Fotografera norrsken - mina bästa tips

Fotografera norrsken – mina bästa tips

Vill du också ta fantastiska bilder på naturfenomenet norrsken? Det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror, men däremot behöver du massor av tålamod och en stark vilja att stanna kvar ute i mörkret och kylan – även om värmen inomhus lockar. För ibland kan du få vänta länge innan norrskenet börjar dansa omkring i den stjärnklara natten, ibland inte.

Jag har samlat ihop fem av mina bästa tips för att lyckas med norrskensfotografering.

Det här behöver du för att fotografera norrsken

 • En kamera som du kan ställa in manuellt
 • Ett stativ eller något annat som gör att du kan ha kameran helt stilla
 • Gärna ett objektiv med låg bländare
 • Extra batterier (dubbelkolla att de är fulladdade)
 • Pannlampa (ficklampa går också bra)
 • Tålamod och en vilja av stål att stanna kvar ute i kylan
fotografera norrsken sverige
28 minusgrader men vad gör väl det med en vy som denna? Här har jag använt en stark pannlampa som hjälpte mig att lysa upp de snöklädda träden som syns i förgrunden.

Använd stativ

För att fånga norrskenet på bild så krävs det oftast att du behöver använda dig av långa slutartider. Det är ofta som norrskenet inte syns lika bra för ögat som det gör genom kameran. Och med en lång slutartid så kan du fånga det gröna skenet även om du knappt kan se det.

Då är det bra att ha ett stativ för att minska risken för suddiga bilder. Ett stativ är det bästa alternativet, men om du inte äger ett stativ så kan du istället försöka att skapa dig ett tillfälligt stativ.

Hur kan jag skapa ett tillfälligt stativ?

Du kan till exempel använda dig av en påse fylld med ris eller bönor som du sedan ställer din kamera på. Det går även bra att ställa kameran på valfritt plant underlag, men det är ofta inte så lätt att hitta något sådant om du befinner dig ute i skogen. Då får du istället försöka att vara kreativ och försöka hitta en lösning som fungerar för just det tillfället.

Fotografera norrsken - mina fem bästa tips
Ibland dyker norrskenet bara upp och man hinner inte planera ut en fotograferingsplats. Här hade jag mitt stativ med mig i bilen, men om jag inte hade haft det så hade jag kanske kunnat använda mig av en mössa för att ställa kameran på marken men även för att kunna vinkla upp kameran lite för att få med mer av himlen.
Fotografera norrsken - mina fem bästa tips
Att ha något i förgrunden gör att bilden blir extra intressant att se på.

Fotografera norrsken med manuella inställningar

Mitt viktigaste tips för att fotografera norrsken är att du måste lära dig att hantera din kamera. Om du inte kan det så kommer det bli svårare att fånga norrskenet, då du istället kommer att fokusera mer på att hitta rätt inställningar. Detta gäller även för vanlig kvällsfotografering, men skillnaden med kvällsfotografering och norrskensfotografering är att norrskenet inte uppenbarar sig en hel kväll. Det kommer och går mestadels och då behöver du vara snabb för att få dina bilder.

Det finns inga magiska inställningar för att fotografera norrsken och det finns inga rätt eller fel!

Jag experimenterar också för att få till rätt inställningar för olika tillfällen, men genom att veta hur min kamera fungerar så kan jag prova mig fram ganska snabbt och jag vet vad jag behöver ändra ifall mina provbilder inte blir som jag tänkt mig.

Nedan så tipsar jag om lite inställningar som du kan börja med.

– ISO

Gärna så lågt som möjligt, men var inte rädd för att öka ISO. Jag brukar ofta börja med ISO 600-800, men ibland så måste jag höja och ibland så kan jag sänka.

Ju högre ISO du använder, desto större risk för brus. En nyare kamera är bättre på att hantera brus än en gammal – men oavsett vilken kamera du använder: var inte rädd för att våga öka ISO! Jag tänker att jag hellre har en brusig bild än ingen bild alls.

– Bländare

Ju lägre bländartal som du använder desto mer ljus släpper din kamera in.

Jag brukar använda mellan bländare 1.4 till 4, beroende på vilket objektiv jag använder och om jag har något i förgrunden eller inte. Jag har upptäckt att jag får ganska mycket vinjettering när jag använder mig av 1.4 på mitt 24mm objektiv så därför så har jag börjat med att försöka alltid börja med bländare 4 för att slippa det.

Om norrskenet inte är så starkt och jag behöver mer ljus så väljer jag dock hellre få vinjettering istället för att öka för mycket i ISO. Men det är ju en smaksak!

– Slutartid

Jag brukar ofta börja med att ta en provbild där jag använder mellan 2-5 sekunder, men under en hel kväll så kan jag använda mig av allt från 1-30 sekunder. När jag får frågan om hur lång exponeringstid som behövs så brukar jag alltid säga att prova dig fram!

Det är svårt att säga exakt hur många sekunder du behöver, för ibland är norrskenet väldigt starkt och ibland är det svagare. Jag brukar som sagt alltid ta en provbild för att sedan justera mina inställningar efter den bilden.

Om jag tycker att provbilden är lite för mörk så ökar jag exponeringstiden och blir den för ljus så minskar jag exponeringstiden eller använder ett lägre ISO-tal. När du använder långa exponeringstider (30 sekunder och mer) så finns det risk för att stjärnorna suddas ut lite.

– Ställa in fokus

Att ställa in fokus när det är mörkt är bland det svåraste med att fotografera norrsken om du frågar mig. Om du bara ska fotografera himlen, norrskenet och stjärnorna så kan du ställa in fokus på oändligt.

Om du vill försöka fokusera på något i förgrunden så hjälper det om du har en bra, starkt ficklampa som kan hjälpa dig att lysa upp ditt motiv.

Exempel: Prova att använda ISO 600, den lägsta bländare som ditt objektiv har och en slutartid på 5 sekunder. Granska bilden och justera inställningarna efter det.

Här har jag ställt in fokus på oändligt och det resulterar i en lite oskarp skoter. Men jag hade ingen tillräckligt stark ficklampa vid detta tillfälle och kunde därför inte ställa in fokus på skotern.

Vilket objektiv ska jag använda till att fotografera norrsken?

Personligen så föredrar jag att fotografera norrsken med vidvinkel (24mm eller 35mm) för att få med med natur och förgrund i bilden.

Självklart går det alldeles utmärkt att fotografera med andra brännvidder och i slutändan är det ändå du som fotograf som bestämmer vad du själv föredrar.

fotografera norrsken
Här har jag använd ett 24mm objektiv och får med både träd, himmel och norrsken.

Några extratips för att fotografera norrsken

 • Använd fjärrutlösare om du har en för att slippa skakningsoskärpa. Om du inte har en så kan du istället ställa in kameran på 2/10 sekunders timer så du hinner släppa avtryckarknappen innan bilden tas.
 • Fotografera i RAW-format så att du kan redigera bilden utan att förlora kvalitet.
 • Försök att visualisera den bild som du vill fotografera innan du ställer upp stativ och kamera. Om du har möjlighet så kan du med all fördel leta efter platser i dagsljus för att sedan återkomma i mörkret.
 • Ha gärna med en förgrund för att skapa den där bilden med det lilla extra.
 • Se till så att dina batterier är fulladdade, då det oftast är kallt ute när du ska fotografera norrskenet. Ha gärna dina extrabatterier i fickan eller så nära kroppen som möjligt så att de håller sig varma.
 • Ha gärna med dig en pannlampa då det är svårt att se i mörkret. Jag har ibland använt mig av en vanlig ficklampa, men det är svårt att ställa in kameran samtidigt som du håller i ficklampan. En pannlampa kan också hjälpa dig att lysa upp förgrunden och fokusera rätt.
 • Om du planerar att vara ute länge, eller kanske till och med en hel kväll/natt – ta med dig något varmt att dricka och något gott att äta!
Min allra bästa norrskensbild är tagen hemma på gården i min hemby Mertajärvi.

När syns norrskenet i Sverige?

Vill du ha tips om när det är möjligt att se norrskenet i Sverige? Gilla Norrsken på Facebook. Tack vare tips från den sidan så kunde jag se och fotografera norrskenet i Motala.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 Comments

 1. vilken härlig guide, ska spara länken till det här inlägget för jag har faktiskt tänkt försöka hålla mera utkik efter norrsken nu när jag ändå har chansen, och skulle gärna fånga det på foto med! 🙂 Samma råd kan väl i princip tillämpas på blixt-fotografering med har jag för mig..?

  1. Tack! Kul att höra att den är uppskattad! Jag tycker absolut att du ska försöka hålla koll på när det visas, för det är verkligen sjukt underbart att få se det i verkligheten. Det finns så många vackra bilder på det, men verkligheten slår bilderna. Blixtfotografering har jag faktiskt inte så stor koll på, men råden kan tillämpas på vanlig nattfotografering också.

 2. Jag som har på min bucket list att jag bara vill se ett! ;P Vad avis jag blir, skulle så gärna vilja få uppleva detta. Men ska också försöka komma ihåg dina tips, för någon gång måste jag ju göra verklighet av drömmen 🙂 Det ser verkligen magiskt ut!

  1. Jag hoppas att du får bocka av den punkten snart 🙂 Kan rekommendera en resa upp till Kiruna eller Abisko för stora möjligheter att se ett. Det är magisk på bilder, men ännu bättre i verkligheten!

  1. Jag hoppas att du fick syn på norrskenet igår! Och att du fick några fina bilder ifall du såg det. Hos mig så var himlen täckt av moln, så såg ingenting. Kanske har bättre tur ikväll.

 3. Det här inlägget har jag återvänt till och läst flera gånger. Med det har du varit till stor hjälp när jag har tränat på att fota norrsken. Tack!
  Jag hoppas på fint norrsken här i Norrbotten igen nu i helgen.
  Trevlig helg!

  1. Men åh, vad glad jag blir av att höra det Eva! Jag tycker du tar jättefina bilder på norrsken och det känns väldigt roligt att höra att jag har lyckats hjälpa dig även utan att vara på plats 😉

  1. Med rätta förutsättningar och en jäkla tur med väder och vind så går det minsann. Jag hade ingen aning om det för några år sen, utan trodde att man bara kunde se det i norr. Kul att bli motbevisad. Jag hoppas att du får se massa norrsken på Svalbard också! Vilken resa att se fram emot <3 Du får öva på vanlig nattfotografering så tror jag att du fixar det galant att fånga norrskenet på bild.

  1. Oj, svår fråga. Jag skulle vilja säga att det beror lite på. Är norrskenet långt bort eller nära? Är det starkt eller svagt? Men om jag absolut måste välja så skulle jag nog ändå välja 16-35mm. Jag fotar inte alltid på 1.4 även fast jag kan och det är mer värt att kunna zooma ut än att ha kortare slutartid. Norrsken fotar man ju ändå bäst med lång slutartid och att ha någon/några sekunder extra gör ju inget egentligen. Det går ju även att höja ISO. Så, ja, jag skulle välja 16-35mm.