Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

På fredagsmorgonen så vaknar jag av att Katarina säger till mig att vakna och att mitt alarm tjuter. “Jag är vaken” säger jag och stänger av det. Som vanligt när jag ska ut och resa så vaknar jag direkt när alarmet börjar ljuda… Njae. Enligt Katarina så var det inte första gången alarmet tjöt. Men det är inte så konstigt att jag är trött. Två veckors intensivt resande genom tre länder har börjat sätta sina spår. Vad jag inte skulle ge för en vilodag…

Men nej, det är bara att stiga upp, klä på mig och boka en Uber som ska ta oss till Kastrups flygplats. Sa jag att vi hade avverkat tre länder? Jag menade fyra, även om det bara blev en extremt kort snabbvisit i det fjärde landet som är Danmark. Flygplatsen ligger ca tjugo minuter från vårt vandrarhem och snart är vi där på flygplatsen igen. Två vana resenärer som med bestämda steg promenerar mot Business incheckningsdiskarna där vi direkt blir stoppade.

Vadå, ser vi inte ut att tillhöra Business class, säger jag till Katarina efter att vi visat upp våra boardingkort som ger oss tillgång till dessa diskar. Nej, det gör vi tydligen inte. Och idag så är vi dessutom de enda två som flyger Business med Air Baltic mellan Köpenhamn och Riga. Vi sitter vid varsin fönsterplats och njuter av bra service och vacker utsikt.

Och eftersom vi är ovana att resa i Business class (premiär för oss båda – stort tack till Air Baltic för uppgraderingen!) så väljer vi att äta frukost på Starbucks innan vi går ned till gaten. Det visar sig vara ett misstag då vi blir serverade en full frukost på den korta flygresan till Riga. Jag skulle lätt kunna vänja mig vid detta.

Utsikt över Köpenhamn i soluppgång.
Utsikt över Köpenhamn i soluppgång.
Genom skog och längs vägar i Lettland
Nu är vi snart på väg igen!

Genom skog och längs vägar i Lettland
Ovanför molnen.
Genom skog och längs vägar i Lettland
Katarina i full färd med att hugga in på frukosten.

Hej Lettland! Hej stränder! Hej natur!

Vi landar i ett strålande vackert Riga men under våra fem dagar i landet så är flygplatsen det enda som vi kommer att få uppleva av huvudstaden. För vår resa är en roadtrip som ska ta oss genom genom västra Lettland och vi kommer att fokusera på att resa långsamt. Det passar mig alldeles utmärkt. Jag älskar att bila runt och uppleva platser i min egna takt och jag ser fram emot att få uppleva Lettlands härliga stränder och makalösa natur som påminner om den här hemma, men ändå inte.

Då vår resa är ett samarbete mellan Nordic TB och Latvia Tourism så har vi själva inte stått för all planering och som alltid så känns det lite nervöst. Men jag gillar att inte veta allting i förväg och har en känsla av att det kommer att bli en riktigt bra resa.

Genom skog och längs vägar i Lettland
Hej Lettland!
Genom skog och längs vägar i Lettland
Ser ni kryssningsleden in till Riga?

Vi bakar bröd i en bastu…

Jag, Katarina och Andy börjar resan utan Ann-Mari som anländer med ett senare flyg än vi andra. Så istället för att vänta på flygplatsen så hämtade vi ut vår hyrbil från Hertz och tjuvstartade resan utan henne. Vårt första mål: Lāči Bageri där vi ska baka bröd och äta lunch.

Vi börjar med att få skyddskläder som vi tar på ovan våra egna kläder. Sen promenerar vi rakt in i bageriet. Vi blir guidade av Zane som berättar att de bakar bröd av 5000 kilo deg, varje dag. Kan ni tänka er hur mycket bröd det är egentligen? Allt bröd är dessutom förbeställt så de bakar på beställning.

Vi får också prova på att baka vårt alldeles egna bröd. Degen är redan färdig så det vi gör är att forma brödet och få in det i ugnen. Tänk om det alltid vore så enkelt att baka eget bröd, då skulle jag göra det oftare. Först ska det in i en ugn som håller ca 500 grader, där stannar det i någon minut innan brödet flyttas till en svalare ugn som håller ca 250 grader. Där bakas det under en lite längre stund. Vi passar på att äta lunch ute i värmen medan vi väntar på att vårt bröd ska bli färdigt.

Genom skog och längs vägar i Lettland
Lāči Bageri.
latvia-roadtrip-14
Degen fraktas i skottkärror.
latvia-roadtrip-16
Deg i mängder.
latvia-roadtrip-15
Katarina är redo att grädda sitt bröd.
latvia-roadtrip-17
Andy ska vänja ut sin bit av degen.
latvia-roadtrip-18
Andy markerar sitt bröd med ett “A”.
latvia-roadtrip-19
Andy ger sin brödlimpa lite extra kärlek innan gräddning.
latvia-roadtrip-21
Dags att gräddas!
latvia-roadtrip-22
Här inne är det varmt!
latvia-roadtrip-23
Vi gissar vikten på olika brödlimpor.

latvia-roadtrip-24

Dags för lite äventyr i skogen

Efter lunch så passar vi på att besöka Kemeri National Park, som ligger ungefär en halvtimme bort. Vi har lite tid på oss innan vi ska hämta Ann-Mari på flygplatsen och påbörja resan till Liepaja. Vi kör först vilse men inser det då vi börjar köra in i ett litet bostadsområde. Efter att ha dubbelkollat på Google Maps om vägen så hittar vi en parkering till sist.

Väl där så inser vi att vi inte har så mycket tid kvar, men vi hinner med en kort promenad till början av en boardwalk som går igenom nationalparken. Vi hinner tyvärr inte promenera runt en av de två leder som finns och missar utsiktsplatsen som finns längre in. Men det är skönt med lite frisk luft efter att ha spenderat tid i ett varmt bageri.

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Genom skog och längs vägar i Lettland

Alla resor går inte som planerat

Efter vår korta promenad så beger vi oss tillbaka till flygplatsen, möter upp Ann-Mari och påbörjar körningen till Liepaja – vår slutdestination för dagen. Resan tar dessvärre längre tid än planerat (pga både olycka och vägarbete) och vi väljer att ändra färdrutten för att ta oss förbi snabbare.

Runt två timmar efter planerad ankomsttid så är vi äntligen framme vid hotellet. Då har vi ca 30 minuter på oss att gå till Hotell Viva för att äta en väldigt sen middag innan det är dags att äntligen få sova lite efter en lång dag, men bra första dag på roadtrippen.

Resan till Lettland var en del av kampanjen #LatviaRoadTrip och gjordes i samarbete med Latvia Tourism, Air Baltic och Nordic Travel BloggersText, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments

  1. hahahahah måste älska hur himla morgontrött du är! hmm. minst 10e gången alarmet ringde. minst.

    Måste också älska hur fucking ful jag är i brödbakningsoutfiten. fy

    men å andra sidan väger den drömska bilden vid flygplanet upp att jag ser så fruktansvärd ut i muffins-dräkten. haha

    1. Haha, ja, det är väl inte första gången det har hänt… Kenny har nog lite erfarenhet av just det där med alarm som ringer också.

      Brödbakningsoutfiten var ju sådär, ingenting man vill gå klädd i igen hehe. Haha, muffins-dräkten, älskar det namnet 😉