SnowVillage, en Game of Thrones-inspirerad snövärld utanför Kittilä i finska Lappland

SnowVillage, en Game of Thrones-inspirerad snövärld utanför Kittilä i finska Lappland

Det är mörkt när vi kliver in till den Game of Thrones inspirerade snövärld som ligger 3 mil utanför Kittilä i finska Lappland. Här har Lapland Hotels byggt upp årets SnowVillage mitt ute i ingenstans. Vi kör längs en snöklädd väg rakt in i skogen och efter vad som känns som en evighet så är vi äntligen framme utanför den magiska vintervärlden. Här ska vi snart komma att möta familjen Stark, drakar och white walkers.

Varken jag eller Kenny följer tv-serien men vi kände ändå att det skulle vara roligt få se just detta ställe. Vi har båda besökt ICEHOTEL i Jukkasjärvi tidigare och kände därför inte oss lika sugna på att åka dit igen även om sviterna och konstverken där inte är samma som tidigare år. Nej, det kändes helt enkelt lite mer spännande att styra bilen mot ett ställe där vi aldrig varit förut. Jag var dessutom redan sugen på att besöka SnowVillage under förra säsongen men det blev inte av då.

Innan vi besöker SnowVillage så har jag mailat med Janne som jobbar på Lapland Hotels och med SnowVillage. Det visar sig att han är en av de som har designat hela snövärlden. Han möter upp oss vid entrén och vi får en guidad tur. Han börjar med att berätta att under sommaren förra året så hade de fortfarande inget tema inför årets skapelse, men så kom de på att det skulle vara roligt att göra något med Game of Thrones. Och det var så allting började.

Det var dock inte “bara” att börja bygga upp hotellet, utan först skulle tillstånd skaffas. Men efter många mail fram och tillbaka med HBO Nordic så stod det klart att SnowVillage 2017-2018 skulle baseras på scener och karaktärer från den otroligt populära tv-serien Game of Thrones. Ett lyckat koncept med tanke på att årets upplaga av SnowVillage fick samma tema. Dock så är det ingen kopia av förra årets SnowVillage, utan allting är helt nytt.

Dock är detta sista året som det blir Game of Thrones-tema fick vi reda på, så om du vill se detta så får du passa på att besöka innan 21 april 2019 då hotellet stängs för säsongen, samt börjar smälta ner.

Visst är det makalöst att man kan skapa detta av snö och is?!

Konsten att bygga upp ett snö- och ishotell

SnowVillage ligger ca 200 kilometer norr om polcirkeln, där polarnatt råder under december och där det ibland kan vara riktigt, riktigt bitande iskallt. Hotellet som återuppbyggs varje år använder sig av drygt 20 miljoner kilo snö, vilket känns helt galet! Utöver det så används även ca 350 000 kilo med kristallklar naturlig is och med detta material skapar ett gäng designers hela hotellet, allt från golv och väggar till skulpturer och konstverk.

För att bygga upp hotellet så används producerad snö istället för vanlig snö som du hittar ute i naturen. Anledningen är enkelt, för att få snö som verkligen håller hela säsongen så är detta enda alternativet. Vanlig naturlig snö som du hittar ute i naturen väger ca 80-220 kg/kubik, medan den producerade snön istället väger mellan 400-800 kg/kubik. Vikten beror på hurdan snö det är och hur vädret har varit. När det är kallare så är snön lättare och när det är varmt ute så blir snön tyngre.

Det är alltså betydligt lättare att packa den tunga snön för att bygga upp kupolerna och i slutändan så behövs även den tunga snön för att allt ska hålla ihop under en hel säsong.

För att skapa de runda kupolerna som rummen är uppbyggda på så har man tagit hjälp av jätteballonger. Dessa blåser man först upp och packar sedan snö utanpå. Och sen väntar man i ca 2-3 timmar innan man sedan tar bort ballongformen. Innan detta görs så släpper man på trycket av ballongen för att försäkra sig om att igloon är stabil och att det är säkert att gå in i den.

SnowVillage ligger mitt ute i skogen – ca 30 minuters bilresa från Kittilä i finska Lappland, en plats som ligger ca 200 kilometer norr om polcirkeln och där polarnatt råder under vintertid.

Isskulptörer från olika länder

I år så tog det fem veckor att bygga upp SnowVillage och man har tagit hjälp av professionella isskulptörer som kommer från Finland, Litauen, Lettland, Polen, Ryssland och Ukraina. Det finns  i dagsläget 12 sviter som du kan övernatta i och ytterligare 4 sviter är på gång. Att övernatta i en snösvit kostar från 480 € och det rekommenderas att man endast bor en natt i en snösvit, vill man stanna längre så finns det uppvärmda timmerstugor till resterande nätter.

Temperaturen inne i hotellet är mellan 2 till 5 minusgrader. Det spelar ingen roll om det är kallare utomhus, utan all snö och is isolerar från den yttre kylan. Alla övernattande gäster får självklart en varm sovsäck att värma sig. Och vill du göra något annorlunda så kan du till och med gifta dig i iskyrkan!

Visst är det fantastiskt att det är möjligt att skapa så mycket med snö och is?! 

Kennys betyg av SnowVillage var att hit vill han återvända nästa år för att se vad de hittar på. Han gillade att det var ett genomgående tema och att snöskulpturerna och konstverken verkligen var fantastiskt detaljerade! Och jag kan bara hålla med och jag vill såklart också åka tillbaka hit nästa år för att se vad nästa års tema blir.

Äta och dricka vid Lapland Hotels SnowVillage

Det finns två restauranger vid SnowVillage. Log Restaurant och Ice Restaurant.

För dig som vill uppleva något speciellt så skulle jag rekommendera Ice Restaurant, men förbered dig då också på att behålla ytterkläderna på under måltiden. Det är precis som det låter, en isrestaurang. Här serveras en 3-rätters middag för 69 € per person och rätterna som serveras är inspirerade av Lappland. Om du vill äta på isrestaurangen så rekommenderas det att boka i förväg då det är väldigt populärt att äta där och alltså ofta fullbokat.

För dig som bara vill äta något lättare, eller dricka nåt varmt så finns Log Restaurant som är öppen under dagen. Under kvällstid så förvandlas den till en restaurang med á la carte meny.

Utöver dessa två restauranger så finns även Ice Bar och precis som det låter så är det en iskall bar mitt inne i hotellet. Här kan du värma dig med en kopp varm choklad, eller dricka en cocktail skapad med nordiska ingredienser.

Läs mer: Restauranger vid Lapland Hotels SnowVillage

Efter ditt besök så kan du passa på att hänga vid isbaren och dricka en varm choklad. Eller något svalkande.

Öppettider och priser till Lapland Hotels SnowVillage

Lapland Hotels SnowVillage är öppen dagligen mellan 10.00 – 22.00.

Hotellet öppnade den 12 december 2018 och stänger den 21 april 2019.

Det kostar 17,50 € för en vuxen att besöka hotellet, samt 10 € för ett barn mellan 4-14 år.

Kennys betyg av SnowVillage var att hit vill han återvända nästa år för att se vad de hittar på. Han gillade att det var ett genomgående tema och att snöskulpturerna och konstverken verkligen var fantastiskt detaljerade!

Aktiviteter i närheten av SnowVillage

Lapland Hotels anordnar olika aktiviteter för dig som vill uppleva mer än bara ishotellet. Du kan bland annat åka på husky safari, köra snöskoter, jaga efter norrsken, prova på att pimpla, åka på ren safari, gå på tur med snöskor, åka skidor, prova på att skulpturera på is eller cykla fatbike på snön.

Med andra ord så finns det massor att göra och du behöver inte oroa dig för att bli uttråkad.

För dig som vill passa på att åka skidor så finns det även två skidorter i närheten, Ylläs och Levi. Ylläs är Finlands största skidort och ligger väldigt nära den svenska gränsen, medan Levi ligger lite längre ifrån men ändå relativt nära. Ylläs är dock den skidort som ligger närmast SnowVillage och kanske lättast att ta sig till om du inte har egen bil.

Jag har tidigare skrivit litegrann om Levi som har väldigt fina backar, men i Ylläs har jag aldrig åkt skidor. Backarna ska dock vara minst lika bra som de i Levi. Något som de båda skidorterna har gemensamt är att det finns otroligt många olika backar att välja mellan.

Hitta till Lapland Hotels SnowVillage

Adress: Lainiotie 566, 99100 Kittilä, Finland

Pinna mig på Pinterest!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments

 1. Wow vilket stället. I Fairbanks hålls alltid världsmästerskapen av isskulpturer. Jag har varit där ett par gånger, det är väldigt coolt och precis som på Snow Village du besökte är det helt otroligt vad de kan skapa. Helt sjukt egentligen. Vid Chena Hotsprings utanför Fairbanks i Alaska har de även en is bar och is utställning, även på sommaren. De brukade alltid finnas is skulpturer utanför alla departments på universitetet också förr, men det typ rann ut i sanden efter ett par år. Något som aldrig rann ut i sanden dock var isbjörnen som står nedanför universitetet bredvid temperatur mätaren. Det är populärt att bara ha badkläder på sig, sittandes på is isbjörnen brevid temperatur skylten när den mäter -40 grader.

  Skulle verkligen besöka Snow Village om jag var i krokarna!

  1. Ja, det var verkligen häftigt att få uppleva. Och va spännande med världsmästerskap i isskulpturer! Kan bara försöka föreställa mig alla fantastiska skapelser som det resulterar i. I Kiruna så har de snöfestivalen varje februari där det också skulptureras för fullt i is.

   Det lät roligt det där med isbjörnen och att det blivit populärt att stå bredvid med bara badkläder på! Haha. Kan dock även tänka mig att det är väldigt kallt att stå där i badkläder i -40 minus! Brr!

 2. Är själv ett Game of Thrones fan och har velat åka dit sen jag läste om det första gången, ser så häftigt ut! Bor själv i Finland, men in södra Finland så är tyvärr ändå ganska lång resväg för mig så blir troligtvis inte av även om det skulle vara kul!

  1. Ja, det var verkligen häftigt och kan tänka mig att upplevelsen blir ännu mer speciellt om man faktiskt följer tv-serien. Och jo, det är ju en bit att ta sig från södra Sverige och kanske inget man bara gör sådär. Håller ändå tummarna för att du kanske hinner uppleva det.

 3. Så utrolig tøft! Jeg søkte opp flybilletter til Kittila i forrige uke da jeg først hørte om stedet. Jeg elsker Game of Thrones selv, og kunne veldig gjerne dratt hit for å ladde opp til siste sesongen som starter i april. Det spørs om det kanskje blir for dyrt da… Veldig synd. Uansett svært gøy å lese om det her! 🙂

  1. Ja, det är ett riktigt häftigt ställe. Det låter som en perfekt uppladdning inför den sista säsongen också! Hojta till ifall du ändå får vägarna förbi, vem vet, jag kanske också är i trakterna 🙂

  1. Kan verkligen rekommendera ett besök där 🙂 Och nej, det är väl inte det att vi inte vill se. Vi försökte båda två, fast vid olika tillfällen, men ingen av oss kom förbi första avsnittet bara och det kändes inte som nån serie för nån av oss.