Välkommen till Swedish Lapland, en värld full av flammande norrsken, glittrande snö och frusna sjöar

Välkommen till Swedish Lapland, en värld full av flammande norrsken, glittrande snö och frusna sjöar

Det här inlägget är väldigt speciellt, för det är inte jag som har skrivit det. Det är alltså dags för den allra första gästbloggaren här på Oh darling. Allt började med att jag läste en kort text som Sanne skrev på Instagram stories. En text som träffade mig rakt i hjärtat för att jag håller med om vartenda ord som hon skrev. Det dröjde inte länge innan jag hade skickat ett meddelande till henne för att fråga om hon ville dela med sig av sina tankar här. Det ville hon och resten är historia.

Sanne Brännström driver Instagramkontot Warginna och hon älskar vintage, kaffe, skogsäventyr och att åka på roadtrips. Hon tar även fantastiska självporträtt, driver företag som frilansande fotograf och säljer sin konst via Printler. Sanne kommer precis som jag från de norra delarna av Sverige, från Tornedalen.

Det är även det som hennes gästinlägg handlar om. Det fantastiska med vintern i norra Sverige.

Varje solnedgång är magisk.

Jag träffar ofta svenskar som aldrig varit i våra snörika delar av av Sverige.

Då är det tyvärr inte så konstigt om man ogillar vintern. Slask, plusgrader och halka är sannerligen ingen höjdare. Jag har själv varit med om en sådan vinter nu då jag och min sambo, som båda ursprungligen är från Tornedalen och har bott i Norrbotten största delen av våra liv, för tillfället bor på den småländska östkusten.

Årets vinter har fått mig att längta som en tok efter våren. Den längtan är nästan obligatorisk här. Men det är något som skaver. Media talar om för oss att vi borde fly gråa vinter-Sverige. Sverige klumpas ihop och utmålas som en ovärdig plats att befinna sig på, om det inte är blomstrande, stekhet sommar. Åter till slasket: nej, vintern i södern är inte alltid fantastisk, men riktar vi strålkastarna norrut pågår något helt annat…

Flammande norrsken, glittrande snö och frusna sjöar

…flammande norrsken lyser upp natthimlen i grönt och lila. Snön är djup och glittrar som de vackraste av diamanter i vintersolens mjuka sken. Hotell, lodger och vildmarkscamper där du får bo i tipi-tält ger sin bästa service till gäster från runt om i världen. Hundspann svischar förbi i snöglittret på en frusen sjö. Samiska företagare ger en guidad tur i rengärdet och bildar människor om vår egen ursprungsbefolkning.

Turister står med kamerorna i högsta hugg. Pastellhimlar i skära och babyblå toner vittnar om extrem kyla, men inomhus brinner elden så varm och det serveras både lokal mat, kokkaffe och varm choklad för den frusne. Snart är utebastun varm och man har till och med gjort en isvak för den modige att vinterbada i.

Turismen är en av Sveriges basnäringar, ändå har få sörlänningar varit norr om Gävle! Många av de jag har pratat med har rest till Thailand men aldrig upplevt norra Sverige. Visst är det härligt med sol och värme, men tänk om vi kunde börja ta vara på det vi har istället för att försöka fly undan det? Tänk om fler svenskar skulle vintersemestra i Sverige? Jag kan garantera att det kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga. Det finns något för alla, oavsett om det handlar om aktiviteter, mat eller boende.

Vår arktiska destination i norr, Swedish Lapland

Jag har själv både utbildat mig till naturturismutvecklare och jobbat inom turismen både sommar och vinter. Jag har sett glädjen i internationella turisters ögon. Asiater, amerikaner, australiensare, britter, skottar.

Det händer något transformativt. Ni vet, det där pirret, den där euforin och frihetskänslan som endast nya upptäckter kan skapa inom oss. Det som kittlar oss med att resa. Vi behöver nödvändigtvis inte resa runt jorden för att finna det. Det finns här i Sverige, och det stavas Swedish Lapland.

Vår arktiska destination i norr.

Har du upplevt vintern i Swedish Lapland?
Har du åkt hundspann?
Eller spenderat en natt ute i skogen?
Har du druckit kaffe som kokats över öppen eld?
Har du upplevt norrskenet?
Alla bilder i detta inlägg är tagna av Sanne Brännström.

Instagram // Blogg

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

 1. Jag har inte varit så högt som jag önskar, men spenderade nyligen 2 år i Boden. Har dock aldrig känt mig så hemma, som där. Sommarnätterna, oändligt ljusa. Fotografera hela dygnets timmer – drömmigt.
  Vintermörkret är inte så mörkt, för den kristallvita snön lyser upp. Stjärnorna som känns oändligt mycket mer, fast de sägs att man kan se mer stjärnor i söder. Jag har läst någonstans att de skulle vara så, dock har jag inte upplevt samma stjärnklara nätter söder, som i norr. Norrskenet, jag upplevde det där magiska gröna för första gången i mitt liv. Jag kanske inte lyckades fånga de episka skenet såsom andra fotografer gör, hade svårt att hitta “my spot” så att säga. Men attans, det är vackert.
  Saker jag vill göra mer i norr:
  – Uppleva renhordarna på närmare håll (på 2 år i Boden, så såg jag kanske sällan mer än 10 st i en “hord)
  – Uppleva midnattsolen högre upp än i Boden.
  – Vandra lite runt Nikkaloukta/Kebnekaise
  – Se treriksröset.

  Bland annat, och jag hoppas att jag ska hinna avverka några fler av dessa innan jag dör åtminstone. För Norrland överhuvudtaget, är som ett magiskt land, som man inte förstår alla gånger finns, bara några mil uppåt.

  1. Boden är inte fy skam det heller! Och övriga delar av Lappland finns ju kvar så du får besöka de platserna vid tillfälle ? Ja, sommarnätterna är fantastiska. Solnedgångar som aldrig tar slut, utan bara övergår till soluppgångar. Och vintermörkret är verkligen inte så mörkt som alla tror.

   Jag visste faktiskt inte att man ska kunna se fler stjärnor i söder. Alltid lär man sig något nytt. Och jag tycker dina norrskensbilder är vackra, men förstår vad du menar. Det är inte alltid lätt. Jag har misslyckats så många gånger, varit för seg, inte hittat rätt fokus… Och allt det samtidigt som det är kallt ute.

   Jag hoppas du får uppleva allt det där du vill!