Roadtrippen fortsätter till Abisko

Roadtrippen fortsätter till Abisko

Abisko är den nationalpark som jag har besökt flest gånger av alla Sveriges nationalparker. Det är också en av de nationalparker som i dagsläget ligger längst bort från där jag bor och är en av de parker som ligger närmast där jag kommer från.

Trots att jag har varit där så många gånger så känns det fortfarande som att jag inte har varit där tillräckligt mycket. Mina besök har oftast varit väldigt korta och jag känner att jag aldrig riktigt hinner spendera så mycket tid där som jag skulle vilja. Det blev lite så även denna gång. Jag hade planerat att vara i Abisko i två dagar men det blev knappt ett dygn. Anledningen? Ett riktigt oväder som valde att besöka Abisko samtidigt som mig.

När jag vaknade upp på Björklidens camping på morgonen så var det mulet och grått på himlen. Några regndroppar föll från himlen. Jag kollade väderleksprognosen som berättade för mig att det skulle se ut så i tre dagar, förutom ett kort uppehåll på drygt fem timmar på eftermiddagen.  Jag valde att tro på att rapporten stämde och åkte upp till hotellet i Björkliden för att checka ut. Jag passade också på att äta lunchbuffé på restaurang Lapporten medan jag väntade på att det skulle klarna upp.

Jag som egentligen inte alls är så förtjust i kyckling alls tyckte att kycklinggrytan som serverades var otroligt god. Jag sitter vid fönstret, med utsikt över Lapporten som jag inte alls kan se. Men jag vet åt vilket håll jag ska hålla utik. Det ser riktigt grått ut först, men helt plötsligt händer det.

Dimman börjar lätta och det snabbt. Jag är otroligt glad över att jag inte lämnade kameran i bilen som jag först tänkte och mitt lilla bordsstativ är också med. Skyndar mig att få upp det på fönsterbrädan så att jag kan göra en timelapse – molnen rör sig så snabbt och så vackert. Det dröjer inte länge innan Lapporten börjar skymtas bakom molnen. Jag förstår inte riktigt hur det kan gå snabbt.

Jag skyndar mig för att äta klart och nästan halvspringer ut bakom hotellet. Jag tänker att det är lika bra att jag väljer en plats som är lätt att ta mig till, ifall vädret slår om igen. Men det gör det inte och jag kan fotografera och filma i lugn och ro. När jag står där bestämmer jag mig också för att jag nog ska chansa på att åka upp på fjället Nuolja. Det kostar 180 kronor för en tur- och returbiljett och tar ca 20 minuter att åka upp.

När jag kommer upp så har jag utsikt över Torneträsk, Abisko, Lapporten och alla fjäll som tornar sig upp i horisonten. Jag vet att jag har drygt en och en halv timme på mig att njuta av fjället denna gång – jag måste åka ned med den sista linbaneturen för jag vill inte riskera att hamna mitt i ovädret som ska komma senare. Jag ser att det kommer att komma också. Det känns som att jag är där uppe på lånad tid och jag vill försöka njuta av allt samtidigt som jag vill fotografera allt. Och filma allt.

Så naturligtvis blir det som det alltid blir när jag har ont om tid och vill göra allt – det känns som att tiden bara försvinner och helt plötsligt så är det dags att börja gå tillbaka mot Abisko Sky Station och linbanan. Vid det här laget så har det börjat blåsa rejält, det är kallt och jag ser faktiskt fram emot att få komma ned och sätta mig i bilen igen.

Läs mer om att åka upp på Nuolja eller boka din biljett direkt här.

Vill du läsa mer om min roadtrip genom tre länder? Det kan du göra under taggen “solo genom tre länder“.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Så vackert! Har bara varit där uppe en gång, eller under en sommar kanske man ska säga. Tog en kurs om hur klimatförändringar påverkar ekosystemet ovanför trädgränsen och i den arktiska miljön. Vi spenderade ett par veckor där uppe, kanske två? Minns inte. Så vackert och minns det fortfarande som igår även fast det var för typ 10 år sedan…eller kanske mer 🙂