Lettlands frihetsmonument

Lettlands frihetsmonument

Vi passerade Frihetsmonumentet redan då vi promenerade från färjeläget till hotellet. Vi hade precis missat en shuttlebuss och det var otroligt mycket folk som stod och väntade på taxi, så vi valde att promenera istället. När vi kom fram till monumentet så var det fullt med poliser där. Nyfiken som jag är så gick jag fram till en av dom för att fråga vad som pågick. De visade sig att presidenten skulle hålla tal där ungefär en halvtimme senare.

Vi skyndade oss till hotellet för att checka in och lämna våra väskor och promenerade tillbaka dit sen för att lyssna. Eller, försöka lyssna. Han pratade ju självklart inte engelska eller svenska. Vi blev inte kvar så länge då vi ändå inte förstod något av det han sa. Vi beundrade istället monumentet som är 45 meter högt och ett av de största monumenten i hela Europa. Visste du att det faktiskt är en svensk konstnär/smed vid namn Ragnar Mysmeden som har skapat den nio meter höga kvinnogestalten? Det visste inte jag innan.

Monumentet består av flera rader med skulpturer som är uthuggna. De ska representera olika saker, bland annat familjen och kulturen. Monumentet står till minne över alla de soldater som föll under striderna för landets självständighet och det är en viktig symbol för Lettlands frihet, självständighet och det lettiska folkets enighet.

riga-frihetsmonument-4 riga-frihetsmonument-2riga-frihetsmonument-5 riga-frihetsmonument-6 riga-frihetsmonument-7 riga-frihetsmonument-8 riga-frihetsmonument-9 riga-frihetsmonument-10 riga-frihetsmonument-11  riga-frihetsmonument-13

Jag tycker att det är ett väldigt fint monument som är väl värt ett besök om du är i Riga.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Att det var en svensk bakom monumentet visste jag inte, men jag minns hur imponerad jag blev av dess höga höjd! Så ståtlig och smäcker när hon spejar ut över Riga. Fint inlägg om en detalj på resan.

  2. Faktiskt väldigt vackert! Och att få höra presidenten tala, även om man inte förstår språket.. absolut bra klass på den! hehe. Visste du att det finns en typ 8 meter hög eller vad den nu är Picasso skulptur i Kristinehamn? Ascool.

    1. Ja, visst är det! 🙂 Och absolut, inte varje dag man får vara med om något sånt. Vi hade väldigt bra tajming där 🙂 Nej, det visste jag faktiskt inte. Får spana in vad det är för något.