Karosta - ett krigshamnsfängelse

Karosta – ett krigshamnsfängelse

Karosta är en gammal krigshamn och grundades som militärstad och fästning åt den ryska tsaren Alexander III. Även om Karosta tillhör Liepaja så var det historiskt sett ett helt oberoende område som hade egen hamn, skola, kyrka och infrastruktur.

Idag så finns det inte så mycket som påminner om den tiden, men fängelset står kvar och där kan du spendera en stund eller en natt. Fängelset i Karosta uppfördes i början av 1900-talet och har sedan dess har varit en plats där människors liv har brutits ned och där de fått sina viljor undertryckta.

Fängelset var inte till för vanliga människor utan här fick revolutionärer, sjömän och desertörer från tyska Wehrmacht, samt soldater från både den sovjetiska och lettiska armén sitta av sina straff. De sista fångarna som bodde på Karosta släpptes ut så sent som 1997 och idag så hittar du ett riktigt fängelsemuseum bakom bommarna. Det är faktiskt det enda militärfängelset i hela Europa som är öppet för besökare och det är ett fängelse som ingen har flytt från.

Fängelset är även ett hotell och  även om jag gärna hade velat spendera en natt bakom lås och bom så fick jag inte göra det under denna resa. Men vem vet, kanske kommer jag tillbaka och provar på ett av världens mest annorlunda hotell.

Upplev Karosta på ett annorlunda sätt

Det finns många f.d fängelser som är hotell idag (jag har provat på några) men det som skiljer Karosta från mängden är att här kan du delta i “Extreme Night“. Det är en skräddarsydd upplevelse där du verkligen kan få uppleva hur det var att sitta på Karosta. Du får chansen att prova på en riktig gasmask och du får chansen att färdas tillbaka i tiden till ett fängelse som inte har moderniserats mycket sedan starten. Och just det, om du väljer att bo kvar över natten så förbered dig på att äta middag så som fångarna en gång i tiden gjorde.

Vi gick en rundvandring tillsammans med en väldigt engagerad guide, klädd som en riktig fängelsevakt. Kanske väldigt passande eftersom det var han som styrde fängelset en gång i tiden. Och när det lades ned så kände han att han ville göra något – nu driver han fängelset som ett museum. Han levde verkligen in i rollen och fick oss att känna oss som fångar…

karosta-naval-port-prison-1

karosta-naval-port-prison-2

karosta-naval-port-prison-3

karosta-naval-port-prison-4

karosta-naval-port-prison-5

karosta-naval-port-prison-6

karosta-naval-port-prison-7

karosta-naval-port-prison-8

karosta-naval-port-prison-9

karosta-naval-port-prison-10

karosta-naval-port-prison-11

karosta-naval-port-prison-12

karosta-naval-port-prison-13

karosta-naval-port-prison-14

karosta-naval-port-prison-15

karosta-naval-port-prison-16

karosta-naval-port-prison-17

karosta-naval-port-prison-18

karosta-naval-port-prison-19

karosta-naval-port-prison-20

karosta-naval-port-prison-21

karosta-naval-port-prison-22

karosta-naval-port-prison-23

karosta-naval-port-prison-24

karosta-naval-port-prison-25

karosta-naval-port-prison-26

karosta-naval-port-prison-27

karosta-naval-port-prison-28

karosta-naval-port-prison-29

karosta-naval-port-prison-30

karosta-naval-port-prison-31

karosta-naval-port-prison-33

karosta-naval-port-prison-35

karosta-naval-port-prison-36

karosta-naval-port-prison-37

karosta-naval-port-prison-38

Resan till Lettland var en del av kampanjen #LatviaRoadTrip och gjordes i samarbete med Latvia Tourism, Air Baltic och Nordic Travel BloggersText, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

  1. What?! You went to Karosta and saw ONLY the prison?! Omg.. There are fantastic places. The cathedral right next to soviet blocks. The Tsar-era architecture from 1890-1910. The fortresses on the seashore. Etc..

    1. We only saw the prison. We did drive by the cathedral before going to the prison and I meant to go back there, but forgot when we were done at the prison. But that’s a great reason to come back for a new visit.

  2. Great pictures! Unfortunately I don’t understand the text. Thank you for posting it! Wouldn’t you mind if we share your pictures with Karosta Prison customers?

    1. Thank you! You can use Google Translate to translate the text, it’s not perfect but it gives you an idea of what it says. And yes, you can share them with Karosta Prison customers.