Att resa med endast handbagage

Att resa med endast handbagage

Packning. Alltid ett hett ämne. Finns det något som heter den perfekta packningen? Jag tror faktiskt inte det. Men ja, att ha en bra standardpacklista som grund är bra. Efter många år av resande så börjar jag äntligen lära mig vad som ska få följa med mig på resor, och vad som ska få stanna hemma. Oavsett om det är en längre resa, eller då jag endast reser med handbagage.

Innan jag reste till USA i somras så gjorde jag mitt bästa för att minimera min packning men det var lättare sagt än gjort när jag visste att jag skulle vara borta så länge. Jag behövde även packa för varierande temperaturer och även om min fleecejacka inte användes så mycket så är jag så glad över de tidiga mornar då jag faktiskt behövde den.

Något som jag försöker att göra är att bara packa för en vecka, oavsett om jag ska vara borta en vecka eller en månad. Det finns ju faktiskt tvättmaskiner även utomlands och i värsta fall så går det även att tvätta i handfatet med schampoo. Och om det verkligen krisar så brukar även det mesta att gå att köpa på plats.

Nu ska inte detta inlägg bara handla om USA, men när jag reste dit så hade jag en stor resväska med mig samt en kabinväska. Det fanns stunder då jag önskade att jag hade haft en mindre väska med mig. Att slippa släpa på en tung resväska är alltid skönt. Även om jag inte gjorde det under just den resan så händer det ibland att jag reser med endast handbagage och det är alltid lika skönt.

Oavsett destination så ser min grundpackning oftast likadan ut. Med undantag för om jag ska resa till en vinterdestination. Jag anpassar även min packning beroende på destination, sätt att resa på under resan och vad jag planerar att göra under resan.

Så, vad får följa med under de gånger jag reser med endast handbagage? Självklart all kamerautrustning och övrig elektronik, men jag försöker då att inte ta med precis alla mina objektiv. Ibland får till och med datorn stanna hemma vilket jag hittills aldrig har ångrat. Förutom kameraprylar så har jag också alltid med mig min mobiltelefon, en fulladdad powerbank och en bok i handbagaget.

Läs mer: My Trendy Phone har skrivit ett inlägg som handlar om att resa med powerbank på flyg och vad du behöver tänka på.

Med det sagt – här kommer några av mina bästa packningtips för att resa med endast handbagage.

Min kabinväska som fungerar toppen som handbagage.

1. Välj rätt väska som handbagage

När det är endast handbagage som gäller för min del så brukar jag antingen välja min ryggsäck på 30 från F Stop, eller en hård kabinväska.

Under sommarens resa till USA så reste jag med min gula kabinväska från American Tourister som handbagage. Det fungerade jättebra och var väldigt skönt att slippa bära all kamerautrustning på ryggen för en gångs skull. Men oftast så reser jag med ryggsäck.

Anledningen till att jag väljer en hård kabinväska är att jag alltid reser med min kamerautrustning och då känns det tryggare att ha en hård utsida på väskan. Kabinväskan får också gärna helst ha fyra hjul.

När det gäller att välja rätt väska att ha som handbagage så finns det ju inget som är rätt eller fel egentligen, utan välj en väska som du själv trivs med. Se bara till att den inte är för stor. Det kollar du lätt upp på flygbolagets egna hemsida. Reser du med tåg så brukar storleken inte spela nån roll och detsamma gäller buss. Generellt sett så brukar jag tänka att går väskan bra som handbagage på flyg så är det inga problem med övriga transportmedel.

Saker att tänka på när du väljer väska

 • Hur mycket väger den?
 • Hur många hjul har den?
 • Hur många liter ryms i väskan?
En annan kombination av väskor för mig.

Läs mer: Packa inför roadtrip och tips om väskor

2. Gör en packlista att följa när du packar

För att inte glömma något hemma så brukar jag skriva en packlista inför varje resa. Jag har en standardpacklista med sånt som jag alltid tar med och den fyller jag sedan på med fler punkter beroende på destination och årstid. Ibland har det hänt att jag inte följt en packlista och jag märker direkt hur svårt det är att komma ihåg allting utan en lista. Det kanske inte gäller för dig, men personligen så är jag glömsk av mig.

Jag brukar också försöka att endast ta med hälften av det som står på packlistan när det gäller en kortare resa, eller då jag reser med endast handbagage. Det är så lätt att ta med sig alldeles för mycket saker, det vet jag av erfarenhet.

Dessutom, om du har glömt något som du faktiskt behöver så kan du alltid köpa det på plats.

3. Använd packpåsar eller packkuber till kläder

Jag brukar använda packkuber eller packpåsar för att packa mina kläder i. En större för klänningar och överdelar, en för byxor och sen en tvådelad där jag använder ena sidan till underkläder och den andra till strumpor. Detta gör att din packning är mer organiserad och det blir enklare att hitta i väskan, speciellt om du reser med ryggsäck.

Jag brukar också alltid rulla kläderna för att spara plats. Annat som kan vara bra att ha med är skopåse för smutsiga skor och en tvättpåse för smutsiga kläder. Det fungerar lika bra med en vanlig plastpåse om du inte har en “riktig” skopåse.

Här hittar du packpåsar: IKEA, Addnature, Outnorth, Naturkompaniet, Clas Ohlson – det finns massor av olika storlekar, märken och prisklasser att välja bland.

Detta får oftast följa med under en kortare resa med endast handbagage

 • Klänning
 • Tunika
 • Kimono
 • Skjorta
 • Leggings
 • Piratbyxor (endast sommar)
 • T-shirt att sova i
 • BH, trosor och strumpor
 • Joggingskor
 • Tygskor (ibland)
 • Sandaler (ibland)

4. Necessär – små förpackningar eller påfyllningsbara flaskor

I min necessär så packar jag schampoo, balsam, hudkräm, smink och allt annat som är flytande. Även plåster, värktabletter och liknande hamnar här. Jag brukar alltid ta med mig några extra plastpåsar från flygplatsen så att jag kan packa allt flytande direkt i den påsen.

