Lightroom eller Photoshop - vilket program är bäst?

Lightroom eller Photoshop – vilket program är bäst?

Jag har nyligen börjat använda Lightroom efter att tidigare ha använt Bridge, Camera Raw samt Photoshop. Samtliga program är skapade av Adobe och gör det även möjligt att kunna använda programmen ihop.

Än så länge är jag ganska ny på Lightroom och alla dess funktioner men jag lär mig nya saker varje dag. Därför så tänkte jag att jag ska skriva ihop en liten serie med tips och tricks om programmet. Först ut är en jämförelse mellan de olika programmen.

lightroom-vs-photoshop

I Lightroom så kan du organisera, sortera, gallra och redigera på ett enkelt sätt.

Många beskriver Lightroom som Photoshop, utan alla de funktioner som en fotograf inte behöver.

Lightroom är framtaget för fotografer medan Photoshop är skapat för alla. Lightroom är alltså bättre för en fotograf, då du kan göra mer i ett och samma program. Jag tycker att Lightroom är en blandning av de andra tre programmen och genom att använda Lightroom så tar jag bort onödiga steg i min redigeringsprocess.

Bridge – Camera Raw – Photoshop

Förut så använde jag mig först av Bridge för att ladda in bilderna samt gallra. Sedan öppnade jag bilderna i Camera Raw där själva redigeringen skedde antingen helt manuellt eller via en förinställning (preset). Och slutligen så öppnade jag den färdigredigerade bilden i Photoshop för att göra finjusteringar samt lägga på ett funktionsmakro (action).

En bild från kameran till färdigredigerad bild – steg för steg

På bilden nedan kan du se processen jag gick igenom förut.

AdobeAdobe

Lightroom

Med Lightroom så gör jag alla dessa saker i ett och samma program. Det enda som jag inte kan göra utan att öppna Photoshop är att lägga på mina funktionsmakron. Det går att skapa ett skript som lägger på funktionsmakrot när du exponerar bilden i Lightroom, men Photoshop öppnas i det läget så helt automatiskt är det ändå inte. Men som sagt, jag är fortfarande ny med programmet så det kanske finns en annorlunda lösning som jag inte har hittat än.

Samma process som ovan fast i Lightroom

Lightroom

Vad är då bäst?

Lightroom är ett väldigt kraftfullt program och det jag gillar mest är att jag slipper öppna fler program. Jag använder mig fortfarande av Photoshop och det kommer jag nog aldrig att sluta med. Men efter att jag har börjat använda Lightroom så arbetar jag mycket effektivare då jag använder mig av ett program till att göra flera saker.

Redigeringen av bilder går också otroligt mycket snabbare i Lightroom. Det är möjligt att öppna fler bilder i Camera Raw och lägga på samma inställningar, men skillnaden är att jag i Lightroom inte behöver öppna dom i ett separat program. Dessutom är Lightroom snabbare i hanteringen av bilder och där sparar jag också värdefull tid.

Om du är ute efter en enklare program att redigera, sortera och gallra i, då är Lightroom perfekt.

I kommande delar av Lär Dig Lightroom så kommer jag att ta dig igenom de grundläggande funktionerna i programmet. Du kommer bland annat att få lära dig hur du importerar, sorterar och exporterar. Jag kommer även att gå igenom hur du bäst redigerar dina bilder, ge dig värdefulla tips om hur du skapar dig en egen stil och hur du får dina bilder att “poppa”!

Är det något mer du vill att jag ska ta upp så skriv det i en kommentar nedan!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

  1. Jag säger inte att jag är bra på det (och har i ärlighetens namn inte testat något annat) men jag älskar Lightroom just för att det är rätt användarvänligt. Photoshop klarar jag bara inte av, håller på att få spunk när sambon (utbildad grafiker) försöker visa något där.

    1. Ja, men det är det. Det håller jag med. Jag fattade det inte alls i början, men känner ändå att jag har lärt mig ganska snabbt vilket är bra. Photoshop kan vara krångligt, beroende på vad du ska göra.