Baiersbronn_Schwarzwald_Im_Nationalpark_am_See

Magiska naturupplevelser i Tyskland att drömma om

Det finns otroligt många härliga och magiska naturupplevelser i Tyskland som bara väntar på att få upplevas av både dig och mig. Men även om världen sakta har börjat öppna upp för resande så känner jag mig inte redo riktigt än.

Istället så drömmer jag mig bort med hjälp av instagram, internet och spännande artiklar. Jag drömmer mig bort till nationalparker i andra länder, till svalkande sjöar där jag kan bada i min fantasi och till spännande äventyr i majestätiska berg. Och till alla de där magiska utsikterna som upplevs allra bäst vid soluppgången eller solnedgången. Du vet, då när världen färgas i mjuka pastellfärger och får oss att glömma bort allt annat runt omkring.

Tyskland är ett land som jag aldrig drömde om när jag var liten. Det fanns liksom ingenting som lockade mig där. Men det var innan jag började förstå hur mycket Tyskland faktiskt har att erbjuda. För om man inte vet vad som finns så vet man heller inte vad man missar.

Men nu vet jag. Jag vet vad som gömmer sig där i Tyskland.

Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
Naturupplevelser i Tyskland // Drömresor i Tyskland
En höstdag i Lübeck som kändes som en vacker sommardag.

Min första upplevelse av Tyskland

Min allra första resa till Tyskland gick till Hamburg och den resan gav mig verkligen mersmak. Och kanske är det för att jag inte riktigt visste vad som väntade där i Tyskland som jag kunde resa dit utan massa förutfattade meningar om platserna jag besökte. Även om jag älskar att göra research så kan jag också samtidigt verkligen uppskatta att inte veta så mycket om platserna jag ska besöka.

Det är så mycket lättare att uppskatta en plats när jag inte har skyhöga förväntningar.

Även om jag själv ofta drömmer om att resa till långväga destinationer så känns det ändå som att min nästa utlandsresa kommer att gå till ett närliggande land. Det känns helt enkelt mer tryggt att börja nära Sverige och jag skulle mer än gärna börja med att upptäcka Tyskland med bil. Under mina tidigare resor dit så har jag mest rest runt med tåg och även om jag tycker det fungerade otroligt smidigt så älskar jag friheten som jag har när jag kör egen bil.

Eftersom jag inte kan säga när min nästa utlandsresa kommer att ske så drömmer jag mig istället bort och idag tänkte jag dela med mig av några av de platserna som jag drömmer om just nu.

För även om jag inte är redo för att återuppta mitt utlandsresande riktigt än så kanske du är det. 

Och kanske jag kan inspirera dig till att upptäcka mer av Tyskland – antingen nu eller i framtiden.

Direktlänk till kartan på Google Maps hittar du här

Ön Sylt

Sylt (uttalas “zoolt”) ligger i Schleswig-Holstein och ingår i de nordfrisiska öarna som ligger vid Vadehavet. Ön påminner mig lite om Rottnest Island i Australien även om jag ännu inte har besökt Sylt. Men det känns som en ö som är alldeles lagom att spendera en dag, eller flera på. En skillnad mellan Sylt och Rottnest Island är dock att det faktiskt går att ta med bilen hit – du kan dock inte köra dit utan får ta hjälp av ett biltåg som tar bilen över den 12 km långa Hindenburgdamm.

Ön var en gång i tiden en del av fastlandet och öns norra udde är Tysklands nordligaste punkt.

På Sylt vill jag vandra och rida samtidigt som jag utforskar naturen. Jag vill hänga på det som kallas en av Europas längsta och finaste sandstrand. Jag vill också besöka den rödvita fyren. Men mest av allt så vill jag hyra en cykel och upptäcka ön på två hjul precis som jag upptäckte Rottnest Island.

Vadehavet är för övrigt ett av världens största sammanhängande strandområde med tidvatten och har blivit inkkluderat i UNESCO’s världsarv.

Läs mer om Sylt (ett restips för strand och surf) hos Sara Rönne på Träningsglädje.

Hitta till Sylt:

Sylt ligger i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Hit kan du antingen resa med tåg eller egen bil. Från Malmö (sista destinationen i Sverige) så tar det ca 6 timmar. Om du väljer tåg så heter slutdestinationen Keitum.

Sylt, Schleswig-Holstein, Germany - Tourists visiting Altes Quermarkenfeuer Rotes Kliff, also called 'Rotes Kill Lighthouse' among Uwe Dunes in Kampen.
Sylt, Schleswig-Holstein i Tyskland – © Francesco Carovillano

The 66 Lakes Trail utanför Berlin

Ibland så behöver du inte åka långt för att komma undan och hitta tystnaden.

The 66 Lakes Trail är en vandringsled som går i en cirkel. Du vandrar rakt in i det natursköna Brandenburg samtidigt som du aldrig riktigt lämnar Berlin. Du kan nämligen vara tillbaka i centrala Berlin inom ca en timme från ditt sista steg på vandringsleden vilket är ganska unikt.

Vandringsleden börjar och slutar i Potsdam och som namnet avslöjar så är temat vatten. Det finns massor av sjöar, bäckar, floder och myrar längs vandringsleden. Det finns också många utsiktsplatser över åkrar och ängar efter att du tagit dig upp för de sandiga uppförsbackarna.

Vandringsleden är 400 kilometer men det går alldeles utmärkt att dela upp den i kortare sträckor. Du kan alltså skapa din egna vandring precis så som du vill ha den.

Ju mer jag själv vandrar, desto mer lär jag mig om vad jag själv gillar med just vandring. En viktig ingrediens är många fotostopp och att varje etapp är lagom lång. Jag vill gärna hinna njuta av upplevelsen istället för att bara pinna på framåt hela tiden utan tid för reflektion.

Hitta till 66 Lakes Trail:

66 Lakes Trail börjar i Potsdam som ligger ca 30 minuter utanför Berlin och dit kan du antingen åka tåg via Danmark, eller så flyger du till Berlin och tar tåget sista biten.

Baiersbronn_Schwarzwald_Im_Nationalpark_am_See
© Günter Standl

Black Forest & Black Forest National Park

Låter breda och öppna dalar, böljande kullar och oändliga bergshöjder lockande? Eller uppfriskande bäckar att svalka fötterna i och med brusande vattenfall som förtrollar dig?

Det lockar i alla fall mig och en resa till Black Forest National Park-regionen står högt upp på min tyska bucketlist. Black Forest National Park ligger i naturparken North/Central Black Forest Nature Park och här finns det något för de flesta oavsett om du vill vandra, cykla eller åka flotte på floden Murg. En av vandringslederna som går igenom nationalparken är The Westweg Trail på 285 kilometer. Leden tar dig mellan Pforzheim till Basel och sägs vara en av de bästa i hela landet. Den högsta toppen i Black Forest heter The Feldberg och här har du en fantastisk utsikt över alperna.

Det som sägs fängsla människor mest när det gäller nationalparken är det vilda och dramatiska landskapet i kombination med den vidsträckta utsikten. Jag tror att det är precis det som även kommer att förtrolla mig en dag.

Black Forest på tyska blir Schwarzwald.

Hitta till Black Forest:

Black Forest, eller Schwarzwald, ligger ca 3 timmar söder om Frankfurt. Du kan antingen välja tåget direkt till Schwarzwald, eller så flyger du till Frankfurt (eller valfri flygplats i Tyskland) och tar tåget därifrån.

Baiersbronn_Schwarzwald_Paar_wandert_im_Nationalpark © GNTB / Günter Standl
Black Forest © Günter Standl
Black Forest National Park © GNTB / Günter Standl
Black Forest © Günter Standl

Vandring och naturupplevelser i Harz National Park

Jag hörde talas om nationalparken Harz under en av mina tidigare resor till Tyskland. Det var under mitt besök i Goslar som jag fick rekommendationen att komma tillbaka hit under sommaren för att uppleva mer av naturen i området, framför allt Harzbergen. Ännu har jag inte haft möjlighet att återvända men det står högt upp på min tyska bucketlist.

Nationalparken, tillsammans med omgivande Harz Mountains Nature Park och Geopark är en av de mest populära områdena i norra Tyskland både när det gäller vandring och skidåkning. För min egna del så är det vandringen som lockar allra mest och framför allt utsikterna över de majestätiska bergen, de mystiska hedarna och de sagolika skogarna. En vandring som låter spännande är The Harz Witches’ Trail. Vandringen är 97 km lång och går genom nationalparken. Du vandrar även genom gruvorna i Rammelsberg, genom gamla stan i Goslar och genom Upper Harz Water Regale.

Harzbergen är enligt folktro kända för den plats där häxorna träffades vid valborgsmässoafton. Här finns också vackra Mount Brocken som har inspirerat många berättelser om häxor tack vare den mystiska dimman som berget ofta omsluts i. Om du inte orkar gå upp hela vägen så går det också bra att åka upp till toppen med den smala järnvägen Harz. Det finns även flera linbanor och stolliftar som kan ta dig upp till toppen av andra berg – men det är inget för den höjdrädda!

Den medeltida staden Goslar ligger väldigt nära nationalparken och du kan med fördel kombinera naturen med Goslar. I Goslar så hittar du många små mysiga gator med korsvirkehus och flera imponerande kyrktorn. Och om du åker hit under vintern så missa inte den mysiga julmarknaden!

Såhär hittar du till Harz:

Harz ligger i östra delen av Tyskland och du kan ta dig dit med tåg till antingen Goslar eller Magdeburg och sen vidare till Harz.

Du kan även flyga direkt till Hannover för att sedan resa vidare med tåg. Det gjorde jag när jag besökte området och tyckte att det var väldigt smidigt att resa med tåg i Tyskland.

Harz Nationalpark
Harz Nationalpark © Francesco Carovillano

Cykelleden mellan Lake Constance till Königssee

Om jag någon gång ska göra en riktig långcykling så skulle jag gärna cykla mellan Swabian Lake till Lake Königssee. Det är en av de allra mest attraktiva cykelvägarna i Bayern och turen är ganska krävande, samtidigt som den erbjuder många vackra vyer – du får se allt från pittoreska byar och söta städer till magiska sjöar och sagoslott som Hohenschwangau och Neuschwanstein.

Det låter ju helt klart som en utmaning i min stil – något som erbjuder små belöningar längs vägen. För att cykla nonstop lockar mig inte alls lika mycket. Frågan är ju bara hur lång tid det egentligen skulle ta mig att cykla de 418 kilometrarna.

Hitta till cykelleden mellan Lake Constance och Königssee:

Konstanz ligger ca 4 timmar söder om Frankfurt och du kan antingen ta tåget till Konstanz eller Tankstelle, Schönau a. Königssee för att sedan börja din cykeltur vid antingen Lake Constance eller Königssee.

Bodensee-Königssee-Radweg © GNTB / Günter Standl
Bodensee-Königssee-Radweg © Günter Standl

Den magiska sjön Königssee

Jag har sett otroligt många vackra bilder från Königssee på Instagram och den stora, avlånga sjön finns numera på min bucketlist. Königssee ligger i Bayern och sjön har bildats under den senaste istiden av olika glaciärer. Sjön är också omgiven av flera höga bergstoppar och den tillhör nationalparken Berchtesgaden. Sjön är också känd för sitt otroligt rena vatten.

I närheten av Königssee så finns även St. Bartholomä som är en berömd pilgrimsfärdskyrka. Den ligger på en halvö och där finns även ett värdshus men för att komma dit så måste du antingen vandra eller åka båt. Söder om sjön så finns den mindre, men minst lika vackra, sjön Obersee och där hittar du också det 470 meter höga Röthbach-vattenfallet.

Hitta till Königssee:

Königssee ligger ungefär ca 2 timmar utanför München som ligger i södra Tyskland. Hit kan du antingen ta tåget till “Tankstelle, Schönau a. Königssee” direkt från Sverige, eller så kan du välja att flyga till München och ta tåget den sista biten.

Königssee lake © Deutschland abgelichtet Medienproduktion

Rakotzbrücke – The Devil’s Bridge

En annan plats som jag har sett på Instagram är Rakotzbrücke, eller Devil’s Bridge som den också kallas för. Bron som ser ut att höra hemma i en saga finns undangömd i Saxony.

En så kallad Djävulsbro är en murbro byggd under medeltiden. De är antingen så spektakulära eller så utmanande att bygga att bara djävulen kan ha hjälpt till med deras konstruktion. Legenden säger att djävulen hjälpte till att bygga bron i utbyte mot själen av den första människan som korsar bron och varje bro har sin egna unika folksaga.

