Packa inför en fjällvandring – en guide för nybörjare

Packa inför en fjällvandring – en guide för nybörjare

Äntligen är det dags! Jag har skrivit en packningsguide inför en fjällvandring som är anpassad för en nybörjare. Bättre sent än aldrig sägs det och det har väl aldrig varit mer aktuellt med att fjällvandra än det är just nu? De svenska fjällen lockar allt fler att bege sig ut i vår fantastiska natur. Framför allt utländska besökare men visst finns det även svenskar som ger sig ut längs vandringslederna runt om i landet. 

Att packa inför en fjällvandring är däremot ibland lättare sagt än gjort. För vad ska du egentligen ha med dig och vad kan du lämna hemma? När jag gjorde min egna packningslista så utgick jag från en grundlista som jag hittade på nätet som jag sedan modifierade så att den skulle passa mig bättre. Vissa saker på listan kände jag var överkurs och jag har även lagt till flera saker.

Jag tänkte nu dela med mig om hur jag valde att packa inför vår fjällvandring som gick genom Stora Sjöfallet längs Padjelantaleden i Lappland.

Vill du skriva ut din egna packlista så hittar du min personliga packlista här.

Ryggsäck // Tänk på detta när du väljer din ryggsäck

Vi börjar med det viktigaste. Ryggsäcken. Det är så viktigt att ha en ryggsäck som passar din rygg för att gå med en obekväm ryggsäck som dessutom är tung att bära på är inget att rekommendera.

När jag valde min ryggsäck så var inte syftet att fjällvandra utan jag skulle ha den till att resa med. Men även då så var det viktigt att den inte fick väga alldeles för mycket när den var tom, den skulle sitta skönt på ryggen direkt och den skulle helst inte endast vara toppmatad. Jag ville såklart även att den skulle vara rymlig utan att kännas klumpig.

Efter att ha valt mellan otroligt många olika märken och modeller så valde jag till sist en ryggsäck från det brittiska märket Karrimor. Modellen blev en Cheetah och storleken 50-70 liter. Den uppfyllde alla mina krav och den var prisvärd.

Jag hittar inte den exakta modellen jag har då jag köpte den i Kuala Lumpur år 2014 och de verkar ha ändrat i sortimentet, men den ryggsäck som jag tycker känns mest likvärdig den jag har är Karrimor Jaguar 65. Om jag skulle köpa ny ryggsäck idag så skulle jag nog välja en som är lite mindre för 70 liter känns för mycket för mig som är ganska kort (160cm). Sen behöver jag ju såklart inte fylla ryggsäcken men det är lätt att jag gör det när jag har utrymme. Du kanske känner igen dig där?

Tips på andra ryggsäckar som jag gillar:
Lundhags Gneik 54 // Osprey W’s Ariel AG 55 // Gregory Deva 60

Jimmy bär en Karrimor Cheetah 50-70 L under vår fjällvandring längs Padjelantaleden.

Hur stor väska behövs under en fjällvandring?

En rekommendation jag fått är att ryggsäcken ska vara mellan 60-80 liter. En mindre ryggsäck för en kortare vandring och en större ryggsäck för en längre vandring. Inga konstigheter där. Att hitta den optimala storleken är nog svårt att göra innan du faktiskt har varit ute och vandrat. Ju fler gånger du är ute, desto mer lär du dig om vad du faktiskt behöver under dina vandringsdagar.

Men, det allra viktigaste är inte storleken på ryggsäcken utan det är att den verkligen sitter bra på din rygg och att du packar innehållet bra. En sak som jag inte gjorde men som jag kan rekommendera är att ta ut väskan på en provtur när den är fullpackad. Då märker du hur den känns under verkliga förhållanden.

Ett annat tips är att inte stressa när du packar väskan för om du packar fel så kan det kännas mycket tyngre. Jag packade helt fel under sista dagen = ryggsäcken både satt sämre på ryggen och den kändes tyngre när den egentligen borde ha varit lättare pga uppäten mat.

Med det sagt så vill jag poängtera två viktiga saker: välj en ryggsäck som sitter bra på din rygg och var noga med hur du packar den under en vandring. Din rygg kommer att tacka dig för det!

Bonustips: Om din ryggsäck inte har ett inbyggt regnskydd så finns det att köpa av valfritt märke. Vädret kan vara omväxlande uppe i fjällen och du vill inte att dina saker ska bli blöta.

Om allting inte får plats inne i ryggsäcken så kan du hänga saker utanför.

Bo och sova // Vad behöver jag för att övernatta ute i fjällen?

När du fjällvandrar så har du två alternativ till sovplats. Antingen går du mellan fjällstugor och då slipper du bära med dig ett tält. Eller så bär du med dig ett tält och kan välja ut exakt vart du vill övernatta. Även om det känns lockande att slippa bära med tält så tycker jag det är värt det. Att få vakna upp i lugn och ro utan en massa andra människor som stör är härligt och ger det där lilla extra till en fjällvandring.

Så vad behövs för att kunna tälta under din fjällvandring?

När vi började leta efter ett tält så hade vi några krav:

 • Det skulle helst väga så lite som möjligt
 • Det skulle vara lätt att montera upp och ned
 • Det skulle gärna vara rymligt

Optic 3,5 är ett tält som fungerar både för backpacking och för camping. Vi valde ett tält för 3 personer som har två stycken öppningar vilket är perfekt om man vill smyga ut mitt i natten utan att behöva kliva över en person. Det extra utrymmet som finns i detta tält kommer dock med en liten nackdel. Vikten. Detta tält väger ca 3 kg. När vi köpte tältet så hade vi inte en fjällvandring i åtanke. Skulle jag köpa ett nytt tält idag och vet att jag ska ut och fjällvandra så hade jag nog valt att kolla på de riktigt lättviktiga tälten. Jag hade prioriterat ett lättare tält framför ett större tält.

Välja rätt sovsäck inför din fjällvandring

Att köpa en ny sovsäck kändes ganska enkelt för mig, men det var innan jag började prova ut olika sovsäckar och insåg hur svårt det kunde vara. Det finns otroligt många typer av sovsäckar för olika tillfällen och för olika personer. Jag minns inte hur många olika sovsäckar jag provade ut innan jag till slut hittade en som jag kände var bra.

Det som kändes viktigast för mig var att sovsäcken helst skulle väga så lite som möjligt och att den skulle ta så lite plats som möjligt samtidigt som den helst inte skulle kosta en halv förmögenhet. Jag visste liksom inte hur ofta jag skulle använda den så att köpa en sovsäck för flera tusen fanns inte riktigt i min värld. Jag planerade mest att använda sovsäcken under sommartid så den behövde inte klara extremt kalla temperaturer.

Dock så tror jag att jag ändå valde fel för första gången som jag skulle använda sovsäcken så frös jag otroligt mycket. Så pass mycket att jag hackade tänder och så frusen är jag inte ofta. Detta upptäckte jag såklart under en natt då jag sov i sovsäcken, men som tur var så var jag inte ensam. Kenny var snäll och bytte sovsäck med mig då hans komforttemperatur var högre än min.

Om du ska köpa ny sovsäck så kan jag rekommendera att läsa den här guiden om vad du ska tänka på vid köp av sovsäck. Och är du osäker så var inte rädd för att gå till en butik och fråga om råd.

Detta hade jag också med mig under vår fjällvandring

Detta valde jag bort

 • Sovsäckslakan
 • Tältlykta på grund av att vi vandrade i juli då det mest är ljust hela nätterna i Lappland
 • Pannlampa av samma skäl som ovan

Mountain Hardwear Aspect 2 // MSR Hubba Hubba NX // Mountain Hardwear Hylo 2

Jag älskar mitt Mountain Hardwear Optic 3,5 tält även om det ibland känns lite för stort. Men det är rymligt och det blir aldrig trångt. Vi fick också plats med all utrustning inne i tältet under vår fjällvandring.

Kläder // Välja rätt kläder för rätt tillfälle

Nästa stora fråga. Vad ska man ha på sig under en fjällvandring? För mig var det visserligen inte så svårt utan jag körde på mina vanliga kläder och det fungerade hur bra som helst. Att det var sommar och väderprognosen såg bra ut spelade självklart också in.

Hade vädret visat på regn så hade vi, istället för att vandra i regn, valt att vandra på en annan plats. Vi kunde vara flexibla i våra planer. Men det är inte självklart för alla att en sådan backup plan fungerar.

Kläder som jag hade med under vår fjällvandring

Kläder som jag inte hade med

 • Långkalsonger
 • Mellantjocka ullsockor
 • Vandringsbyxor
 • Microdunjacka
 • Mössa // Buff
 • Badkläder (badade i trosor och tröja)
 • Vindtäta handskar
 • Vattentät jacka
 • Vattentät byxa

Välj rätt skor inför din fjällvandring – fyra saker som är bra att tänka på

 • Välj ett par skor/kängor som sitter bra och är sköna från första början.
 • Se till att du gått in skorna innan vandringen.
  Det behövde jag inte göra med mina kängor, men så är inte fallet med alla skor.
 • Låt terrängen avgöra om du ska vandringsskor eller kängor.
 • Välj med fördel ett par skor som är lätta.

Läs mer om att välja rätt vandringskängor hos Addnature: Vandringskängor – en guide

Jimmy med sina Haglöfs Grym Hi vandringskängor. Han tyckte de fungerade toppen under vår fjällvandring – även om de kanske var i det varmaste laget ibland.
Packlista inför fjällvandring.
Mina fingervantar kom till användning under kvällen då solen börjat gå ned.

Äta och laga mat ute i naturen

Mat känns som en väldigt omdebatterad fråga och jag förstår varför. För vad ska man äta under en flera dagars lång fjällvandring? Ska man köra på de dyra men färdigförpackade påsarna med mat som endast kräver varmt vatten? Eller ska man leva på soppa och energibars?

Ja, alltså, vad sjutton äter man ute på fjället?!

Vi körde på lite blandat. Jag hade faktiskt köpt med mig två sådana förpackningar och jag har fortfarande de kvar någonstans i garderoben. Då vi endast skulle vara ute tre nätter så lyxade vi istället till det och tog med oss både falukorv, souvas och färska grönsaker. Lyxigt? Ja visst, men varför inte? Till det så åt vi nudlar, pulvermos och makaroner. Tony hade även med äpplen och en Skogaholmslimpa. Hmm, kanske inte konstigt att ryggsäcken vägde så mycket där i början av vandringen…

Jag kan dock meddela att vi åt upp det som vägde mest den första kvällen – det blev souvasgryta för mig, Jimmy och Tony medan Katarina åt en vegetarisk variant. Värt det? Njae, jag vet inte. Kanske. Det var väldigt gott. Men jag skulle nog inte orka släpa med mig tung mat om jag visste att jag skulle gå väldigt långt. Nu visste vi att vi max skulle gå ett par kilometer under den första kvällen.

Pulvermos är dock väldigt smidigt att ha med sig så det kan jag rekommendera. Makaroner tar heller inte så stor plats eller väger så mycket. Det är även väldigt enkelt att tillaga.

Jag hade även köpt Tinder-on-a-Rope från det svenska märket Light My Fire att ha med, ifall vi inte fick fart på elden direkt. Det är ett fnöske som är gjort av stubbar från odlad tall (fatwood) från höglandet i Mexiko som är lätt att tända på. Tyvärr så råkade vi glömma denna i bilen vilket var synd för vi hade haft nytta av den då det ibland var svårt att få fart på elden.

Ångrar jag att jag tog med något?

Jag hade även med mig en picknick muurikka att steka mat på och än idag så är jag lite kluven på om det var värt att bära med den. Jag tror jag lutar åt att även fast det var gott att steka souvas på den så hade vi nog klarat oss lika bra utan den. Katarina hade med sig ett stormkök som vi använde desto fler gånger – både till att koka vattnet till moset och makaronerna samt för att steka korv.

Sen var det ju det där med de färska jordgubbarna som skulle avnjutas under den första kvällen. De såg inte alls lika goda ut när de var mosiga och ihoptryckta i en sörja av jordgubbssaft på grund av en otroligt varm kväll. Så det kan jag rekommendera att lämna hemma. Man lär sig av sina misstag?

Detta hade jag med

 • 2 knivar (KaresuandoknivenMorakniv)
 • Spork från Naturum Laponia (som tyvärr gick sönder – jag köpte dock ny på väg hem)
 • Djup tallrik i emajl
 • Stormkök + bränsle (tillhörde Katarina)
 • Tändstickor
 • Tändfnöske (glömde detta men skulle ju haft med det så det hamnar på denna lista)
 • Kåsa/mugg att dricka ur
 • Vattenflaskor (det räcker oftast med en eller två när du fjällvandrar då det ofta finns bäckar att fylla på vatten från)
 • Diskmedel + diskborste
 • 2 paket frystorkad mat (användes aldrig)
 • Energibar // Kexchoklad // Marshmallows
 • Ren- och älgkorv att snacksa på
 • Skräppåse

Detta lämnades kvar hemma

 • Liten visp (vi rörde om moset med en spork – gick jättebra)
 • Tång till kastrull
 • Liten kaffepanna (Katarina drack snabbkaffe om jag inte minns helt fel)
 • Salt & andra kryddor (maten vi hade med var rätt salt ändå)
Vi samlar ihop torra kvistar från skogen för att kunna få igång en eld. Vi hittade en redan använd eldstad som vi valde att stanna till vid. Bättre för naturen och lättare för oss.
Eldmästaren Jimmy längs Padjelantaleden i Lappland.
Eldmästaren Jimmy.
Lyxig middag på gång…
Packlista inför fjällvandring.
Tänk på att endast fylla på vatten från en rinnande källa.

Hygien och sjukvård

Det är lätt att packa med sig alldeles för mycket “bra att ha saker”, för många olika situationer kan ju uppstå under en vandring på fjället. Eller på en vandring överlag. Att ha med sig lite första hjälpen produkter är dock väldigt bra att ha.

Första Hjälpen tips: Det finns flera färdiga första hjälpen kit, bland annat detta Lifesystems Light & Dry Pro First Aid Kit. Det är kompakt samtidigt som det är fyllt av bra att ha saker när du är utomhus. Det innehåller bland annat plåster, elastisk binda, gasbinda, kompresser och zinkpasta. Annars så är det enkelt att plocka ihop ett eget första hjälpen kit. Vet du inte vad du bör ha med? Kolla vad som ingår i färdiga första hjälpen kit för inspiration.

Att ha med skavsårsplåster är också väldigt viktigt. Jag som aldrig brukar få skavsår fick faktiskt ett under sista dagen. Det var dock helt och hållet mitt fel för jag hade smort in mina fötter med fotsalva precis innan jag tog på mig mina strumpor. Det gjorde att fötterna blev varma och blöta = resulterade i ett skavsår.

Det misstaget kommer jag aldrig att göra om igen, utan jag kommer hädanefter alltid att se till att fötterna är ordentligt torra innan jag tar på mig mina strumpor. Som tur var så kände jag av skavsåret väldigt tidigt och fick på mig ett skavsårsplåster väldigt snabbt.

Torrschampoo istället för att tvätta håret

Jag valde också att ta med torrschampoo i pulverformat (reseformat) från ett av mina favoritmärken, Bumble and Bumble. Jag valde att ta med det för att slippa tvätta håret och det fungerade riktigt bra. Om du fjällvandrar mellan stugor så har du tillgång till dusch och då är det lättare att tvätta håret på vanligt sätt. Vårt alternativ var att bada i iskallt vatten och även om det var lockande under den stekande solen så var det mindre lockande att doppa själva huvudet i vattnet.

Dessutom så blir det rätt varmt i tältet på morgonkvisten och det betyder åtminstone för mig att min hårbotten blir fet = torrschampoo är gult värt att ha med. Ett annat tips att ta med små reseförpackningar med schampoo och balsam.

Snabbtorkande handduk

Jag rekommenderar också en snabbtorkande handduk – inte bara för fjällvandring utan för att ha med sig på resor. De väger nästan ingenting och torkar otroligt snabbt. Jag brukar använda min som en turban efter att jag har tvättat håret – både på resande fot men också här hemma.

Jag använde länge en handduk av märket Everest men även de bästa av prylar slits ut till sist och när jag då skulle köpa en ny av samma märke så hade de slutat tillverkas. Istället köpte jag mig en ny handduk av märket Gentlemen’s Hardware – den kostar 279 kr på Åhlens men den är värd varenda krona! Den är också gjord i ett skönt material.

Jag gillar inte alla handdukar av microfiber då materialet känns så obehagligt att röra vid, så jag rekommenderar att känna på handduken innan du köper en. I alla fall om du är lika känslig som jag är när det gäller microfiber. Just denna älskar jag dock.

Packlista inför fjällvandring.
Jimmy var mindre nöjd med sin snabbtorkande vandringshandduk som han köpte i USA. Inget fel om den skulle användas som disktrasa tyckte han, men som handduk var den värdelös. Det var en engångsförpackning så han hade inte sett storleken innan första kvällen på vår vandring.

Detta hade jag med

 • Huvudvärkstabletter (Alvedon)
 • Skavsårsplåster & vanliga plåster
 • Tandborste & tandkräm i reseförpackning
 • Snabbtorkande handduk
 • Toalettpapper
 • Solskyddsfaktor
 • Helosan fotsalva
 • US 622 (det bästa medlet mot mygg och knott)
 • Imodium
 • Torrschampoo i pulverformat
 • Skräppåse för att ta med allt skräp som vi samlade på oss under dessa dagar
 • Ansiktsrengörning (wipes)
 • Deodorant som nästan var slut
 • Handsprit i miniförpackning

Detta lämnade jag hemma

 • Necessär – jag valde att packa i små påsar istället vilket fungerade lika bra och tog bort några gram från packningen.
Packlista inför fjällvandring.
Kniv är alltid bra att ha med när du är ute och vandrar.

Övrigt – bra att ha och mindre bra att ha

Det är under denna kategori som allt annat hamnar. Allt det som är bra att ha med, allt det som jag personligen ville ha med mig och allt det som jag önskade att jag hade lämnat hemma – fast som tur var så fanns det inte så mycket av just den sistnämnda varan.

Största misstaget vi gjorde? Att råka glömma den nyinköpta karta över området kvar i bilen. Kanske inte hela världen men det kändes ändå surt där och då.

Detta hade jag med

 • Systemkamera + extra batteri
 • Objektiv – 35mm och 85mm
 • Mobiltelefon + powerbank
 • Uppblåsbart sittunderlag
 • Solglasögon och keps
 • Karta över området
 • Silvertejp
 • Kontanter (kan vara bra att ha)

Detta lämnades hemma

 • Kompass (på grund av att vi skulle göra en vandring som mestadels var på spångar och där vi egentligen inte ens kunde gå vilse)
 • Myggnät/Mygghatt
 • Kikare
 • Vattentät packpåse för elektronik
 • Bok (kändes onödigt för en så kort vandring)
 • Reparations-kit

Saker som jag hade med men som jag aldrig använde

 • Penna och litet anteckningsblock (jag antecknade i mobilen istället)
Packlista inför fjällvandring.
Glöm inte en kamera för att kunna föreviga alla vackra minnen.

Annat som kan vara bra att ha med under en vandring

Vandringsstavar – är något jag aldrig använt. Förrän nu. Jag har precis fått hem mitt alldeles egna par vandringsstavar. Efter att ha provat att gå med två trasiga pinnar en dag och insett hur skönt det faktiskt är, samt hur mycket bättre hållning jag fick så har jag svårt att förstå hur jag kunde klarat mig utan dessa innan?!

Packpåsar – är något som jag ofta reser med och kan rekommendera. Det är enkelt att separera packningen i olika delar och det underlättar när du snabbt behöver hitta något. Själv så brukar jag ha underkläder och strumpor i en påse, överdelar i en annan samt nederdelar i en tredje påse. Jag brukar också packa kablar och diverse småprylar i en fjärde påse.

Vätskesystem – för att slippa ta fram vattenflaskan hela tiden. Jag är nämligen en sån person som gillar att dricka lite men väldigt ofta. Är dessutom väldigt sugen på att testa på en sån där vätskeblåsa så det planerar jag att göra nu till sommarens äventyr.

Vandringssandaler – nu hade jag visserligen med min mina flipflops, eller hade jag? Jag minns fasiken inte. När vi vandrade så var det slutet av juli och högsommar = varmt. Vi hade dessutom väldigt tur med vädret och hade sol nästan hela tiden. Så det hade varit trevligt att haft med mina vandringssandaler från Ecco att promenera i.

Vill du ha en egen packlista att skriva ut?

Eller vill du skapa din alldeles egna packlista men inte riktigt vet vart du ska börja? Då kan du ladda ned en template som jag förberett till dig.

Packlista inför fjällvandring.
Packlista inför fjällvandring.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments