Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra

Weekend i Warszawa – tips på saker att se och göra

Jag fick nyligen frågan om vad som finns att göra i Warszawa och vad jag rekommenderar. En enkel fråga resulterade i det här stora blogginlägget. Här hittar du massor av tips inför en resa till Warszawa.

Warszawa är huvudstaden i Polen och här bor ca 1,7 miljoner invånare i själva staden och ca 3,2 miljoner invånare i storstadsområdet inklusive alla dess förorter. Warszawa har varit huvudstad ända sedan år 1596 då kungafamiljen valde att flytta dit från Krakow.

Floden Wisla rinner genom staden. Kärt barn har många namn så du kan även kalla floden för Weichsel eller Vistula. Det är Polens viktigaste och längsta flod på 1 047 km. Den flyter hela vägen från Karpaterna i söder, förbi Krakow och genom Warszawa, för att sedan rinna ut i Gdanskbukten i Östersjön. Wisla är en av de sista floderna som förblivit orörd av hydrologer, vattenprojekt och storindustrin vilket är ganska unikt idag.

Warszawa är en av de städer som drabbades mest av andra världskriget och under den tiden så förstördes den större delen av stadens byggnader. Idag så är Warszawa en blandning av gammalt och nytt. Även om många av de “gamla” byggnaderna i t ex Stare Miasto (gamla stan) faktiskt inte alls är så gamla som man kan tro.

Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Warszawa.

En stad full av lummiga torg och mysiga parker

För att vara en storstad så finns det otroligt många grönområden i Warszawa. Det visste jag inte alls innan jag väl kom dit så jag blev glatt överraskad. Det uppskattas dessutom av både turister och lokalbefolkningen som gärna hänger i en park under en vacker sommardag. Totalt så finns det över 160 lummiga torg och 76 parker. Så om du har svårt att veta åt vilket håll du ska styra fötterna så förstår jag dig. Men oroa dig inte, för du kommer att gå förbi minst en park eller ett torg under din tid i Warszawa – det kan jag nästan lova dig.

Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Ett av alla grönområden i Warszawa.

Łazienkiparken, en kunglig oas mitt i storstaden

Det finns dock en park som du inte bör missa och det är den kungliga Royal Łazienki Park. Här kan du strosa runt, äta lunch i restaurangen Belvedere, bara njuta av grönskan eller besöka museumet som finns inne i palatset. Gillar du klassisk musik? Lyssna på gratiskonserten varje söndag mellan maj och september. Helt klart min favoritpark i Warszawa och hit skulle jag gärna återvända för en picknick i det gröna.

Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Łazienkiparken i Warszawa
Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Vi stannade och lyssnade på klassisk musik av Frédéric Chopin.
Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
En härlig park att bara strosa runt i.

Strosa runt bland kullerstensgator och turister i Gamla Stan

Ta med dig ett par sköna skor och bege dig ut på en långpromenad i Gamla Stan. På polska så heter området Stare Miastro och det är nog den mest populära stadsdelen bland alla som besöker Warszawa. Även om det mesta i detta område i stort sett är återuppbyggt efter andra världskriget så är det ett riktigt charmigt område.

Så pass charmigt att det idag finns med på Unesco’s världsarvslista och trots att du knappast kommer att vara ensam här så är det värt att spendera åtminstone några timmar här. Det är färgglatt och mysigt – vad mer kan du önska dig? Så promenera runt på kullerstenarna tills du inte orkar mer för stunden och vila sedan på någon av de uteserveringarna som finns vid torget. Här hittar du även Sjöjungfrustatyn.

Det kungliga slottet som en gång i tiden var hem till flertalet kungligheter finns också i detta området. Idag så är det ett museum som är öppet för allmänheten.

Den känslosamma statyn, Little Insurgent, hittar du på Podwale Street. Statyn föreställer en liten pojke med en för stor hjälm och ett gevär – en symbol för att hylla alla de modiga barn som förlorade sina liv under Warszawaupproret.

Statue of the Little Insurgent hittar du på Podwale Street i Warszawa.
Old Town Market Square i Warszawa
Dessa färgglada byggnader hittar du vid Old Town Market Square i Warszawa.
Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Gå vilse bland smala gränder och kullerstenar.
Hunden med den fina utsikten.

Ta dig till en högre punkt och upplev Warszawa från ovan

Jag gillar att se en stad från ovan oavsett vart i världen jag befinner mig och Warszawa är inget undantag. Det finns fler alternativ för dig, oavsett hur din budget för resan ser ut.

  • Spana in utsikten över staden och dess omgivningar från toppen av Kulturpalatset. 20 PLN.
  • Ta trapporna upp till utsiktsplattformen i klocktornet på kyrkan St Anna och njut av utsikten. 6 PLN.
  • Besök Panorama Sky Bar och njut av en drink med utsikt över Kulturpalatset och Warszawa.
  • Boka rum på InterContinental Warsaw och njut av utsikten från poolområdet och/eller ditt rum, eller bo på andra sidan av Kulturpalatset hos Novotel Warszawa Centrum.
Utsikt från Kulturpalatset i Warszawa
Utsikt från Kulturpalatset.
Old Town Warszawa
Utsikt mot Gamla stan i Warzawa från utsiktsplattformen uppe i tornet på St. Anna.
Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Utsikt mot Marriot’s Panorama Sky Bar.
Kulturpalatset Warszawa
Utsikt från mitt rum på Intercontinental – en dimmig morgon.
Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Utsikt från mitt rum på Novotel Warszawa Centrum.
Bonusutsikt: från hotellrummet på Hilton.

Kulturpalatsetet – den kontroversiella byggnaden i Warszawa

Denna ståtliga byggnad på 234 meter var en ofrivillig gåva från Sovjetunionen som Polen fick betala större delen av och är därför inte en favorit hos lokalbefolkningen. Men hur du än gör så kommer du inte att kunna missa den när du besöker Warszawa.

Jag gick en guidad tur tillsammans med Creatours och tillsammans upptäcker vi de mäktiga rummen som finns inne i byggnaden. Balsalar med tak så höga att du inte har en chans att nå upp dit utan en jättestege, hemliga mötesrum och rökrum där människor samlades för att ta ett bloss. Totalt så finns här över 3300 rum så det finns många rum att gå vilse i.

Sist men inte minst så tog vi även hissen upp till den 30:e våningen på Kulturpalatset för att blicka ut över Warszawa och dess omgivningar. Grönområden som varvas med höga byggnader och du får en utsikt som heter duga.

Weekend i Warszawa - tips på saker att se och göra i Polens huvudstad
Kulturpalatset Polen
Kulturpalatset Polen
Utsikt över Warszawa i Polen
Utsikt över Warszawa i Polen
Utsikt mot Stare Miasto (gamla stan).

Lär känna Warszawa med hjälp av en lokalguide

Oavsett om du väljer att åka med de röda Hop-on Hop-off bussarna på en sightseeingtur eller föredrar en mer personlig rundtur med guide i en liten gul Fiat så finns det nog något som passar dig. Gillar du inte guidade turer alls? Då kan du gå direkt vidare till nästa tips.

En guidad rundtur ger dig oftast en bra överblick om hur staden är uppbyggd och vad som finns i de olika stadsdelarna. Du lär dig förhoppningsvis också något nytt om stadens historia. I Warszawa så finns det guidade turer med massor av olika teman att välja på.

Vad sägs om att åka på en guidad natttur med pub crawl? Eller vågar du möta Warszawas grymma historia på en guidad tur med spöktema? Du kan också cykla dig igenom Warszawa rulla fram på en Segway i Gamla Stan eller äta dig igenom staden med hjälp av någon som vet precis vart den goda maten finns…

Sist men inte minst så vill jag också tipsa om att det finns gratis guidningar via Free Walking Tours. Där konceptet går ut på att du får en guidad tur gratis men egentligen också förväntas ändå att ge dricks. Det är nämligen så guiderna tjänar ihop sin lön.

Sightseeing Warszawa i Polen
Sightseeing Warszawa i Polen
Upplev Warszawa i baksätet av en gul Fiat.
Warszawa i Polen
Du kan åka på en guidad rundtur i denna buss.
Cykeltur med Station Warsaw i Polen
Vi cyklade genom ett grönskande Warszawa tillsammans med en guide från Station Warsaw.
Cykeltur med Station Warsaw i Polen
Vi cyklade över bron för att upptäcka det som fanns på andra sidan floden.
Cykeltur med Station Warsaw i Polen
Cykelturen Green Warsaw tog oss runt Warszawas grönområden.
Cykeltur med Station Warsaw i Polen
Warszawas skyline.

Besök några av Warszawas museum

Museum är inte det första stället du bör leta efter mig under en resa för det är faktiskt sällan som jag hittar museum som faktiskt intresserar mig. Men jag måste ändå säga att Polen faktiskt är ett av de länder där jag faktiskt har besökt flera olika museum.

Om du är intresserad av att lära dig mer om Warszawa och landets historia, då kan jag rekommendera dig att besöka Warsaw Uprising och POLIN; museet för de polska judarnas historia.

Gillar du lite annorlunda museum så borde du besöka Neonmuseummet som du hittar undangömt i stadsdelen Praha, det ganska nyöppnade Polish Vodka Museum eller Pawiak Prison Museum.

Mer klassiska museum i Warszawa är Nationalmuseumet och Frederic Chopin Museum.

Neonmuseummet Warszawa
Neonmuseumet i Warszawa.
Neonmuseummet Warszawa
Här hittar du gamla neonskyltar, i alla olika former.
Neonmuseummet Warszawa
Adress: Soho Factory, Mińska 25, Praga District
POLIN – Museet för de polska judarnas historia – i Warszawa.
Adress: Anielewicza 6, 00-157 Warszawa

Lyxa till det och bo riktigt fint i Warszawa

Att bo på hotell i Warszawa är väldigt prisvärt och reser du dessutom under lågsäsong så kan du verkligen göra ett fynd när det kommer till ditt boende. Jag har vaknat upp till utsikten av Kulturpalatset men även rest väldigt budgetvänligt och bott en natt på ett häftigt vandrarhem.

Min favoritsäng finns på det lyxiga och femstjärniga Intercontinental Hotel, där även poolen med den bästa utsikten finns. När jag kollar idag så hittar jag priser för en natt i ett dubbelrum från 1045 kr. Vill du lyxa till det ännu mer så har de en juniorsvit med en prislapp från 2061 kr. Och du, om du väljer att boka ditt rum på Intercontinental så glöm inte dina badkläder!

Warszawa
Det finns många fina hotell i närheten av Kulturpalatset.
Intercontinental Pool i Warszawa
Min favoritplats på Intercontinental var helt klart poolen med utsikt!
Hotel Bristol, Warszawa
Jeanette spanar in ett av alla rum på Hotel Bristol.
Hilton i Warszawa.
Warszawa

Disneytema i rummet på AB Hostel.

Restauranger, caféer och mjölkbarer i Warszawa

Att äta, och fika, är relativt billigt i Warszawa men visst, det går att även äta dyrt här. Generellt sett så håller restaurangerna vid Gamla stan en högre prisnivå än de som finns i andra områden, medan det är lite lägre priser i stadsdelen Praga.

Jag har bland annat ätit finlunch på restaurang Belvedere, njutit av de godaste potatis dumplings som jag någonsin har ätit hos Kieliszki na Próżnej och ätit en mäktig trerätters måltid på Stary Dom.

Jag har också beställt in piroger till förrätt på Kamanda Lwowska – en portion som var så stor att jag knappt orkade äta huvudrätten. Så ett tips om du ska äta där, ät inte upp hela förrätten… På tal om trerätters – om du vill lyxa till det med en efterrätt så kan du äta en söt bakelse på Lukullus.

Andra restauranger som jag besökt är mysiga Ale Wino som ligger undangömd vid en bakgård och Bibenda som har fokus på lokalproducerade varor och  även odlar egna grönsaker. Warszawski sen som använder sig av lokala klassiska råvaror från det polska köket för att sedan skapa en rätt i en modern tappning och Smaki Warszawy som överraskade med saffrandumplings.

Jeanette har också skrivit en bra guide till bra restauranger och caféer för vegetarianer där du kan läsa lite mer om de ställen som vi besökte under vår resa.

Provsmaka polska piroger på en typisk polsk mjölkbar

En rätt som jag verkligen fastnade för i Polen var polska piroger. Så otroligt goda. De är inte riktigt som en vanlig pirog utan dessa kan vara fyllda av spenat, kött, ost, svamp, skinka bland annat. Min favorit blev ost och skinka., men även svamp var goda och då gillar jag oftast inte svamp heller. De serveras ofta med skirat smör ovanpå och med lite bacon. Rekommenderar dig att åtminstone testa en gång!

Om du vill lära dig att göra egna polska piroger så läs inlägget som Daniela på Discovering the Planet har skrivit om när hon gick en matlagningskurs i ett gammalt fängelse i Warszawa. Det lät som ett trevligt sätt att spendera några timmar på. Du kan även testa att äta polska piroger på en typisk polsk mjölkbar (polska: bar mleczny). Det är en en restaurang som serverar billig polsk husmanskost, vanligen vegetarisk.

Dessa otroligt goda potatis dumplings åt jag på Kieliszki na Próżnej.
Jeanette åt piroger till lunch.
Saffransdumplings.
En iskall lemonad inne på MYSIA3.

Ät dig mätt på choklad hos E. Wedel

Ett absolut måste att göra i Warszawa är att besöka ett av caféerna som tillhör E. Wedel – Polens äldsta chokladtillverkare. Idag driver de en kedja av caféer på olika ställen i Warszawa men även på många andra ställen runt om i Polen. Här kan du beställa in en tallrik med färska frukter att doppa i smält choklad, chokladtryfflar att njuta långsamt av eller något som finns i den chokladiga menyn.

Att dricka? En kopp rykande het varm choklad om det är en kallt utomhus eller en iskall choklad milkshake för varma sommardagar. Om du gillar choklad så kommer du att vilja gå hit fler än en gång, jag lovar.

TIPS: E. Wedel har även en chokladfabrik i Warszawa – om du har tid över så ta dig till 36 Zamoyskiego Street och gör ett besök i chokladhimlen.

E. Wedel gör ingen chokladfantast besviken.

Känn dig som en kunglighet under en fikastund på Café Bristol

Är du sugen på något sött som inte är choklad så slå dig ned vid ett bord på det klassiska Café Bristol och beställ in en mumsig tårtbit och en kopp kaffe.

Caféet tillhör det lyxiga Hotel Bristol som faktiskt är Warszawas äldsta hotell. Det byggdes år 1901 av den världberömda pianisten och kompositören Ignacy Paderewski och har haft en betydande roll i både stadens historia och i kulturlivet. Här har bland annat Pablo Picasso, John F Kennedy och Margaret Thatcher övernattat i något av rummen. Hotellet beskrivs ofta som en blandning mellan historia och modern lyx.

Själva byggnaden är fantastiskt vacker och cafét finns med i många guideböcker och topplistor över platser att besöka i Warszawa. Och även jag rekommenderar ett besök hit även om du inte bor på hotellet.

En sockrig bakelse på Café Bristol i Warszawa.

Strosa runt på Żoliborz Breakfast Market

Även om namnet antyder att det bara går att äta frukost på Żoliborz Breakfast Market så stämmer det inte.

Här åt jag en god lunch tillsammans med Jeanette. Det finns många olika matstånd och många olika alternativ att välja mellan. Kan du inte välja? Inga problem. Maten är både billig och god här så du kan med fördel köpa flera olika rätter att prova på och kanske till och med dela med övriga i ditt resesällskap.

Jag valde till sist en pizza med färska grönsaker på som visade sig vara minst lika god som den såg ut att vara. Jag drack också en svalkande lemonad i det varma solskenet. Det finns inte jättemånga sittplatser här så ta med fördel med en filt så att du kan sitta ned i gräset.

Du hittar Breakfast Market på adress: Aleja Wojska Polskiego 4.

Jeanette funderar på vad hon vill ha till lunch.
Det blev inte burgare för någon av oss, men de såg goda ut!
Goda pizzor.
Svalkande lemonad i solskenet.
Mumsigt värre, jag lovar.
Det blev ingen efterrätt för någon av oss, men det fanns mycket att välja bland.

Shopping i Warszawa

Det finns många shoppinggallerior i Warszawa, några av dessa är Arkadia, Galeria Mokotow och Zlote Tarasy. Den gata där du hittar flest turister är Nowy Swiat och där finns även massor av butiker och restauranger.

Om jag ska vara helt ärlig så var shopping inte alls någon prioritet under något av mina två besök i Warszawa, så jag har egentligen inte alls så många shoppingtips och det är därför den här kategorin även ekar ganska tom. Men om jag nu är ute efter något nytt så brukar jag föredra små och personliga butiker.

Jag besökte dock MYSIA 3 vid ett tillfälle. Det är en liten galleria med små unika butiker, bland annat en Leica butik som jag gillade. Hade jag haft obegränsad budget så hade jag säkert kommit hem med både en polaroidkamera, en ny kameraväska och kanske till och med en kamera…

Nu hade jag inte det så jag fick nöja mig med att kolla runt i butiken samt på den dåvarande utställningen.

Fun fact: Gallerian Arkadia är faktiskt en av Europas största gallerior!

Jag tycker gamla kameror är vackra att se på.

Övriga tips inför ett besök i Warszawa

Stadsdelen Praga

Praga jämförs ibland med New Yorks Brooklyn – det är ett lite mer slitet område som nyligen har börjat att bli mer och mer populärt, speciellt bland studenter. Här är framför allt hyran lite lägre, men även priser för mat och dryck.  Christian på Mat- och resebloggen har skrivit ett inlägg om barer i Praga.

Området vid Wisla

När jag cyklade förbi längs promenadstråket vid floden Wisla så önskade jag att jag hade haft mer tid här. Det kändes som det perfekta stället att köpa med sig picknick eller bara slå sig ned och andas lite. Det finns dessutom även en del streetfood att köpa här – vi hade precis ätit så det var inte aktuellt för oss. Andra aktiviteter som finns att göra är att paddla längs floden, eller åka på en båttur.

Gör som lokalbefolkningen och häng vid floden Wisla.

Warszawa Urban Beach

Denna sandstrand ska tydligen finnas med på listan över de sex vackraste stadsstränderna i världen, enligt National Geographic. Och dom kan väl inte ha fel, eller hur? Jag hann besöka stranden en kort stund och kan verkligen se varför den är populär under sommaren.

Den populära stadsstranden i Warszawa.

Res till Warszawa

Warszawa är en av Europas billigaste storstäder och hit flyger du på strax under två timmar med Ryanair från Skavsta flygplats. Priserna varierar beroende på när du vill åka men det är inte omöjligt att hitta en enkelbiljett för under 200 kr. LOT flyger direkt från Arlanda och är lite dyrare, men smidigare om du befinner dig norr om Stockholm. Även SAS och Norwegian flyger till Warszawa men med en mellanlandning.

Om du åker från någon av landets mindre flygplatser, som t ex Kiruna, och du helst inte vill byta flygplats så blir två mellanlandningar. Även här så varierar priserna ganska mycket.

Vill du själv kolla efter flygbiljetter så kan du göra det via Google Flights, Skyscanner, Momondo, Ticket eller din favorit flygsökmotor. Jag brukar också även göra en sökning på flygbolagets egna hemsida för att jämföra priser innan jag bokar då jag föredrar att boka direkt.

LOT flyger mellan Stockholm och Warszawa.

Från flygplatsen till centrum

Flygplatsen i Warszawa heter Lotnisko Chopina, eller Warszawa-Frédéric Chopins flygplats på svenska, och ligger ca 8 km utanför centrum. Härifrån tar du dig enkelt med buss in till centrum – det kostar ca 10 kr och tar ca 30 minuter. Det går även ett pendeltåg varje kvart som tar ca 25 minuter. Du kan köpa biljetter i ankomsthallen, vid tågstationen eller på bussen.

Vill du hellre åka bil så kan du beställa en Uber eller ta en taxi. Det tar ca 20 minuter med bil till centrum.