Det är skönt att slippa göra det på flygplatsen.

Allt som är flytande ska vara under 100ml

När det gäller schampoo och balsam så brukar jag antingen ta med med mig mindre förpackningar som är under 100ml, eller en schampoobar från Lush (jag gillar Seanik bäst). Har även testat en balsambar från samma märke men tyvärr så fungerar den inte så bra på mitt hår.

Märken som jag gillar när det gäller vanligt schampoo och balsam är Bumble and Bumble (Surf), Davines (Curl) och Urtekram (Nordic Birch). När det gäller torrschampoo så älskar jag Isabella Löwengrip‘s Good To Go Dry Schampoo (caramel & cream) som jag testade efter att ha läst om det på Sara’s blogg Träningsglädje.

Tänk på: att själva förpackningen inte får vara över 100ml. Det är alltså inte okej att ta med en förpackning på 150ml men som är nästan tom. Det finns egentligen ingen begränsning på hur många produkter du får ta med, men allt ska få plats i en 1 liters genomskinlig påse.

Dessa produkter brukar få följa med mig på resa

 • Smink
 • Ansiktsrengörning (wipes)
 • Huvudvärkstabletter
 • Åksjuketabletter
 • Plåster
 • Hudkräm
 • Tandborste & tandkräm
 • Deodorant (mini)
 • Schampoo & balsam
 • Torrschampoo
 • Hårolja
 • Ansiktsscrub
Produkter i mindre förpackningar är perfekt för resor.
Några av produkterna jag oftast har med när jag reser.

Elektronik – kamera, mobil, powerbank, dator…

För mig så är det ofta all elektronik som både tar upp massor av plats och väger mycket.

Det är ibland svårt att packa lätt då jag gärna vill ha med större delen av min utrustning. När jag reser med endast handbagage så måste jag däremot verkligen tänka till om vad som ska få följa med och vad som ska få stanna hemma. Det är verkligen lättare sagt än gjort. Men ju mer jag reser, desto bättre vet jag om vilken typ av utrustning som krävs för just den typen av resa.

Eftersom det här inlägget handlar om min packning då jag reser med endast handbagage så har jag även utgått med detta i åtanke när jag skrivit packlistan för elektronik nedan.

När det gäller objektiv så brukar jag att försöka begränsa mig att bara ha med 1-2 objektiv, men ibland slinker även ett tredje med. Allt beror på vart jag ska resa. Det gäller även för datorn – det är både destination och syftet med resan som bestämmer om datorn får följa med eller stanna hemma.

 • Systemkamera + objektiv
 • Extra batterier + laddare
 • Stativ (eller ministativ)
 • Mobiltelefon + laddare
 • Powerbank
 • Dator + laddare
 • Extern hårddisk
 • Minneskortläsare
Hörlurar, mobiltelefon, powerbank och kamera – detta finns alltid i mitt handbagage.

Övrigt

Det som finns med på “övrigt” är sådant som jag ibland tar med mig – beroende på typ av resa och klimat. Det som finns i vänstra kolumnen får dock alltid följa med.

 • Scarf
 • Vattenflaska
 • Hatt eller keps
 • Putsduk för glasögon & objektiv
 • Regnponcho
 • Badkläder
 • Snabbtorkande handduk
 • Solglasögon

Vilka prylar får alltid följa med dig när du reser?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments

 1. Jag gör alltid packlistor när jag ska någonstans och brukar inte ha jättemycket packning med mig. Men flyger jag så måste jag nästan ha incheckat bagage också, för tycker kamerautrustningen tar så mycket plats (och vikt) i handbagaget 😛

  1. Ja, packlistor är så bra att ha! Jag förstår angående kamerautrustningen och det är också av den anledningen som jag också oftast reser med incheckat bagage. Mina undantag är oftast då jag vet att prio ett inte är att fotografera massor – som t ex när jag reser till en stad. Då är det skönt att resa lätt.

 2. Vi reser relativt ofta med bara kabinväska, men ofta väljer jag att checka in den. Då behöver man inte tänka på vätskor och så slipper man vara orolig för att flyget ska lyfta utan en om man är lite sen 😉 Men det händer att vi flyger med bara handbagage också. Kamera, dator, sladdar, huvudvärkstabletter är väl bland det viktigaste som får följa med … 😉

  1. Nej det är ju en stor fördel med att checka in den. Hur menar du med att man slipper vara orolig för att flyget ska lyfta utan en om man är lite sen?

 3. I mina utkast ligger inlägget “I mitt handbagage” och vill bli färdigskrivet. Kanske hjälpte du mig just på traven 😉 Jag är ingen storpackar. Klarar mig med litet. Första resorna hade sambon större väska än jag till alla taxichaufförers förvåning 🙂 Jag klarade mig Jorden runt på 8 dagar med en liten kabinväska så jag tror jag klarar det mesta. Det bästa med att inte vara någon shoppingälskande modenörd.
  Men jag föredrar solklart hård kabinväska före ryggsäck. Rullar hellre med mig den än bär runt.

  1. Jag hoppas att du skriver klart inlägget – det är alltid kul att läsa om vad andra packar ned i sitt handbagage. Haha, kan tänka mig att det inte är så vanligt att mannen har mest packning även om det såklart förekommer. Jag är egentligen inte heller nån shoppingälskande modenörd, men brukar oftast komma hem med något plagg de gånger jag reser till just USA. Men jag kanske får ta inspiration från dig angående att packa lätt(are).