Bryce Canyon – en del av Utah’s Mighty 5®

Bryce Canyon – en del av Utah’s Mighty 5®

Nationalparken Bryce Canyon ligger undangömd i sydvästra Utah, USA och är en av de fem parker som går under samlingsnamnet The Mighty 5®. Av namnet att döma så kan man lätt tro att nationalparken består av en kanjon, men så är inte fallet. Istället så är Bryce Canyon mer som en naturlig amfiteater som skapades av erosion längs den östra sidan av Paunsaugunt Plateau.

När jag åkte på min allra första roadtrip i USA sommaren 2016 så gick vår rutt i närheten av Bryce Canyon och nationalparken stod med på listan över platser som jag ville besöka. Men, när det gäller roadtrips så är det så svårt att veta hur mycket som egentligen kommer att hinnas med. Med andra ord, vi hann inte med Bryce Canyon under den resan.

Så när jag skulle roadtrippa på egen hand under hösten samma år så bestämde jag mig för att jag ville försöka hinna med ett besök till den spektakulära parken. Då Bryce Canyon ligger väldigt högt uppe så är det både kallare och mer risk för snö där. Det får jag erfara redan kvällen innan jag äntligen kommer fram dit. Min originalplan var att komma fram till Bryce Canyon under kvällen, för att vara på plats vid soluppgång.

När jag svänger av Veteran’s Memorial Highway 15 som går mellan Las Vegas och Salt Lake City så har det börjat snöa rejält. Jag väljer ändå att chansa på att det slutar snöa snart så jag börjar köra längs den lilla vägen som tydligen ska ta mig över en bergskedja. Istället för att sluta snöa så börjar det efter en stund istället att vräka ner ännu större snöflingor. Ibland har jag svårt att se vägen ordentligt och jag funderar allvarligt på om jag verkligen ska fortsätta köra den kvällen.

Vid det laget så har jag kört i ungefär en halvtimme i ca 20-30 km/h på en snötäckt väg och befinner mig mitt ute i ingenstans. Jag har knappt mött några bilar sen jag svängde av från den stora vägen och jag börjar förstå varför. Vad händer om jag skulle köra fast? Nej, jag vänder om och tar in på första bästa motell.

Fun fact: Paunsaugunt betyder “bäverns hem”.

Skulle du fortsätta köra över en bergskedja i detta väder?
Jag checkar in på Comfort Inn & Suites i Beaver.

Den stora frågan – åka till Bryce Canyon eller inte?

När jag sitter där i motellrummet så vet jag inte hur jag ska göra dagen efter. Ska jag hoppa över Bryce Canyon och åka till Salt Lake City för att spendera min sista dag där? Jag pratar med tjejen i receptionen om vädret och hon säger att det bör gå bra att köra den vägen på förmiddagen då det ska bli bra väder. Jag bestämmer mig ändå för att inte bestämma något förrän jag ser hur vädret verkligen är.

Jag ställer klockan på nio, för oavsett vart jag väljer att åka dagen efter så tänker jag inte köra under tidig morgon då det fortfarande kan vara riktigt halt på vägarna.  Innan jag somnar så loggar jag även in på min webmail för att skicka ett mail till Ruby’s inn där jag har bokat rum inför natten. Jag vill meddela att jag inte kommer att komma fram under natten pga vädret, och så frågar jag även om det finns någon möjlighet till återbetalning. Jag tänker att chansen inte är så stor men det skadar inte att fråga.

Morgonen därpå så vaknar jag upp till ett snötäckt landskap med strålande solsken utanför mitt motellfönster. Då bestämmer jag mig för att Bryce Canyon vinner. Min flight hem är dagen efter men jag känner att jag måste åka dit ändå, även om jag får köra till Salt Lake City i mörkret. Egentligen så ville jag ju även hinna utforska Salt Lake City men det får väl helt enkelt bli en annan gång. Jag kollar även mailen innan jag åker och ser att jag fått ett svar från Ruby’s inn – de kommer inte att debitera mig för rummet.

När jag återigen kör längs den lilla vägen så är jag så glad över att jag vände. För strax efter parkeringsplatsen där jag vände om så börjar det både gå uppåt och bli brant och kurvigt. Verkligen inte en väg jag rekommenderar att köra det både är mörkt och snöar! Däremot så kan jag rekommendera att befinna dig i Bryce Canyon när det är mörkt och klart på himlen, för området är en av de mörkaste platser i Nordamerika och det ska tydligen vara helt fantastiskt att skåda stjärnhimlen därifrån.

Jag passar på att fylla tanken innan jag beger mig av mot nationalparken.
Kameran ligger i framsätet bredvid mig så att jag lätt kan fånga ögonblick längs vägen.
Här svänger jag av för att åter igen försöka ta mig tvärs över bergskedjan.
Det är så vackert att det gör ont.
Jag hittar ett ensamt träd vid en parkeringsplats.
Att en blå himmel med vita fluffiga moln kan göra mig så glad.
Det är svårt att inte stanna överallt, för fotomöjligheterna är oändliga.
Har jag bra timing eller vad?
Vad är oddsen att jag ska se skylten som varnar mig för kor på vägen samtidigt som jag ser en ensam och förvirrad ko vid vägkanten?
Fördelen med att köra längs vägar där det inte är så mycket trafik = det är inte helt omöjligt att stanna till lite snabbt för ett foto.
Lite snö kan verkligen liva upp landskapet.
Jag börjar att närma mig Bryce Canyon.

All-American Road: Scenic Byway 12

Den sista vägsträckan innan jag kommer till parken går längs en av USA:s vackraste bilvägar. All-American Road: Scenic Byway 12. Att jag får köra längs sen under dagtid då jag faktiskt kan ta in allt det vackra känns väldigt bra och jag känner mig mer än nöjd med gårdagens beslut att inte fortsätta köra i snöovädret. Jag gör några kortare fotostopp längs vägen, men försöker att inte stanna till för länge då jag ändå har en liten tidspress hängandes över mig. Jag vill försöka påbörja bilresan till Salt Lake City innan mörkret faller.

Scenic Byway 12 är en otroligt vacker väg att köra.
Ett av mina korta fotostopp. Detta mest för att fylla på mitt vatten som jag har i bagageutrymmet.
Det finns mycket att fotografera, även från insidan av bilen.
Mitt första möte med de röda bergsformationerna.
Naturen kan verkligen skapa fantastiska kreationer.
Jag har längtat efter att äntligen få se dessa tunnlar som går genom bergen.
Dessa tunnlar kallas även för Gateway to Bryce Canyon.
Red Canyon Tunnels är det officiella namnet på dessa tunnlar.

Välkommen till Bryce Canyon

Den skottske immigranten Ebenezer Bryce och hans fru Mary var de första att bosätta sig vid området i Pariadalen. De ansåg att Ebenezers hantverkskunskaper skulle vara väldigt användbara i området och valde därför en plats som ligger nedanför det som kallas för Bryce Canyon idag som deras nya hem. Ebenezer Bryce lät sina djur beta inom det som idag är parkgränserna och sägs ha sagt att amfiteatrarna var “en helsikes plats att förlora en ko på”.

Han anlade även en väg till platån för att få eldningsmaterial och en kanal för att kunna bevattna grödor och djur. Andra bosättare som kom till platsen valde därför att kalla platsen för “Bryce’s Canyon” vilket senare blev “Bryce Canyon”. På grund av torka, överbetning och översvämningar så tvingades de flesta invånare, inklusive familjen Bryce, att lämna området och familjen flyttade till Arizona under 1880.

Det som utmärker Bryce Canyon mest är de så kallade hoodoos som finns inne i parken. Dessa hoodoos är helt unika geologiska strukturer som är formade av bland annat både vatten och vind. Då Bryce Canyon ligger lite undangömd och mer avlägset än andra parker så är det relativt få besökare som hittar hit så mitt tips är att besöka parken innan den blir ännu mer populär. För tro mig, det kommer den att bli.

Visste du…?

 • Att den högsta punkten i parken kallas för Rainbow Point och är 2 775 meter över havet.
 • Att arkeologiska utgrävningar i parken visar att människor funnits i området under minst 10 000 år.
 • Att det finns 13 olika utsiktsplatser längs den 29 km långa bilvägen som går igenom parken.
 • Att det finns totalt 80 kilometer med vandringsleder i området.
 • Att det finns åtta markerade och underhållna vandringsleder som passar bra för dagsturer.
 • Att det finns två övernattningsleder – Riggs Loop Trail (14km) samt Under the Rim Trail (37km)
 • Att skidåkning är väldigt populärt i parken.

