Reflektioner efter en magisk resa

Reflektioner efter en magisk resa

Nu är jag hemma efter en fantastisk resa till Yosemite. Det känns lite overkligt att jag faktiskt befann mig där i de mäktiga skogarna för bara en vecka sen men att jag nu sitter hemma vid datorn. Det enda som bevisar att jag faktiskt var där är alla bilder och filmer som jag har på hårddisken.

Jag hade oturen att bli sjuk lagom till de sista dagarna i parken och om du kombinerar det tillsammans med sömnbrist så var det en väldigt lång hemresa. Men ack så skönt att äntligen komma hem vid halv fem på eftermiddagen på söndagskvällen.

Jag beställde hem en pizza, somnade drygt två timmar senare och vaknade upp pigg och utvilad vid 11 dagen efter. Släng dig i väggen, jetlag! Jag trodde verkligen att jag skulle drabbas av det under denna hemresa men hade inga problem med att ställa om mig till svensk tid. Så skönt! Dock så har jag ändå varit lite trött nu under dagarna efter hemkomsten, men det är nog bara normalt efter en sådan resa!

Nu återstår allt efterarbete med att sortera bilder, redigera bilder, skriva inlägg och skapa en film från resan. Jag ser fram emot det jättemycket men tänkte faktiskt låta materialet vila litegrann nu först. Jag har gjort den största sorteringen av bilderna redan och det känns väldigt bra att ha det avklarat, för det är nog det jag minst gillar att göra. Att redigera är jättekul, men att sortera alla bilder är mindre roligt tycker jag. Kanske för att jag oftast bara vill börja på redigeringen direkt! Hur känner du själv inför sortering, redigering och allt som har med bildbehandling att göra?

PS: Jag längtar redan tillbaka!  Yosemite har verkligen etsat sig fast i mitt hjärta.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

 1. Åh typiskt att du blev sjuk – det är riktigt hemskt att behöva resa när man inte mår hundra.

  Jag blir nyfiken på hur en duktig fotograf jobbar med denna process sortering/redigering/bildbehandling. Menar du med sortering att gå igenom och radera de som är mindre bra/misslyckade och välja ut de bästa? Eller vad innebär själva sorteringen för dig? 🙂

  Mitt största problem just nu är utrymmet på datorn… 😉 Och kan störa mig på att jag fastnar på att redigera små detaljer när det inte är en jätteviktig bild, hehe.

  1. Ja, visst är det! Så himla tråkigt.

   När jag säger sortering så menar jag en grovsortering där jag färgmarkerar bilderna. T ex grönt för bilder som ska sparas, rött för bilder som ska raderas och nu har jag även blått för bilder som eventuellt åker upp på Instagram eller om jag direkt ser att de här ska upp på bloggen.

   Jag har funderar på om jag ska skriva ett inlägg om just det här, det kanske skulle vara intressant för andra också 🙂

   Jag hade också stora problem med utrymme på mina hårddiskar, men köpte en ny extern hårddisk som är gigantisk och kunde då rensa ordentligt bland alla andra hårddiskar = mindre kaos hos mig. Och jag förstår vad du menar, jag kan också ibland fastna på att redigera mindre viktiga bilder ibland. Det händer inte så ofta längre, men ändå störigt.

  1. Tack Johnny! Jag tycker om att redigera, men just göra en grovsortering och faktiskt radera bilder tycker jag är mindre roligt. Men det brukar kännas lättare om jag tar itu med det direkt och inte låter det ligga och hänga över mig. Du får leja bort redigeringen av dina bilder om du tycker det är så tråkigt. Du kan anlita mig 😉

 2. Yosemite är superfint. Fast om jag får vara kärringen mot strömmen lite så tycker jag nästan att de amerikanska nationalparkerna som är lite mer osvenska till sin natur är ännu mer spännande.
  Såg någon bild på en björn i flödet? Mäktigt! Vi såg det som vi först trodde var en varg, men som efter konsulterande av den lokala faunan, visade sig vara en “grey fox”.

  1. Jag förstår faktiskt precis vad du menar! Jag älskar Yosemite, men just den parken påminner ju mer om “hemma” än vissa andra som t ex Arches i Utah.

   Och ja, vi såg en björn – såå häftigt! Vad spännande med en “grey fox” också även om det inte var en varg som ni trodde först!

 3. Jag tycker också att det är väldigt långtråkigt arbete att gå igenom bilderna, men att sortera, organisera och redigera tycker jag är roligt 😀 Jag har väldigt mycket ordningssinne så jag gillar verkligen när allting är organiserat och försöker alltid göra det på en gång efter att jag fotat, så det inte blir att jag ligger efter med bilder från en massa olika tillfällen. Tömmer alltid minneskortet direkt när jag kommer hem och grovrensar, innan jag för över allt till hårddisken.
  Ska bli jätteroligt att se fler bilder från er resa!

  Hoppas du mår bättre snart. <3

  1. Ja, jag gillar också att sortera, organisera och redigera sen – men just den första grovsorteringen kan jag tycka är så tråkig. Jag vill nog helst komma igång med redigeringen direkt och tror det är därför jag känner så. Nu har jag dock allt det roliga arbetet framför mig 🙂

   Förut så har jag varit lite dålig med att sortera direkt efter en fotografering, men blir bättre och bättre på det hela tiden. Och det är ju så skönt att bara få det avklarat så försöker att tänka så varje gång det är dags att göra det igen. Jag tror att en stor anledning till att jag har hamnat efter så mycket med mina bilder är pga att jag inte har gjort den här grovsorteringen från början. Och då jag tycker det är tråkigt så skjuter jag istället lätt upp det istället för att bara ta itu med det.