Reseminnen och dagdrömmar om Lettland

Min allra första resa till Lettland var för fem år sedan. Då besökte vi Riga. Det känns inte riktigt som igår men jag minns ändå hur bra den resan blev. Vi planerade inte alls så mycket inför den resan, utan tanken var att bara uppleva utan planering. Du vet, lite mer spontant.

Ja, förutom maten då. Kenny fick nämligen i uppdrag att planera in på vilka restauranger vi skulle äta på. Han gick all-in och bokade bord både för lunch och kvällsmat.

Den där första resan blev lite som en matresa i Riga. En helt oväntat bra matresa i Riga. För om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte förväntat mig att maten skulle vara så bra som den var.

Jag kan inte riktigt förklara varför utan det är väl helt enkelt dumma fördomar som ligger bakom. Och just den känslan blev en återkommande känsla under alla mina resor till Lettland. Jag blev ständigt överraskad över den fantastiskt goda maten som jag fick smaka av. Både mitt i centrala Riga och mitt ute på landsbygden.

Okej, alla ställen överraskade inte på bästa sätt men sånt är livet. Ingenting är någonsin helt 100% perfekt. Hur tråkigt vore det inte om det var så?

Riga Lettland #MagneticLatvia
Riga Lettland #MagneticLatvia
Riga.

Att vilja åka tillbaka till platser jag gillar

Efter den där första resan så har jag besökt Lettland vid ytterligare tre tillfällen.

Två resor har varit roadtrips, en under hösten och en under våren. Den senaste resan var en kryssning med en dag på land. Om det är något som alla resor har haft gemensamt så är det att de har alla fått mig att vilja stanna kvar lite längre. De har fått mig att vilja se lite mer, att vilja upptäcka lite mer och framför allt så har jag velat provsmaka lite mer av det lettiska köket.

För som det ofta blir när något är bra, så har alla resor tagit slut lite för snabbt. Känner du igen den känslan? Jag tror faktiskt att väldigt många gör det.

Min senaste resa till Lettland var 2018, alltså tre år sedan. Faktiskt nästan exakt tre år sedan. Under dessa tre år sen så har jag tänkt vid flera tillfällen att jag gärna vill åka tillbaka, men även att “jag hinner åka tillbaka sen”. För det enda som skiljer Sverige och Lettland är ju Östersjön.

Och ibland är det ju alldeles för lätt att tänka just de tankarna, att “jag hinner sen”. Jag gör det väldigt ofta. Inte bara när det gäller att återvända till en plats jag älskar, utan ibland går det av automatik oavsett vad det gäller. Jag hinner kanske inte nu, men sen finns ju alltid. Men så händer något oväntat och då kanske det där “sen” antingen aldrig blir av, eller så får det vänta lite längre.

Och vips så har tre år passerat och det har ändå inte blivit ett återbesök.

Lettland #MagneticLatvia
Lettland #MagneticLatvia
Lettland #MagneticLatvia
Tänk alla soluppgångar och solnedgångar jag har fått uppleva under alla mina resor.

Mitt resandet har tagit en liten paus

Just nu så tycker jag inte att det riktigt är läge att resa runt för mycket. Inte med det som pågår i världen. Hur mycket jag än saknar att resa så har jag accepterat att det är som det är just nu. Det kommer en tid för att resa och uppleva andra länder igen. Den tiden är bara inte riktigt nu.

Under det senaste året så har jag mest stannat hemma. Inte helt och hållet, men de resor jag har gjort har jag funderat mycket över. Bilen har fått ta en väldigt stor del av mitt resande det senaste året och tur är det väl att jag då älskar att åka på roadtrips.

Men istället för att resa just nu så drömmer jag om framtida resor och jag tänker tillbaka på tidigare resor. Fantiserar om vilka nya platser jag vill besöka mest av allt och dagdrömmer om platser jag älskat och vill återvända till igen. Jag återupplever allt det bra med alla tidigare resor, för ärligt talat, det som var mindre bra har redan fallit i glömska. Visst är det lustigt hur lätt man glömmer vissa saker? Och visst är det så att jag förmodligen kommer att bli bättre på att prioritera bland framtida destinationer. Försöka att åka på de resor som jag drömmer om mest av allt.

Jag hoppas att dagen då vi kan börja resa igen kommer snart. Det kanske aldrig kommer att bli på exakt samma sätt som förut, men sånt är ju livet. Saker händer och vi måste alla anpassa oss. Och under tiden vi väntar så tänkte jag bjuda på lite av mina dagdrömmar i form av mina tidigare resor till Lettland. För det är ett land värt att drömma om.

Lettland #MagneticLatvia
Lettland #MagneticLatvia
Att planera en resa är minst lika kul som själva resan.

Att äta i Riga – fem av mina favoritställen i Lettlands huvudstad

Vi börjar med maten.

Jag är ingen finsmakare och kommer nog aldrig att bli. Att besöka dyra, exklusiva restauranger är heller inget jag gör speciellt ofta.

Men jag uppskattar god mat. Och jag älskar att besöka matmarknader när jag reser, även i Sverige.

Det är kul och spännande att testa ny mat även om jag samtidigt kan vara väldigt feg när det gäller just det. Åtminstone på restauranger – då blir det ofta att jag håller mig till lite mer säkra kort. Och det kanske är därför jag aldrig hamnar på de “finaste” restaurangerna.

Men, på en matmarknad är jag mer orädd och testar gärna massa nytt. Kanske är det för att det är lättare där – det går att beställa mindre rätter att prova på och det blir en grej att testa lite olika saker istället för att hålla sig till en rätt. Och om jag inte gillar något så har jag börjat inse att jag måste faktiskt inte äta upp det. Det är dessutom sällan som jag verkligen inte kan äta upp det jag köpt.

Riga Central Market

I Riga så finns det en stor matmarknad inomhus, Riga Central Market. Här kan du handla allt från färsk fisk och lokala delikatesser till vackra blommor och färska grönsaker. Här har Kenny shoppat ostar för att ta med hem, jag har provsmakat lettiska bakverk och bara gått runt och kollat. Jag har besökt matmarknaden vid två tillfällen och nästa gång jag besöker Riga så kanske jag hamnar där igen. Rekommenderas starkt om du gillar mat, men även om du bara vill uppleva det som är Riga.

Riga Central Market #MagneticLatvia
Riga Central Market #MagneticLatvia

Entresol

Vi tar steget från matmarknad till en av Rigas bästa fine dining restauranger – Entresol. I alla fall om du frågar White Guide och mig. Nu är jag som sagt ingen finsmakare och jag har inte provat på någon mer fine dining restaurang än denna i just Riga. Men jag kommer fortfarande ihåg den goda maten på Entresol och det är, enligt mig, ett väldigt gott betyg!

Entresol har ett fokus på smaker från restaurangkulturens ursprungsland – Frankrike – och de fokuserar mycket på att använda sig lokala råvaror. Jag kan fortfarande minnas den goda fisken och om jag äter där en andra gång? Ja, då blir det nog fisk igen.

Själva lokalen var också väldigt mysig. Vi satt i ett enskilt rum vilket gjorde att det kändes lite som att vara hemma hos någon och äta middag.

Entresol Riga #MagneticLatvia
Entresol Riga #MagneticLatvia

Garāža bārs

Garāža bārs är en annorlunda och häftig bar/restaurang som ligger i Gamla Stan. Känslan och atmosfären är ungefär som att kliva in i ett… garage. Och det är faktiskt precis vad det är, ett gammalt omgjort garage där man har valt att behålla stilen. Här sitter du i gamla bilsoffor och bilstolar. Väldigt annorlunda.

Det här var en av de restauranger som Kenny valde ut och tog mig till. Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig, men jag gillade detta ställe och hit skulle jag inte ha något emot att återvända. Om jag kan tänka mig att återvända till en restaurang så är det enligt mig en väldigt bra restaurang.

Maten som serveras här är lite enklare, men ändå god. Du kan välja mellan lite allt möjligt – lettiska rätter, fisk och skaldjur, kött och sallader. Det var ju ganska många år sen jag åt här så jag måste erkänna att jag var tvungen att kolla på mina bilder för att komma ihåg vad jag åt. Det blev visst lax för mig och Kenny valde en burgare. Jag frågade precis Kenny om han kom ihåg restaurangen och han kom till och med ihåg att han åt burgare. Den var visst väldigt god.

Garaza Riga #MagneticLatvia
Garaza Riga #MagneticLatvia
Garaza Riga #MagneticLatvia

Vīna bārs Garage

Ett ställe som jag inte har besökt men som jag har högt uppe på min “restauranger att besöka i Riga…”-lista är Demokrātisks Vīna Bārs Garage med en härlig rustik miljö i kvarteret Bergs Bazaar. Även denna restaurang är ett ombyggt garage och jag hörde först talas om restaurangen hos Discovering The Planet. Även Pellas Inspiration har ätit där.

De använder en blandning av lokala råvaror och importerade, men det är alltid säsongens råvaror som styr över utbudet och middagsmenyn ändras varje dag.

Det verkar som att restaurangen har tillfälligt stängt just nu.

MOONShine

Jag var inte helt säker på om jag skulle nämna MOONShine i det här inlägget eller inte.

MOONShine är ett klassiskt amerikanskt snabbmatställe med härlig atmosfär och bra live underhållning. Åtminstone när jag och Kenny besökte Riga. Vi återvände faktiskt hit en andra gång, dock mest för musiken och inte för maten.

Om jag minns rätt så var det ganska dyrt här och maten var väl kanske inte riktigt i klass med priset. Kenny var av samma uppfattning. Han kommer ihåg livemusiken och att maten var sådär. Men ändå ett coolt ställe även om det kanske också är mest för turister. Livemusiken får dock en stor tumme upp och om jag återvänder hit så är det förmodligen för att något bra band spelar.

Moonshine Riga #MagneticLatvia
Moonshine Riga #MagneticLatvia
Moonshine Riga #MagneticLatvia

Riga är fint men nu åker vi ut på landsbygden

Riga i alla ära, det är en väldigt fin och mysig stad om du frågar mig. Men jag älskar nog Lettlands landsbygd lite mer. Det finns så mycket vackert att se, så många outforskade vägar att köra och fler mysiga städer att strosa runt i. Och om jag bara har kunnat inspirera en person till att våga sig utanför Riga så är jag glad. Så nu åker vi ut på landsbygden och upplever alla härliga platser där…

Lantus Countryhouse #MagneticLatvia
Ute på landet
Lettland #MagneticLatvia

Lettland #MagneticLatvia

Lettland #MagneticLatvia

Lettland #MagneticLatvia

Lettland #MagneticLatvia

Lettland #MagneticLatvia

Lettland #MagneticLatvia

Ibland vet man inte vad som väntar runt nästa kurva… Här såg vi en dam på ena sidan av vägen och en yngre tjej på andra. De sålde bakverk och Sklandarausi som är en slags pirog med potatis och morotsfyllning. Självklart ville vi provsmaka!

Tre härliga platser i Lettland som jag har besökt

Vidzemes kustremsa

Ett av mina allra käraste minnen är soluppgången vid Vidzemes klippor. Jag var så trött den morgonen men jag tvingade mig själv upp och även om morgonen tog slut alldeles för snabbt så är jag så glad över det minnet. För min trötthet försvann i takt med att solen färgade himlen röd.

Att vakna upp mitt i naturen är bland det bästa som finns.

Behöver du någonstans att bo när du planerar in ditt framtida besök till klipporna? Då kan jag tipsa om Liepupe Manor som ligger ca 20 minuter från havet. Här blev vi dessutom inbjudna till köket för att lära oss baka lettiska piroger. Jag vågar nog sträcka mig så långt att jag säger att dessa piroger är en av mina favoriter i det lettiska köket.

Vidzeme klippor soluppgång #MagneticLatvia
En soluppgång vid Vidzemes kustremsa
Klipporna vid Vidzeme.

Liepupe Manor #MagneticLatvia

Liepupe Manor #MagneticLatvia

Liepupe Manor #MagneticLatvia
Lettiska piroger bakas i köket på Liepupe Manor.
Liepupe Manor #MagneticLatvia
Liepupe Manor.

Kemeri nationalpark

Kemeri Nationalpark ligger väster om kuststaden Jūrmala. Det är den tredje största nationalparken i landet och här hittar du skog och myr. Den viktigaste platsen av alla kallas för The Great Kemeri Bog och det var den del som jag fick uppleva under en kort promenad.

Vi promenerade ut till en boardwalk som går igenom nationalparken och även om vi inte riktigt tog oss till utsiktsplatsen som fanns en bit längre in i parken så fick vi njuta av tystnaden och naturen.

