Vandringens dag - andra lördagen i september

Vandringens dag – andra lördagen i september

Även om jag själv inte var ute och vandrade just under förra lördagen så var det säkert väldigt många runt om i landet som var det. Idag finns det ju dagar för allt möjligt så varför inte ha en “vandringens dag“? Jag tycker det är ett väldigt bra iniativ av Svenska Turistföreningen (STF) till att få fler att bege sig utomhus.

Samtidigt så känns det som att “vandra” har blivit något som alla ska göra just nu och då speciellt fjällvandra. Kanske har det med “flygskam” att göra. Att fler väljer att blicka mot upplevelser här hemma i Sverige istället för att resa utomlands. Jag tycker absolut inte att det är något fel med det utan snarare bara bra att fler upptäcker den vackra natur som vi har här i Sverige.

Men vad är då en vandring egentligen? Hur definieras en vandring? Min egna definition är att en vandring är en sträcka som jag inte går längs ofta och där målet antingen är själva vandringen eller slutdestinationen. Som t ex min dagsvandring till Trollsjön för några år sedan, fjällvandringen längs Padjelantaleden eller min ständiga jakt på vattenfall runt om i världen.

Vandring (även kallat att hajka efter engelskans hiking) är en form av friluftsliv som innebär att en person till fots i rekreationssyfte förflyttar sig genom naturen. Vandring kan ske på ospårad mark, men sker ofta på iordningställda och markerade vandringsleder. // Wikipedia

Personligen så gillar jag inte riktigt ordet hajka och kommer därför fortsätta att använda ordet vandra, även när det gäller kortare vandringar som kanske egentligen är mer en lång promenad. Skillnaden mellan vandring och promenad för mig är dock att under en vanlig promenad så har jag oftast inte med mig kameran, eller ens vandringsskor. Om det inte är en fotopromenad då. Ska jag ut och vandra, oavsett om det en dagstur eller en längre tur, så är kameran självklart med och då vill jag ju självklart dokumentera den upplevelsen.

En vandring för mig behöver heller inte vara jättekrävande, utan lättare vandringar kan vara minst lika fina. Mäktiga utsikter kommer dock ofta med åtminstone lite klättring och oftast så är det ju faktiskt värt att kämpa sig uppför när belöningen är en vacker glaciärsjö, ett mäktigt vattenfall eller bara en vidundrande utsikt.

Under sommaren så har jag gjort några dagsvandringar i USA och även en kortare tur till ett vattenfall i Skottland som jag besökte nyligen. Annars har jag varit väldigt dålig på att upptäcka Sverige till fots just detta år. Jag är dock väldigt sugen på att göra några dagsturer i norra Sverige just nu när det är höst och alla vackra färger börjar komma fram. Vi får dock se om det blir verklighet av just de drömmarna, eller om det helt enkelt får vänta till nästa år och nästa höst.

Ute på en dagsvandring i Vorarlberg, Österrike.
Mina sköna Timberland-vandringskängor får ständigt följa med på tur.
Alla vandringar är inte långa. Här har jag vandrat en bit längs Abisko Canyon.
“Ut på tur, aldrig sur” heter det i Norge och det är lätt att förstå varför när man har lyckan att vandra i Norge bland fjäll och fantastisk natur samtidigt som midnattssolen skiner starkt. Här på väg tillbaka från en kvällsvandring till Blåvatnet.
Förra sommarens dagsvandring mellan Treriksröset och Kilpisjärvi gick över fjäll och stenrösen.
En kort dagsvandring till en utsiktsplats över Grand Prismatic Spring i Yellowstone.
Att ha söta ponnys som sällskap under vandring är aldrig fel. Här i Grayson Highlands i Virginia, USA.
Jag gick en kort tur i Valley of Fire, USA i stekande sol.
Sverige har också mycket att erbjuda när det gäller dagsvandringar. Trollsjön i Lappland har idag blivit en väldigt populär dagstur.
En av mina favoritvandringar – mot Taggart Lake i Grand Teton, Wyoming. En väldigt enkel tur – det går lite uppåt i början men sen är det bara att njuta av utsikten av bergen hela vägen fram till sjön.
En annan vacker dagstur i USA – här till Hidden Lake i Glacier. Här gick det mest uppåt hela vägen till utsiktsplatsen över sjön, men det var det värt. Och tillbakavägen gick ju bara nedåt så om det inte hade varit för alla mina fotostopp så hade det säkert gått snabbare att gå tillbaka.
Några nya favoritvandringsskor är dessa från Merrell.

Gillar du att vandra? Har du någon favoritvandring?

 

Oh darling, let’s be adventurers finns även på Facebook och Instagram.
Följ även gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa några inlägg. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Jag vill verkligen vandra mer!
    Förra helgen blev det en kortare runda i Nynäshamn. Men helgen innan blev det två längre turer, en i Tyresta nationalpark och en i Gålö naturreservat 😀