Tips för dig som funderar på att hyra husbil från Cruise America och roadtrippa i USA

Tips för dig som funderar på att hyra husbil från Cruise America och roadtrippa i USA

Cruise America är ett företag som har varit med länge – i hela 45 år. Därför så kändes det tryggt att hyra husbil från Cruise America – speciellt när det var vår allra första gång. Jag har länge velat testa på att resa runt med husbil och 2019 så blev det äntligen dags att rulla fram med husbil på vägarna i USA.

När vi planerade vår allra första resa till USA så var vi först inte överens om hur vi skulle resa runt när vi väl befann oss i landet. Då var vi fyra stycken med olika viljor som ändå lyckades komma överens och kompromissa – det blev både campervan i västra USA och vanlig hyrbil i södra USA.

Nu efter tre långa roadtrips så har vi hunnit prova på tre olika sätt att resa på. Vi testade oss först fram med campervan, sen hyrbil och hotell för att nu under förra sommarens resa gå all in och testa husbil. Resesällskapet ökade även från fyra till sex personer och efter diskussioner så gick alla med att testa husbil denna gång.

Det finns både för- och nackdelar med alla tre sätt och vad man själv föredrar är nog väldigt olika och individuellt. Vissa föredrar att sova bekvämt på ett hotell medan andra kanske föredrar att vakna upp mitt i naturen. Jag själv gillar nog när jag kan kombinera allt.

Jag älskar att bo på fina hotell men gillar också att bo på camping. Men på samma sätt som jag lätt kan bli uttråkad om jag bor på samma ställe länge så uppskattar jag verkligen variationen med att ena natten bo på hotell för att vakna upp på en camping under nästa morgon. Det blir lite roligare då.

Roadtrippa med Cruise America i USA
Cruise America i Wyoming
Cruise America i Wyoming

Åka på roadtrip med en Cruise America husbil i USA

Att resa med husbil gjorde att vi kunde skapa våra egna kombinationer av det vi själva gillar och uppskattar. Komforten i husbilen och upplevelsen av att vara mitt i naturen är nog min favorit.

Att t ex ha toalett på plats i bilen om det krisar var guld värt och även att slippa promenera bort till servicehus mitt i mörka natten var så skönt. Inte bara för att vi ibland bodde mitt i björnland, utan för att det känns som ett stort projekt att besöka toaletten när allt jag vill göra är att sova. När jag väl börjat tänka på det så har jag svårt att släppa det, så det slutar alltid med att jag måste stiga upp hur ogärna jag än vill det. Men hellre stiga upp än att inte kunna somna om.

Efter sommarens resa så har jag fått lite frågor om hur det var att hyra husbil från Cruise America och hur vi trivdes med det. Jag tänkte svara på de frågorna i det här inlägget. Om du har någon fråga som jag har missat så får du gärna skriva en kommentar efter att du har läst inlägget, eller så kan du skicka ett mail till mig så lägger jag till din fråga i efterhand.

Vår husbil på campingen i Moab
Vår husbil på campingen i Moab tillsammans med våra två Jeepar som vi hyrde.

Vilka är Cruise America?

Cruise America är från början ett litet familjeföretag som startade redan år 1972 av Robert Smalley Sr från Florida. Än idag så drivs företaget vidare av hans söner, Randall och Robert Jr.

De två bröderna började att arbeta på företaget direkt efter college och är den fjärde generationen som arbetar med uthyrning av fordon. Jag vet inte riktigt hur många husbilar som de hyrde ut 1972 men idag så har Cruise America ungefär 4500 husbilar på uthyrning över hela landet.

Cruise America är med andra ord ett företag som har varit med länge (45 år) och är väldigt välkända i USA. De har dessutom 126 uthyrningskontor vilket kändes väldigt tryggt för oss ifall något skulle strula eller om husbilen skulle gå sönder och vi skulle behöva få en ny husbil. De har även support tillgängligt dygnet runt vilket är en trygghet ifall olyckan skulle vara framme.

Cruise America i Denver
Cruise America i Denver.
Cruise America i Denver
Robert A. Smalley grundade en gång i tiden Cruise America.
Med Cruise America i Wyoming
Med Cruise America i Grand Tetons, Wyoming

Varför valde jag Cruise America?

Jag har känt till Cruise America i ett antal år, men jag kan inte riktigt minnas hur jag först hörde talas om företaget. När vi gjorde vår första roadtrip i västra USA år 2016 så såg vi väldigt många husbilar då vi bodde på camping. Vi såg även många husbilar från Cruise America längs vägarna så företaget kändes välbekant för oss, även om vi aldrig hyrt av dom tidigare.

