Glöm inte ditt Europeiska sjukförsäkringskort

Glöm inte ditt Europeiska sjukförsäkringskort

Imorgon bitti så bär det av till Skavsta flygplats, där ett plan står och väntar på mig för att ta mig till en ny destination. Warszawa i Polen. Med resan i åtanke så har jag precis beställt hem ett nytt Europeiskt sjukförsäkringskort. En liten säkerhet som inte tar stor plats i plånboken eller väskan, men som kan vara guld värd om olyckan skulle vara framme.

Jag tror inte att någon någonsin planerar att bli sjuk under en resa. Jag har då aldrig gjort det, men det har hänt. Jag har dock aldrig blivit så sjuk eller skadad så att jag har behövt uppsöka läkarvård, men om jag skulle behöva göra det så är jag glad för tryggheten som det lilla blåa plastkortet ger mig när jag reser inom Europa.

Vad är det europeiska Sjukförsäkringskortet?

Det är ett kort som visar att du är berättigad till medicinsk nödvändig, offentlig sjukvård under den tid som du är på tillfälligt besök i ett av de 28 EU-länderna samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. Kortet visar att du har rätt till att få likvärdig sjukvård som en som är försäkrad i det land du besöker. Det betyder alltså inte att du kan förvänta dig gratis sjukvård, eller att det fungerar exakt som det gör i Sverige. Utan du får sjukvård på samma villkor och till samma kostnad som de försäkrade i det land du besöker. Du kan läsa mer om kortet här.

Kortet är giltigt i tre år och då mitt korts giltighetstid precis passerat så passade jag på att beställa hem ett nytt lagom till min nästa resa. Det är väldigt enkelt att beställa ett kort och det är helt gratis. Du gör det via denna sida och det enda du behöver fylla i är ditt personnummer. Det är den lokala hälsovårdsmyndigheten som utfärdar kortet och i Sverige är det Försäkringskassan som står för det.

Något som är viktigt att veta är dock att detta kort inte är ett alternativ till en vanlig reseförsäkring. Det täcker endast offentlig sjukvård och inte privat. Det täcker heller inte kostnader  ifall du behöver flyga hem eller borttappade/stulna ägodelar. Så även om du har detta kort så är det bra att en reseförsäkring som vanligt. Du kan heller inte förvänta dig att det ska täcka dina kostnader om du reser med syftet att erhålla sjukvård.

fsk

Ladda ned en app till din smartphone

Appen är fylld med all nödvändig information så att du enkelt ska kunna få svar på dina frågor. Den finns tillgänglig till Iphone, Android och Windows.

  • Du kan få råd om hur du använder det europeiska sjukförsäkringskortet i de olika länderna.
  • Du kan läsa allmän information om kortet, få tag i nödtelefonnummer och läsa om vilka behandlingar som ingår.
  • Det finns även information om hur du begär ersättning och vem du ska kontakta om du har tappat bort ditt kort.
  • Appen finns tillgänglig på 25 språk med möjlighet att växla mellan olika språk.
  • Du kan dock inte skapa ett kort i appen eller använda det digitalt, utan du måste beställa ett fysiskt kort.

europeiska_sjukforsakringskortet_1

Så om du inte redan har ett kort så tycker jag att du ska beställa ett! Speciellt om du är på väg ut i Europa.

This post is in cooperation with the European Commission

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Jag visste inte att det kortet var så bra att ha med, men ska beställa ett eget nu direkt. Bra att det inte kostar något.

  2. Jep, detta har jag med 🙂 Jag har dock aldrig behövt beställa nytt själv vad jag kan minnas, utan det dimper ner i min brevlåda automatiskt när det gamla håller på att gå ut 🙂 Kanske ändå borde söka fram mitt kort för att se hur länge det ännu är giltigt..