Rakotzbrücke byggdes år 1860 och det finns flera olika stigar som du kan promenera runt sjön. Bron ligger i Kromlau Park som är fylld av gigantiska rhododendroner och azaleaer på våren.

OBS! Jag har läst att bron håller på att repareras just nu och att det projektet håller på i flera år framöver. Sjön ska bland annat vara tömd på vatten och personligen så skulle jag inte välja att åka dit just nu, utan vänta tills reparationsprojektet är klart för bästa möjliga upplevelse.

Hitta till Rakotzbrücke:

Rakotzbrücke ligger ungefär 2 timmar och 20 minuter utanför Berlin med bil. Det verkar som att bil även är det enklaste sättet att ta sig dit, men det går även att ta sig dit med tåg och buss från Berlin.

Om du väljer att åka tåg så ska du åka till Weisswasser och därifrån vidare med buss till Kromlau Bus Stop (Line 257). Sen får du promenera den sista biten som är drygt en kilometer.

Rakotzbrücke © GNTB / Michael Neumann
Rakotzbrücke © Michael Neumann

BONUSTIPS: 4 drömmiga sagoslott i Tyskland att besöka

Att skriva ett inlägg om drömdestinationer i Tyskland utan att nämna några av de magiska sagoslotten som finns där känns svårt. Kanske till och med omöjligt. Det finns väldigt många sagoslott att välja bland i just Tyskland, men några av de som står högst upp på min bucketlist att besöka kan du läsa mer om nedan. En liten bonus till alla härliga friluftsaktiviteter ovan.

Lichtenstein slott

Lichtenstein ligger högst uppe på en brant klippa och är väldigt imponerande. Slottet är relativt nytt då det byggdes så sent som år 1840-1842, inspirerat av romanen Lichtenstein skriven av Wilhelm Hauff. Det sägs också vara inspirationen till slottet i filmen Törnrosa från 2009.

Hitta till Lichtenstein:

Lichtenstein ligger i södra Tyskland, ungefär en timme söder om Stuttgart.

Lichtenstein Castle © GNTB / Francesco Carovillano
Lichtenstein Castle © Francesco Carovillano

Neuschwanstein slott

Neuschwanstein är ett annat sagoslott som jag vill besöka. Det ligger utanför Füssen i bayerska alperna och bygget påbörjades år 1869. Neuschwanstein är ett av världens mest kända slott och även detta slott ligger uppe på en brant höjd, några hundra meter ovanför själva byn.

Hitta till Neuschwanstein:

Neuschwanstein ligger i södra Tyskland, ungefär två timmar söder om München.

Neuschwanstein © GNTB / Jim McDonald
Neuschwanstein ©  Jim McDonald

Burg Eltz / Eltz Castle

Eltz Castle, eller Borgen Burg Eltz, som slottet också kallas för ligger uppe på en kulle ovanför Moselfloden i närheten av staden Koblenz. Det kallas ofta för ett av Europas vackraste slott och det är ett väldigt populärt besöksmål.

Burg Eltz har tillhört samma familj som en gång i tiden lät bygga det under 1100-talet. 33 generationer av Eltz har vandrat längst slottets gångar och än idag så är delar av slottet bebott.

Läs mer om Burg Eltz hos Swedish Nomad.

Hitta till Burg Eltz / Eltz Castle:

Burg Eltz ligger i västra Tyskland, ca 2 timmar väster om Frankfurt.

Burg Eltz © Remy Brand

Schweriner Schloss

Schwerins slott ligger vackert till vid Lake Schwerin i centrala Schwerin. Det var ända fram till 1918 residens för både hertigar och storhertigar av Schwerin. Med sin över tusenåriga historia bakom sig så räknas slottet idag som ett av det viktigaste historicistiska byggnadsverken i hela Europa.

Läs mer om Schwerins slott hos Ladies Abroad.

Hitta till Schweriner Schloss:

Schweriner Schloss ligger i norra Tyskland, ungefär 1,5 timme öster om Hamburg.

Schwerin Schloss © GNTB / Francesco Carovillano
Schwerin Schloss © Francesco Carovillano

Läs mer om mina resor till Tyskland

Har du några resedrömmar som handlar om Tyskland? Berätta!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *