Autostadt - bilstaden i Wolfsburg

Autostadt – bilstaden i Wolfsburg

Wolfsburg är en stad med ca 120000 invånare, den ligger i delstaden Niedersachsen i norra Tyskland. När staden grundades så hette den Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben, döpt efter den helt nya Volkswagenfabriken. Den 22 juni 1945 så bytte staden namn till det lite enklare namnet Wolfsburg efter det lokala renässansslottet.

Det var Adolf Hitler som lade grundstenen till Volkswagenwerk – året var 1938. Då fanns inte plats för alla de som skulle arbeta i fabriken och därför så skulle en helt ny stad skapas. Man började planera för en stad som skulle få upp mot 90000 invånare och det skulle bli en förebild för byggandet av andra, nya städer i det Tyska riket.

Jag vaknade upp till snö och kyla i Braunschweig.
Autostads Wolfsburg
Framme vid Autostadt i Wolfsburg. Resan tog ca 20 minuter.

Fabriken bombas under andra världskriget

Under det andra världskriget så ställde man om produktionen vid Volkswagen till krigsproduktion och man skickade tusentals tvångsarbetare till Wolfsburg med enda syfte att arbeta på fabriken.

År 1945 så bombades fabriken och efter det så byggde man sedan upp Volkswagen under ledning av den brittiska militären och på grund av detta så fick staden Wolfsburg en enorm tillväxt och invånarantalet ökade snabbt.

1973 så klassades Wolfsburg som en storstad med över hundra tusen invånare. Staden kan idag vara stolta för både sitt fotbollslag Vfl Wolfsburg som spelar i Bundesliga, samt för ishockeylaget EHC Wolfsburg som spelar i högsta ligan.

Autostadt – en värld full av upplevelser i Wolfsburg

Men, det som Wolfsburg är allra mest känt för är ändå Volkswagens fabrik – Autostadt.

Med det sagt så vill jag också säga/erkänna att; jag inte riktigt visste vad Autostadt var förrän jag kom dit! Ibland så försöker jag att inte googla sönder nya platser och inför den här resan så valde jag att inte alls göra så mycket research. Jag ville helt enkelt uppleva det jag upplevde, utan att känna att jag missar en massa ifall jag nu inte skulle hinna med allt jag hittat under en eventuell research.

Jag hade googlat på Autostadt lite innan, men inte riktigt förstått vad det var. Det jag visste var att jag skulle besöka något biltorn och få provköra en el-bil. Att Autostadt är som en helt egen upplevelsevärld hade jag inte räknat med.

Autostads Wolfsburg
Ett av två torn som är fulla med nya bilar.
Jag provkörde denna elbil, en Volkswagen Golf.

Ett område fullt av upplevelser

Området där fabriken ligger är på 25 hektar och består av, förutom själva fabriken, en vacker park med olika paviljoner där varje märke i Volkswagenkoncernen finns representerat med ljus, ljud och bilmodeller “från igår till idag”.

De märken som finns under koncernen är Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley, Lamborghini och Seat. När jag besökte Autostadt så hade jag inte så mycket tid på mig – lite beroende på att jag missat det tåg jag skulle ta pga snöoväder men jag kände även att jag lätt hade kunnat spendera några mer timmar här. Och då är jag inte ens så bilintresserad – förutom att jag älskar att köra bil.

Inne i Autostadt-världen så finns det otroligt mycket olika saker att underhålla sig med, både för barn och vuxna. Här finns så mycket information om bilproduktion att jag inte tror att det är möjligt att ta in allting på en hel dag. Det finns områden för barn att lära sig mer om bilar på och under varje december så skapar de en hel vintervärld där man kan åka skridskor, äta gott och bara umgås.

Jag fick chansen att besöka ett av de två torn där nya bilar står parkerade för att sedan hämtas ut av en robot innan dess nya ägare får köra ut från fabriken med sin helt nya bil. Inne i tornet så fick jag sätta mig i en uppfinning som gör att jag kan åka runt i tornet, först upp och sen tillbaka ner igen till marknivå. Jag blir guidad runt området och får veta att många familjer väljer att göra det till en upplevelse – istället för att bara hämta ut den nya bilen så tar många med sig hela familjen, bor på hotellet Ritz-Carlton som finns på området och upplever Autostadt under 1-3 dagar.

Autostadt Wolfsburg
Välkommen till Autostadt!
Autostadt Wolfsburg
I entréhallen så finns ett golv med glasyta – under glasytan finns jordglober med olika tryck på.
Autostadt Wolfsburg
Runt detta glasgolv så finns beskrivande texter som förklarar vad varje jordglob representerar.
Autostadt Wolfsburg
Här visar jordgloben vad bil betyder på olika språk.
Autostadt Wolfsburg
Inne på Autostadt-området så finns 10 olika restauranger.
Autostadt Wolfsburg
Här finns en pysselhörna för barn.
Autostadt Wolfsburg
Barnen kan även få prova på att köra bil och ta körkort.
Dock endast med leksaksbilar.
På Autostadt så kan du även få se hela processen om hur det egentligen går till att skapa en bil.
Bara plåt? Eller en del av en bil?
Bildetaljer.
Såhär kan insidan av din bil se ut.
Autostadt Wolfsburg
Inne på Autostadts område så hittar du en vintervärld varje december.

Fullt med bilar i biltornet.
Såhär ser det ut på insidan.
När jag var där så var inte biltornet fullt.
En av bilarna får en ny ägare.
Såhär ser området ut från ovan.
Här kan du se några av bilpaviljonerna.
I dessa bilstolar så åkte vi upp för tornet.

Massor av nya bilar.

En modern bubbla.
Skodas nya SUV – T Roc.

Besök i Volkswagens paviljong

Eftersom jag inte hade så mycket tid på mig under mitt besök så blev jag tvungen att välja en paviljong att besöka. Jag hade lite svårt att bestämma mig först, men när jag nämnde för guiden att jag älskar Volkswagens surfbussar så sa hon att jag såklart måste besöka den paviljonen. Varför tänkte jag inte på det direkt?

Här fick jag se en otroligt fräsch Volkswagen T1 – min drömbuss. Jag har alltid tyckt att den gamla surfbussen är så mycket snyggare än de nya campingbilarna och det står jag fortfarande fast vid. Det är bara något speciellt med dom. Men jag måste erkänna att jag ändå fastnade för den rödvita California Ocean. Då det inte finns några nya T1:or att köpa idag så är nog en California Ocean ett mycket bättre val.

Dock så får jag nog drömma om den ett bra tag till för prislappen ligger på runt sex hundra tusen med lite extra finesser som jag mer än gärna skulle vilja ha.

Fler blogginlägg från denna resa

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *