En omväg till renarna uppe på Flatruet

Igår så lämnade jag fina Hosjöbotten. Det kändes så otroligt tråkigt även fast jag visste att nya äventyr hos Katta i Särna väntade. Jag trivdes så himla bra där uppe och längtar redan tillbaka.

Istället för att åka direkt mot Särna så styrde jag bilen lite norrut mot Östersund där jag skulle hämta upp Rania. Vi skulle samåka från Östersund till Särna. Jag sa till Rania redan innan vi åkte att jag ville åka “vägen över fjällen” och hon hade inget emot det. Det var bara det att Google Maps och jag hade olika uppfattningar över vilken väg det egentligen var vi skulle åka.  Såhär i efterhand så kan jag säga att jag nog kanske borde ha kollat upp mer om vägen och exakt hur vi skulle åka.

Inte för att det var en dålig väg, tvärtom. Men jag antog liksom att Google Maps hade koll på läget och att vi pratade om samma väg. Så var det inte. Jag ville köra längs Flatruetvägen och över Flatruet medan Google Maps tyckte att vi skulle åka via Vemdalen. Det är väl kanske visserligen också över fjällen men ändå så fel.

För att göra en lång historia lite kortare så slutade det med att vi valde att åka tillbaka en bra bit för att komma in på rätt väg. Men åh, det var så värt det! Om du är i närheten av Flatruet så åk dit!

Flatruetvägen är Sveriges högst belägna allmänna väg och från vägen så har man fri utsikt mot fjällvärlden, bland annat så kan man se norrut mot Helagsfjällen. Fjället Flatruet når som högst 975 meter över havet och är en grusväg som ligger i nordvästra Härjedalen. Är det dåligt väder så finns det stor risk att vägen är stängd. Det är verkligen en unik väg då du kan köra upp på det låga kalfjället med bil.

Flatruet måste upplevas, det är svårbeskrivet hur det känns att köra på så hög höjd. Magiskt kalfjäll med noll fysisk insats. Ta det lugnt med renarna bara så att ni inte stör dem, på Flatruet är de många. – Funäsfjällen.se

Vi har inte ens kommit upp på fjället – en himla bra början!
Nu är vi uppe, så otroligt vackert!
Vi hade sån otrolig tur med vädret.
Hej på dig!
Det fanns massor av renar uppe på Flatruet.
De undrade nog vilka vi var och varför vi stirrade på dom.
Vita renar är så otroligt vackra!
Fjällen var överallt.
Hej då!
Högst uppe på Flatruet, 975 meter över havet.
Vi hade turen att få syn på en massa små kalvar!
Så otroligt vackra vyer!
Rania i full färd med att fotografera självporträtt.
Har du sett något sötare än dessa två?
Sååå söta!
Med risk för att upprepa mig.. Så söta!
Flatruetvägen invigdes den 31 juli 1938.
Vi möttes av en magisk måne lagom när vi rullade in till Särna!
Och det är här jag ska spendera några nätter nu. Magi!
Tags from the story

6 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.