Vackra vägar att köra under sommarens roadtrip i Sverige

Är du sugen på att uppleva Sverige nu till våren, sommaren, hösten… eller varför inte vintern? Det finns massor av fina vägar att köra längs här i vårt avlånga land som passar lika bra oavsett årstid.

Personligen så gillar jag att åka på roadtrip i Sverige oavsett årstid och jag besöker gärna samma plats på olika årstider då det kan skilja rejält på atmosfär och vyer. Men visst ger det en annan känsla av att åka bil under det ljusare halvåret då dagarna är längre och vädret bjuder på mer sol och värme.

Och även om du förmodligen inte kommer att vara ensam på varken vägarna eller på populära platser och vid sevärdheter så är sommaren en alldeles, alldeles underbar tid att roadtrippa på.

Vilka är de vackraste roadtripvägarna i Sverige?

Jag önskar att jag skulle kunna skriva en lista på precis alla de vackraste vägarna att åka på roadtrip i Sverige längs, men det känns som ett omöjligt uppdrag som jag inte riktigt vågar mig på. Istället så har jag skapat en lista på mina favoritvägar att köra längs under en roadtrip i Sverige.

Jag kommer själv snart att åter igen bege mig ut på de svenska vägarna med slutdestination Lappland. Men även om slutdestinationen är klar så har jag ingen aning om vilken väg vi kommer att välja denna gång, eller vilka avstickare eller platser vi ska besöka. Det finns ju mycket att se!

Åk på roadtrip i Sverige

Innan du beger dig iväg på din roadtrip i Sverige så behöver du även planera lite, packa samt gå igenom och förbereda din bil inför resan. Här kommer några av mina bästa tips inför en roadtrip.

Tips inför din roadtrip i Sverige

 • Gör en packlista och försök att inte ta med för mycket onödigt även om det finns plats i bilen.
 • Packa gärna i flera mindre väskor om du kan och sortera din packning efter olika tillfällen.
 • Skapa en playlist på Spotify med din favoritmusik att lyssna på under din roadtrip.
 • GPS och Google Maps i all ära – jag gillar ändå att ha med en riktig karta i bilen!
 • Våga göra avstickare även om du har en förbestämd rutt planerad.

Bra att ha med i bilen under din roadtrip i Sverige

Jag har en lista på saker som jag alltid vill ha med i bilen när jag ska åka på roadtrip.

 • Foppatofflor eller sköna sandaler att köra i.
 • Våtservetter, hushållspapper eller servetter och påsar för skräp.
 • Laddkabel till mobilen, en powerbank samt adapter till bilen så du kan ladda övriga batterier.
 • En filt som du kan använda för att täcka över synlig packning.
 • Ta med en termos eller vattenflaska som håller din dryck kall alternativ varm.
 • En påse med snacks om du blir hungrig men befinner dig långt bort från affär och matställen.
 • Kontanter ifall du hamnar på ett ställe som inte accepterar kort. Inte vanligt men kan hända.
 • Silverduk som reflekterar bort solstrålar och ger en svalare miljö när solen lyser starkt.
 • Första hjälpen- kit ifall olyckan är framme samt varselväst om du blir stående längs vägen.
 • Parkeringsskiva om du ska parkera på platser där skiva används.

Förbered din bil inför din roadtrip

Glöm inte att även gå igenom och förbereda din bil inför roadtrippen.

Kolla att däcken har rätt lufttryck, fyll på spolarvätska, kolla olja och glykol, se till att du är utrustad med startkablar och varningstriangel såväl som bogserlina. Ha med en flaska med vatten.

Se också till att dina vindrutetorkare fungerar bra innan du beger dig ut på vägarna. En ficklampa med nya batterier är också bra att ha med i bilen – oavsett om du ska på roadtrip eller inte.

Bra att ha saker i bilen: en gul varselväst ifall oturen är framme och bilen blir stående.

Minska utgifterna under din roadtrip

Att åka på roadtrip i Sverige är både populärt och prisvärt just nu. Även om bensinen kostar en del så kan du (delvis) styra övriga kostnader när du semestrar och utforskar hemmaplan med bil oavsett om du kör med egen bil eller om du väljer att hyra bil via Auto Europe.

Personligen så gillar jag en blandning av boenden när jag roadtrippar. Jag bor gärna lite billigare i några dagar för att ta in på ett fint hotell under någon natt för att lyxa till det och jag bor mer än gärna på annorlunda naturnära platser. Hellre stugor på campingar än enbart hotell i städer.

 • Övernatta i tält eller i campingstuga istället för enbart på hotell.
 • Har du funderat på att roadtrippa i husbil eller campervan? Kostnad för hyra tillkommer om du inte äger egen, men du sparar in på boenden och får mer unika upplevelser istället.
 • Om du inte ska vara borta så länge så kanske en madrass i bilen fungerar i några nätter.
 • Du kan laga din egna mat istället för att enbart äta ute. Äger du ett stormkök? Ta med det.
 • Ta med en kylbox och kylklampar så att du kan hålla maten kall under resan.
 • Dricker du mycket kaffe? Fyll din termos med kaffe varje morgon så har du under hela dagen.

Visste du att du kan hyra både bil och husbil via Auto Europe inför din roadtrip?

Vackra vägar att köra under din roadtrip i Sverige

Okej okej, äntligen dags för listan över några av de vackraste vägarna att köra längs när du ska åka på roadtrip i Sverige. Detta är mina favoritvägar att köra. Vilka vägar är dina favoriter att köra? Du får gärna skriva en kommentar när du har läst klart inlägget om du har några bra tips till mig.

Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är en 50 mil lång väg mellan Strömsund i Jämtland och Vilhelmina i södra Lappland. Här längs en av Sveriges högst belägna vägar så kan du köra bil direkt upp på fjället och uppleva de vackra vyerna. Den högsta punkten längs vägen hittar du vid Stekenjokkplatån.

Längs Stekenjokkplatsån går vägen ovanför trädgränsen och du kan parkera och kliva ut rakt på kalfjället. Den del av vägen som går över fjällplatån vid Stekenjokk är täckt av snö större delen av året och hela Vildmarksvägen har som tradition att öppna varje år på nationaldagen 6 juni.

Jag har kört denna väg både under öppningsdagen 6 juni samt under en roadtrip på sommaren men jag skulle mer än gärna vilja uppleva Vildmarksvägen under en färgsprakande höst.

Mellan 6 juni och 15 juli är det förbjudet att stanna och parkera längs en ca 5 km lång sträcka uppe vid Stekenjokksplatån. Mellan 10 juni och 10 juli så är det även förbjudet att gå av vägen på vissa ställen då en del av Stekenjokk ligger inom fågelskyddsområde. Läs mer om detta hos Trafikverket.

vildmarksvägen roadtrip
Vy över Stekenjokk.
Såhär såg det ut uppe vid Stekenjokk den 6 juni 2021.

Nordkalottvägen

Nordkalottvägen. E:10. Norgevägen. Vägen mot gränsen.. Kärt barn har många namn.

Det här är en av mina favoritvägar att köra, ibland med ett mål och ibland bara för att köra. Vägen sträcker sig mellan Kiruna och Narvik i Norge, där den kallas för Kung Olavs väg. Vägen är ca 160 km lång, invigdes den 27 september år 1984 och bjuder på fantastiska vyer åt alla håll. En perfekt väg att köra under en roadtrip i Sverige med andra ord. För vackra vyer vill vi ju alltid ha!

Den första sträckan, precis när du har lämnat Kiruna bakom dig, är kanske inte den vackraste biten men jag gillar den ändå. Jag brukar alltid få en förväntansfull känsla i mig om vad som komma skall.

Och sen. När du når Torneträsk så känns det som att världen helt plötsligt öppnar sig och det är svårt att låta bli att stanna till här för en bensträckare och fotopaus. Du har en bra utsikt över fjällvärlden längs hela vägen och när du kör tillbaka från Riksgränsen mot Abisko så får du den bästa utsikten över Lapporten.

Köp med dig fika och stanna till vid rastplatsen vid den brusande Rautasälven.
Om du har tid så tycker jag absolut att du ska köra hela vägen – från Kiruna till Narvik.

Se till att du stannar till och tar in alla vyer från sidan av vägen.
Utsikt över Lapporten taget i närheten av Hotell Fjället i Björkliden.

Turistvägen mellan Omberg och Gränna

Turistvägen vid Omberg-Gränna tar dig genom vacker natur och historiska platser mellan Väderstad, Rök, Omberg, Ödeshög och Gränna. Den allra första gången som jag körde här var för ett antal år sedan – jag och min lillebror såg den bruna vägskylten med en vit blomma när vi körde längs E4:an mot Göteborg och undrade vad det det var för en skylt så vi svängde spontant av.

Sen dess så har jag kört denna väg många gånger och fler kommer det bli. Några fina platser att stanna till vid längs vägen är vid Rökstenen, Tåkern, Ombergs ekopark och Alvastra klosterruin.

