Mina bästa spartips (inför en resa)

Mina bästa spartips (inför en resa)

Eftersom jag driver en reseblogg och reser väldigt mycket så får jag ibland kommentarer som “vilken tur du har som får resa så mycket!”, “hur har du råd att resa så mycket?” eller “är det en gratis resa?” Och ibland blir jag så ställd att jag inte riktigt vet vad jag ska säga. Men idag så tänkte jag att jag ska skriva lite om ekonomi.

I min värld så finns det inget som är en “gratis” resa och att jag reser mycket handlar inte om tur. Däremot tar jag mig råd till att resa och jag väljer att lägga mina pengar på att resa. Jag sparar pengar till att resa, precis som du kanske sparar dina pengar till något annat – kanske ett hus, en bil eller en tatuering.

Se över dina prioriteringar och gör medvetna val

Mycket handlar om prioriteringar. Jag går själv sällan ut och fikar och när jag väl gör det så får jag ångest över hur mycket pengar jag faktiskt spenderade på den där vaniljlatten och kanelbullen. För att fika är så dyrt i min värld, medan du kanske är precis tvärtom – du kanske väljer bort något annat för att kunna fika oftare. Alla är vi olika och det finns inget rätt eller fel när det kommer till hur vi själva väljer att använda våra egna pengar. Det som är rätt för mig är kanske helt fel för dig.

Jag skriver att mycket handlar om prioriteringar. Mycket, men inte allt. Det finns många som säger att allt handlar om prioriteringar men där håller jag inte med. För alla har inte samma förutsättningar till att spara pengar. Alla kanske inte ens kan spara pengar, för det finns inte tillräckligt med pengar för att kunna lägga undan. Men alla kan göra medvetna val för att försöka nå ett mål och alla kan gå igenom sin ekonomi för att se om det finns förbättringar att göra.

Fundera över vad du spenderar pengar på och se över dina utgifter

Äter du ute mycket? Går du ut och fikar ofta? Har du prenumerationstjänster som du inte använder? Gå igenom dina kontoutdrag för att se vart dina pengar försvinner och vad det är du använder dom till. Fundera sen över om allt du lägger pengar på verkligen är nödvändigt.

Ibland så tänker vi inte på vad det är vi egentligen lägger våra pengar på. Som jag skrev ovan i detta inlägg så väljer jag bort onödiga utgifter för mig – som att fika eller att äta ute ofta. Självklart kan man unna sig ibland, men faktum är att det oftast är billigare att laga egen mat jämfört med att alltid äta ute. Jag lagar hellre mat här hemma i Sverige och unnar mig när jag är ute på en resa.

Att gå igenom kontoutdraget med jämna mellanrum är alltid bra att göra, för att se om du spenderar dina pengar på bästa sätt. Ofta så kan även bästa ekonomistan förbättra sig på någon punkt.

Vad prenumererar du på egentligen?

Det blir allt mer vanligt med prenumerationstjänster. Själv så använder jag mig av bland annat Spotify, Adobe Creative Cloud och Netflix. Något som är jättebra med både Spotify och Netflix är att det är möjligt att dela på ett konto inom familjen. Så istället för att jag och Kenny ska betala för varsitt konto så delar vi istället på ett konto och halverar därmed månadskostnaden.

Kenny som är hockeyintresserad har även haft ett konto hos C More Sport – för att kunna följa sitt favoritlag under hockeysäsongen. Men vad händer sen när hockeyn tar slut för säsongen? Jo, han betalar för en dyr tjänst som han inte använder längre.  C More erbjuder ju mycket mer än bara sport, men faktum är att varken han eller jag kollar så mycket på det övriga utbudet utan det är för sporten som han använder det. Så att då betala för tjänsten under t ex sommaren är ju meningslöst och bara bortkastade pengar – vilket han insåg efter att ha haft kontot under en sommar utan att använda det. En dyr läxa!

Spara pengar på ett separat sparkonto

Jag har flera sparkonton. Ett som är mitt alldeles egna sparkonto som jag försöker att fylla på när jag har möjlighet. Jag har även ett sparkonto tillsammans med Kenny som vi använder för att spara pengar till gemensamma saker, bland annat resor men även annat.

Just nu har vi varit dåliga på att fylla på det, men faktum är att man inte behöver ha en specifik resa/sak att spara inför utan det går lika bra att fortsätta fylla på sparkontot varje månad. Det ska vi bli bättre på nu, för det är alltid lika roligt att inse att det finns pengar där.

Samla dina krediter och lån

Idag så är det inte alls ovanligt att vi samlar på oss dyra krediter, lån eller fakturakonton som bara ökar i storlek. Det som en gång i tiden kändes som en bra idé kanske bara idag känns som en klump i magen. Det är alltid bättre att ha ett stort lån än att ha flera små krediter, för faktum är att det kan bli en väldigt dyr historia med alla räntor och amorteringskostnader som tillkommer.

Hos Sambla så kan du enkelt jämföra olika banker och se om det går att sänka kostnaderna på något sätt. Du fyller enkelt i hur mycket du vill låna och om du vill samla tidigare lån och krediter, sen skickar du iväg en ansökan och får svar inom 24 timmar.

Vill du läsa mer om resor och ekonomi här på bloggen? Kanske om budgetar och kostnader under en resa? Kom gärna med förslag inom ämnet om det är något speciellt du vill läsa om.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Så bra inlägg och känner igen mig mycket i hur jag själv tänker. Fint med sånt som också kan ta fram gamla tankar på nytt. Jag köper alldeles för mycket kaffe ute nuförtiden. Där kan jag spara många kronor.

    1. Tack Wilda, så glad jag blir över att du kände att du fick med dig några tips från inlägget. Och ja, kaffe är ju så dyrt att köpa ute! Jag är så glad att jag inte dricker så mycket kaffe, hehe.