En stadsvandring genom Hamburg

En stadsvandring genom Hamburg

Resfeber? Jag brukar ofta ha svårt att sova natten inför en resa. Istället så kommer jag på tusen saker som känns så viktiga att jag måste göra dessa istället för att prioritera sömn. Ibland är jag vaken hela natten för att ja, jag hinner helt enkelt inte sova. Denna natt var inte en sån natt, men jag kom inte i säng så tidigt som jag hade velat.

Jag flög från Linköpings flygplats denna gång och det är så skönt att ha nära till flygplatsen. Oftast så flyger jag från Arlanda flygplats utanför Stockholm då både valmöjligheterna och prislappen alltid är bättre därifrån. Men smidigheten att flyga från Linköping, den är nog allt värd ett par extra kronor ändå.

25Hours Hotel Hamburg Tyskland

Till Hamburg på tre timmar

Resrutten denna gång var Linköping – Köpenhamn – Hamburg. Nej, jag räknar inte mitt stopp i Danmark som att jag har besökt landet. En knapp timme räknas verkligen inte! De båda flygresorna tog ca 50 minuter var och mellanlandningen var på ungefär samma tid. Så det var en väldigt kort restid med andra ord, knappt tre timmar totalt.

Väl framme i Hamburg så köpte jag biljett till tåget som skulle ta mig in till centrala Hamburg. Ett byte senare och så befann jag mig vid mitt hotell, 25Hours Hotel. Ett av de bättre hotell jag någonsin har bott på. Så unikt och häftigt! Och väldigt trevlig personal.

25Hours Hotel Hamburg Tyskland

Tidig incheckning på 25Hours Hotel

Blev lite förvånad när tjejen som checkade in mig började prata svenska med mig efter att ha tagit en titt på mitt pass. Lite oväntat. Jag blev också glad över att få checka in redan vid halv elva. Det gav mig lite extra tid att vila på under och även duscha, innan det var dags för en sen lunch med de övriga bloggarna och Lu Yen från Hamburg Tourism. Lunchen bestod av fisk. Inte det bästa jag har ätit, det var någon krydda som jag inte riktigt gillade. Men mätt blev jag.

25Hours Hotel Hamburg Tyskland

Stadsrundvandring med egen guide

Efter lunchen så begav vi oss ut på stadsrundvandring, vi fick en egen guide som tog oss runt och berättade om de olika platserna som vi stannade till vid.

Hamburg Tyskland Hamburg Tyskland Hamburg Tyskland hamburg_tyskland_008 Speicherstadt Hamburg

Speicherstadt – världens största lagerhuskomplex

Vi promenerade runt i Speicherstadt, världens största lagerhuskomplex. Det ligger vid Hamburgs hamn och det stora arbetet med bygget började år 1883. Fem år senare så stod området klart. Området bombades svårt under andra världskriget men byggdes upp igen. Byggnaderna i området är vackra och det är svårt att låta bli att stanna till och bara beundra dom. Det går smala kanaler igenom området och det är möjligt att åka på båtturer genom dessa kanaler, om vattenståndet tillåter.

Speicherstadt Hamburg hamburg_tyskland_011 Speicherstadt Hamburg Speicherstadt Hamburg Hamburg Tyskland hamburg_tyskland_016 Chilehaus Hamburg Hamburg Tyskland

HafenCity – den nya hippa stadsdelen

Idag så ingår området i den nya stadsdelen HafenCity, som även är det område som vi bodde i. Speicherstadt är idag en av platserna som finns med på UNESCO’s världsarvlista.

Chilehaus Hamburg

Kaffemuseum och provsmakning av kaffe

Vi avslutade vår rundtur med ett besök på ett nyöppnat kaffemuseum i en av hamnens härligt röda tegelbyggnader. Vi fick även provsmaka kaffe där. Det var jag lite skeptisk till då jag egentligen inte dricker kaffe, utan bara nån vaniljlatte lite då och då. Men jag provsmakade och det fick mig att inse att jag nog fortfarande inte gillar kaffe. Om man nu inte bortser från vaniljlatte då, men det smakar väl inte som riktigt kaffe… Det var hursomhelst ändå en rolig upplevelse och besöket på museumet var inte långdraget. Med andra ord så hann jag aldrig tappa intresset. Jag var för upptagen med att fotografera alla gamla saker!

Vi fick även veta lite roliga fakta, som att det inte är tillåtet att svälja kaffebönorna när man provsmakar dom för att kvalitetssäkra. Det klassas då som konsumption av kaffe och då måste man betala mer i skatt. Kaffe är en av de viktigaste importvarorna i Tyskland och om du tar in kaffe i landet utan att betala skatt? Ja, då klassas det som smuggling!

Kaffeemuseum Hamburg  Kaffeemuseum Hamburg Kaffeemuseum Hamburg Kaffeemuseum Hamburg Kaffeemuseum Hamburg Kaffeemuseum Hamburg Kaffeemuseum Hamburg Kaffeemuseum Hamburg Kaffeemuseum Hamburg

Blanda eget kaffe

Det som jag tyckte var allra roligast var faktiskt att vi i slutet fick möjligheten att blanda vårt eget kaffe! Vi fick välja bland de sorter vi hade provsmakat och blanda ihop de sorter vi ville. Det var något som jag inte räknat med att vi skulle få göra och väldigt roligt. Jag har fortfarande inte provsmakat kaffet än, då jag inte äger en kaffebryggare. Får nog skaffa en och se om jag var bra på att blanda..

kaffeerosteri-hamburg-001 kaffeerosteri-hamburg-002 kaffeerosteri-hamburg-003 kaffeerosteri-hamburg-004 kaffeerosteri-hamburg-005

Om du gillar kaffe och befinner dig i Hamburg så är det helt klart värt ett besök på kaffemuseumet. Det finns även massor av caféer i staden där du kan få dig en god kopp kaffe. Jag talar dock inte från egen erfarenhet men tusentals kaffeälskare kan väl inte ha fel?

En video från första dagen i Hamburg

Förutom att fotografera så filmade jag även litegrann. Jag har klippt ihop det till en liten film som ni kan se nedan. Kolla gärna den i HD-upplösning för bästa kvalité.

 

Kaffeemuseum Hamburg

Resan till Hamburg var en del av kampanjen #UNESCOHamburg och gjordes i samarbete mellan Hamburg Tourism och Nordic Travel BloggersText, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments

    1. Tack Katarina! Ja gillar också hur han slurpar kaffe, väldigt underhållande 🙂 Hamburg var fantastiskt 🙂 Ljuset var tyvärr inte lika fantastiskt hela tiden.

  1. Wow sikke nogle fantastiske billeder. Vi skal til Hamborg næste uge, og jeg er ved at planlægge vores tur. 🙂 Nu glæder jeg mig endnu mere.
    Hilsener fra København, Nikoline

    1. Tack! Jag hoppas att ni har det helt fantastiskt i Hamburg och kul att höra att du blev mer inspirerad att åka dit efter att ha läst mitt inlägg 🙂