Missa inte att besöka Sveriges “vassaste” Naturum vid stranden av fåglarnas sjö Tåkern för att lära dig mer om om djur- och naturen här samt kolla in deras utställningar.

Inlandsvägen (E45)

Inlandsvägen, eller Europaväg 45, börjar egentligen i Norge och slutar i Italien men sträckan i Sverige går mellan Karesuando och Göteborg. En resa på 169 mil totalt vilket gör Inlandsvägen till den längsta vägen i Sverige. Inlandsvägen har fått sitt smeknamn då den går genom just inlandet.

Jag brukar säga att om du ska köra denna väg så ska du inte ha bråttom. Det finns otroligt mycket att se och göra längs Inlandsvägen, frågan är bara hur mycket tid har du? Det finns dessutom så många avstickare till denna väg som är värda att köras.

Läs mer: Roadtrip längs Inlandsvägen – bästa stoppen mellan Göteborg & Karesuando

Gustavssons camping med den godaste rökta fjällrödigen ligger vid Moskosel, precis vid Inlandsvägen
En roadtrip bör innehålla fika.

Inlandsbanan går längs med Inlandsvägen.

Norrskensvägen

Den svenska delen av Norrskensvägen går längs Riksväg 99 mellan Haparanda och Karesuando.

Vägen skapades som en gemensam satsning av Sverige, Norge och Finland för att skapa en vacker turistväg genom Nordkalottområdet. I Finland så går vägen från Torneå till Kilpisjärvi för att sen fortsätta hela vägen till Tromsö i Norge.

Som namnet avslöjar så har du stor chans att få uppleva norrsken när du kör längs denna väg på vintern, men även under sommartid så har du vackra vyer att skåda när du passerar Tornedalen och den nordligaste delen av vårt avlånga land.

Stanna gärna till vid: Kukkolaforsen, Hanhivittikko Fäbod, Kattilakoski, Tynnyrilaki.

Var beredd på vackra vyer i Tornedalen.

Vägen Västerut

En till av mina favoritvägar att köra längs oavsett om jag har ett mål med bilresan eller inte. Vägen har fått sitt smeknamn, Vägen Västerut, efter den tid då man byggde vägen i samband med att vattenkraften skulle börja brytas ut från stora delar av Stora Sjöfallets nationalparket.

Vägen kallas även för Sjöfallsvägen och är en länsväg i Gällivare kommun som tar dig världsarvet Laponia med de tre nationalparkerna Stora Sjöfallet, Sarek och Padjelanta. När du svänger av från E45:an så är det ungefär 14 mil till Ritsem, som även är slutdestinationen av den allmänna vägen.

Du behöver dock inte känna dig ledsen över att du måste köra samma väg tillbaka för det är som att köra en helt ny väg när du vänder om. Vägen Västerut bjuder på magiskt vackra vyer oavsett vilken riktning du kör åt. Planera in massa tid här för du kommer att vilja stanna till ofta.

Personligen så tycker jag att den första sträckan, precis när du har svängt av från E45:an, inte är något att hurra över. För mig påminner den om vilken vanlig väg som helst i norra Sverige. Men när du har kört ett tag så börjar vyn sakta ändras och helt plötsligt så har du en fantastisk fjällvy.

Ha inte bråttom när du kör längs denna väg – den är delvis i dåligt stick men om du kör för snabbt så hinner du inte ta in alla intryck och vyer över den vackra fjällvärlden.

Vägen över Flatruet

Flatruet är den högst belägna allmänna vägen i Sverige och går rakt över kalfjället mellan Funäsdalen och Ljungdalen. Som du kan gissa så kommer du bli belönad med en vacker utsikt om du tar dig till toppen av Flatruet. Bland annat så kan du se norrut mot Helagsfjällen.

Vägen är öppen året runt men var försiktig om du ska köra här under vintertid då den kan stängas med kort varsel om vädret är dåligt. Håll också koll på renarna när du kör här.

Packa med dig fika och ta en promenad uppe på kalfjället med vidundrande fjällutsikter.

Turistvägen genom Höga Kusten

En av de vackraste bilvägarna i Sverige (om du frågar mig) är sträckan som går längs natursköna Höga Kusten, mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Här i området så finns det även massor av mindre vägar som är värda att göra avstickare längs. Du kommer bli bjuden på utsikter över ett storslaget landskap på vägar som tar dig till höga berg och djupa dalar via mysiga fiskelägen och idylliska kustbyar. Och så har vi ju Skuleberget, det får vi inte glömma. En favoritvy är när jag kommer från norr och Skuleberget uppenbarar sig efter en kurva. Magiskt.

