Kåsa med Ledkryss av Mona Bågling Konsthantverk och Doftljus Barrskog av Torplyktan

Min lilla höstlista

En höstlista cirkulerar just nu bland de svenska resebloggarna och även om jag själv tycker det är roligt att läsa allas svar så hade jag först inga planer på att själv publicera mina egna svar. Men efter alla mina matiga reseguider som jag har publicerat under året så började jag känna att jag har tappat bort de där spontana och mer personliga inläggen. Och så kom jag att tänka på den här listan. Så jag tänkte om helt enkelt och här kommer mina svar.

Och det är ju som sagt jättekul att läsa andras svar så jag hoppas att du också tycker det är roligt att läsa mina svar 😉

Tinnerö Eklandskap Linköping
Ute på höstäventyr…

Känner du dig klar med sommaren?

Sommaren hade gärna fått vara lite längre men jag är ändå väldigt nöjd med min sommar.

Jag gjorde inte allt jag egenligen ville, men jag är glad över det jag gjorde. Att inte göra allt jag ville var ett medvetet val och det kommer ju en sommar även nästa år. Jag vet däremot inte vad som hände med september och även halva oktober? Det känns som att jag inte riktigt hann med där.

Sommarnatt i Mertajärvi.
Sommarnatt i Mertajärvi.

Hur såg din höst ut för ett år sedan?

Jag besökte Skottland för första gången i september och hade en fantastisk vecka där. Jag fick uppleva både de de skotska högländerna och Glasgow. Det där första besöket var så fantastiskt att jag åkte tillbaka redan i början av november tillsammans med Kenny efter en mini-kryssning med Norwegian Encore. Då åkte vi till Glengoyne där vi lärde oss om whisky och även fick skapa en egen whisky. Sen blev jag tyvärr riktigt sjuk. Kenny fick därför uppleva Edinburgh på egen hand medan jag spenderade all min tid på hotellrummet. Men, jag fick åtminstone valuta för pengarna?!

Två dagar i Glasgow
Glasgow.
The Cloisters Glasgow University Skottland
The Cloisters, Glasgow University.
Loch Katrine Scotland
Loch Katrine i Skottland.
Helena Gunnare - Visiting Arran in Scotland
Arran, Skottland.

Hur såg din höst ut för fem år sen?

Oj, fem år sen. Jag måste kolla i arkivet. Jag återkommer.

Efter en titt i arkivet så kan jag konstatera att hösten 2015 var väldigt händelserik.

Jag åkte på en pressresa till Tjeckien där jag fick uppleva allt från en gruvsafari i Most till en härlig vandring i Bohemian Switzerland. Egentligen så inkluderade pressresan inte så mycket av Prag men jag ville passa på att uppleva den staden när jag ändå var där så jag valde att stanna kvar i några extra dagar och fick några härliga höstdagar där.

Det här med att inte klämma in för många upplevelser på en och samma gång var helt främmande för mig då. Jag reflekterade aldrig på att det faktiskt kan bli för mycket av det goda. Jag ville ju bara se så mycket som jag bara kunde och tog alla möjligheter jag kunde till att förlänga en resa.

Så, därför passade jag såklart på att förlänga den resan lite till och hann även besöka Krakow och Auschwitz och så flög jag hem via London och Bath. Trots att jag var oerhört trött när jag kom hem så hade jag två härliga veckor på resande fot.

Lite senare under den hösten så åkte jag även på ett jobb till Hamburg och blev fascinerad av Miniatur Wunderland. Det blev mitt allra första besök i Tyskland och efter det har jag fått möjlighet att åka tillbaka vid flera tillfällen.

Nånstans där emellan så reste jag även runt i Skåne på ett uppdrag från The Guardian UK för att ta bilder till deras Instagramkonto @guardiantravelsnaps. Ett riktigt roligt uppdrag! Jag har dock inte bloggat så mycket om den resan men det kanske är dags att göra det nu? Vill ni läsa mer om Skåne?

Att blogga om resor är väldigt tacksamt då resor och upplevelser inte har något utgångsdatum.

Bohemian Switzerland - Tjeckien
Bohemian Switzerland – Tjeckien.
Utsikt över Karlsbron i Prag.
Utsikt över Karlsbron i Prag.
En liten bit av Kiruna finns på Miniatur Wunderland i Hamburg.
En liten bit av Kiruna finns på Miniatur Wunderland i Hamburg.
Lindgrens länga - Österlen - Skåne
Lindgrens länga på Österlen i Skåne.

Vad var det bästa med sommaren?

Att jag för en gångs skull haft ro till att vara ledig utan att ha jättedåligt samvete för allt jag inte gör.

Det är verkligen en konst i att kunna göra ingenting och den här sommaren så har jag övat mycket på det. Jag tycker att jag ändå lyckades ganska bra med det. Övning ger färdighet.

Jag är också väldigt glad över att våra tre veckor i byn blev sex veckor. Nästa år gör vi samma sak även om vi ska försöka att åka upp lite tidigare för att få njuta mer av de oändliga sommarnätterna.

Mertajärvi, Lappland.
Det är omöjligt att inte vara nöjd över sommarnätter som dessa.

Vad var det sämsta med sommaren?

Om jag måste välja en sak så var det att jag inte fick besöka Linafallet utanför Gällivare.

Eller fick och fick… Vi hade planerat att stanna till där på vägen hemåt men lyckades tajma besöket med världens oväder just när vi passerade! Det ösregnade så att vi knappt såg vägen en meter framför oss samtidigt som det det blixtrade och dånade. När vi kom till vägskälet där jag var tvungen att välja om vi skulle åka dit ändå eller inte så tog jag det svåra beslutet att åka vidare.

Det hade varit en sak om det bara regnat litegrann. Men nu öste det ned. Jag ville inte ens tänka på att ta ut kameran då och jag hade förmodligen inte blivit så nöjd med besöket. Så även om det känns tråkigt att jag inte fick se Linafallet så vet jag att det var bäst så.

Jag är också väldigt tacksam för att det också är det sämsta med min sommar.

Jockfall Norrbotten
Även om jag inte fick se Linafallet i somras så blev det ett besök vid Jockfall i alla fall.

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?

Räknas ljudböcker som kultur?  För jag lyssnar på en ljudbok just nu.

Jag har också reserverat en bok på biblioteket som jag planerar att läsa. Annars vet jag inte.

Vad blir det mest använda plagg i höst?

Jag har ingen aning! Kanske mina favoritleggings från Fjällräven. Årets mest använda plagg.

Kommer du boka en utlandsresa i höst?

Nej, jag planerar inte att göra det.

Men jag måste erkänna att en liten längtan efter att åka utomlands har börjat smyga sig in hos mig nu under hösten. Jag har inte alls känt något behov av att resa utomlands under sommaren då vi ändå inte hade några planer på det. Men nu? Nu brinner en längtan inom mig.

Jag är dock väldigt tveksam på att jag kommer åka utomlands i höst.

Tågluff i Norrland, solosatsning hos Apollo och Introducing Nashville i Stockholm
Det är inte riktigt samma sak att se världen på en jordglob men det är bättre än att inte se världen alls.

Vad ser du fram emot i höst?

Oändligt många koppar av min favoritdryck på hösten – David Rio’s Power Chai Latte. Jag är inte speciellt förtjust i varma drycker när det är varmt ute, men mot på hösten och kalla vintern? Så gott.

Jag älskar också att tända ljus, och framför allt doftljus under hösten och vintern. Jag har precis hittat det perfekta doftljuset för mig – “Barrskog” från Torplyktan. Det luktar så gott!

Kåsa med Ledkryss av Mona Bågling Konsthantverk och Doftljus Barrskog av Torplyktan
Chai latten syns inte riktigt men jag lovar, kåsan är fylld med den goda drycken. Kåsan är för övrigt skapad av Mona Bågling och det är doftljuset “Barrskog” som du skymtar där i bakgrunden. Mina höstfavoriter!

Vill du läsa fler höstlistor?

Spana då in dessa bloggar!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. Åh Skottland, min senaste inbokade resa som tyvärr inte blev av. I april skulle jag ha åkt dit.. För 5 år sen, då hade jag återvänt till Finland efter att ha varit bosatt på Teneriffa ett tag, och blivit färdig med mina universitetsstudier. Inte världens roligaste höst för då avslutades mitt senaste “riktiga” förhållande. Fast det var förvisso lika bra det.

    1. Åh va tråkigt att du aldrig kom iväg till Skottland. Jag hoppas att det blir av en annan gång istället! Ibland känns det som att det som hänt för 5 år sen var precis igår, och så inser man hur lång tid som egentligen har gått.