Nationalparken är ett Natura 2000-område då det sticker ut med sin stora biologiska mångfald, det unika Kemerukärret, olika ekosystem och man har även hittat fynd av olika helande mineralvatten här. Om du vill njuta av orörd natur så är Kemeri ett bra alternativ.

Kemeri nationalpark #MagneticLatvia
Kemeri nationalpark #MagneticLatvia
Kemeri nationalpark #MagneticLatvia
Kemeri nationalpark #MagneticLatvia
Kemeri nationalpark #MagneticLatvia
Kemeri nationalpark #MagneticLatvia
Kemeri nationalpark

Liepaja, vindens stad

Liepaja kallas för Vindens stad och ligger ca tre timmar väst om Riga. Staden kändes mysig trots sina närmare 86 000 invånare. Jag gillar städer där jag ändå känner att jag hinner med det jag vill hinna med under en dag. I Liepaja så blev det en riktigt lång promenad för att upptäcka staden.

Att promenera sig runt en stad är inte alltid ett alternativ på grund av storleken, men i Liepaja så gick det alldeles utmärkt att kombinera lite stadsliv med utsikt för att avsluta med en sväng till stranden och havet. Och just stranden i Liepaja är en plats jag vill återvända till och denna gång vill jag bada där också. Det hann jag inte sist. Eller hann och hann, jag hade ju inga badkläder med mig så jag fick nöja mig med att blicka ut över det blåa havet.

Restaurangtips i Liepaja: restaurangen Upe

Liepaja #MagneticLatvia
Liepaja #MagneticLatvia
Liepaja #MagneticLatvia
Liepaja #MagneticLatvia

Den mysiga lilla staden Kuldiga

Jag har upptäckt Kuldiga till fots och det var en mysig liten stad – perfekt för att strosa omkring i några timmar och bara njuta av dagen.

Här i Kuldiga så hittar du även vattenfallet Ventas Rumba som du kan spana ut över från den gamla och vackra tegelbron, som faktiskt är en av Europas längsta tegelbroar. Ventas Rumba är för övrigt Europas bredaste vattenfall på hela 249 meter. Det är alltså fullt möjligt att få in lite naturkänsla trots att du befinner dig i en stad.

Här åt jag även en fantastiskt god skaldjurspasta på Goldingen Room. Rekommenderas! Om jag inte minns helt fel så återvände vi faktiskt till denna restaurang för lunch dagen efter.

Gillar du vin? Då kan tipsa om att gå på vinprovning i den antika källaren i Kuldiga Castle.

Boendetips: Edole Caste för dig som inte absolut måste bo kvar i staden.

Kuldiga - #MagneticLatvia
Kuldiga - #MagneticLatvia

Kuldiga - #MagneticLatvia

Kuldiga - #MagneticLatvia

Kuldiga - #MagneticLatvia
Kuldiga - #MagneticLatvia
Kuldiga - #MagneticLatvia
Kuldiga - #MagneticLatvia
Kuldiga - #MagneticLatvia
Min fantastiskt goda skaldjurspasta på Goldingen Room i Kuldiga.

Tre platser jag vill se mer av i Lettland

Gauja nationalpark

Under mitt senaste besök i Lettland så fick jag uppleva en del av Gauja nationalpark men där finns så otroligt mycker mer att se och uppleva. Nationalparken är den största i landet och har fått sitt namn efter floden Gauja som rinner rakt genom parken.

Hela detta område har utformats för att skydda Gaujas floddal och alla de unika naturvärdena i området. Här finns bland annat en tredjedel av Lettlands alla naturminnesmärken och massor av historiska minnesmärken som fornborgar, kyrkor, herrgårdar, murslott och väderkvarnar.

Största delen av nationalparken är ett naturreservat men även historiska städer som Cēsis, Līgatne and Sigulda tillhör parken. Vi hann bland annat med ett besök i Cēsis där vi tog en promenad runt det gamla medeltida slottet som är ett av de mest kända och bäst bevarade slottsruinerna i landet. Vi övernattade även på Ungurmuiža Manor, mitt ute på landsbygden – där åt vi väldigt gott en kväll.

Det jag drömmer om just nu är att se mer av naturen i nationalparken. Jag skulle vilja promenera längs Ligatnes naturstigar och se när floddalen blir helt vit under vårens häggblommning, eller när löven färgas röda under hösten. Med andra ord, Gauja nationalpark står fortfarande med högt upp på min önskelista även fast jag redan fått se en del.

Cesis #MagneticLatvia
Cesis #MagneticLatvia
Sigulda #MagneticLatvia
Sigulda #MagneticLatvia

En skog vid Krimulda Manor winery.

Jurmala – Lettlands enda kurort

Jag besökte Jurmala under en kall vinterdag i februari. Eller var det januari? Kallt var det i alla fall. Jurmala är känt för att vara Lettlands enda kurort och staden ligger ca 30 minuter utanför Riga. Med andra ord så är det enkelt att ta sig hit från huvudstaden – om det så bara är över dagen.

Under mitt besök så hann jag med en promenad på den 26 kilometer långa sandstranden, ett besök vid Dzintatu park som är ett stort skogs- och parkområde mitt i staden och efter uteaktiviteterna så var det skönt att kliva in i värmen på Hotel Jūrmala Spa. Efter en härlig massage så avslutade vi dagen med en lunch på Lighthouse Grill där vi blev bjudna på traditionell lettisk mat.

Jag gillade verkligen det jag fick se av Jurmala och min enda önskan inför nästa besök där är att det blir under sommaren. Eller tidig höst. Kanske till och med under sen vår. Okej, helst bara inte under en kall vinterdag även om det var en väldigt vacker dag.

Tips! För dig som gillar naturupplevelser så kan jag tipsa om nationalparken Kemeri som ligger i närheten av Jurmala.

Jurmala #MagneticLatvia
Jurmala #MagneticLatvia
Jurmala #MagneticLatvia

Skogsutflykt i Jurmala.

Naturparken “Dviete water-meadows”

En annan plats som står högt upp på min önskelista är naturparken “Dviete water-meadows” som skapades år 2004 med syfte att skydda de naturliga vattengräsmarkerna i området. Det är en helt unik flocknings- och boendeplats för flyttfåglar där de sällsynta, naturliga och nästan helt orörda vattengräsmarkerna fungerar som ett hem för flertalet sällsynta och skyddade arter av både växter och djur i Lettland och Europa.

Här kan du bland annat även se vilda Konik Polski hästar springa fritt tillsammans med Highlanderboskap som strövar omkring i landskapet. Fåglar och växter i all ära, men för min egen del så är det mest hästarna och boskapen som lockar mest.

Här i området finns även flera arkeologiska monument och bosättningsplatser från både stenåldern, senjärnåldern och medeltiden.

Något för alla? Ja, kanske det.

Något för mig? Helt klart.

#MagneticLatvia
I brist på bild från naturparken så får ni se denna fina blomma.

Lite mat, lite natur, lite allt möjligt

Det här inlägget blev lite blandat – lite om mat, lite om natur och lite om allt möjligt.

Och det är ju ungefär så en resa oftast är. En blandning av olika typer av upplevelser som tillsammans bildar fantastiska minnen. Ibland får man åka tillbaka till ett land fler gånger för att verkligen hinna uppleva allt man vill och det är en stor anledning till varför jag själv gärna åker tillbaka till platser jag gillar. För det finns ju så mycket att uppleva på en och samma plats!

Just nu vet jag inte alls när jag kommer besöka Lettland nästa gång men det känns okej.

Jag har kvar alla mina bilder, alla mina minnen och jag har kvar drömmarna om att en dag se lite mer av det där landet på andra sidan Östersjön. Och jag hoppas att du också fick lite inspiration av det här inlägget – kanske börjar du också drömma om en resa till Lettland.

#MagneticLatvia
Herbie fick följa med till Lettland.
Lettland #MagneticLatvia
Lettland #MagneticLatvia
Vi hittade en vacker kyrka längs en av de där outforskade vägarna vi hamnade längs..

#TravelmemoriesLatvia #MagneticLatvia

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

  1. Lettland är relativt litet europeiskt land. Låt oss säga två belgier, men det är en av de grönaste europeiska länderna med 50% av skogarna. Det finns 140 medivalslott i Lettland, en av de största densiteterna i Europa per land. Lettiska Versailles- Rundale Palace bör definitivt nämnas i “måste se” -listan, men du måste göra det under sommaren för att njuta av Versailles stil trädgård när rosor blommar.

    1. Tack för din kommentar, den hade tyvärr hamnat i spamfiltret och jag upptäckte den precis nu. Versailles- Rundale Palace såg väldigt vackert ut, speciellt med trädgården. Imponerande! Tack för tipset!