Vildmarksvägen – vacker natur, forsande vattenfall och magiska vyer

Vildmarksvägen är en av de högst belägna vägarna i Sverige som går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Vildmarksvägen är endast öppen under sommarhalvåret och då kan du ta dig upp på fjället med bil. Något som faktiskt är ganska unikt. Jag har tidigare kört vägen över Flatruet som ligger i Härjedalen och även här kan du köra bil upp på kalfjället.

Själva Vildmarksvägen är också en sevärdhet, speciellt under början av juni då snöröjningen pågår. Då kan snövallarna vara otroligt höga och att åka dit under den tiden vore så roligt! Längs Vildmarksvägen så hittar du vackra och mäktiga vattenfall, makalös natur och häftiga grottor. Du har även ett helt fjäll att fjällvandra på. Med andra ord så är det gott om vackra vyer att vila ögonen på.

För en vecka så öppnade Vildmarksvägen för 2019. Därför tänkte jag att det är passande med ett inlägg med alla mina tips från förra årets resa genom fjällvärlden där. Jag publicerade också nyligen ett inlägg om några av vildmarksvägens vackra vattenfall.

Vildmarksvägen börjar i Strömsund eller i Vilhelmina – allt beroende på från vilket håll du kommer från. Om du väljer att köra hela sträckan så har du 50 mil att köra. Vi körde “bara” från Strömsund till Vilhelmina och den sträckan är 37 mil lång.

Från början så var tanken att vi skulle ha 2-3 dagar på oss att upptäcka allt som finns där emellan, men så blev det inte. Vi hade istället en dag på oss vilket gjorde att vi fick prioritera bland alla sevärdheter och vandringsstigar. Vi började att köra sträckan mellan Strömsund och Gäddede på eftermiddagen – vi hann också med ett besök till Hällingsåfallet innan vi slog upp tältet för natten.

Dagen efter så körde vi mellan Gäddede och Vilhelmina och upptäckte allt från vattenfall till gamla samiska kyrkstäder. Det går att hinna med mycket även om det är ont om tid. Alternativet är att välja ut några få platser att besöka för att kunna stanna lite längre där.

Jag blickar ut över fjällen uppe vid Stekenjokk

Så, vad finns det då att upptäcka längs Vildmarksvägen?

Jag har gjort en liten guide med det vi hann uppleva, men också med allt det vi inte hann och jag hoppas att du kan finna inspiration till att själv åka dit och upptäcka. Själv så längtar jag redan till nästa gång jag åker dit och hoppas att det inte dröjer allt för länge tills det blir.

Bra att veta: Sträckan över Stekenjokk är bara öppen från början av juni fram till mitten av oktober.
Vägen stängs under vintertid på grund av stora snömängder.

Mer info: Vildmarksvägens officiella hemsida

Vildmarksvägens vilda natur
Vildmarksvägens vilda natur

SEVÄRDHETER LÄNGS VILDMARKSVÄGEN

Vi börjar i Strömsund. Här kan du antingen åka längs Vildmarksvägen eller så väljer du den mindre trafikerade Björnvägen som går mellan Strömsund och Gäddede. Den är 100 km lång och går utmed Vattudalens västra sida genom Sveriges vildmark.

I dessa skogar så lever många av våra vilda rovdjur som björn, lo och varg samt älg och ren. Här hittar du också rikligt med skogsfåglar som tjäder och orre. I sjöarna så finns fjällröding och öring.

Vi åkte inte Björnvägen då vi ville hinna till Hällingsåfallet innan det började bli mörkt men nästa gång…

Hällingsåfallet – ett vattenfall och naturreservat

Vår resa genom Vildmarksvägen började alltså med ett besök till Hällingsåfallet som jag tidigare har skrivit om. Vi hann precis besöka vattenfallet och det lilla naturreservatet innan skymningen kom.

Vi promenerade bara den korta biten från parkeringen till själva vattenfallet men det är möjligt att gå en längre sträcka längs själva kanjonen. Det ska visst vara väldigt vackert att gå där. Om jag skulle promenera där så skulle jag försöka att inte göra det under solnedgångstiden eller skymningen för det var otroligt mycket mygg och knott där. De gillar förmodligen den fuktiga luften där.

Hällingsåfallet - Sevärdheter längs Vildmarksvägen

Gäddede och Brakkåfallet

Morgonen därpå så började vi med sovmorgon. Eller ja, vi sov till runt åtta åtminstone. Det är svårt att sova när solen värmer upp tältet. Vi duschade, checkade ut från Gäddedecamping & Stugby där vi tältat och åkte sedan till den lokala ICA-handlaren och köpte frukost.

Sen åkte vi mot dagens första stopp; Brakkåfallet. Vi lyckades dock aldrig ta oss hela vägen fram till vattenfallet denna gång, vill du veta varför så kan du spana in inlägget om vattenfall i Vildmarksvägen.

Gäddede Camping & Stugby

Gäddede Camping & Stugby

Gäddede - Sevärdheter Vildmarksvägen

Gäddede

Gäddede

Gäddede

ICA Nära Gäddede

Kycklingvattnet Vildmarksvägen

Vildmarksvägen

Vildmarksvägen

Brakkåfallet - Sevärdheter längs Vildmarksvägen

Brakkåfallet

Stora Blåsjön och restaurang Fjällripan

Efter Brakkåfallet så åt vi lunch på restaurang Fjällripan vid Stora Blåsjön.

Vi åt varsin pizza som smakade fantastiskt gott så vi kan båda rekommendera detta ställe. Åt även en efterrätt men där hade nog kocken haft en dålig dag för min crème brûlée smakade lite för mycket citron och skulle behövt några timmar till i kylen. Men jag hade överseende med det pga den goda pizzan.

Under tiden som vi åt lunch så ösregnade det och det kändes väldigt skönt att sitta inomhus då. Vi försökte dröja oss kvar så länge vi bara kunde på restaurangen men till sist så bestämde vi oss att det fick räcka. Så vi styrde bilen mot Ankarede kyrkstad.

Ankarede kyrkstad

Ankarede är en traditionell samisk samlingsplats och man brukar säga att där vägen tar slut och där fjällen börjar – där ligger Ankarede. Det har alltid varit en mötesplats och det är det fortfarande idag. Det är den enda kyrkstaden i Jämtland som fortfarande är i bruk idag och den är klassad som riksintresse för kulturmiljö. I Ankarede så finns ca 20-30 träkåtor, några kyrkstugor och några härbren/bodar.

Varje år så är det julmarknad den första helgen i december och varje midsommar så är det stor fest där – tydligen en minst tre dagar lång festhelg med massor av aktiviteter.

Vid Ankarede så hade vi tänkt att gå en promenad till Lejarfallet men då det fortfarande regnade så valde vi att inte göra det. Regnkläder? Nej det hade vi inte med oss. Så vi nöjde oss med en promenad i området denna gång innan vi åkte vidare till Gaustafallet.

Ankarede, Vildmarksvägen

Ankarede, Vildmarksvägen

Ankarede, Vildmarksvägen

Ankarede, Vildmarksvägen

Ankarede, Vildmarksvägen

Ankarede, Vildmarksvägen

Ankarede, Vildmarksvägen

Gaustafallet

Gaustafallet är är ett vattenfall som ligger väldigt nära vägen och vi parkerade vid den lilla parkering som fanns längs vägen och promenerade bort till vattenfallet.  Enligt mig så är detta det vackraste vattenfallet längs Vildmarksvägen. Jag har dock inte besökt alla vattenfall som finns.

Det tar inte alls lång tid att promenera hit och jag tycker att alla som åker längs Vildmarksvägen bör stanna till här. Det finns bord och bänk här så det går alldeles utmärkt att göra ett fika- eller lunchstopp här.

Gaustafallet, Vildmarksvägen

Gaustafallet, Vildmarksvägen

Gaustafallet, Vildmarksvägen

Gaustafallet, Vildmarksvägen

Gaustafallet, Vildmarksvägen

Gaustafallet, Vildmarksvägen

Stekenjokk

Efter besöket vid Gaustafallet som tog längre tid än planerat (det var ju så vackert!) så tog vi oss äntligen till Stekenjokksplatån. Där passade vi på att flyga lite med drönaren. Hade vi haft mer tid så hade vi gärna vandrat omkring mer här uppe. Det var väldigt fint.

Uppe vid Stekenjokksplatån så hittar du milsvida utsikter som sträcker sig så långt ditt öga kan nå. Denna del av vägen är den som endast är öppen från början av juni till mitten av oktober. Det som gör Stekenjokksplatån väldigt unik är att det är en av få platser i Sverige där du kan fjällvandra med bil. Alltså, du tar bilen upp på fjället och börjar vandra direkt. T ex så kan du vandra mellan Saxnäs till Borgafjäll. Det är en dagsvandring på 21 km. Det finns även många naturreservat där du kan vandra – antingen för att besöka en sevärdhet eller bara för att rasta fötterna.

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Stekenjokk, Vildmarksvägen

Klimpfjäll och Norgefarargården

Nästa stopp blev den lilla byn Klimpfjäll. Här så har man en otrolig utsikt över Kultsjön och Norra Borgafjällen. Vi kunde såklart inte låta bli att stanna till för att fotografera och filma lite. Här i byn och området runt omkring så finns många samiska kulturspår, som t ex rengärden, renvaktarstugor och kåtor. Många av fjälltopparna och sjöarna bär också samiska namn.

Förutom att beundra utsikten så spanade vi även in Norgefarargården som är en kulturhistorisk byggnad. De timrade huset är byggt mellan 1832 och 1860 och hade stor betydelse för gränshandeln under sent 1800-tal och början av 1900-talet. De fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge gjorde ofta stopp här för att det fanns både logi för bönderna och deras hästar. Idag så är Norgefarargården en gårdsbutik och sommarcafé där man försöker använda lokala råvaror från trakten. Här kan du även få höra mer om både bygdens och gårdens historia.

Vildmarksvägen

Klimpfjäll Vildmarksvägen

Klimpfjäll

Klimpfjäll

Klimpfjäll

Norgefarargården Klimpfjäll

Fatmomakke kyrkstad

Även om klockan bara rusade iväg så hann vi med ett kort besök till Fatmomakke kyrkstad. Det är den mest framträdande samiska kyrkstaden i hela landet och denna plats har haft, och har fortfarande en väldigt stor betydelse. Det är en andlig och mångkulturell mötesplats. Kyrkstaden har också en stor betydelse för den samiska traditionen.

De allra äldsta byggnaderna i Fatmomakke är daterade till slutet av 1700-talet, men de flesta byggnaderna är från 1800- och 1900-talet. Det ska även finnas spår från äldre byggnader som är skyddade här.

Fatmomakke kyrkstad består av kåtor, stugor, bodar och en vacker kyrka och området är skyddad som en kulturpark. Dock så är de flesta kåtorna och stugorna privata och används än idag. De centrala byggnaderna i kyrkstaden är den ståtliga vita kyrkan, den öppna kyrkstugan och frälsningsarméns bönekåta.

För att komma till Fatmomakke så kör du först till parkeringen och promenerar sedan några hundra meter över en gångbro som tar dig in till själva kyrkstaden. Det finns ett café och en kiosk här som är öppen under juli månad.

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Marsfjällen

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Marsfjällen

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Fatmomakke kyrkstad

Saxnäs

Vi hann inte se så mycket av Saxnäs förutom när vi passerade. Men här ska det vara fint att vandra och här finns också både vandrarhem och hotell. Det är också populärt att fiska i detta område.

Trappstegsforsen

Trappstegsforsen är ju egentligen inget vattenfall utan en fors som fallet väldigt vackert. Det ser ut som massa trappsteg som vattnet färdas över. Här finns ett café, men även bord och bänk där man kan slå sig ned att fika/äta medhavd mat. Varning för mygg efter solnedgång dock!

Trappstegsforsen

Utsikt från Staloberget

Egentligen så hade vi bestämt oss för att åka direkt till Vilhelmina efter stoppet vid Trappstegsforsen. Men vi skulle ändå komma fram sent och fördelen med att vara i norrland under sommaren är att det aldrig riktigt bli sådär jättemörkt. Så vi tog en liten omväg för att åka upp på Staloberget.

Det har funnits en gammal flygplats här uppe en gång i tiden och här får du en fantastiskt vacker utsikt över Malgomaj och Kultsjödalen. Vägen är lite brant och kurvig, men är asfalterad. Här i området så är skogen riktigt, riktigt gammal och utsikten är milsvid under en klar dag.

Staloberget, Vildmarksvägen

Staloberget, Vildmarksvägen

Staloberget, Vildmarksvägen

Bra att veta för dig som ska köra Vildmarksvägen

 • Om du har med dig en hund – se till att den alltid är kopplad. Det är nämligen uppe på kalfjället som renarna föder sina kalvar och därför är det väldigt viktigt att se till att hundar är kopplade hela tiden.
 • Det finns inga butiker eller bensinmackar mellan Stora Blåsjön och Klimpfjäll.
 • Var beredd på att göra många stopp – ha med fördel med dig fika så du slipper gå hungrig.

Karta över sevärdheter längs Vildmarksvägen

Kartan nedan är skapad av Stekenjokk.se och då jag tyckte att den var väldigt bra så ville jag dela den vidare. Jag har dock själv lagt till kategorin “Vattenfall längs Vildmarksvägen”. Öppna den gärna i en egen flik i webbläsaren för att se den i stor storlek – det blir lättare då.

Några vandringar som jag gärna gör längs Vildmarksvägen

Från början var det tänkt att vi skulle hinna utforska lite mer till fots längs Vildmarksvägen men det blev inte så. Jag sparar istället alla mina noteringar om fina dagsturer till nästa gång.

Vandra till vattenfall längs Vildmarksvägen

 • Till Lejarfallet så är det ca 6 km att gå dit och tillbaka. Vandringen börjar vid Ankarrede och fortsätter längs Lejarälven. Det ska vara en ganska enkel vandring.
 • Kulla-fallet och Sju Forsar i Klimpfjäll lockar otroligt mycket. Hela sträckan är ca 3 km lång och först så kommer du till Kulla-fallet och sen finns ytterliga 6 mindre vattenfall längs vägen. Sträckan är ca 3 km.
 • Dimforsen ligger ca 6 km från Stalon och dånet från denna fors ska tydligen vara öronbedövande.

Vandringar längs Vildmarksvägen

 • Det ska vara väldigt fint att vandra i Bjurälvens och Korallgrottans naturreservat. Här hittar du Korallgrottan som är Sveriges längsta grotta på hela 6 km.
 • Marsfjällskåtan är tydligen ett välbesökt rastskydd under både sommar och vinter. Här skulle jag gärna vila efter en dag till fots.

Pinna detta inlägg på Pinterest!

Vildmarksvägen - en av Sveriges vackraste vägar
Vildmarksvägen – en av Sveriges vackraste vägar

 

4 Comments

  • Jag förstår att det är en favorit hos dig! Du som har så nära dit också 😉 Vi var där i slutet av juli så det mesta av snön hade väl hunnit smälta då 🙂

 • Vackra bilder! Vildmarksvägen är väldigt populär bland husbilister (vi märker det på mässor). Kul förresten att du ska åka husbil i USA! 🙂 När bär det av?

  • Tack så mycket! Ja, vi såg massor av husbilar längs vägen när vi var där och jag förstår verkligen varför. Det fanns massor av fina platser att stanna på för de som hade husbil.

   Det ska bli väldigt kul och intressant med husbil i USA. Vi åker om en vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.