20 spännande och inspirerande dokumentärfilmer att se på Netflix

Det finns otroligt många välgjorda dokumentärfilmer på streamingtjänsten Netflix idag och jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina favoriter. När jag går igenom listan som jag har skapat på Netflix så inser jag att många av mina favoritdokumentärer antingen handlar om djur och natur, eller en person som jag gillar vilket kanske inte är så konstigt.

Jag har också gjort en lista på några av de dokumentärer som jag inte har sett än, men som jag gärna vill se snart. Även där så dominerar djur och natur men inte helt och hållet. Den listan hittar du längst ned i inlägget.

Men först, mina favoritdokumentärer på Netflix just nu!

Unstoppable

Bethany Hamilton blev attackerad av en haj när hon var ute och surfade i Hawaii. Det var år 2003 och hon förlorade en arm. Du kanske har sett filmen Soul Surfer som handlar om henne?

Hon vägrade ge upp kärleken till surfandet och havet så sex veckor efter olyckan så stod hon på surfbrädan igen. Efter det har hon tävlat i proffsnivå och är en riktig inspiration.

När jag reste runt i Australien så fick jag både se henne tävla och träffa henne i Margaret River som ligger på västkusten. När jag för några år sedan fick reda på att hon ville göra en film så var det självklart för mig att backa projektet på Kickstarter. Jag har längtat efter att den ska släppas ända sen dess och nu äntligen finns den på Netflix.

Den svenska titeln är “Ingenting kan stoppa mig nu”.

Bethany Hamilton's Unstoppable - | Dokumentär på Netflix
Bethany Hamilton i Margaret River år 2012.

Miss Americana

En väldigt intim dokumentär om Taylor Swift som är gjord av Netflix. Vi får följa med Taylor bakom kulisserna och ta del av saker hon aldrig någonsin delat med sig. Jag har alltid gillat henne och gillar henne bara ännu mer efter den här filmen.

Miss Americana är också en film som jag har längtat efter sen jag först hörde att den skulle komma. Dokumentären är en Netflix Original.

Here I am

Dolly Parton är en helt fantastisk människa som har gått igenom så mycket och tagit sig så långt i livet trots att hon inte egentligen hade så bra förutsättningar i början. Hon är verkligen en inspirerande människa med en fantastisk sångröst.

I denna dokumentär så får vi följa med under Dolly’s resa. Möta de människor och se de platser som har format hennes legendariska karriär.

Mer om Dolly på Netflix: Dolly Parton’s Heartstrings

National Parks Adventure

Om du som jag gillar vackra landskap och nationalparker så är detta en film för dig. Här får du följa med och lära dig mer om olika platser i USA’s nationalparker. Även om jag redan har sett National Parks Adventure så är det en dokumentär som jag mer än gärna ser fler gånger. Det är svårt att tröttna på de vackra vyerna som denna dokumentär visar.

Robert Redford står för berättarrösten och han gör det riktigt bra. Ett måste för alla som älskar naturen!

Bryce Canyon National Park | Utah | USA | | Dokumentär på Netflix
Bryce Canyon National Park i Utah.

Tre dokumentärer på Netflix som jag inte har sett än men som jag vill se

När jag kollade igenom Netflix för att kopiera länkarna till dokumentärfilmerna ovan upptäckte jag att det tillkommit väldigt många nya dokumentärer som jag inte har sett. Det resulterade i att jag fyllde på min lista av filmer att se. Dessa tre finns med högst upp på den listan.

Jag tycker för övrigt att det är väldigt bra att man kan välja att spara de filmer och tv-serier man vill se på en lista som jag sen kan återkomma till. Så smidig funktion!

Becoming

Jag började lyssna på Michelle Obama’s bok “Becoming” som ljudbok innan jag somnade varje kväll. Men jag tog mig aldrig igenom den. Inte för att den inte var bra, för det var den. Utan för att anledningen till att jag valde att lyssna på en ljudbok var att jag hade svårt att somna men när jag hade något att lyssna på så kom sömnen lättare.

Så mycket lättare att jag aldrig lyckades lyssna klart. Min prova-på-period tog dessvärre slut och jag kände inte att det var värt att fortsätta betala på en prenumeration eftersom jag ändå aldrig hann lyssna klart på ens den första boken…

Filmen handlar inte riktigt bara om boken, utan vi får följa med Michelle på nära håll. Bland annat under bokturnén som hon ger sig ut på. Dokumentärfilmen har nyss haft premiär och jag tänkte se den snart. Jag har också bestämt mig för att ge boken en ny chans, men kanske bara inte genom att lyssna på den precis innan jag ska sova.

Den svenska titeln för “Becoming” är “Min historia”. Dokumentären är en Netflix Original.

The Dawn Wall

Jag älskar bergen och fjällen men att klättra har aldrig lockat mig. Däremot så kan jag tycka att det är spännande att få följa med på en bergsklättring på film.

Några som däremot älskar att klättra är Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson. I dokumentären “The Dawn Wall” så får vi följa med grabbarna under en hisnande friklättring uppför Yosemites mest imponerande och svårklättrade klippformation, El Capitan.

The Dawn Wall | El Capital | Yosemite National Park | Dokumentär på Netflix
El Capital i Yosemite.

Gaga: Five Foot Two

Vi får följa med den provocerande popstjärnan Lady Gaga under ett albumsläpp, när hon förbereder sig för ett uppträdande under Super Bowl och under hennes liv.

Att det som syns i tv och tidningar inte alltid är hela sanningen blir mer verkligt när man får se det på nära håll. Ett sätt att göra det är genom en dokumentär som denna. För mig personligen så fick jag uppleva den andra sidan av artistlivet när jag turnerade med Rock’n roll on Tour år 2015. Då fick jag se hur det var bakom kulisserna och det har gett mig en helt annan förståelse för de som lever ett liv i rampljuset.

13 djur- och naturdokumentärer som jag vill se

Jag hittade också en hel del nya (åtminstone för mig) dokumentärfilmer som handlar om djur och natur som jag gärna vill se.

 1. Tyke: Elephant Outlaw
 2. Footprints: The path of your life
 3. Expedition Happiness
 4. Born to be free
 5. The women who kill lions
 6. Dream Big: Ingenjörskonst i världen
 7. Pacificum: Return to the Ocean
 8. NOVA: First Face of America
 9. Jago: A Life Underwater
 10. En resa i Amazonas hjärta
 11. A plastic ocean
 12. Mountain
 13. Jane

Har du sett några av dessa dokumentärer? Vilken, eller vilka? Och vad tyckte du?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Ja, ibland nästan för mycket. Jag kan ha svårt att välja vad jag ska se när jag får för många alternativ att välja bland.

   Dolly är grym!