Menu
Finland

Borgå bjuder på finsk sauna, zipline och god mat

Borgå bjuder på finsk sauna, zipline och god mat
”Gamla stan i Borgå är en unik stadsdel. Den mosaikliknande stadsplanen med ringlande gator och orgelbundet utformade tomter är från medeltiden.” VisitPorvoo.fi

Jag gillar Borgå. Det är lugnt och det är mysigt. Precis så som en mindre stad ska vara. Det finns ett lagom utbud av butiker och restauranger och det kändes inte som något problem att få tiden att gå här. Inte för att jag hade så mycket tid att avvara, för vårt schema var väldigt intensivt.

Borgå, Finland // Porvoo, Finland

Historielektion vid frukost

Vår andra dag i Borgå började redan vid frukostbordet. Där fick vi en kort historielektion av Minna, som följdes av en guidad tur runt staden. Vi fick höra korta berättelser om staden och det blev många korta stopp för fotografering.

För att fotografera är ett måste för en resebloggare.

Vårt första stopp var vid Borgås kyrkan och efter det så promenerade vi till Borgbacken och njöt av utsikten och solen. Sen lämnade vår guide oss och vi hade lite tid att spendera innan det var dags att äta lunch på Zum Beispiel.

Borgå, Finland // Porvoo, Finland

Borgå, Finland // Porvoo, Finland

Borgå, Finland // Porvoo, Finland borgo_porvoo_finland_nbe_002

borgo_porvoo_finland_nbe_003

Borgå, Finland // Porvoo, Finland Borgå, Finland // Porvoo, Finland

Efter lunchen så var det dags för äventyr

Vi åkte buss ut till Kannonnokka som låg strax utanför Borgå. Där kunde man prova på att åka zipline, promenera med snöskor och njuta av finsk sauna. Vi fick prova på allt det och blev bjudna på en underbart god middag!

borgo_porvoo_finland_nbe_014 borgo_porvoo_finland_nbe_015 borgo_porvoo_finland_nbe_016 borgo_porvoo_finland_nbe_017 borgo_porvoo_finland_nbe_018 borgo_porvoo_finland_nbe_019

Zipline och snöskor

Jag älskar äventyr och adrenalinkickar! Och efter att ha provat på zipline i somras så var det ingen tvekan om att jag skulle kasta mig ut från ställningen i Kannonnokka och njuta av färden ner, som tog slut alldeles för snabbt.

Borgå, Finland // Porvoo, Finland Borgå, Finland // Porvoo, Finland Borgå, Finland // Porvoo, Finland

Jag var väl inte överdrivet förtjust i promenaden med snöskor även om det också var en upplevelse. Vi promenerade uppför en backe och jag lyckades såklart snubbla och ramla. Med kameran! Vi klarade oss bra båda två. Trodde jag. Under kvällen och natten så hade jag extremt ont i handleden och var rädd för att jag hade skadat den ordentligt. Nån dag senare så kändes allt bra igen vilket jag var glad för.

Borgå, Finland // Porvoo, Finland Borgå, Finland // Porvoo, Finland

Finsk basturitual

Under kvällen så fick jag lära mig att jag tydligen har badat bastu på fel sätt. I Finland så har de nämligen en hel ritual för ”sauna” som vi fick ta del av under kvällen.

Först så sitter du i bastun och sen ska du ta ett dopp i kallt vatten (gärna i en sjö eller havet). Denna procedur ska sedan upprepas minst tre gånger.

Jag har aldrig badat i kallt vatten efter bastun, men jag gjorde det faktiskt under denna kväll. Två gånger till och med! Det var väldigt kallt och samtidigt väldigt uppfriskande. Vi hade tillgång till en jacuzzi (med varmt vatten) dessutom och det kändes väldigt lyxigt.

Jag har alltid drömt om att bada jacuzzi utomhus under stjärnhimmeln!

Borgå, Finland // Porvoo, Finland

 

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

8 Comments

 • Katarina Wohlfart
  februari 1, 2015 at 7:23 e m

  Härligt värre! Känner igen mig i Borgå och tycker att kyrkan påminde om Gotland, kanske för att många kyrkor där är från Medeltiden.

  Reply
  • Helena
   februari 1, 2015 at 11:11 e m

   Ja, jag kan tänka mig att kyrkorna från medeltiden påminner om varandra 🙂 Borgå var verkligen mysigt 🙂

   Reply
 • Elisabeth
  februari 2, 2015 at 6:33 e m

  Jättefina bilder! Hoppas du trivdes lika bra i Helsingfors 🙂

  xxx
  E
  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

  Reply
  • Helena
   februari 2, 2015 at 10:41 e m

   Tack Elisabeth! Jag trivdes jättebra i Helsingfors, kommer definitivt att försöka åka tillbaka snart och utforska staden mer! 🙂

   Reply
 • Vilken fantastisk upplevelse det måste ha varit. Önskar jag varit med 🙂

  Reply
  • Helena
   februari 8, 2015 at 11:03 f m

   Ja, hela veckan var helt otrolig. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men blev helt klart överraskad av allt 🙂 Du får försöka följa med nästa gång!

   Reply
 • Fotostrasse
  februari 4, 2015 at 7:53 e m

  Porvoo looks beautiful on your pictures
  =]

  Reply
  • Helena
   februari 8, 2015 at 11:01 f m

   Aw, thank you so much! 🙂 Porvoo really was such a beautiful small town.

   Reply

Leave a Reply