En promenad längs Abisko Canyon

En promenad längs Abisko Canyon

När jag kom ner på fast mark efter en linbanetur upp på Nuolja så hade vindarna lugnat ner sig.  Jag debatterade med mig själv om jag skulle ta en promenad längs Abisko canyon, eller om jag skulle åka vidare mot Kiruna. Det slutade med att det blev en promenad, till och med lite längre än jag hade tänkt mig. Jag hann dessutom precis till bilen lagom till att det började ösa ner.

Abisko är en mindre ort som ligger vid sjön Torneträsk. Själva nationalparken ligger ca två kilometer väster om byn. Det nordsamiska namnet för Abisko är Ábeskovvu och betyder ungefär “skogen vid det stora vattnet“. Det stora vattnet är såklart Tornestäsk, den sjätte största sjön i Sverige och Sveriges näst djupaste sjö med ett djup på 168 meter. Torneträsk är också den största fjällsjön i Skandinavien.

Abisko nationalpark ligger på fjällberggrund med stråk av kalksten. Den stora fjälldalen som ligger i parken är formad av inlandsisar.

Abisko är mest känt för Nationalparken, för Kungsleden och för norrskenet. Det är faktiskt en av de bästa platserna i världen för att se norrsken då klimatet gör att det ofta är molnfritt och stjärnklart där. Jag berättade ju tidigare om att jag åkte upp med linbanan där och det kan du även göra under vintertid. Då kostar det dock betydligt mer att åka upp.

Abisko nationalpark inrättades redan år 1909 och var en av de första nationalparkerna i Sverige och Europa. Syftet med Abisko nationalpark är att “bevara ett område med högnordisk fjällnatur och som minnesmark för vetenskaplig forskning”. Abisko nationalpark är den mest besökta i Norrbottens län och har ungefär 50 000 besökare varje år.

Abiskojåkka flyter fram genom dalgången för att i slutet forsa fram i en kanjon mellan branta klippor av hårdskiffer och dolomitkalksten.

När du har med dig en mugg, men ingenting att fylla muggen med…

Vill du läsa mer om min roadtrip genom tre länder? Det kan du göra under taggen “solo genom tre länder“.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments