Menu
Åland

Ett brev från ett blåsigt Åland

Ett brev från ett blåsigt Åland

För några dagar sedan så lämnade jag ett vitt och vintrigt Kiruna och mötte upp Ida i Stockholm. Därifrån tog vi sedan Viking Line färjan till Mariehamn, Åland för att möta upp fem andra internationella resebloggare och upptäcka vad Åland har att erbjuda. 

Resan till Åland är anordnad av Nordic Bloggers Experience – ett koncept där ca 40 utvalda bloggare får chansen att åka på kortare resor (innan och efter mässan) till olika destinationer runt om i Finland.

Det här är andra året som jag är en av deltagarna som full board blogger (jag besökte Borgå år 2014) och jag hamnade som sagt på en pre tour till Åland – en destination som jag aldrig har besökt innan trots att ön ligger väldigt nära Sverige. Jag är väldigt glad för att jag fick chansen att åka dit – trots att vi har haft lite otur med vädret och det har blåst så mycket att vi inte ens kunde lämna ön när vi egentligen skulle!

Färjan som vi skulle åka till Helsingfors med igår kväll blev nämligen inställd på grund av alldeles för hårda vindar. Plan B var att hoppas på att nästa färja skulle klara av att stanna vid Mariehamn – den skulle dock till Tallinn och där skulle det bli ett byte.

Slutet gott, allting gott? Jodå, så länge man hade ett pass eller nationellt ID-kort vilket jag inte hade. Jag reste direkt från Norrland och dit brukar jag oftast inte ha med passet, utan endast körkortet. Och medan det går alldeles utmärkt att resa till Finland med endast körkort (vi har ju passfrihet inom de nordiska länderna) så fungerar det alltså inte lika smidigt att resa till Estland.

Så istället för att åka färja så fick jag bo en extra natt på hotell och sen ta morgonflyget från Mariehamn till Helsingfors, via Åbo. Det gick väldigt smidigt och nu så har jag precis checkat in på Hilton Helsinki Strand – här kommer jag att bo tills jag åker hem på lördag. Och efter att ha hört de andra berätta om hur det gungade på båten så är jag glad över att jag slapp den resan.

Jag har massor att berätta om från mina två dagar på Åland – vi har bland annat bakat bröd & kanelbullar, cyklat mountainbike, provat på curling och besökt ett konstmuseum. Men först så ska jag spendera några dagar här i Helsingfors – kanske hinner jag skriva ett inlägg eller två på kryssningen tillbaka till Stockholm. Tills dess så kan ni alltid följa mig på Instagram – jag försöker att lägga upp stories varje dag!

Åland

Det fanns lite snö även på Åland.

Åland

Vi åkte förbi ett fint rött hus.

Åland

Här lär vi oss baka de perfekta kanelbullarna.

Uffe på berget, Åland

Utsikten uppe hos Uffe på berget.

Åland

Går vilse i skogen

Eller kanske inte vilse – vi hittade faktiskt tillbaka 😉

Vi cyklar mountainbike på snöiga vägar.

Åland

Vår busschaufför Matte stannade till på fina platser så att vi skulle kunna fotografera.

Här har de tydligen spelat in Vi på Saltkråkan, minns ni det programmet?

Det är så vackert med blankis.

Curling Åland

Curling – här visar Ida hur det ska gå till!

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

12 Comments

 • Caroline
  januari 18, 2018 at 9:33 f m

  Nä men fy för att åka båt när det blåser och det har det ju verkligen gjort de senaste dygnen, skönt med flyg 🙂
  Åland har vi besökt ett antal gånger, ett fint ställe. SKulle kunna tänka mig att återvända dit, boka lite olika boenden och åka runt.
  Bilden du skrev att Saltkråkan spelades in kände jag direkt att var ifrån kärringsund/ekerö, hittade också nu på nätet att så var falllet 🙂

  Reply
  • Helena
   januari 22, 2018 at 10:57 f m

   Nej att åka båt i storm och blåst är inget vidare!

   Jag kan också verkligen tänkt mig att återvända dit och åka runt lite.

   Och ja, det var det! Jag trodde att Saltkråkan bara hade spelats in i Stockholms skärgård, så var lite förvånad när vår busschaufför berättade att de spelat in där. En annan busschaufför berättade också att han varit där när de spelat in, då var han bara en liten pojke.

   Reply
 • Camilla
  januari 19, 2018 at 11:42 f m

  Vilka fina bilder du tar! <3

  Reply
  • Helena
   januari 22, 2018 at 10:53 f m

   Åh tack, Camilla, så glad jag blir över din kommentar!

   Reply
 • Christine - 29°
  januari 21, 2018 at 7:05 e m

  Oj vilken resestart det blev, men tur att det ordnade sig. Och kanske skönt att du slapp båten dit som sagt. 🙂

  Reply
  • Helena
   januari 22, 2018 at 10:58 f m

   Ja, jag kände mest en lättnad över att slippa åka ut på stormigt hav 🙂

   Reply
 • Linnea – Lanclin.com
  januari 22, 2018 at 10:51 f m

  Varför ska det krångla när det kan krångla? 🙂 Du verkar ju inte gått någon nöd på dig ändå (förutom ev stresspåslag av krånglet då) för oj så fint det ser ut där ni va! Blir nyfiken på fler inlägg om vad ni fick uppleva på Åland 🙂

  Reply
  • Helena
   januari 22, 2018 at 11:13 f m

   Haha, ja men precis! Jag kände mig faktiskt inte alls stressad, utan kände mest att det löser sig. Det fanns ingenting jag själv kunde göra under just denna resa förutom att vänta tills andra ”löste” problemet, hehe. Och det löste ju sig jättebra. Ska göra tacos till lunch nu och sen börja redigera Ålandsbilder!

   Reply
 • Ida Eriksson
  februari 1, 2018 at 1:20 e m

  Åh vilket fint inlägg Helena! Även om det var en gungig resa var det fantastiskt kul att besöka Åland på vintern. Curling var förresten betydligt svårare än jag trodde ? Men såå kul alltihop!

  Reply
  • Helena
   februari 2, 2018 at 3:43 e m

   Tack Ida! Ja, visst var det! Man får ju ett helt annat perspektiv av en plats som annars är mer välbesökt. Och håller helt klart med om curling – det ser så enkelt ut men är så svårt!

   Reply
 • Edvard
  augusti 16, 2020 at 6:30 e m

  Jag håller med. Riktigt fina bilder. Hoppas många får inspiration att resa till Åland.

  Reply
  • Helena
   september 10, 2020 at 8:49 e m

   Tack Edvard! Det hoppas jag med 🙂

   Reply

Leave a Reply