TIPS: Om du väljer taxi så se till att taxametern är installerad och används under resan – det händer nämligen ofta att turister blir krävda på för mycket pengar.

Buss till Warszawa

Om du har gott om tid för din resa så kan du även åka Flixbus mellan Köpenhamn och Warszawa, med ett bussbyte i Berlin. Denna resa tar ca 20 timmar totalt. Alternativt så åker du med Flixbus till Łódź, Polen och tar sedan ett tåg där för att minska restiden till ca 16,5 timmar.

När jag gjorde en sökning hos Flixbus så hittade jag priser från 338 kr för en enkelbiljett vuxen.

Lokaltransport inom Warszawa

Under mitt första besök i staden så promenerade jag och min kompis Joanna några varv runt Warszawa känns det som, medan det blev många Uber-resor under det andra besöket med Jeanette. Vi skulle kors och tvärs över staden ibland och då var det smidigast med Uber.

Uber är också både billigt och väldigt enkelt att använda i Warszawa och det kan jag rekommendera då fötterna är trötta eller om tiden är knapp. Vi betalade ca 17 PLN (gånger 2,43 för det svenska priset) för en resa på 7 km som tog ca 16 minuter. Ett helt okej pris om du frågar mig.

Det är också enkelt att åka med buss, spårvagn och tunnelbana i Warszawa. Du använder samma biljett till alla färdsätt. Det är också möjligt att köpa en weekendbiljett som kostar ca 50 kr.

TIPS: Använd koden “r7zhct6bue” när du signar upp dig hos Uber så får du rabatt på din första resa.

Åk spårvagn i Warszawa.

Lokalvaluta och värde för pengarna

Enligt Forex valutaindex så ligger Polen på 49 medan Sverige ligger på 100. Storstadsindexet säger ungefär samma där Warszawa ligger på 51 och Stockholm på 100. Det betyder att det är ungefär hälften så dyrt i Polen om vi jämför med Sverige.

Den lokala valutan i Polen är PLN och i tal så säger du zloty. Det är vanligt att betala med kontanter i Polen och i vissa butiker så är det endast kontanter som gäller. De flesta hotell och restauranger tar dock emot kort.

Jag försöker alltid att ha med mig lite i kontanter oavsett vart jag ska åka. Ibland växlar jag redan på flygplatsen hemma men oftast så tar jag ut pengar i bankomat efter att jag har landat.

1 PLN är ungefär 2,43 svenska kronor i dagens valutakurs.

Denna text är uppdaterad 2019-03-20 och jag använder mig av XE.com som valutaomvandlare.

En stad i solnedgångens färger är aldrig fel.

Bästa tid att besöka Warszawa?

Personligen så föredrar jag alla årstider utom vintern. Jag har själv besökt Warszawa under vår och höst. Vid båda tillfällen var det tillräckligt varmt för att vistas utomhus vilket jag tycker om att göra när jag reser.

Åker du till Warszawa för att shoppa eller gå på spa så fungerar säkert alla årstider. Det är ju väldigt personligt vad man föredrar. Vill du t ex sitta på uteserveringar så är nog vintern helt fel årstid att åka på. Men vill du se julbelysning så är ju december en perfekt månad att planera in ett besök i.

Vill du läsa mer om Warszawa?

Mina egna inlägg

Hos andra resebloggar

Warszawas skyline.

Hoppas du får en bra resa till Warszawa!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. Vilken fantastisk guide! Jag har bara varit i Polen en gång, i Gdansk, Sopot och Gdynia, för snart 30 år sedan. Warszawa verkar väldigt fint så jag skulle gärna åka dit någon gång i framtiden. Yodastatyn, finns den i kulturpalatset? Som Star Wars-nörd så blir jag nyfiken på vad Yoda gör i Warszawa. 🙂

    1. Tack Ann-Louise! Hoppas du får nytta av alla tipsen till ett framtida besök i Warszawa. Yodastatyn fanns i Kulturpalatset. Blev lite förvånad av att se honom där, men lite roligt!

  2. Trevliga tips och tankar om dina resor till Warszawa. Några timmar med bil norr om Warszawa ligger Hitlers gamla varglya som jag rekommenderar dig och alla andra att besöka.