Inträde:

 • Bil + samtliga passagerare: $30
 • Motorcykel: $25
 • Fotgängare/cyklist: $15
 • Årskort: $35 (för dig som planerar fler än ett besök till Bryce Canyon)

Läs mer om de olika typerna av inträdesbiljetter på den officiella hemsidan.

För dig som planerar att besöka fler nationalparker i USA

 • America the Beautiful kostar $80 och ger dig tillgång till alla nationalparker i USA under tolv månader.

Tips: stanna alltid till vid Visitors Center när du besöker amerikanska nationalparker.

Första stoppet blir på Bryce Canyon Visitor Center.
Här finns bra med information om parken. Och kartor!
Den rödmarkerade vägen är Bryce Canyon’s scenic drive.
Visste du att Bryce Canyon är en av de mörkaste platserna i Nordamerika som du kan nå med bil?
Det är möjligt att se ca 7 500 olika stjärnor med blotta ögat inne i nationalparken. Om du jämför det med de dryga 2 000 som du kan se på de flesta andra ställen på grund av ljusföroreningar så förstår du att det är otroligt mycket stjärnor!
Nästa gång jag besöker Bryce Canyon så ska jag också räkna stjärnorna.

En biltur längs Bryce Canyon’s Rim Road

Efter ett kort stopp vid Visitors Center så bestämmer jag mig för att köra till slutet av parken och sedan ta mig tillbaka för att avsluta vid parkens populäraste utsiktsplats; Sunset Point. Jag planerar att vara där ungefär två timmar innan solnedgång. Planerar alltså. Eftersom jag känner mig själv väldigt bra så vet jag också att jag förmodligen inte kommer att hålla den tidsplanen.

Det första stopp som jag gör blir vid Piracy Point. Det är även endast hit jag kommer då resten av vägen är spärrad pga att plogbilen ska få arbeta fritt. Jag plockar med mig min medhavda lunch och kliver ut från bilen för att bli mött av solens varma strålar och den vita snön som knastrar under mina vandringskängor. När lunchen är uppäten och jag känner mig nöjd med mina bilder så är det dags att börja åka vidare. Jag vet fortfarande inte om jag kommer att kunna ta mig till slutet av vägen, eller om jag får vända om här.

Jag börjar att köra längs den vackra vintriga vägen som ska ta mig genom det vidunderliga landskapet.
Här ser det ut som att en brand härjade en gång i tiden.
Det finns inga restauranger inne i nationalparken så man tager vad man haver när det är dags för lunch.
Piracy Point är en av de 13 olika utsiktsplatser som finns längs vägen.
Ett speciellt träd vid Piracy Point.
Piracy Point bjuder på en svindlande utsikt, speciellt om du kollar ned.
Jag är så glad över att jag fick se Bryce Canyon delvis täckt av snö.
Jag vandrar iväg en liten bit genom mestadels orörd nysnö.
Jag undrar vad det är som döljer sig där längst bor i horisonten.
De allra första som bosatte sig i området nära Bryce Canyon var mormonpionjärer under 1850-talet.
Bryce Canyon blev en av USA:s nationalparker 1928 och parken täcker ett område på 145 km.
Jag kunde inte ha fått en bättre dag i nationalparken.

Rainbow Point, Bryce Point & Sunset Point

Plogbilen har arbetat klart när jag kommer ut på vägen igen och jag svänger vänster mot Rainbow Point. Jag kör sakta längs den nyplogade vägen och ju längre jag kör desto kallare visar temperaturmätaren i bilen. När jag väl kommer fram till Rainbow Point så befinner jag mig på 2 778 meters höjd och här är vindarna både friska och iskalla. Det är knappt att jag vill stiga ut från den varma bilen, men jag tvingar mig själv till att åtminstone gå ut en kort stund för att se på utsikten. Jag har ju ändå tagit mig hela vägen så att stanna kvar i bilen är egentligen inte ens ett alternativ!

