Fyra vattenfall längs Vildmarksvägen

Fyra fantastiska vattenfall längs Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är en otroligt vacker bilväg som går mellan Strömsund och Vilhelmina. Vägen passerar genom Stekenjokksplatån och du kan i princip åka rakt upp på kalfjället via denna väg. Det finns fler än fyra vattenfall längs Vildmarksvägen men dessa fyra var de vi hann med under vårt besök.

Läs mer: Vildmarksvägen – vacker natur, forsande vattenfall och magiska vyer

» Hällingsåfallet

Hällingsåfallet beskrivs som Sveriges svar på Grand Canyon och själva vattenfallet störtar utför ett stup på ungefär 45 meters höjd. För den modige så finns möjlighet att fira ned sig hela vägen ner i kanjonen – tillsammans med guider från Vilseledaren. Det var inget vi provade på dock utan vi nöjde oss med att beundra vattenfallet från den folktomma utsiktsplatsen. Vi fick däremot slåss med några hundratals mygg och minst dubbelt så många knott då vi besökte vattenfallet under kvällen.

Avstånd från väg: Några hundra meter, finns även en promenadslinga på ca 2,5 km längs Hällingsåkanjonen.

Hitta hit: Hällingsåfallet ligger ca 2,4 mil från Gäddede. Åk längs väg 342 (Norgevägen mot Norge) och sväng sedan av mot Hällingsåfallet. Det är bra skyltat. Om du vill komma så nära fallet som möjligt så kör längs grusvägen tills den tar slut. Annars kan du parkera lite innan och ta en längre promenad till fallet.

Läs mer: Vildmarksvägen: Hällingsåfallet

Hällingsåfallet Vildmarksvägen

Hällingsåfallet Vildmarksvägen

Hällingsåfallet Vildmarksvägen

» Brakkåfallet

Det var bara Kenny som tog sig nästan hela vägen fram till Brakkåfallet. Allt började med att jag läst att man kunde ta sig ända fram till fallet genom att antingen följa en stig, eller genom att följa bäcken. För en bäck full av vatten leden ju självklart hela vägen till vattenkällan, alltså vattenfallet.

Så vi började vada i det kalla vattnet. Kenny tyckte inte att det kändes så roligt att vada efter en stund så han valde att vända tillbaka och gå längs skogsstigen. Vi skulle mötas vid vattenfallet.

Men ju längre bort jag kom, desto djupare blev vattnet och till slut så kände jag mig besegrad. Jag skulle inte komma längre. Jag hade med mig systemkameran och det kändes inte längre säkert att fortsätta i det djupa vattnet. Med lite otur så skulle jag snubbla och falla i vattnet och därmed även dränka min kamera vilket inte kändes speciellt lockande. Jag visste ju heller inte hur djupt det skulle bli.

Så jag valde att vända om. När jag kom tillbaka till bilen så började det även regna litegrann och åskmolnen tornade sig upp på himlen. Därför valde jag att stanna kvar i bilen och vänta på Kenny. Så jag fick inte se Brakkåfallet denna gång, men det ska vara väldigt fint. Kenny gick inte heller hela vägen fram men han såg det från avstånd.

Däremot har jag sett bilder från själva vattenfallet och det är helt klart värt att promenera dit.

Avstånd från väg: Ca 1 km från parkeringen.

Hitta hit: Du hittar Brakkåfallet strax innan Stora Blåsjön, det finns en parkering på vänster sida av vägen om du kommer från Gäddede. Om jag minns rätt så fanns det ingen skylt där, men platsen finns utmarkerad på Google Maps och parkeringen syns från vägen.

Brakkåfallet Vildmarksvägen

Brakkåfallet Vildmarksvägen

Brakkåfallet Vildmarksvägen

» Gaustafallet

Gaustafallet är mitt favorit vattenfall längs Vildmarksvägen. Det faller väldigt vackert även om det inte är det största vattenfallet jag har sett. När vi kom fram till fallet så satt en familj och fikade, men det dröjde inte länge innan vi var helt ensamma där med bara naturen, det forsande vattnet och tystnaden som sällskap.

Det går att promenera längs med vattnet en bit om man vill så kommer man till några små mini-vattenfall som också är väldigt fina.

Avstånd från väg: Några hundra meter från vägen.

Hitta hit: Kör mot Klimpfjäll.  På vänster sida så syns en skylt med “Gaustafallet”. Parkera där och promenera längs stigen. Du kommer att höra vattenfallet inom en minut eller två.

Gaustafallet Vildmarksvägen

Gaustafallet Vildmarksvägen

Gaustafallet Vildmarksvägen

Gaustafallet Vildmarksvägen

Gaustafallet Vildmarksvägen

» Trappstegsforsen

Det finns ett café vid Trappstegsforsen men när vi kom dit så hade de precis stängt. Så vi nöjde oss med att äta medhavda köttbullemackor vid en av bänkarna som fanns här tillsammans med några tusen mygg och knott. Inte lika idylliskt som det låter, men vi hade åtminstone en väldigt fin utsikt.

Vi fotograferade och filmade lite grann vid forsen där vid skymning i det blåa, vackra ljuset men det blev ändå ett relativt kort stopp på grund av de otroligt ilskna myggen- och knotten.

Avstånd från väg: 0 meter. Du hittar Trappstegsforsen precis vid vägen.

Hitta hit: Trappstegsforsen ligger ca 5 km söder om Saxnäs och du kan inte missa parkeringen eller själva forsen.

Trappstegsforsen Vildmarksvägen

Trappstegsforsen Vildmarksvägen

Trappstegsforsen Vildmarksvägen

Trappstegsforsen Vildmarksvägen

Trappstegsforsen Vildmarksvägen

Vandra till vattenfall

Från början var det tänkt att vi skulle hinna utforska lite mer till fots längs Vildmarksvägen men det blev inte så. Jag sparar istället alla mina noteringar om fina dagsturer till nästa gång.

  • Till Lejarfallet så är det ca 3 km att gå och du börjar vandringen vid Ankarrede.
  • Kulla-fallet och Sju Forsar i Klimpfjäll lockar otroligt mycket. Hela sträckan är ca 3 km lång och först så kommer du till Kulla-fallet och sen finns ytterliga 6 mindre vattenfall längs vägen.
  • Dimforsen ligger ca 6 km från Stalon och dånet från denna fors ska tydligen vara öronbedövande.

Hyr bil och res längs Vildmarksvägen

Om du inte har tillgång till egen bil men ändå vill uppleva alla vattenfall och naturupplevelser längs Vildmarksvägen så kan du leta efter en bil att hyra hos Discover Cars. Hos dom så kan du jämföra hyrbilserbjudanden från flera olika företag och se vad som passar bäst för just dig.

Innan du slutför bokningen så ser du en överblick över totalpriset. Om du vill vara säker på att få det allra bästa priset så är mitt tips att försöka boka i god tid och hålla utkik efter bra erbjudanden.

Gorgeous waterfalls along the Wilderness Road in northern Sweden
Gorgeous waterfalls along the Wilderness Road in northern Sweden

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments