En weekend i Borgå

En weekend i Borgå

Porvoo eller Borgå? Kärt barn har många namn och här i södra Finland så finns det ett finskt namn för allt, men även ett svenskt. Anledningen är helt enkelt för att här talar många även svenska. Jag kommer i alla fall att skriva namnen på svenska för att underlätta.

Borgå är en stad med ca 50 000 invånare och den ligger ca 5 mil utanför Helsingfors. Från centrala Borgå så är det knappt 2 kilometer och du har havet och skärgården framför dig. Jag kom hit en söndagseftermiddag och när jag anlände så bjöd staden på minusgrader och en hel del snö. Det talas både finska och svenska i Borgå och för mig så kändes det lite ovant att kunna prata svenska även fast jag befann mig i ett annat land.

Borgå, Finland

Mysigt Bed & Breakfast

Jag åkte hit tillsammans med 6 andra resebloggare och vi checkade in på Old Town Ida Maria som kändes väldigt hemtrevligt. Ja, det kändes helt enkelt lite som hemma, fast ändå inte.

Huset var två våningar högt och på undervåningen så fanns det ett kök där bland annat frukost serverades. På övervåningen så fanns det fyra rum. Ett enkelrum, två mindre dubbelrum och ett stort trebäddsrum. Jag fick bo i trebäddsrummet tillsammans med Kathrin.

Old Town Ida Maria // Porvoo, Finland

NBE Finland - Porvoo

Johan Ludvig Runeberg

Efter att ha blivit bjudna på fika och kaffe så promenerade vi bort mot Johan Ludvig Runeberg’s gamla hem. Han är en känd diktare som skrev mycket skildringar om folket i Finland och landets natur. Han hade svenska som modersmål och därför skrev han på svenska. Hans dikter blev dock översatta i ett tidigt skede till flera andra språk, bland annat finska. Många av dikterna har även blivit tonsatta.

Runeberg blev utsedd till Finlands nationalskald och det blev han medan han levde. En av hans mest kända dikter heter Vårt land.

Hans fru hette Fredrika och hon kom från en prästsläkt. Hon anses vara den första kvinnliga journalisten i Finland och har skrivit två historiska romaner. När Johan Ludvig dog så redigerade hon de skrifter som han lämnade kvar efter sig.

Deras gamla hem öppnades för allmänheten redan 1882, då det blev ett hemmuseum. Deras hem är i stort sett i samma skick som det var under tiden som familjen bodde i det. Det finns mängder av gamla föremål att beskåda, bland annat porslin, jaktgevär och möbler.

NBE Finland - Porvoo

NBE Finland - Porvoo

Varför så små sängar?

Det fanns en enkel förklaring till det och det var att förr i tiden så bodde man ofta väldigt trångt i husen. En familj kunde ha tio barn men endast ett rum. Då får man vara lite kreativ och därför kunde man dra ut sängarna när det var dags för sovdags. På dagtid fällde man ihop de så att de inte tog allt för mycket plats i det redan trånga hemmet.

Något annat som jag fann väldigt intressant var växterna. Det fanns väldigt många växter som fanns kvar från familjens dagar. En av växterna, en palm är idag över 100 år gammal! Man brukar ta skott från den och de finns ibland till försäljning.

Vi fick en guidad tur runt hemmet och det tyckte jag var trevligt. Jag tycker om att få höra korta berättelser om hur saker och ting var förr. Allting blir så mycket mer levande då och jag kan verkligen få en bild om hur det faktiskt såg ut då.

NBE Finland - Porvoo

NBE Finland - Porvoo

NBE Finland - Porvoo

Runebergsdagen

Johan Ludvig har faktiskt fått en dag uppkallad efter sig. Eller egentligen så firar man hans födelsedag den 5 februari och då bjuder kaféerna i Borgå på traditionella Runebergstårtor. Vi fick smaka på Runebergsmuffins, mycket goda!

NBE Finland - Porvoo

Skidåkning i Borgå

Dagen fortsatte sedan med ett spontant besök i skidbacken. Tillsammans med Alex och Marko så trotsade jag minusgraderna och hann med några åk innan vi kände oss nöjda och glada! Det var mycket uppskattat av oss att skidcentret Kokonniemi bjöd oss på denna upplevelse!

NBE Finland - Porvoo

NBE Finland - Porvoo

Jag hade inte så höga förväntningar innan jag kom till staden. Jag hade faktiskt inte funderat så mycket alls på hur den skulle vara och om jag skulle trivas där. Det enda jag visste var att den låg ca en timme utanför Helsingfors och att vi skulle vara där i runt två dagar. Jag hade inte gjort någon research alls, vilket är ganska ovanligt för mig. Men jag kände att jag ville bli överraskad.

Jag ville inte ha några förväntningar på hur staden skulle vara utan jag ville uppleva den utan allt det. Jag är glad att jag gjorde det denna gång. Jag trivdes otroligt bra i Borgå (Porvoo) och jag återvänder gärna dit igen. Skulle verkligen vilja uppleva sommaren där. Vid skärgården som många säger ska vara väldigt fin.

NBE Finland - Porvoo

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments