Menu
Warszawa

Första intrycket av Warzsawa

Första intrycket av Warzsawa

Att Polen är ett billigt land är väl ingen hemlighet. Men jag blir ändå förvånad över hur billigt det faktiskt är! Igår så blev det frukost för 50 kr, en eftermiddags fika för 30 kr och kvällsmat för 70 kr. Det känns verkligen som att man kan unna sig här och det gillar jag! Övriga kostnader igår var en biljett till ett utsiktstorn som kostade mig 10 kr. Och det är allt jag spenderade under hela gårdagen.

Jag gillar Polen.

Däremot kan jag inte säga att jag är överdrivet förtjust i Warszawa. Det kanske är för tidigt att uttala sig, jag har trots allt bara varit här i en och en halv dag. Men staden känns lite splittrad och allt finns lite här och var. I Gamla stan finns turistattraktioner och massor av cafeér. I Nya stan finns ännu mer caféer och restauranger. Sen finns ”business Warszawa”, där jag spenderar mina nätter. Och här så tornar skyskraporna upp sig, även de lite här och var. Väldiga kontraster om man jämför med Gamla stan som är… ja, gammal helt enkelt. Kanske hade det varit annorlunda om vi hade bott närmare gamla stan eller om jag bara ger det någon dag till.

Warszawa är en gammal, återuppbyggd stad

Fast ändå inte så gammalt som man kan tro. För Gamla stan är faktiskt bara ca 50 år gammal. Efter andra världskriget så förstördes större delen av staden, men man valde att bygga upp många delar igen, t ex Gamla stan. Det är stadens historiska centrum och huvudstadens hjärta och just denna stadsdel valde man att återuppbygga så noggrant att den hamnade på UNESCOs världsarvslista. Det är faktiskt väldigt fascinerande, tycker jag!

Nej, jag får inget riktigt grepp om Warszawa och det är kanske det jag inte riktigt gillar. Jag har svårt att förklara vad jag inte gillar… För det är ingen dålig stad, det säger jag inte. Men jag föredrar väl helt enkelt andra städer. Har du varit i Warszawa? Vad tyckte du om staden?

warszawa-48warszawa-59warszawa-57

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

7 Comments

 • FREEDOMtravel
  april 20, 2016 at 6:57 e m

  Vilka fina bilder! Jag var i Warzsawa när jag tågluffade när jag var i 18årsåldern. Jag var inte så förtjust faktiskt… Däremot gillar jag andra städer i Polen, som Krakow, Gdansk och Sopot 🙂

  Reply
  • Helena
   april 26, 2016 at 8:36 f m

   Tack Freedom! 🙂 Jag har bara varit i Krakow utöver Warszawa, men gillar den staden mycket bättre. Mer mysigt där, trots att det är betydligt mycket mer turister där. Gdansk skulle jag också vilja åka till. Sopot vet jag inte så mycket om.

   Reply
 • ann beutler
  april 26, 2016 at 7:47 f m

  Nej har inte besökt staden och tänker inte det heller. Ev besöker jag Krakow nästa vår, som känns mer spännande

  Reply
  • Helena
   april 26, 2016 at 8:37 f m

   Man ska aldrig säga aldrig… 😉 Skämt åsido, kan verkligen rekommendera ett besök i Krakow. Otroligt mysig stad, trots alla turister 🙂

   Reply
 • Linda
  maj 8, 2016 at 8:51 f m

  Inte varit där men har bokad resa dit i sommar. Ser fram emot fler inlägg och tips från dig.

  PS när jag läser inlägget så finns text och bilder två gånger, som att de kopierats.

  Reply
  • Helena
   maj 9, 2016 at 12:59 f m

   Härligt! Hoppas att du får en fantastisk resa. Kan rekommendera ett besök till skybaren på Mariott Hotel 🙂

   Och tack för att du gjorde mig uppmärksammad på det. Hade lite problem med ett plugin som gjorde att det blev dubbel text i många inlägg. Har försökt att rätta till det men så lätt att missa!

   Reply
 • Lili
  maj 8, 2016 at 2:52 e m

  Jag älskar Polen och jag älskar Warszawa! Det du beskriver är precis vad jag tycker så mycket om med staden. Kontrasterna. Det finns verkligen allt. Gammalt och nytt, modernt och traditionellt. Dessutom massor av häftiga utställningar och kulturevenemang, graffiti och konstpubar. Älskar det! Gamla Stan är dock inte så mycket att se, väldigt tråkig faktiskt. Historien bakom är mer intressant. Jag kommer att åka tillbaka till Warszawa nu i sommar och jag längtar så himla mycket!

  Reply

Leave a Reply