Missa inte att stanna till vid naturreservatet Rotsidan med de härliga klipporna vid havet och planera gärna in ett besök till Högbondens fyr där du även kan övernatta på vandrarhem.

Höga Kusten är ett av Unescos världsarv i Sverige och en riktigt fin plats att besöka under sommarens roadtrip i Sverige.

Bästa utsikten över Höga Kusten-bron får du vid Hotell & Restaurang Björkudden.

Vätternrundan med bil

Den populära Vätternrundan är inte bara för cyklister, utan denna vackra vägsträcka på 30 mil går alldeles utmärkt att köra med bil också. Längs rutten runt Sveriges andra största sjö så besöker du städer som Askersund, Karlsborg, Hjo, Jönköping, Omberg, Vadstena och såklart Motala.

Du kan också med fördel göra en avstickare till den trollska nationalparken Tiveden, besöka Verner von Heidenstams Övralid för en fika vid Farfarsstugan, vandra längs natursköna Östgötaleden vid Västanvik, njuta av utsikten vid Harge uddar eller stanna till för ett dopp i det blå vid Djäknesundet. Eller varför inte besöka Gränna och se hur polkagrisar tillverkas innan du åker till Omberg för att besöka den vackra bokskogen.

I Vadstena kan du strosa längs gågatan och njuta av småstadscharmen innan du rullar vidare till Motala för att besöka Nordens största insjöbad Varamon och Borenshults slussar.

Som du förstår så finns det massor att se och göra längs Vättern och fördelen med bil är att du tar dig runt sjön med massor av energi kvar till allt upptäckande du ska göra. Eftersom det inte är så långt runt sjön så har du även massor av tid att utforska alla små smultronställen som finns.

Avstånd: Det är 30 mil runt hela sjön – någon mil extra om du ska göra avstickare.

Missa inte att stanna till vid Omberg under din roadtrip i Sverige.

Lilla Österlen-sträckan via Brösarps backar

Kärt barn har många namn, eller inga namn alls.

Det här tipset började med att jag ville skriva om den kortaste roadtrippen på den här listan som går mellan Brösarp och Ravlunda. En kort vägsträcka som jag kan köra hur många gånger som helst. Vägen går rakt genom Brösarps backar som är kända både från Bregottreklamen och som kulissen från Bröderna Lejonhjärta. En riktig sommaridyll som gör sig lika bra året om egentligen.

Men så insåg jag att jag måste ju tipsa om lite mer än så. Österlen i sig är ju en väldigt vacker plats att bara köra bil vid och det finns så mycket att se och uppleva här. Allt från Skånes högsta vattenfall Hallamölla till vackra vandringssträckor genom varierande böljande landskap.

Men, jag ska begränsa mig. Så den här sträckan på ca 16 kilometer får börja vid Skånes högsta vattenfall Hallamölla, via Brösarps backar, med en kort avstickare till Lindgrens länga för att sen avsluta vid Vitemölla strandbackar vid Haväng. Om det finns tid över för en till avstickare så kan jag tipsa om att du borde köpa med dig fika och åka till Juleboda badplats vid Ravlunda.

Njut av de slingrande vägarna längs de böljande landskapen på Österlen i Skåne.

Riksväg 84 från Sveg till Fjällnäs

En riktigt fin väg att köra under sommaren, med massor att se och uppleva längs vägen.

Börja med ett besök på Café Cineast i Sveg innan du börjar din resa mot Fjällnäs. Längs vägen kan du njuta av vackra vyer från Överberg och Duvberg. Linsellborren ska vara fint att stanna vid.

Jag har kört denna väg vid flera tillfällen, dock inte alltid hela sträckan varje gång. Ett år “firade” vi midsommar vid Sonfjällscampen. Här kan du göra en utflykt till Sonfjällets nationalpark, besöka en fäbod eller jaga vattenfall – du hittar Mittåfallet eller Rändåfallet i området.

När du kommer till Tännäs så kan du passa på att besöka myskoxarna på Myskoxcentrum i Härjedalen innan du rullar vidare till Funäsdalen, Tänndalen och slutligen Fjällnäs där du hittar det vackra vattenfallet Anderssjöåfallet. Här i området så finns massa fina vandringar att göra.

Om du har tid över så kan du även fortsätta vidare in till Norge och besöka Röros, en mysig och idyllisk stad som även är ett av UNESCO’s världsarv.

Hos Fjällnäs Camping & Lodges kan du övernatta i en lyxig glampingkåta.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment