland hinner jag med allt på listan, men oftast inte – men det gör inget för då har jag en anledning att återvända. Jag brukar dela upp det jag vill göra i rubriker – “absoluta måste-se/göra”, “vill gärna se/göra” samt “ifall jag har tid över”.

Något jag verkligen gillar med att resa solo är att allt är på mina villkor. Jag kan stanna hur länge jag själv vill på en och samma plats för att fotografera utan att känna stress över att jag behöver ta hänsyn till mitt resesällskap. Jag kan med andra ord göra precis det jag vill, när jag vill.

Om du t ex åker på en roadtrip så kan du vara väldigt flexibel när det gäller boendets plats. Då är mitt tips att kolla efter boenden nära nationalparker eller naturområden. Enligt min erfarenhet så finns det många otroligt fina boenden i sådana områden, där boendet ofta är en “sommarstuga” och där värden gärna hyr ut boendet vid de tillfällen som boendet inte används.

Jag gillar även att lyxa till det ibland genom att boka boende där det finns bubbelpool och som tur är så verkar det vara väldigt vanligt att just bubbelpool ingår på boenden i naturområden.

Något jag verkligen gillar med att resa solo är att allt är på mina villkor.
Något jag verkligen gillar med att resa solo är att allt är på mina villkor.

Åker du till ett land där du inte talar språket så kan jag rekommendera att försöka lära dig några fraser. När jag reste till Thailand för andra gången så bestämde jag mig för att jag skulle lära mig enklare fraser på thailändska och framförallt så skulle jag lära mig att räkna så att jag kunde pruta på marknader. Det var inte lätt, men när det var dags för avresa så kunde jag ändå lite grann.

Så en dag på en marknad då jag skulle sätta mina nya kunskaper på prov – jag frågade efter pris och fick svar på engelska. Det var för dyrt tyckte jag så jag gav ett motbud på thailändska och försäljerskan blev imponerad! Och ja, hon mottog mitt motbud. Google Translate är också en bra app som kan hjälpa dig under tiden du reser. Även om du inte kan kommunicera fullt ut på ett främmande språk så har du alltid ditt kroppsspråk. Det mesta brukar lösa sig!

Om jag reser till ett land där jag vet att det är lätt att ta ut pengar i bankomat, eller att det fungerar bra att använda bankkort på resan så försöker jag undvika att ta ut pengar hemma. Det brukar ofta bli billigare att ta ut på plats. Jag försöker dock alltid att ha kontanter på mig oavsett vart jag reser, för ibland händer det att mindre butiker endast tar kontanter.

Jag brukar också försöka att betala mindre köp med kontanter, t ex om jag köper en chokladbit. Ett exempel när jag inte hade kontanter på mig var i Tyskland. Jag ville köpa en flaska vatten men det fick jag inte göra för de tog endast kontanter eller tyska bankkort – surt för mig för jag var väldigt törstig.

Ha en grov plan för din resa men var ändå öppen för spontana ändringar.
Ha en grov plan för din resa men var ändå öppen för spontana ändringar.

Några tips inför att boka boende med Airbnb

Ett tips inför din bokning av boende är att lyssna till din magkänsla. Prata med värden om du har frågor, läs betyg och omdömen. Värdar och gäster betygsätter varandra, så både höjdpunkter och problem syns tydligt i kommentarerna.

Var dock inte rädd för att boka ett boende som är nytt på sidan – utan vid ett sånt tillfälle så kan du vara extra noga med att skapa bra kontakt med din värd. Alla värdar är nya någon gång och kanske är du den första att lämna ett bra omdöme.

Jag har också haft en riktigt positiv upplevelse med en toppenvärd för ett boende (mitt uppe i bergen i Smoky Mountains) där jag fick svar på alla mina frågor innan ankomst, men som också verkligen hade sett till att alla tänkbara frågor som skulle kunna uppkomma under själva vistelsen var besvarade innan jag själv ens tänkt tanken att fråga.

Det hade han gjort genom att skapa en informationsmapp med allt från hur man använder hottuben till att slänga soporna (det var viktigt då boendet låg i ett björntätt område). I mappen fanns även kontaktinformation till värden.

resa
Läs mer om när jag bodde i en fantastisk “sommarstuga” i Tennessee.

Det är enkelt att modifiera din sökning hos Airbnb och du kan själv bestämma om du vill bo i en lägenhet eller i ett hus samt vilket område. Det går även att välja endast boenden som är del i lägenhet, eller tvärtom. Det är även här du väljer om du vill söka efter boende med bubbelpool, tvättmaskin eller parkering.

“Helena gav dig upp till 495 kr till din första resa”

Har du aldrig provat på att boka boende via Airbnb? När du registrerar dig via min länk så får du 360 kr SEK rabatt på en bokning av ett boende för 690 kr SEK eller mer, samt 135 kr till en upplevelse för 455 kr eller mer. Rabattkuponger förfaller ett år efter datumet för registrering.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment