Resorna som jag INTE drömmer om

Resorna som jag INTE drömmer om

Jag minns inte vilket inlägg som jag läste först. Men nån gång mellan det och just nu så har det blivit väldigt populärt bland svenska resebloggare att skriva ett inlägg om de resor som inte alls lockar.  Jag hade egentligen inte alls några planer på att själv skriva ett inlägg, men så började jag fundera mer och mer över detta. Om vilka resor, destinationer och upplevelser som faktiskt inte alls lockar mig.

Jag kom fram till att det faktiskt finns några resor och upplevelser i den kategorin ändå.

Finlandskryssningar

Jag gillar verkligen Helsingfors och har absolut inte något emot övriga Finland. Men att åka på en Finlandskryssning idag är inget som lockar mig. Då tar jag hellre flyget över Östersjön…

År 2015 så åkte jag på en kryssning till Helsingfors då jag fått ett erbjudande om en gratisresa. Jag behövde bara betala bussresan till och från Stockholm. Så det nappade jag på. Men ärligt talat så var själva kryssningen väldigt tråkig. Mina 8 timmar i Helsingfors var desto bättre och jag hann se massor. När jag skulle åka hem från Helsingfors några år senare efter att ha deltagit i Nordic Blogger’s Experience så mådde jag så dåligt att jag spenderade hela hemresan i min hytt i mörkret. Det bara snurrade i huvudet och inte ens åksjuketabletterna hjälpte.

Däremot åker jag mer än gärna på en riktig kryssning. Jag fick ju ett smakprov på hur det kan vara på ett riktigt stort kryssningsfartyg under förra årets jungfruresa med Norwegian Encore. En sådan kryssning står både på min och Kenny’s bucketlist – vi är dock inte helt eniga om vart vi vill kryssa.

Resor som jag INTE drömmer om
Både Viking Line och Silja Line trafikerar mellan Stockholm och Helsingfors.
Kryssning med Norwegian Encore.
Kryssning med Norwegian Encore.

Sportresor

Något som inte alls lockar mig är sportresor. Kenny har lyckats få med mig på både speedway och ishockey men jag kan inte påstå att jag tyckte det var värt pengarna. Jag kollar inte alls på sport på tv och frågar du mig något som har med sport att göra så kan du räkna med att få tystnad som svar.

Däremot har jag alltid gillat att delta i sport själv – jag har spelat med i otaliga fotbolls- och innebandyturneringar under grundskoletiden. Jag ställde också alltid upp i de skidtävlingar som anordnades – och inte bara för att vi slapp skola den dagen men visst, det var ju en bra morot. Jag älskade att spela brännboll och att åka slalom när jag var yngre.

Men att åka på en sportresa? Nej tack. Dock kan jag faktiskt tänka mig att eventuellt gå på en basebollmatch i USA, det tror jag kan vara en häftig upplevelse.

Resor som jag INTE drömmer om
Fotbollsresa? Nej tack.

Partyresa

Om du känner mig så vet du att jag inte är någon partytjej. Visst kan jag tycka att det kan vara trevligt att gå ut på nån pub och ta en drink, men det brukar räcka gott och väl för mig. Jag har fått höra att jag är tråkig som inte dricker speciellt mycket, men jag har minst lika roligt för det. Det blir dessutom så mycket billigare och jag spenderar hellre de pengarna på en upplevelse. Det är så mycket mer värt.

Helena Gunnare Kenny Johansson // Vorarlberg
Jag överlåter öldrickandet till Kenny under våra gemensamma resor.
Resor som jag INTE drömmer om
En drink eller två – absolut. En resa som bara går ut på att festa? Nej tack.

Bestiga höga berg

Jag älskar berg och vandrar mer än gärna i både fjäll och bland berg. Men jag drömmer inte om att bestiga de allra högsta bergen och har aldrig gjort det heller.

Visst lockar det att få se världen från toppen av Kebnekaise och det känns som en alldeles lagom stor utmaning. Men att bestiga berg som Kilimanjaro och Mount Everest har jag aldrig drömt om. Jag vet inte ens hur jag skulle klara av höjderna där då jag mått dåligt på betydligt lägre höjder. Nej, riktig bergsbestigning överlåter jag till de som faktiskt är intresserade så håller jag mig till lagom krävande vandringar i fjäll- och bergsmiljöer.

Jag älskar dock att ta mig upp på höga berg med vackra utsiktsplatser men då helst med bil, linbana eller skidlift. Så att jag istället för att lägga all tid på att ta mig upp för berget kan spendera tid med att njuta av utsikterna och fotografering där uppe på toppen.

