Menu
Finland

4 anledningar att åka till finska Levi

4 anledningar att åka till finska Levi

Har du hört talas om Levi? Det är en mysig liten skidort i norra Finland som ligger ovanför Polcirkeln. De flesta åker dit för skidåkningen men det finns även andra aktiviteter att göra ifall du tröttnar på backarna.

Jag besökte skidorten för första gången förra året, trots att jag har bott så nära under en så lång tid. Men när jag var yngre så åkte vi istället till en närliggande skidort, Olos. Där fanns det mindre backar, det var lite närmare att åka dit och framför allt så var det lite billigare. Att både hyra skidutrustning och köpa liftkort kostar trots allt ganska mycket.

Tillbaka till Levi nu… Vi åkte dit över dagen bara men jag kan lätt tänka mig att åka tillbaka i år. Och då vill jag gärna stanna en natt eller två. Jag och Jimmy gav oss på skidbackarna medan resterande i sällskapet valde istället att njuta av en god lunch på en mysig restaurang i området följt av ett besök på Spa Water World. Efter några timmars skidåkning så gjorde jag och Jimmy de andra sällskap i badet en stund, innan vi åkte hemåt igen.

Jag har samlat ihop fyra tips på aktiviteter som finns i Levi under vintern.

1. Åka skidor/snowboard

Självklart, att åka skidor/snowboard är den största anledningen till att folk vallfärdas hit. Med 43 pister och 26 skidliftar så finns det plats för alla. Levi är namnet på fjället och det ligger 531 meter över havet. Förutom de vanliga skidliftarna så finns det även en gondollift. Med den kan du ta dig till toppen även om du inte åker skidor. Det finns en restaurang på fjälltoppen och du kan även njuta av fantastisk utsikt över skogarna som omringar Levi.

Levi är ett alpint centrum i Finland och det är väldigt populärt bland barnfamiljer.

Läs mer: Kolla efter dagsaktuella priser på boende i Levi

Levi Finlandlevi-finland-11levi-finland-13

2. Spa Water World

Mina bröder besöker Spa Water World regelbundet då det är det närmsta stället som erbjuder något annat än endast en simbassäng. Vill man lyxa till det i några timmar så är ett perfekt ställe att åka till.

Inne i vattenvärlden så finns det flera pooler, både inomhus och utomhus. Och varma och kalla. Jag badade faktiskt i den kallaste och höll ut i över en minut. Det var kallt, det lovar jag! Och desto skönare att slå sig ned i den varma poolen direkt efter. Det finns något för alla.

Jag har inga bilder från vattenvärlden då batteriet på GoPro’n tog slut under näst sista åket i skidbacken. Den fick istället vila resten av tiden då extrabatteriet låg hemma.

3. Åk på Safari

Safari. Det finns många olika typer av safari. I Levi så är möjligheterna många och du kan bland annat välja mellan rensafari, snöskotersafari och huskysafari. Om inte det låter som den perfekta vinterupplevelsen så vet jag inte vad som skulle kunna toppa det. Jag har själv inte provat på rensafari än, men om möjligheten uppstod så skulle jag inte tacka nej!

Husky Safari Finland

4. Spana efter norrsken

Om du vill se norrsken så är möjligheterna stora i Levi. Ett otroligt vackert naturfenomen som jag själv har fått uppleva många gånger. Det är svårt att förutspå exakt när norrsken dyker upp men ju längre norrut du är, desto större chans. Om du vill se norrsken så är ett tips att ta dig bort från allt ljus. Helst ska det vara helt mörkt runt omkring dig, men ibland är norrskenet så starkt att det syns oavsett om du befinner dig en mil ut i skogen eller är omringad av lampor.

Norrsken

 

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

8 Comments

 • Bogart
  januari 13, 2016 at 7:23 e m

  Fint PR för Levi! Här kommer ett bra tips om boende. ?

  http://www.bogart.fi/rakkarinne/

  Reply
  • Helena
   januari 14, 2016 at 3:21 e m

   Levi förtjänar bra PR 🙂 Tack för tipset! Vi spanade faktiskt in dessa stugor redan förra året, vi ville veta vad det fanns för olika, prisvärda alternativ för boende där ifall det blir ett besök i år.

   Reply
 • Maria
  januari 14, 2016 at 6:37 e m

  Husky- och rensafari samt norrsken lockar mig! 🙂

  Reply
  • Helena
   januari 15, 2016 at 10:37 e m

   Ja, har du möjlighet så tycker jag absolut att du ska försöka uppleva både och nångång i livet 🙂

   Reply
 • Jeanette
  januari 16, 2016 at 6:34 e m

  Åh det var 4 bra anledningar!!!

  Reply
  • Helena
   januari 18, 2016 at 10:06 f m

   Ja, visst är det! 🙂

   Reply
 • Mia
  januari 21, 2016 at 1:47 f m

  Levi låter som ett trevligt resmål.

  Reply
  • Helena
   januari 25, 2016 at 2:18 f m

   Levi är väldigt mysigt, speciellt under vintern. Jag har förvisso inte varit där under någon annan årstid dock 🙂

   Reply

Leave a Reply