En morgon när vi vaknade upp i Moab så bodde vi dessutom granne med ett par som hade hyrt husbil från Cruise America. De var nyfikna på hur vi gillade vår campervan och vi var nyfikna på husbilen. Något som de kommenterade då var att utöver grundavgiften för hyran av husbilen så tillkommer det en hel del mindre utgifter. Sånt som man kanske inte alltid tänker på först.

Så när det var dags för mig att boka så var jag noga med att verkligen kolla upp vad slutsumman skulle bli för hyran. På så vis så skulle inga avgifter komma som en överraskning. För mig är det en självklarhet att alltid kolla upp slutsumman av något jag ska köpa/hyra oavsett om det gäller hyra av en husbil eller flygbiljetter från ett lågprisföretag. Men jag vet också att alla inte gör det, utan de kollar bara på det pris som visas först – alltså grundpriset utan eventuellt tillval.

Cruise America
Roadtrip med Cruise America.

Vilken storlek på husbil passar bäst?

Det beror helt och hållet på hur många ni är som ska resa. Vi hade en husbil i storlek Large – i den får det plats 7 personer och eftersom vi var 6 st så passade den bäst för oss. Storleken på den var okej men ibland kändes det lite trångt när vi var så många. Det är ju ändå en begränsad yta som man har att röra sig på. Så även om vi hade varit 5 personer så hade jag nog ändå gärna haft samma storlek.

Det som ingår i alla husbilar är luftkonditionering, toalett, dusch, microvågsugn, kyl & frys, generator och gasspis. Alla husbilar är dessutom djurvänliga och det ingår även att man får ha något på släp efter husbilen. I Truck Camper så ingår allt ovan förutom generatorn.

Cruise America
Vi hade den största husbilen – Large. Här ser den inte jättestor ut.
Husbil Large - den är ganska stor ändå.
Husbil Large – den är ganska stor ändå.

Vi valde en husbil från Cruise America i storlek Large

Husbilen är stor och rymlig även om vi ibland kände att det var lite trångt. Oftast vid sovdags eller frukost då alla skulle röra sig fram och tillbaka. Det finns gott om platser att sitta på för alla.

Sittplatser och bord

Något som vi alla tyckte var lite synd var att trots att det finns ett stort bord så var det ändå svårt för oss alla att få plats vid bordet samtidigt. I många husbilar så är det möjligt att snurra runt förar- och passagerarstolarna så att de även kan användas då husbilen står still, men så är inte fallet i dessa husbilar då de är byggda på ett helt annat sätt.

När vi grillade och åt mat utomhus så var detta ju inget problem, men vid frukost så fick vi turas om att äta. Att äta frukost ute var heller inte ett bra alternativ för oss då vi reste mycket i norra USA där det kunde vara ganska kallt på just morgonen innan solen hunnit värma upp.

Detta var något vi såklart kunde leva med och egentligen inget som skulle hindra oss från att hyra husbil igen. Men det kan vara bra att veta om detta i förväg.

Hur många sovplatser finns det?

Enligt Cruise America så ska sju personer kunna sova i den största husbilen. Men jag tror inte att de menar sju vuxna personer.

I den ena utfällbara sängen som ska rymma två personer så skulle vi snarare vilja påstå att det ryms en vuxen eller möjligtvis en vuxen och ett barn. Om man inte vill ligga väldigt tätt inpå varandra. Nu var vi bara sex personer så det var inget problem. Den ena “dubbelsängen” använde vi som enkelsäng.

Uppe i sovloftet så finns det en dubbelsäng och det fungerade bra att sova två vuxna där. Tony och Jimmy som delade loftet tyckte inte att det var trångt. Men när jag frågar Tony om han hade velat ha en extra bäddmadrass så tror han att man då skulle komma lite för nära taket. Han tyckte också att det var ganska enkelt att ta sig upp dit, även om det är en bit upp. Men det gick bra då man kan stå på soffan/sängen och på så sätt klättra upp.

I dubbelsängen längst bak var det väldigt rymligt och där får två personer plats utan problem. Sängen var ganska mjuk och vi sov skönt i den. Där kunde man över dra för ett draperi så att det blev som ett eget litet rum.

Är sängarna sköna?

“Det är ju inga hotellsängar direkt” säger Tony och menar att när man bor i husbil så kan man ju heller inte förvänta sig att det ska vara lika bekvämt som på hotell. Men att det ändå var förvånansvärt bra sängar och vi sov alla bra. Ja, förutom pappa då som klagade lite på ryggont men det var inte enbart sängens fel för det klagar han även på hemma ibland.

Ett tips som jag läste på olika forum var att man kan köpa till en bäddmadrass ifall man tycker att sängen är för hård. Många som reser med husbil under en längre period gör detta.

Men överlag så tyckte vi alla att det var bra sängar.

Dusch- och toalett

Det finns ett litet badrum där det finns ett badrumsskåp med hyllor bakom en spegel samt två hyllor ovanför toalettstolen med förvaring. Det finns även ett handfat.

Duschen är i ett eget rum och Tony var den enda av oss som använde duschen. Han tyckte att det fungerade bra. Duschrummet är ganska rymligt men han upplevde ändå att det var lite trångt. Det var ok med vattentryck men det är ju självklart inte lika hård stråle som hemma.

Då vi ofta bodde på riktig camping så passade vi ofta på att duscha på campingen istället.

Såhär såg det ut i våran Cruise America-husbil i storlek Large (7 personer)
Såhär såg det ut i våran Cruise America-husbil i storlek Large (7 personer) när den var obäddad.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Såhär såg det ut i våran Cruise America-husbil i storlek Large (7 personer) när vi hade bäddat ut.
Cruise America - insidan av en husbil i storlek Large
Det finns två sovplatser i loftet ovanför förar- och passagerarstolarna. En enkelsäng samt en dubbelsäng som bäddas ut där man sitter under körning.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Det är inte alltid så lätt att hålla sig för skratt när man ska låtsas sova och samtidigt bli fotograferad.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Men plötsligt händer det!
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Jimmy kliver ned från sitt sovloft.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Dubbelsängen längst bak i husbilen och massor av förvaringsskåp.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Det fanns även två lådor på varje sida av sängen där jag bland annat förvarade broschyrer och kartor jag samlat på mig under resan. Och ficklampa, mobil och glasögon när jag skulle sova.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Det fanns fönster på båda sidor av sängen i husbilens sovrum. Det fanns också gardiner att dra för vid sovdags samt ett myggnät för varma dagar.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Förvaringsskåp fanns även ovanför sängen samt en vädringslucka.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Ett skåp i sovrummet.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Det fanns även krokar att hänga kläder/handduk/hatt/väska på.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Badrummet med toalett, handfat och förvaringsskåp. Här fanns även en fläkt som man kunde starta för att vädra ut.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Vi hade inga problem med förvaring – det fanns gott om utrymmen för detta både inuti husbilen och på utsidan.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Vi hade en stor kyl.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Och en mindre frys.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Vi hade spis.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Samt microvågsugn.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Såhär kunde det se ut i husbilen under dagtid.
Cruise America - insidan av husbil i storlek Large
Det var perfekt att kunna sitta vid datorn inne i husbilen.

Att laga mat i husbilen vs att grilla utomhus

Vi lagade faktiskt bara mat inne i husbilen en gång – pappa önskade köttfärssås och spaghetti en kväll när grabbarna var på bio. Så Kenny fixade detta till honom även om det mest var pappa och jag som gillade maten. De andra tyckte att vi åtminstone kunde ha grillat eller beställt hem pizza men då de befann sig på bio när vi handlade så hade de inte så mycket att säga till om. De tyckte helt enkelt inte att man äter köttfärssås och spaghetti när man befinner sig i USA utan det kan man äta hemma.

Kenny tyckte att det fungerade bra att laga mat i husbilen. Det blev dock stundtals väldigt rökigt även om vi använde fläkten. Det löste vi genom att försöka vistas utomhus samtidigt som vi lagade mat. Ja, förutom mästerkockarna då. Matoset hängde dock kvar inne i husbilen så dörren fick stå öppen hela tiden så att det vädrades.

På många av platserna så fanns det tyvärr även mycket mygg och små insekter – som tur är så fanns det även ett myggnät vid dörren så det funkade jättebra att ha dörren öppen även på kvällarna.

Vi grillade kött och hamburgare

Annars så grillade vi mest på de grillplatser som redan fanns på campingen. Ibland hade vi tillgång till en eldgrop med galler och ibland hade vi en riktig utomhusgrill. Den absolut lyxigaste grillen vi hade var den på West Glacier KOA i Montana.

Vi grillade oftast antingen kött eller hamburgare. Sen hade vi stekt potatis till som vi kokade först. Det är ibland lite knepigt att laga mat till sex personer oavsett om man gör det i en husbil eller hemma.

Att grilla kött eller hamburgare var inget problem, men att få tillbehören att räcka visade sig vara lite svårare så därför körde vi denna lösning med stekt potatis. Vi blandade även i stekt lök och barbequesås för att det skulle smaka något mer än bara potatis. Vi köpte även färska majskolvar som vi grillade. Jag tycker det är så gott med grillad majs!

Frukost åt vi oftast i husbilen

Frukost köpte vi även så att vi hade inför de kommande dagarna. Vi passade ofta på att stanna vid en Walmart innan vi åkte in till nationalparker där vi handlade så att vi klarade oss i några dagar.

Vatten bunkrade vi också upp med så att vi skulle slippa köpa så ofta plus att det är billigare att köpa i storpack. Kenny köpte även öl i storpack medan vi andra nöjde oss med Coca Cola, Pepsi och Fanta.

Vi åt även frukost på IHOP (International House of Pancakes) en gång. Alla var supernöjda med maten där men det är extremt stora portioner! Så det blev mer som en brunch kanske vi kan säga. Vi behövde åtminstone inte äta lunch den dagen.

St Mary Campground, Glacier - Montana
Grillmästaren Kenny. Här på St Mary Campground i Glacier, Montana.
St Mary Campground, Glacier - Montana
Hamburgare till kvällsmat.
West Glacier KOA
Grillen som “ingick” på vår campingplats på West Glacier KOA
West Glacier KOA
Ryggbiff och grillad majs in the making.
West Glacier KOA
Barbequepotatis med lök. Det blev en hit bland oss alla.
West Glacier KOA
Grillmästaren håller på med maten medan några väntar tålmodigt vid matbordet.
West Glacier KOA
Äntligen matdags!
West Glacier KOA
Alla gillade verkligen West Glacier KOA – här fanns allt och lite till.
West Glacier KOA
Vi kanske skulle ha fällt upp parasollet så hade pappa också fått synas mer i bilden.
Frukost på IHOP i USA
Yoda var med på ett hörn. Här på IHOP.
Frukost på IHOP i USA
Det fanns mycket gott på menyn att välja mellan MEN är det verkligen vanligt att äta pannkakor med lingon i Sverige eller är det bara något IHOP har hittat på? Personligen så har jag aldrig hört talas om någon som äter pannkaka med lingon.
Frukost på IHOP i USA
Helst skulle jag ju vilja beställa in mini-portioner av flera rätter.
Frukost på IHOP i USA
Frukost på IHOP i USA
Jag beställde crepes med nutella, banan och grädde.
Frukost på IHOP i USA
Kenny beställde in Italian Cannoli som var riktigt goda.

Är det svårt att köra husbil? Finns det nåt jag behöver tänka på?

Under resan så var det Kenny och Jimmy som körde husbilen mest. Jag låter därför dem svara.

Kenny: Det var lite svårt och ovant att köra den första gången, speciellt då det var mörkt ute. Så jag var ganska nervös inför att köra den. Det var kanske de andra också även fast ingen sa nåt. Den var så stor och jag fick vara mer uppmärksam. Jag höll nästan på att krocka med en uggla men det gick bra för oss båda. Det tog inte alls länge innan jag “lärde känna husbilen” och kände mig trygg bakom ratten.

Det svåraste var att backa den men det gick också bra – jag fick ju bra hjälp av de andra när det var trångt. Den är också ganska hög så det får man tänka på. Man kan ju inte åka överallt med den. Det var annars ganska lätt att köra husbil i USA för att deras vägar är så stora och fina. Det känns verkligen som ett land som är anpassat för stora fordon. Campingarna är också anpassade och vi hade alltid stora och fina platser. Det var aldrig trångt på campingen.

Ha tålamod, ta ut svängarna och ha inga lösa prylar i husbilen

Jimmy: Nej, det var inte svårt. Nu är ju jag och Kenny i en klass för sig. Alla kan inte vara lika bra som oss på att köra bil/husbil. Nä, men skämt åsido. Om det är svårt att köra husbil beror nog lite på hur bra du är på att köra vanlig bil. För om du är värdelös på att köra en vanlig liten bil så kommer du säkert vara lika värdelös, om inte värre, på att köra husbil. Och då kanske du inte ens ska fundera över om husbil är något för dig.

Det tog någon mil innan jag kände mig van med storleken men så är det ju även med en vanlig hyrbil. Det var lite krångligt ibland när vi var i städer och inte alltid hittade en tillräckligt stor parkering. Men med lite tålamod så gick det bra. Det är inte heller alltid det går att köra överallt då var det bara att tänka om och hitta en alternativ väg. För oss löste sig det alltid.

Man måste också ta ut svängarna mer än med en vanlig bil för annars finns det risk att du inte klarar av hela svängen utan att smälla bakänden i något. Det är också viktigt att inte ha några lösa grejer i husbilen ifall du måste bromsa snabbt – då flyger sakerna överallt.

En husbil drar också sjukt mycket bensin så det kan vara bra att tänka på. Så det det ju dock alltid – ju större bil eller husbil du har desto mer soppa drar den. Trots det så är det ändå mycket billigare med bensin i USA och är man många som ska dela på kostnaden så behöver det ändå inte bli så dyrt i slutändan.

Cruise America
Jimmy var den som oftast satt bakom ratten.
Kenny kör Cruise America i USA
Någonstans i Montana med Kenny bakom ratten.
På väg med Cruise America till Utah.
Här har vi precis hämtat ut husbilen och är på väg genom Colorado.

Hur fungerar det egentligen att tömma den där avloppstanken?

Vi var nog alla lite nervösa över hur det egentligen skulle fungera med att tömma avloppstanken. Ingen av oss har tidigare rest i husbil och därför aldrig behövt göra detta. Men det visade sig att det var hur enkelt som helst och att vi var nervösa över detta helt i onödan.

Vi fick en genomgång när vi hämtade upp husbilen i Denver och redan då kändes det som att det här fixar vi lätt. I värsta fall skulle vi ju bara få be någon om hjälp.

När jag planerade resan så försökte jag att planera in så att vi skulle bo på en riktig camping med jämna mellanrum. Där skulle vi även helst ha Full Hookups för att smidigt kunna koppla in oss till campingens avloppssystem.

Vi behövde endast göra en “riktig” tömning och den gjorde vi på campingen i Cheyenne under sista natten med husbilen. Sen försökte vi även att göra alla toalettbesök på bensinstationer, Walmart’s eller på campingen.

Tips: Jimmy och Tony hade med sig industrihandskar som vi kunde använda. Dessa täckte även armarna vilket var jättebra. Men vanliga plasthandskar fungerar säkert också toppen.

Att koppla upp oss till campingarnas avloppssystem var väldigt smidigt.

Ingår allt i priset hos Cruise America?

Nej.

Utöver grundpriset så tillkommer extra avgifter för:

 • antalet kilometer som du kör
 • användning av generator

Du kan även välja att ta bort all självrisk ifall olyckan skulle vara framme – detta kostar $11.95 per natt. I vårt resesällskap så var vi alla överens om att det är värt att betala extra för att slippa en eventuell självrisk och brukar alltid välja till detta oavsett om vi hyr husbil eller vanlig bil.

Det kostar 0,35 cent per mile som du kör. En mile är 1,6 km. När du gör din bokning så får du skriva i hur många mil du tror att du kommer att köra och så beräknas priset på detta. När du lämnar tillbaka husbilen så justeras detta så du betalar inte för en längre sträcka än du har kört oavsett vad du har fyllt i vid bokningen.

Priset för användning av generator = $3.50 per timme. Det som du använder generatorn till är luftkonditionering, mikrovågsugnen och för eluttag. Du kan spara in på denna kostnad genom att boka el-plats när du bor på camping. Dessa platser är lite dyrare än de utan el, precis som hemma, men om du ska använda mycket elektronik när husbilen står still så är det värt att tänka på. Vi bokade nästan alltid Full Hookups när vi bodde på camping. Jag skriver mer om vad detta innebär lite längre ned i inlägget.

Det är även möjligt att hyra ett Kitchen Kit med köksutrustning för $110 samt ett Personal Kit med handdukar och sängkläder för $60 per kit.

Kitchen Kit med köksutrustning

Vi valde i slutändan till ett gemensamt Kitchen Kit och ett personligt Personal Kit då det kändes smidigt att slippa ta med hemifrån och/eller köpa själv på plats. Det går visserligen att köpa saker billigt på både IKEA, Walmart, Target eller andra (billiga) affärer och du kan då anpassa inköpen efter vad du faktiskt kommer att behöva.

Vi använde inte riktigt allt och behövde komplettera lite under tiden då vi kände att vi saknade något. Bland annat en bättre kniv. Ena kastrullen som ingick var heller inte av den bästa kvalitén upptäckte vi. Vi hade även tagit med en osthyvel hemifrån då vi visste att det inte skulle finnas med en. Oftast köpte vi ändå färdigskivad ost.

Detta ingår i Kitchen Kit

 • Gafflar
 • Knivar
 • Köttknivar
 • Matskedar
 • Teskedar
 • Tallrikar
 • Teskedar
 • Soppskålar
 • Matlagningsgaffel
 • Matlagningssked
 • Konservöppnare
 • Duskslag
 • Bunke
 • Spatel
 • Köksredskap
 • Muggar
 • Kaffekoppar
 • Styckningskniv
 • Mindre kniv
 • Tekanna
 • Kvast att sopa med
 • Ficklampa

Personal Kit med sängkläder och handdukar

Om det blir en ny resa med husbil i framtiden så är jag dock lite osäker på om vi ska hyra ett Personal Kit. Personligen så tycker jag att $60 per person är ganska dyrt och det går att köpa det man behöver mycket billigare själv alternativt ta med hemifrån.

Då har man även möjlighet att välja en bra kudde – jag som är kräsen när det gäller kuddar var tvungen att köpa en extra kudde i slutändan. Tyvärr så glömde jag även kudden kvar i husbilen när det var dags att lämna tillbaka den vilket var lite tråkigt för det var mer en resekudde än en stor vanlig kudde. Som tur var så var den åtminstone inte jättedyr.

Ett annat tips om du inte vill hyra ett Personal Kit är ta med handdukar eller sängkläder som kanske är lite mer slitna – då kan du använde de en sista gång om du inte vill släpa med dig allt hem igen.

Otur med saknade sovsäckar/täcken

Vi hade dessutom lite otur och när vi kom fram till första kvällens campingplats så insåg vi att de hade glömt att skicka med oss sovsäckar/täcken. Vi tyckte att vi var noga med att kolla att allt var med, men just innehållet i våra Personal Kits var inplastade och vi tänkte inte på att öppna dessa förrän på kvällen när det var dags att sova. Så det kan jag rekommendera att göra.

Det slutade med att vi köpte oss varsin fleectfilt som vi använde. Jag och pappa gick all in och köpte en gigantisk filt för $12 dollar medan Jimmy kände att han klarade sig med en mindre filt för $5. Han funderade på att köpa en ännu mindre och tunnare filt för $2.5 men insåg i slutändan att det kanske är att vara dumsnål. De första nätterna klarade vi oss med lakan som täcke/filt men när vi skulle upp till norra Montana där det kunde bli nollgradigt under nätterna så kändes det bra att ha en varmare filt.

Vid det här laget visste vi inte att vi skulle bli ersatta för inköpen om vi lämnade in kvittot när vi lämnade tillbaka husbilen. Vi försökte ringa till deras kundservice men hade otur att vi aldrig fick tag i dom då vi hade bra täckning. Sen glömde vi av det då vi ändå redan hade köpt filtarna. Men vi sa självklart till om detta – det skulle ju inte vara kul att behöva bli ersättningsskyldiga för de saknade sovsäckarna! Så ett tips om något saknas är att spara kvitto ifall ni behöver göra ett inköp på grund av det.

Detta ingår i Personal Kit:

 • Handduk
 • Diskhandduk
 • Tvätthandduk
 • Kudde & Örngott
 • Täcke/Sovsäck
 • Lakan

Skatt tillkommer på kostnaden för hyran samt för alla tillval.

Användning av generator

I början när vi började rulla ut från Denver så använde vi inte generatorn . Men det dröjde inte länge innan vi insåg att för att kunna använda luftkonditioneringen under färden så skulle vi behöva starta generatorn.

Vi använde oss också av värmen då vi var i norra Montana. En natt så tyckte pappa att det var alldeles för kallt så han startade den under natten. Han skulle bara ha på den en stund men somnade om så när vi vaknade på morgonen så var det som att vakna upp i en bastu.

Annars så använde vi inte generatorn så mycket då vi ofta hade tillgång till ström på campingarna. Vid de tillfällen då vi inte hade tillgång till ström på camping så passade vi på att ladda upp all elektronik innan vi parkerade husbilen för natten.

Cruise America och Kenny
Kenny kikar in i husbilen.

När ska jag hyra husbil? Passar det för alla?

Det här är kanske den svåraste frågan av alla. Det är ju väldigt personligt vad vi gillar och inte gillar. Alla har vi olika önskemål om vad vi vill uppleva och få ut av en resa. Bara för att jag gillar att vakna upp mitt i en nationalpark så betyder det inte att du gör det. Och som med allt så finns det såklart både fördelar och nackdelar med detta sätt att resa. Det finns heller inget rätt eller fel.

Jag skulle rekommendera att hyra en husbil om du

 • gillar natur och vill bo på campingar
 • planerar att besöka många nationalparker
 • vill vara flexibel och inte planera allt för mycket i förväg
 • slippa packa upp och packa ner hela väskan vid byte av hotell

Jag rekommenderar inte att hyra en husbil om du

 • vill komma fram snabbt (det tar generellt sett längre tid att ta sig fram med en husbil)
 • kommer tillbringa större delen av resan i storstäder
Cruise America på St Mary's camping i Glacier National Park, Montana
Här bor vi på St Mary’s camping i Glacier National Park, Montana – gott om utrymme och en bit till närmsta granne. Här hade vi dock inte tillgång till varken ström, vatten eller avlopp. Vi fick heller inte använda generatorn på just denna loop i campingen. Samtidigt så var detta nog den naturskönaste av alla platserna vi bodde på och det kändes verkligen som off the grid fast det inte alls var det.

Fördelar med att resa med husbil

 • Allting finns på plats i husbilen – säng, kylskåp, toalett.
 • Du kan bo inne i nationalparker utan att bli ruinerad av dyra hotell.
 • Även om du inte bor i nationalparker så har du möjlighet att bo mitt i naturen.
 • Du behöver inte packa upp och packa ner hela tiden.
 • Det är möjligt att t ex spela kortspel under körning då det finns ett bord där bak.
 • Du kan spara in pengar på måltider genom att ha med dig frukost istället för att äta ute. Vi åt oftast frukost i husbilen och även antingen lunch eller middag. En måltid åt vi oftast ute då alla i sällskapet tycker att det är del av hela upplevelsen med resan.

Nackdelar med att resa med husbil

 • Du kan inte åka på precis alla vägar.
 • Det kan vara krångligt att hitta parkering.
 • Det var svårt att föra ett samtal med samtliga passagerare – speciellt om du sitter fram och den du vill prata med sitter bak. Ljudnivån var ganska hög i den husbil vi körde.
 • Att man är väldigt nära inpå varandra hela tiden. Det är egentligen inget problem så länge man är medveten om detta och att man trivs med sitt resesällskap. Ändå värt att tänka på innan bokning.
Cruise America Roadtrip
Någonstans längs vägen. Jag tror detta är i Utah.

Vem får hyra husbil från Cruise America i USA?

Hos Cruise America så kan du hyra husbil om du är 21 år eller äldre. Du måste självklart även ha ett giltigt körkort samt ett välkänt kreditkort  t ex Visa eller Mastercard.

Internationellt körkort behövs inte men vi valde att skaffa det ändå.

Alla som ska köra husbilen under resan måste vara på plats vid uthämtning. Alla förare måste även stå med på avtalet samt skriva under.

Cruise America Denver
På Cruise America’s upphämtningskontor i Denver.
Cruise America Denver
Om ni ska vara fler förare så se till att säga till om detta när ni hämtar upp bilen. Det kostar ingenting extra men det måste registreras och alla förare måste visa upp sitt körkort vid upphämtning.

Vart får jag köra min Cruise America-husbil?
Får jag lämna landet?

Det är möjligt med envägshyra hos Cruise America men du behöver vara ute i god tid med din bokning samt vara förberedd på en extra avgift för detta. Det kan dock ändå vara värt att betala den extra avgiften om du inte vill köra tillbaka till samma ort.

Om du hyr husbil i USA hos Cruise America så får du köra husbilen inom landet, samt i Kanada.

Cruise America har nämligen även uthyrning av husbilar i Kanada under namnet Cruise Canada. Därför kan du hyra husbil i USA och köra in till Kanada – alternativt hyra husbil hos Cruise Kanada och köra in i USA. Det är dock inte möjligt med envägshyra mellan de två länderna.

Du får inte köra in husbilen till Mexico.

Särskilda regler gäller även för resa på följande platser:

USA

 • Alaska
 • Manhattan
 • Death Valley

Kanada

 • Yukon
 • Northwest Territories
 • Newfoundland

Läs alltid fullständiga regler på Cruise America’s hemsida – de kan ha gjort ändringar efter publicering av detta inlägg.

Cruise America i Kanada över dagen
Vi hade inga problem att köra vår Cruise America-husbil över till Kanada för en dagsutflykt.
Vi hade inga problem att köra vår Cruise America-husbil över till Kanada för en dagsutflykt.
Vi åkte in till Glacier-Waterton Lakes National Park en snabbis och sen vidare till Fort McLeod och Lethbridge i Alberta.

GPS eller Google Maps?

Jag har skrivit det tidigare och håller fortfarande fast vid min åsikt att jag gillar GPS bättre när det gäller att köra i andra länder. Även om Google Maps har fördelen med att man kan få live uppdateringar ifall något händer längs vägen.

Något som jag gillar med GPS är att skärmen är ganska stor och att jag slipper använda min mobil. GPS:en har ju ett fäste så det är lätt att fästa den. Det går visserligen att köpa bra hållare till mobilen också men nej, jag tycker det är lättare med GPS.

Vår GPS är en TomTom GO vilket är den billigaste varianten. Inför denna husbilsresa så köpte vi till karta över USA då vi bara hade Europakarta sen innan. Det gick att köpa till en vanlig karta över USA eller en husbilsanpassad karta. Vi valde dock den vanliga för jag hade redan bra koll på vilka vägar som vi inte kunde köra med husbilen.

TomTom har också en speciell GPS för dig som kör mycket husbil och som hjälper dig att hitta rätt rutt för just husbilar. Du kan även anpassa navigatorn från husbil till husvagn eller bil. Då anpassas navigeringen för det fordon som du kör.

Eftersom jag själv använder en GPS från TomTom så har jag mest koll på deras produkter men övriga märken har säkert också liknande utbud.

Jag och TomTom sitter tryggt kvar i husbilen medan Kenny tvättar utsidan.
Jag och TomTom sitter tryggt kvar i husbilen medan Kenny tvättar utsidan.
Cruise America Denver
Jag gillar att ha en riktigt GPS med stor skärm när jag är i USA.

Bra att veta om att hyra husbil av Cruise America

Boka husbil i tid för det är ett populärt sätt att resa och hos Cruise America så varierar priset beroende på säsong, plats och tillgänglighet. Sommaren är högsäsong och priserna är därefter.

Läs alltid igenom villkoren för hyran så att du har koll på allt.

Dubbelkolla att husbilen är försäkrad – hos Cruise America ingår alla försäkringar men det skadar ändå aldrig att dubbelkolla sånt här oavsett vem du väljer att hyra hos.

Om något händer, ta bilder och se till att få en kopia på en eventuell polis- och skaderapport. Hos Cruise America så ska du alltid rapportera en olycka direkt. Allt detta står även i villkoren.

Som kund är du ansvarig för att kontrollera motorolja, vätskor och kylvätskenivåer vid varje tankning. Du måste också rapportera ifall något går sönder direkt. Om du t ex behöver fylla på olja under resan så betalar du för detta på plats men du får tillbaka pengarna vid återlämning av husbilen.

Pappa under en rökpaus i Montana
Pappa under en lunch- och rökpaus i Montana.

Tänk på detta innan du hämtar upp din Cruise America-husbil

Du behöver ringa till Cruise America någon dag innan det är dags att hämta husbilen. Detta för att bestämma exakt vilken tid du ska komma och hämta upp husbilen.

Gå alltid igenom husbilen på plats hos uthyraren. Vi gjorde detta tillsammans med en ur personalen. Jag tog även bilder på husbilen i samband med detta för säkerhetsskull. Jag gör detta även när jag hyr bil.

Hos Cruise America så måste du lämna en deposit på $500 när du hämtar upp din husbil. Denna summa får du tillbaka när du lämnar tillbaka husbilen.

Vi stod först på listan!
Kenny bär väskor till husbilen medan Jimmy passar på att uppdatera sin Instagram och skicka Snapchat.
Nu är Jimmy på gång – här plockar han ut det han kommer att behöva ha lättillgängligt i husbilen bland annat laddkabel till mobilen.

Tänk på detta innan du lämnar tillbaka din Cruise America-husbil

Glöm inte att städa husbilen! Om du lämnar tillbaka en ostädad husbil så kostar detta $250.

Att städa kan ta längre tid än du tror så se till att ha tillräckligt med tid för detta.

Du måste tömma husbilens “holding tank” alternativt betala upp till $50 för att slippa. Vi gjorde så att vi hade Full Hookups på den sista campingen vi bodde på och efter det så använde vi varken toalett eller vatten.

Om du lämnar tillbaka husbilen efter avtalad tid så tillkommer en avgift på $25 per påbörjad timme. Du måste meddela företaget om du blir försenad.

Cruise America blir ren
Vi försökte hålla rutorna rena genom att tvätta dom vid varje tankning – men ibland så krävdes en riktig tvätt för att få bort lera och smuts. Om jag inte minns helt fel så körde vi en riktig tvätt tre gånger vilket blev ungefär en gång i veckan.
Roadtrippa med Cruise America i USA

Om du har någon fråga som jag har missat så får du gärna skriva en kommentar efter att du har läst inlägget, eller så kan du skicka ett mail till mig så lägger jag till din fråga i efterhand.

Oh darling, let’s be adventurers finns även på Facebook och Instagram.
Följ även gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa några inlägg. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

 1. Spændende, informativ og interessant læsning, Helena. Vi har ofte overvejet og prøve en RV på vores road trips i USA men har endnu ikke kastet os ud i det. Det er overvejelserne om at have friheden i en RV hvor man har sit hotel med sig og den med bare at have en bil. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Måske vi snart skulle prøve et road trip med en RV.

  Tak for god inspiration.

  /Annette

  1. Tack Annette, kul att du gillade inlägget och även fick lite inspiration till en kommande resa. Vi funderade också länge över detta sätt att resa innan det väl blev dags för oss att ta steget till att prova. Det finns verkligen fördelar och nackdelar med alla sätt att resa.

 2. Hej,
  Stort tack för fängslande och spännande och informativ läsning.
  Känns som allt finns i era beskrivningar men jag undrar om det finns som i Sverige skillnader i behörighetskrav tex körkort innan 1996 ej återkallat får köra vilken husbil PII som helst oavsett vikt medan körkort 1/7 1996 och framåt är begränsat till 3500 kg?
  Tack än en gång för fantastiska berättelser och bilder.
  Med vänlig hälsning,
  Urban