5 platser att upptäcka i Helsingfors

5 platser att upptäcka i Helsingfors

Helsingfors är en spännande stad som jag måste erkänna att jag precis har börjat upptäcka. Staden har aldrig riktigt lockat mig tidigare och kanske beror det på att den ligger alldeles för nära Sverige? Det är väldigt lätt att bli hemmablind och så lätt att missa allt som finns i vår närhet.

Det är därför jag har haft som mål att upptäcka mer av Europa under detta år. Och när jag fick ett mail av Viking Line med ett erbjudande att åka på kryssning till Helsingfors helt gratis (förutom bussresan t/r Stockholm) så kunde jag helt enkelt inte avstå! Ibland lönar det sig att prenumerera på nyhetsbrev och vara medlem i massa kundklubbar.

Efter att ha reflekterat lite över min dag i Helsingfors så har jag nu skrivit ihop en kort guide med fem platser som du inte får missa när du besöker staden.

1. Sightseeing med spårvagn

5 saker att upptäcka i Helsingfors

Jag älskar att åka spårvagn. Inte bara i Helsingfors, utan överallt. Finns det något bättre färdmedel? Trafiken flyter på och du kan sitta på din plats och spana in livet utanför. Jag åkte på en spårvagnsrunda istället för att åka sightseeingbuss och det var minst lika roligt!

TIPS: Köp en dygnsbiljett för 8och du får åka spårvagn i ett dygn. Det går även bra att åka buss, metro och färjan ut till Sveaborg. Läs mer här.

2. Sitt på trapporna utanför domkyrkan

5 saker att upptäcka i Helsingfors

Ståtlig och vacker med sin vita färg. Är det någon byggnad som syns hela tiden så är det denna. Du ser Domkyrkan från alla utsiktsplatser i staden. Här kan du sitta ner på trapporna och umgås med dina vänner, läsa en bok eller bara titta på turister. Det är en byggnad som inte får missas!

ADRESS: Unionsgatan 29

3. Fängslas av Uspenskijkatedralen

5 saker att upptäcka i Helsingfors

Jag tycker Uspenskijkatedralen är helt enastående! Så vacker! Jag fick syn på den från Salutorget och var tvungen att promenera bort för att se vad det var för något. Tove Jansson’s park ligger dessutom i anslutning till katedralen. Här kan du även spana in livet nere på Salutorget.

ADRESS: Kanalgatan 1

4. Njut vid vattnet

5 saker att upptäcka i Helsingfors

Även om du befinner dig i en storstad så behöver det inte betyda att det bara är storstadsliv som gäller. Du kan enkelt smita iväg från stressen i centrala Helsingfors och åka ut till vattnet.

HITTA HIT: Eirastranden hittar du i södra Helsingfors. Det är bara att gå längs vattnet tills du hittar en mysig plats.

5. Fika vid Salutorget

5 saker att upptäcka i Finlands huvudstad

Här kan du sitta en solig sommardag, eller en vacker höstdag och njuta av utsikten mot havet. Du kan sitta och dricka ditt kaffe medan du betraktar människorna som passerar dig. Här kan du även köpa färska grönsaker eller färska hjortron (sommartid).

TIPS: Ät crepes med nutella och njut!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments

  1. Det blev ju t.o.m lite tips till mig fast jag är finländare..! 🙂 Den där katedralen t.ex. har jag inte lagt märke till när jag varit i Helsingfors förut. Fast har inte varit så mycket i Helsingfors i egenskap av turist heller, alltså sightseeing och sånt.. Har varit där mest för shoppingen, hehe… 😛

    1. Nämen, va roligt! 🙂 Visst är katedralen vacker?! Jag älskar formen på den. Men förstår att du inte lagt märke till den om du mest varit där för shopping, den ligger ju inte direkt i anslutning till butikerna. Du får åka och titta på den nästa gång du är där.

  2. Helsingfors verkar ha imponerat på oss båda! Jag tyckte också staden låg alldeles för nära tills jag tog ett skutt över havet och… blev blixtkär! Som ett mysigt Stockholm i miniatyr, med stänk av ryskt från öster. Jag gillar numera Helsingfors och vill gärna upptäcka mer av staden snart. Bra tips du listar, tack! Åker du dit igen kan jag rekommendera Kabelfabriken – en kreativ knutpunkt för konst, mat, mode och design.

    1. Visst är det lite roligt? Att man aldrig uppskattar eller ens uppmärksammar platser som finns i sin närhet. Om jag får gissa så tror jag att det är så för de flesta. Att när man väl ska åka nånstans, då vill man åka långt bort. Jag upptäcker också gärna mer av Helsingfors, det är verkligen en väldigt mysig stad. Och nu när jag vet det, så är den ju faktiskt bara en båtresa bort.. Kabelfabriken ska jag försöka att komma ihåg till nästa gång, tack för tipset!