Tips för dig som vill
FOTOGRAFERA NORRSKEN

Vill du också ta fantastiska bilder på det magiska norrskenet?

Att fotografera norrsken är inte svårt, men det kräver tålamod och en stark vilja att stanna kvar ute i mörkret och kylan – trots att värmen inomhus lockar. Ibland kan du få vänta länge innan norrskenet börjar dansa omkring i den stjärnklara natten, ibland inte.

Det går inte att förutspå exakt när norrsken dyker upp på himlavalvet och kanske är det därför det känns lite extra magiskt när vi får uppleva det magiska virvlande skådespelet.

Här har jag samlat mina bästa tips för att du ska lyckas med att fånga norrskenet på bild.

Fotografera norrsken

Vad är norrsken?

Norrsken är ett ljusfenomen som uppstår när partiklar från solen träffar jordens atmosfär. Ju längre norrut du befinner dig, desto större chans har du att se norrsken. När det är väldigt intensiv solaktivitet så är det möjligt att uppleva norrsken även längre söderut.

När kan jag se norrsken?

Det är en myt att norrsken endast syns när det är riktigt kallt.

Däremot så betyder kallt väder ofta att det är väldigt klart på himlen vilket underlättar när du ska spana efter norrsken. Är det massa moln på himlen så kommer du inte kunna se norrsken trots att prognosen är bra.

Det behöver också vara mörkt ute för att du ska kunna se norrskenet.

denna sida innehåller affiliatelänkar. det betyder att jag har möjlighet att tjäna pengar om du klickar på länken och genomför ett köp på sidan du skickas till.
tack för att du gör det möjligt för mig att fortsätta driva denna sida!

Det här behöver du för att fotografera norrsken

 • En kamera som du kan ställa in manuellt
 • Vidvinkelobjektiv med låg bländare
 • Ett stabilt stativ
 • Fulladdade batterier (och gärna extra batterier)
 • Ett tomt minneskort
 • Pannlampa eller en vanlig ficklampa
 • Gärna en plats där det är mörkt och utan belysning
 • Tålamod och en vilja av stål att stanna kvar ute i kylan när det är kallt

01. Använd stativ och fjärrutlösare

Norrskenet syns inte alltid lika bra för blotta ögat som det kan göra genom kameralinsen och för att fånga norrsken på bild och samtidigt få skarpa bilder så behöver du fota med långa slutartider med ett stabilt stativ.

Om du inte äger ett stativ så kan du försöka skapa ett tillfälligt stativ men det blir sällan lika bra som ett riktigt då du blir ganska begränsad.

Hur kan jag skapa ett tillfälligt stativ?

Du kan till exempel använda dig av en påse fylld med ris eller bönor som du sedan ställer din kamera på. Eller valfritt plant underlag som finns där du befinner dig. Var kreativ och arbeta med det du har tillgång till.

Använd en fjärrutlösare eller timer

Om du har tillgång till en fjärrutlösare så kan du med fördel använda den för att slippa skakningsoskärpa. Om du inte har tillgång till en så kan du istället ställa in kameran på 2 eller 10 sekunders timer så att du hinner släppa avtryckarknappen innan bilden tas.

02. Fotografera norrsken
med manuella inställningar

Mitt viktigaste tips för att fotografera norrsken är att du bör lära dig att hantera din kamera och hur du ställer in olika inställningar. När du står ute i mörkret så vill du inte fumla med kameran och missa en bra bild.

Under vanlig kvällsfotografering så har du all tid i världen på dig att ställa in kameran, men när du ska fotografera norrsken så vet du aldrig hur lång tid du har på dig att fånga bilden.

Norrskenets mest intensiva fas är ofta kortare än tio minuter.

Det finns inga magiska inställningar för att fotografera norrsken och det som fungerade en kväll kanske inte fungerar lika bra en annan kväll.

Jag brukar ofta börja med att ställa in ISO på 100-600, ca 2-10 sekunder och lägsta bländare (1,4). Jag utgår från hur starkt norrskenet är. Även den bästa norrskensfotografen får experimentera för att hitta rätt inställning.

 • Fotografera i RAW-format för att kunna redigera dina bilder utan att förlora kvalitet. Att redigera dina bilder är inte att fuska och om du fotograferar i JPEG så redigerar din kamera åt dig istället.

03. ISO

Använd med fördel så långt ISO som möjligt, men var heller inte rädd för att öka ISO om det behövs. Jag brukar ofta börja med ISO 100-600 men under en kväll så brukar jag experimentera med olika inställningar. Dels för att få de bästa bilderna men också för att bilderna ska bli unika.

Är norrskenet väldigt starkt så kan du ha ett längre ISO-tal men är det svagt så behöver du antingen höja ISO eller använda längre slutartid.

Ju högre ISO du använder, desto större risk för brus. En nyare kamera är bättre på att hantera brus än en gammal, men oavsett vilken kamera du använder: var inte rädd för att öka ISO om du behöver.

Hellre en brusig bild än ingen bild alls.

04. Bländare

Ju lägre bländartal som du använder desto mer ljus släpper din kamera in.

Jag brukar använda mellan bländare 1.4 till 4, beroende på vilket objektiv jag använder och om jag har något i förgrunden eller inte.

Jag har upptäckt att jag får ganska mycket vinjettering när jag använder mig av bländare 1.4 på mitt 24mm objektiv så därför så har jag börjat med att försöka alltid börja med bländare 4 för att slippa det.

Om norrskenet inte är så starkt och jag känner att jag behöver mer ljus så väljer jag dock hellre få vinjettering istället för att öka för mycket i ISO.

05. Slutartider (exponeringstid)

Jag brukar ofta börja med att ta en provbild på mellan 2-10 sekunder, men under en kväll så kan jag använda mig allt från 1-30 sekunder. Norrskenet varierar hela tiden i styrka så det går inte att förutspå exakta inställningar.

Så börja med en provbild och justera dina inställningar efter den bilden.

Om bilden är för mörk = öka exponeringstid.

Om bilden är för ljus = minska exponeringstid eller sänk ISO.

För att frysa norrskenets vackra rörelser över himlen så ska du använda en kortare exponeringstid.

 När du använder långa exponeringstider (30 sekunder och mer) så finns det risk för att stjärnorna suddas ut lite då jorden snurrar runt.

06. Ställa in fokus

Att ställa in fokus när det är mörkt ute kan vara något av det svåraste med att fotografera norrsken. Om du bara ska fotografera himlen, norrskenet och stjärnorna så kan du ställa in fokus på “oändligt” och då borde du få skarpa bilder på himlen. Men om du istället vill fokusera på något i förgrunden så hjälper det om du har en stark lampa som kan lysa upp ditt motiv medan du ställer in fokus.

Exempel: Prova att använda ISO 100-600, den lägsta bländare som ditt objektiv har och en slutartid på mellan 2-5 sekunder. Granska bilden och justera dina inställningar efter det.

07. Klä dig rätt när du ska ut och fotografera norrsken

Att välja rätt kläder är kanske inte din största prioritering när du ska ut och fotografera men faktum är att det underlättar att klä sig varmt!

Då slipper du stå där i mörkret och känna hur dina fötter sakta förvandlas till isbitar bara för att du inte tog på dig rätt skor. Eller glömde dina vantar.

Tänk lager på lager när du ska klä dig inför norrskensjakten.

Vilket objektiv ska jag använda när jag ska fotografera norrsken?

Personligen så föredrar jag att fotografera norrsken med vidvinkel.

Jag använder oftast 24mm eller 35mm på en fullformatskamera för att få med både naturen runt omkring samt en förgrund i bilden.

Om norrskenet är väldigt nära dig eller rakt ovanför så tycker jag också att det är bäst med så mycket vidvinkel som möjligt men om norrskenet är långt bort i horisonten så kan det funka med andra objektiv också.

Bonustips inför din norrskensfotografering

 • Försök att visualisera den bild som du vill fotografera innan du ställer upp stativ och kamera. Om du har möjlighet så kan du leta efter en bra plats i dagsljus som du sen återkommer till.
 • Se till så att dina batterier är fulladdade, då det oftast är kallt ute när du ska fotografera norrsken. Ha gärna dina extrabatterier i fickan eller så nära kroppen som möjligt så att de håller sig varma.
 • Ta med en pannlampa, eller vanlig ficklampa. Om du inte har någon så funkar även mobilens lampa också. Jag föredrar pannlampa för att mina händer ska vara helt fria till att ställa in inställningarna på kameran. Du kan också använda lampan till att lysa upp ett motiv för att ställa in rätt fokus på det.
 • Ha gärna med en förgrund för att skapa en bild med det lilla extra.
 • Om du planerar att vara ute länge för att fotografera norrsken – ta med dig något varmt att dricka och något gott att äta! Jag brukar fylla min Stanley med varm lingondricka eller koffeinfritt kaffe.
 • Följ Norrsken på Facebook för tips om när du har bra chanser att skåda norrskenet på olika platser runt om i hela Sverige.