Resor som jag INTE drömmer om
Vandrar uppe i Vorarlberg. Här åkte vi upp med linbana och sen promenerade vi ned.
Langkawi Skybridge Cable Car Malaysia
Vi åkte linbana upp till toppen av berget Manchincang på Langkawi, Malaysia.
Langkawi Skybridge Cable Car Malaysia
Ett toppensätt att njuta av utsikter utan att slita i flera dagar för det…
Greyson Highlands State Park i Virginia
Några kilometers lätt vandring uppåt för att njuta av denna utsikt efter en natt i tält bland vildhästar? Ja tack!

Strandsemester

Jag blir alldeles för rastlös om jag måste ligga på stranden eller vid poolen alldeles för länge. Ibland hjälper det om jag har med mig en bok, men inte alltid. En eller två dagar med bara strandhäng räcker gott och väl för mig innan jag vill ut och se mig omkring.

Är dock väldigt imponerad av mig själv då jag klarade av att hänga på Koh Lipe som lugn avslutning på en äventyrsresa i Borneo. På Koh Lipe bestod våra tre första dagar nämligen av att äta frukost, hänga på stranden utanför vår bungalow, gå till Main Street för att köpa en shake och bananpannkaka vid 15-tiden och sen mer strandhäng tills det var dags att gå och äta middag.

Men det var som sagt avslutning på en resa med väldigt många aktiviteter så det kanske var därför det gick bra. Jag hade dock med mig flera böcker och läste ut ungefär en om dagen. Och det var bara de tre första dagarna som vi endast hade strandhäng på schemat. Sen flyttade vi ut från vår bungalow (dock bara för att den endast var ledig de tre dagarna som vi hyrde den) och flyttade in till Main Street. Då blev det istället dykning och massage som stod på schemat. Ändå en bra kombination.

Dock kombinerar jag gärna strand med storstad, eller åker på en roadtrip där vi hänger på en strand lite då och då. Jag skulle liksom inte vilja åka på roadtrip i Florida utan att ha några stranddagar.

Koh Lipe Thailand
Det var till hennes lilla matstånd som vi återkom till varje dag.
Koh Lipe Thailand
Härliga Koh Lipe i Thailand – här på en promenad runt ön då det var dags att se lite mer än vår strand.
Koh Lipe Thailand
Den här utsikten hade jag varje dag när jag låg på stranden i Koh Lipe, Thailand.

Centralasien / Östasien

Kina, Japan eller “-stanländerna” har faktiskt aldrig lockat mig speciellt mycket. Det har absolut ingenting med coronaviruset (eller covid-19 som det också heter) att göra utan denna del av världen har bara aldrig lockat. Så nej, du kommer förmodligen inte att läsa så mycket om dessa länder hos mig inom åtminstone den närmsta framtiden.

Jag vill inte säga att jag aldrig kommer att resa dit för det vet jag ju faktiskt inte om jag kommer att göra. Jag vet bara att det finns så många andra platser som lockar desto mer och som jag hellre vill prioritera. Eller vänta, det finns faktiskt ett land som lockar lite grann och det är Mongoliet och att få se vildhästarna där. Det är tack vare Sofias inlägg om vilda östern och hästfolkets land.

Sydostasien gillar jag dock och åker mer än gärna dit. Både tillbaka till Thailand, Malaysia, Singapore och Borneo men jag skulle också vilja uppleva Filippinerna, Östtimor och Indonesien. Lena skulle också vilja skicka mig på en resa till Sibirien och även om jag aldrig ens haft en tanke på Sibirien som resmål innan jag läste inlägget så skulle det nog ändå vara lite coolt att resa dit. Sibirien tillhör ju dock norra Asien och inte centralasien så det kanske var lite orelevanta fakta men nu vet du.

Kuala Lumpur, Malaysia
Jag gillar verkligen Kuala Lumpur i Malaysia även fast jag egentligen heller aldrig hade en dröm om att åka hit. Det bara blev så. Jag hade sett fram emot några månader på universitet i Nya Zeeland, men när det var dags för mig att börja plugga så hade det ändrats till några månader i Kuala Lumpur.
Melaka Malaysia
På homestay i Melaka (Malaysia).
Melaka Malaysia
Jag åker gärna tillbaka till Malaysia och upplever mer där samt i Sydostasien, men några drömmar om att åka till Central- eller Östasien finns inte alls.

Indien

Visst skulle det vara häftigt att se Taj Mahal i verkligheten men Indien som resmål har jag aldrig drömt om. Jag kan inte ens förklara varför. Jag vet att det finns massor av vacker natur där, men nej, inte ens det lockar egentligen. Det är väl så att mina resdrömmar består av så många andra platser redan.

Nordafrika / Västafrika

Denna del av världen lockar mig heller inte speciellt mycket. Jag har dock varit i Västsahara och tyckte att det ändå var en häftig upplevelse och är glad att jag fick uppleva det. Men det är liksom inget drömresemål bara.

Istället så fortsätter jag att drömma om Sydafrika. Jag skulle så gärna vilja åka på en riktig fotosafariresa och besöka platser som Kruger National Park, Maasai Mara National Reserve och Victoriafallen. Jag drömmer också om att åka till Gansbaai för att se vithaj.

Resor som jag INTE drömmer om
Öken i Västsahara.

Andra typer av resor som inte lockar

 • Shoppingresor. Jag handlar gärna på mina resor men skulle aldrig kunna åka iväg till en ny plats endast för att shoppa.
 • Gå-på-museum-hela-dagarna resor är ett stort nej. Visst kan jag gå på ett museum under en resa, men skulle dö av tristess om resan endast skulle gå ut på detta.

Resor som däremot lockar väldigt mycket

 • Dykresa med Live Aboard. Bo ombord och göra flera dyk varje dag? Ja tack!
 • Fotoresor till vackra platser med fokus på nationalparker och djur säger jag självklart ja till.
Helena Gunnare vandrar i Vorarlberg
Ute på dagsvandring i Vorarlberg.

Läs fler inlägg på detta tema

Finns det några resor som du inte drömmer om? Berätta gärna!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 Comments

 1. Intressant att läsa! Håller med om ganska mycket! Är inte heller intresserad av sportresor, festresor eller att bestiga berg (jo jag gillar natur, men har alltid haft sämre kondition än andra och då blir det jobbigt). Finlandskryssningar är inte så roliga i sig, men om det är ett intressant tema (vi åkte t.ex. när svenska kocklandslaget lagade middag) eller roligt sällskap (t.ex. ett större sällskap som firar en födelsedag eller så) kan det ändå vara trevligt tycker jag. På tal om nedkopplad och att uppdatera efteråt så tror jag att jag har helt uselt “känslominne”. Jag gillar att skriva när jag är uppfylld av känslan, men om det går några veckor så rinner inspirationen bort för mig … 😉

  1. Men oj, tusen år senare så inser jag att jag aldrig svarade på din kommentar, Helena. Det var inte meningen att missa den.

   Jo, att bestiga berg kräver ju kondition och jag har väl heller inte den bästa. Men det finns ju även mindre, och lättare, berg att bestiga om man nu gillar sånt. Annars finns det ju hur mycket vacker natur att uppleva där man inte behöver bestiga något.

   Jag läste om er kryssning när svenska kocklandslaget lagade middag och det verkar ju ha varit en kul upplevelse. Och ja, visst kan det vara en trevlig upplevelse när man reser med ett större sällskap!

   Och jag förstår vad du menar om uselt “känslominne”. För mig underlättar det mycket att ha massa bilder att kolla på i efterhand, då kommer jag ihåg känslor och dofter. Men utan bilderna så är det helt klart svårare och det krävs även mer energi till att minnas allt. Det märker jag nu när jag egentligen har massor jag kan skriva om men inspirationen ändå inte finns där. Du är ju grym på att uppdatera live 🙂

 2. Så himla kul att läsa! Kryssningar på Östersjön är jag inte mycket för, även om jag varit på tre stycken de två senaste åren, haha! Dock har samtliga resor varit gratisresor och det tackar man ju inte nej till 😉

  1. Haha, ja men vad är det med de där gratisresorna som man känner att man inte kan tacka nej till?! Brukar också få sådana erbjudanden ibland och ändå hinna tänka att jag kanske skulle boka trots att jag inte ens gillar de kryssningarna. Gratis är gott, kanske?

 3. Vad intressant att läsa din lista, Helena! Jag håller med om mycket. Och när jag ser den vackra bilden från Koh Lipe inser jag att kanske kommer på andra tankar om Thailand, haha! 😉 Hu för kryssningar över Östersjön under sjögång! Been there, done that. Precis som du vill jag gärna ha en blandning av saker på flertalet resor. Bara gå på museum eller bara shoppa? Nej, fy.
  Malaysia vill jag, som du vet, mer än gärna återvända till! Kul att du hamnade där lite oplanerat och gillade det.

  Vackra bilder i ditt inlägg, som alltid!

  Här är min lista: http://www.newyorkmybite.com/resorna-som-jag-inte-vill-gora/

  1. Kul att du tyckte det var skoj att läsa min lista. Ja, Thailand verkar många ha åsikter om vare sig man varit där eller inte. Men det är inget fel med att inte vilja åka dit. Koh Lipe är (eller var iaf då) en väldigt mysig ö.

   Och ja, “blandresor” där man får lite av allt är bra. I efterhand så lär man ju sig också om vilka bitar av de resorna som man gillade allra mest 🙂

   Har lagt till en länk till ditt inlägg!