Brno - en pärla i Tjeckien

Brno – en pärla i Tjeckien

#MyCzechia börjar med ett lite försenat flyg och ett lite försenat tåg – så börjar vår resa i Tjeckien. Den inplanerade lunchen fick vi hoppa över då det helt enkelt inte fanns tid. Istället äter vi på tåget, sittandes i våra sköna fåtöljer och med utsikt över Tjeckiens landsbygd. Resan tar ca 2,5 timme och jag hinner göra både det ena och det andra på tåget – läsa, fotografera/filma, äta och njuta av att äntligen vara på väg. 

Utsikten från tågfönstret är varierande – ena sekunden så ser jag små, pittoreska byar och andra sekunden så glider vi igenom skog. Och sen helt plötsligt så är vi framme i Brno som är Tjeckiens näst största stad.

Slutdestination Brno.

Jag visste inte så mycket om staden innan jag kom dit, men efter en guidad rundtur så vet jag desto mer. Som att det är en universitetsstad, det finns mängder av både caféer, ölhak och bra restauranger. Eller att spårvagnen kallas för Salina i lokalbefolkningens mun, medan turister kallar den för spårvagn.

Under vår upptäcksfärd så besökte vi bland annat en vacker utsiktsplats, en katakomb och vi fikade på ett hippt café. Det var väldiga kontraster vi fick uppleva under den dagen och nu ska jag berätta om några av mina upplevelser i Brno.

Två platser som du inte får missa i Brno

Underground “Labyrint Pod Zelným Trhem”

I Brno så finns det en helt annan värld under gatorna – ett stort nätverk av tunnlar, korridorer, kryptor och källare. Och det mesta är tillgängligt för allmänheten. Det mest intressanta fyndet som gjorts måste ju vara upptäckten av kvarlämnor från ungefär 50 000 människor i ett benhus som ligger under St James kyrkan. Tänk vilka hemligheter som finns bevarade där under jorden…

Jag tyckte att det var väldigt spännande att gå omkring där i underjorden samtidigt som jag försökte föreställa mig hur det var en gång i tiden.

Besök stadens finaste utsiktsplats uppe vid Špilberks slott

Spilberks slott har inte alltid varit ett slott. Det har även varit en fästning, ett hårt fängelse och en militär kasern. Idag så är det hem till stadsmuseumet och det är ett av de viktigaste kulturcentrumen i Brno. Idag så är det även en populär plats för promenader då slottet ligger uppe på en kulle och har en otrolig utsikt över hela staden.

Vi promenerade uppför slottskullen på eftermiddagen och blev belönade med en riktigt fin utsikt över hela staden. Från det lilla tornet så kunde vi se åt alla håll och vi såg långt bort. Jag kunde inte tänka mig något finare just då, eller ja det hade kanske varit om det var soluppgång eller solnedgång.

Fyra ställen att äta på i Brno

SKOG Urban Hub

Jag gillade verkligen konceptet som SKOG Urban Hub har skapat. Det känns som en kreativ plats där jag lätt skulle kunna hänga ifall jag åker tillbaka till Brno. Att deras färska apelsinjuice och goda kaffe latte smakade otroligt gott är ingen nackdel heller. Skulle gärna prova någon dessert eller lättare rätt från menyn nångång.

Restaurang Jakoby

Under vår första kväll så åt vi middag på Restaurang Jakoby. Ett mysigt ställe i centrala Brno. Här serverades en av de godaste sopporna som jag har ätit på länge. Den bestod mest av buljong (som smakade fantastiskt gott) tillsammans med nudlar, grönsaker och huvudingrediensen oxsvans.

Här drack vi även lokalproducerat rödvin tillsammans med huvudrätten, anka.

Restaurangen är väl värd ett besök även om jag personligen skulle önska att ljudnivån skulle vara mer dämpad så att konversationerna är lättare att hänga med i. Det verkar i alla fall vara ett ganska så populärt ställe och jag kan förstå varför.

Lokál U Caipla

Ett mysigt ställe där jag beställde in en gulasch med dumplings som smakade riktigt bra. Trots det så var jag tvungen att lämna mer än häften för att portionen var gigantiskt. Med andra ord, här får du valuta för pengarna. Men det får du nog överallt i Brno för jämfört med Sverige så är det riktigt billigt. Maten som serveras på Lokál U Caipla är Tjeckisk hemmagjord husmanskost och alla ingredienser är färska och kommer från lokala leverantörer.

Retro Consistorium

Här åt vi middag under vår sista kväll i Brno. Carpaccio till förrätt, lax till huvudrätt och chokladkaka till efterrätt – och speciellt utvalt vin till varje rätt. Och jag måste bara inflika att jag aldrig har gillat sparris men på den här restaurangen så ändrade jag mig. Jag vet inte vad kocken gjorde men sparrisen som serverades smakade gudomligt gott och jag njöt av varje tugga!

Jag gillade verkligen inredningen på restaurangen också. Det kändes lite som att sitta i en källare och det gav en väldigt mysig känsla.

Brno – överraskningarnas stad

Brno överraskade verkligen men samtidigt så hade jag inga förväntningar. Jag blir bättre och bättre på det för varje resa och det är skönt, för då slipper man bli besviken. Och det jag har nämnt ovan är bara en pytteliten bråkdel av vad man kan se och vart man kan äta.

Och på tal om överraskningar… Något du inte bör missa är det som Sofija beskriver så bra.

När det blivit natt kan du knacka på den där där dörren som inte verkar leda någonstans alls, och har du tur så öppnar någon och låter dig sitta där i hallen och vänta en stund innan du får gå den branta trappan upp och slå dig ner i någon av sofforna. Framför dig på bordet står en bricka med en gul gummianka, en söt porslinfigur, en knasig kakform, en liten docka med sprattliga ben… och det tar en stund innan du inser att du ska vända och vrida på de där grejorna för att kunna hitta menyn. Sen är det enkelt –  du bara beställer en “badanka” och ser glad ut. – Sofija Torebo Strindlund

Hon pratar såklart om det hemliga stället som kanske inte är så hemligt ändå men däremot lätt att missa. För den där dörren är som en helt vanlig dörr, på en helt vanlig gata. Men bakom ringklockan döljer sig en helt annan värld – så plinga på du också…

Brno – en pärla i södra Moravien, Tjeckien.
Resan till södra Moravien var en del av kampanjen MyCzechia och gjordes i samarbete med Czech Tourist Authority och Nordic Travel BloggersText, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 Comments

  1. Det där cafe´t känns lätt som ett ställe jag gärna skulle hänga på. Härliga fina bilder! Utsikten 🙂 Tjeckien är ju en pärla.