Då det är mitt på dagen och stark sol ute i kombination med mycket skuggiga partier så är det inte optimalt för att fotografera. Det är jag mest glad över, för hade det varit perfekta ljusförhållanden så hade jag förmodligen stannat kvar en längre stund där uppe. Istället så blir det bara några snabba bilder och jag börjar sen att köra tillbaka mot början av parken. Jag har kvar några stopp som jag planerat att göra – bland annat vid Aqua Canyon, Natural Bridge, Bryce Point, Inspiration Point och såklart; Sunset Point.

En timme (eller två) senare stannar jag till vid Bryce Point precis när himlen börjar ändra sina färger. Just där och då så känner jag mig så glad över att jag inte lyckades hålla min tidsplan. Jag har svårt att bestämma mig för om jag ska stanna kvar och fota solnedgången vid Bryce Point eller om jag ska ta bilen och köra till Sunset Point som jag planerat. Solen håller på att försvinna bakom bergen och det är så otroligt vackert redan nu. Kommer det att bli bättre om en stund? Efter några minuters beslutsångest bestämmer jag mig för att chansa och köra vidare ändå. Jag hoppas att jag ska hinna dit innan alla färger är borta.

Från Rainbow Point så kan du se Aquariusplatån, Bryce amfiteater, Henry Mountains, Vermilion Cliffs och White Cliffs.
Jag har ingen aning om vad som är vad, eller vad det egentligen är jag ser. Jag vet bara att det är en väldigt vacker dag för att befinna mig här. Trots de kalla vindarna som fångar mig där uppe vid Rainbow Point.
Tänk er att befinna er där nere, mitt bland alla dessa hoodoos.
Äntligen tillbaka i den varma bilen.
Det ser inte alls ut att vara kallt, men tro mig det var det.
Uppe vid Fairview Point så kan bli dyrt om du promenerar utanför de markerade gångvägarna.
Det är otroligt vackert när solen lyser upp naturen såhär.
Ser du vilken skillnad i färg det blir när det blir mer åt det skuggiga hållet?
Natural Bridge är en annan av de 13 utsiktsplatserna. Ser du bron där nere?
Först var jag lite irriterade över att skuggan tog över bilden, men nu har jag ändrat uppfattning helt. Skuggorna ger bilden en helt annan dimension.
I USA så är det stora bilar som gäller.
Sol vs skugga.
Vägen som går igenom parken kallas för Rim Road.
Jag är en av få som besöker parken under dagen.
Men är mer glad än ledsen över det. Mindre folk = mer park åt mig.
Bryce Canyon Natural History Association (BCNHA) är en icke vinstdrivande organisation som grudades för att förstärka utbildning och vetenskapliga aktiviteter i nationalparken. Idag så sköter de en bokaffär inne i turistcentret.
Inne i nationalparken så finns det mängder av olika djur – bland annat fåglar, rävar, pumor, prärievargar och svartbjörnar.
Åsnehjorten är bland de vanligaste större däggdjuren i parken, men det finns även älgar och gaffelantiloper.
Parken besöks av över 160 fågelarter – bland annat seglare och svalor.
Markekorrar och murmeldjur är några av de djur som tillbringar vintern i dvala.
Jag mötte inga djur i parken alls – om vi nu inte räknar någon fågel här och där.
Några av de mäktiga hoodoos som finns inne i parken.
För dig som vill övernatta inne i parken så finns det två olika campingområden – Norra och Sunset. Endast Loop A som finns i Norra campingområdet är öppet året om.
Vill du inte campa? Inga problem. Checka in på The Lodge at Bryce Canyon.
Amfieteatern i Bryce Canyon ger verkligen ett mäktigt intryck.
Solen börjar att försvinna.

Kall luft, vacker himmel och Sunset Point

Jag behöver inte oroa mig för att jag inte ska hinna fånga amfiteatern i solnedgång, för när jag parkerar vid Sunset Point så är himlen färgad i de vackraste av rosa och blåa toner och jag förstår varför platsen heter Sunset Point. Det är verkligen här som man ska befinna sig vid solnedgång. Solens strålar värmer inte längre och jag är glad att jag tog på min fleecetröja innan jag lämnade bilen. Kylan griper tag i mina kinder och jag drar upp min nyinköpta buff för att värma mig litegrann.

Trots att det fanns några bilar vid parkeringen så verkar det som att de flesta är ute och vandrar, för jag möter inte alls många människor. Bara några stycken vid utsiktsplatsen som är närmast parkeringen. Även jag stannar till där en stund för att fånga några ögonblick innan jag väljer att promenera ned en liten bit längs vandringsleden. Hade det varit tidigare på dagen så hade jag nog velat gå en lite längre bit längs leden, men inte nu när det börjar bli mörkt och kallt.

Stativet som mest har fått ligga i bilen under dagen får äntligen följa med ut och jag hinner fotografera några självporträtt innan den isande kylan till sist vinner över mig. Jag promenerar tillbaka till bilen, omgiven av hoodoos och mäktig natur och känner mig så nöjd över mitt beslut att åka hit.

Jag bestämmer mig för att stanna till vid Ruby’s Inn för att äta middag innan jag påbörjar den drygt fyra timmar långa bilresan till Salt Lake City. Jag tänker att det bästa är att jag kör så långt jag orkar, istället för att boka ett rum i förväg. Det har trots allt varit en lång dag och jag börjar redan bli trött – det kanske slutar med att jag inte orkar köra hela vägen.

Det är svårt att beskriva med ord hur vackert det var så jag låter bilderna nedan tala för sig själva.

Vill du läsa mer om Bryce Canyon?

National Park Service: Bryce Canyon: här kan du läsa om det mesta som har med parken att göra, bland annat om parkens historia och om olika vandringar som du kan göra där.

Bryce Canyon Country: även här kan du hitta information om parken, boende och vandringar.

Resfredag: Bryce Canyon, the kingdom of hoodoos. Annika har också besökt Bryce Canyon tillsammans med sin man Tobias under en tre veckors lång resa genom USA.

Sarah in the Green: Bryce Canyon – hoodoos and tiny creatures

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

 1. Wow vilket ställe! Du har verkligen fått in känslan av parken i bilderna!

  Jag håller på att planera sommarens roadtrip i USA och behövde tyvärr ta bort Bryce Canyon från rutten p.ga. tidsbrist 🙁

  Men som du skrev om Salt Lake City – det får helt enkelt bli en annan gång.

  1. Jag blir så glad av din fina kommentar, Johanna! Tack!

   Va roligt att du ska iväg på roadtrip i USA! Hur ser resrutten ut? Och ja, platserna finns förhoppningsvis kvar och då har man ju en anledning att återvända 🙂

   1. Rutten börjar i LA – Joshua Tree – Williams – Page – Norra Grand Canyon – Las Vegas – Mammoth Lakes – Yosemite – SF – Highway 1 (1 eller 2 sovstopp) och tillbaka till Los Angeles.

    Blir lite för många dagar i LA för min del men mitt resesällskap har aldrig varit där så inget att göra åt saken tyvärr.

    1. Låter som en fin rutt! Och jag förstår precis vad du menar, ibland måste man kompromissa när man inte reser ensam. Men roligt att ni planerar att besöka Yosemite i alla fall! Jag har varit där flera gånger och det är en fantastiskt plats.

  1. Ja, Bryce Canyon var helt fantastiskt vackert i solsken och snö. Jag hade inte riktigt räknat med det innan. Hoppas att du också får samma väder om du åker dit nångång.

 2. Hej! Jag hittade din blogg och har nu suttit och läst i flera timmar. Jag var själv vid Bryce Canyon 2011 och gick några vandringsleder. Det var en av favoritplatserna i USA, slog faktiskt Grand Canyon till vilket kan ha att göra med att det var så lite turister vid Bryce.

  Kram / Ellen

  1. Hej Ellen!

   Jag blev så glad då jag läste din kommentar! Tack för att du tog dig tid till att skriva och beklagar att det tog mig så lång tid att svara.

   Visst är Bryce en helt fantastisk plats! Jag tror mycket handlar om tidpunkter – angående vilken upplevelse man har vid vissa platser. Ett folktomt Grand Canyon, eller Bryce är helt klart mäktigare än samma plats men då man får trängas med tusen andra människor.

   Kram och tack igen för din kommentar!