Mertajärvi Lappland

Jag övar på konsten att göra ingenting

Jag sitter vid köksbordet med en kopp iskallt vatten och blickar ut över gården, sjön och fjällen som skymtar i horisonten.

Dimman har börjat att stiga över sjön, över alla vattendrag och alla myrar som finns bakom träden.

Klockan viskar om att är mitt i natten men jag har svårt att gå och sova ibland när det är så förbannat vackert ute på nätterna.

I början när vi kom hit till min lilla hemby Mertajärvi i norra Lappland så var det ljust dygnet runt med midnattssolen som förgyllde nätterna. Nu i augusti så har mörkret börjat att komma ikapp oss även om det ännu inte blir helt kolsvart om nätterna. Och kanske är det därför jag känner mig lite tröttare än jag gjorde i början när vi kom hit.

Tiden lunkar sakta på här uppe i norr. Dagarna flyter ihop och jag vet knappt vad det är för veckodag idag. Det gör mig ingenting utan det är bara skönt. Är det så här det känns att verkligen vara ledig? Det tog mig några veckor innan jag äntligen kunde släppa alla tankar på alla “måste” och “borde”. Ibland faller jag dock dit igen, oftast när det är vackert ute. Då är det alldeles för svårt att inte leta upp kameran och gå ut och fånga ögonblicket. Än så har jag inte ångrat att jag gjort det.

Mertajärvi Lappland
Mertajärvi.

Konsten att kunna göra ingenting

Jag är en person som blir rastlös väldigt snabbt. Jag vill hitta på nya saker hela tiden och har ofta ganska dåligt tålamod för att jag vill att allt ska ske på en gång. Så att göra ingenting är något som jag aldrig varit bra på. Men jag blir bättre på det hela tiden. Övning ger färdighet heter det väl?

Innan vi började den nästan 150 mil långa resan norrut så hade jag stora planer på allt vi skulle se och göra längs vägen. Men egentligen hade jag inga måsten, utan det var mer möjligheter. Vi fick helt enkelt se längs vägen vad vi hann med och hur vädret blev. Vill du läsa mer om hur resan norrut gick så har jag skrivit ett inlägg om det: En roadtrip längs kusten upp till norra Lappland. I slutändan så blev det en bra resa med en perfekt blandning av att kunna vara spontan nog att boka en extranatt när vi inte orkade köra längre, men samtidigt också ha en plan för själva resan.

Under den här sommaren så har jag också övat på att göra ingenting. Och trots tankar om att göra många, många utflykter under sommaren så har det blivit väldigt få sådana. Hur det känns? Faktiskt väldigt bra. Även om jag ändå kan känna mig lite nedstämd över alla möjligheter som jag har haft under sommaren men som jag bara låtit försvinna. Samtidigt så tänker jag att alla platser som jag ville besöka finns kvar även under nästa sommar då vi är tillbaka i norr.

Jag har sett mer tv-serier under denna sommar än på väldigt länge. Det bästa med att inte börja se en serie från början är att jag då har flera säsonger att kolla på. Att vänta på nya avsnitt är ju bara så jobbigt. Nu har jag istället plöjt igenom flera säsonger av både Chesapeake Shores och Good Witch.

Den stora skillnaden mellan att resa och att faktiskt ha semester är kanske att det är helt okej att spendera en hel dag i sängen med Netflix… Och jag lovar, det har blivit många sådana dagar den här sommaren. Att resa för mig är att upptäcka nya platser, hitta nya vyer och uppleva världen. Att ha semester är mer vila och mer återhämtning efter alla resor. Och att ha semester är väl något jag sällan har haft så det var välbehövligt den här sommaren.

Det finns väl ingen som är glad över utvecklingen i världen just nu, men för mig så känns det som ett bra tillfälle att utvärdera vad som verkligen är viktigt för mig. Något som jag egentligen har försökt göra i flera år, men det kommer alltid så mycket annat i vägen hela tiden. Bättre sent än aldrig?

Mertajärvi Lappland
En av alla magiska solnedgångar.

Ett inlägg utan bilder känns ju bara tomt

Jag skrev delar av det här inlägget i augusti, men det blev aldrig publicerat. Även fast jag har fotograferat lite under sommaren så har jag knappt inte ens kollat igenom alla bilderna. För ska jag vila så ska jag göra det ordentligt… Så även om texten var klar så var inte bilderna det och ett inlägg utan bilder känns ju bara tomt. Men nu är det första september och jag är tillbaka.

Jag har också haft en paus från bloggen under en del av sommaren. Det var aldrig planerat utan det blev bara så. En annan sak som inte heller riktigt blev som planerat var hemresan. Vi skulle vara borta i ungefär tre veckor, men det blev sex veckor. Så kan det gå.

Mertajärvi Lappland
Solnedgång över Mertajärvi.

Hur har din sommar varit?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

    1. Ja, det var väldigt skönt och väldigt välbehövligt.

      Småutflykter och skärgårdshäng lät ju inte alltför tråkigt faktiskt. Nej, det lät väldigt härligt!