Checka in: Romantiska Edole Castle

Checka in: Romantiska Edole Castle

Alla har vi väl drömt om att bo i ett slott? Inte? Nähä. Men det har jag gjort. Jag har kanske inte velat ha det som permanent boende men jag gillar annorlunda boenden och självklart har “slott” funnits med på min lista. Likaså “fängelse“. Men denna gång så blev det “bara” en natt i ett slott och fängelsenatten får jag helt enkelt spara till nästa gång.

Slottet i fråga heter Edole Castle och ligger i västra Lettland. Mitt ute i ingenstans, vilket gör det lite extra mysigt. Enligt vår reseplanering så har vi även “fri tillgång till slottet” vilket får mig att fantisera. Jag ser mig själv springa runt i slottet på natten, med månsken som skiner in genom de öppna ytorna som även kallas för fönster. Riktigt så blev det inte men man kan alltid drömma, eller hur?

Vi kommer fram sent på kvällen, det är lite spöklikt utanför och vi får veta att vi kommer att vara de enda gästerna på slottet under den natten. Jag tänker inte så mycket mer på det för det enda jag har i tankarna är att jag ska fylla upp det stora badkaret och ta ett långt bad. Jag har inget badkar hemma och då måste jag passa på när jag kan. Jag startar Spotify med lugn och mysig musik medan jag tappar upp varmt vatten. Det tar en stund och under tiden jag väntar på pratar jag med Kenny. Jag berättar om våra upplevelser under dagen, om hur vi stannat till i en liten by där två damer stod på varsin sida och sålde godomligt goda traditionella Lettiska bakverk – Sklandrausi.

 Edole Castle

edole-castle-latvia-1

edole-castle-latvia-3

edole-castle-latvia-9

Frukost på Edole Castle

Nöjd och belåten efter mitt kvällsbad och en god natts sömn så promenerar jag genom slottet ned till matsalen där frukosten och övriga i resesällskapet väntar. Jag känner mig ännu nöjdare över att jag är tio minuter tidigare på plats än utsatt tid. Trodde jag. Det visar sig att jag åter igen har lyckats ta fel på tiden och gått efter svensk tid. Min mobil visar både tiden hemma och tiden där jag befinner mig. En väldigt bra funktion men för oss morgontrötta så är det lätt att se fel.

Nåja, frukosten smakar gott och nu kan jag stryka “‘äta frukost på slott” ut min bucketlist. Okej, nej, den punkten finns inte men visst känns det kul att kunna säga det. Katarina berättar ivrigt om hur hon vaknat mitt i natten av ljudet av ett skrik. Även Ann-Mari hade hört det. Själv har jag sovit som en stock och glad är jag för det. Förmodligen så var det inget spöke, utan bara slottskatten men vem vet…

Morgonvy från mitt rum
Morgonvy från mitt rum
Korridoren utanför mitt rum
edole-castle-latvia-99
Katarina fick Lyx-dubbelrummet.
edole-castle-latvia-104
Utsikten från Katarinas rum.
 Edole Castle
Frukostrummet på slottet
edole-castle-latvia-31
Den mysiga innergården på slottet
edole-castle-latvia-35
Även Edole Castle har en egen slottstomte…
edole-castle-latvia-38
Ett av de stora rummen inne i slottet
edole-castle-latvia-39
Vad är väl ett slott utan dekorationer?
 Edole Castle
Skulle du kunna tänka dig att ha ett sånt här rum hemma?
edole-castle-latvia-42
Rundturen fortsätter…
edole-castle-latvia-43
Jag gillar de starka färgerna på väggarna.
 Edole Castle
Kolla de vita vägg/takdekorationerna.
edole-castle-latvia-47
Dags att byta färg.
edole-castle-latvia-48
Alla gamla saker <3
edole-castle-latvia-49
Tänk så annorlunda de hade förr i tiden.
edole-castle-latvia-51
Utsikt!
edole-castle-latvia-52
Vi fortsätter till nästa rum. Och nästa…

Prinsessan uppe i tornet

Och om det inte var nog, så tog jag även en promenad upp till tornet för en makalös utsikt över omgivningarna. Jag blev lite avundsjuk på Andy‘s drönare vid namn Dennis när han svävade högt ovanför trädtopparna under morgonen. Så självklart skulle jag också upp så högt jag kunde, vilket förmodligen inte alls blev lika högt upp som Dennis.

Vägen upp till toppen av tornet var lång och kämpig, med små trappsteg. Vägen ned var snäppet värre. Jag är inte höjdrädd egentligen, men jag gillar inte att gå nedför trappor som är smala och branta. Men jag tog mig även ned denna gång och även om jag säger “aldrig mer” så vet jag att jag inte kommer att kunna motstå nästa utmaning om det betyder att jag får se en vacker vy från ovan!

edole-castle-latvia-59
Det ser inte så farligt ut va?
 Edole Castle
En strålande dag utanför
edole-castle-latvia-63
Jag är uppe i tornet!
edole-castle-latvia-64
Skyddsnät runt omkring. Det känns bra.
edole-castle-latvia-65
Ser du Ann-Mari och Katarina där nere på marken?
edole-castle-latvia-69
Jag älskar utsikten!
edole-castle-latvia-70
Och åt andra hållet…
edole-castle-latvia-74
Ett annat torn.
 Edole Castle
Ett annat torn i mitt slott.
edole-castle-latvia-77
Tänk om vi kunde bygga såhär idag?
 Edole Castle
Slottsgården från en annan vinkel.
edole-castle-latvia-82
Prinsessans rum?
edole-castle-latvia-86
Runt omkring.
 Edole Castle
Tillbaka inne i museet.
edole-castle-latvia-106
Lite leksaker.
 Edole Castle
Endast som dekoration?
edole-castle-latvia-112
Sneakpeak i ett annat rum.
 Edole Castle
Är det inte snyggt, så säg!

Lite information om Edole Castle

Edole Castle är ett nygotiskt slott. Jag måste erkänna att jag är dålig på historia och olika tidsepoker, men nu vet både ni och jag det. Slottet ligger vid stranden av Edole Lake som finns i den historiska regionen Kurland i västra Lettland. Slottet är omgiven av vacker natur och det är möjligt att både hyra delar av slottet samt bo på hotelldelen. Det billigaste hotellrummet på Edole Castle kostar 40 EUR och det dyraste kostar 120 EUR. Vill ni se ha mer information eller se på de olika typen av rum så kan ni kolla på deras hemsida här.

Museet är öppet dagligen från klockan 8.00 till den sista besökaren. Vad som menas med det är lite oklart men det är den informationen som finns på deras hemsida. De tar endast emot kontanter och priset för en vuxen är 5 EUR medan ett barn (upp till 16 år) får betala 2 EUR. Vill man fotografera/filma så kostar det 3EUR respektive 15 EUR extra.

Resan till Lettland var en del av kampanjen #LatviaRoadTrip och gjordes i samarbete med Latvia Tourism, Air Baltic och Nordic Travel BloggersText, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment