Sommar i Sverige - tips på sevärdheter

Sommar i Sverige: tips på sevärdheter, aktiviteter, utflykter och vackra platser att besöka i alla landskap från norr till söder

Sverige är hett!

Kanske inte alltid vädermässigt, men det blir bara mer och mer populärt att semestra här hemma i Sverige. Eller, svemestra som det nu kallas även fast jag personligen inte alls gillar det ordet eller uttrycket… Så jag fortsätter säga semestra eller resa i Sverige. Som jag alltid har gjort.

Om du inte redan har planerat din resa inom Sverige så har jag massor av tips här. För det finns ju så otroligt mycket att se och göra här på hemmaplan. Och även om du inte har möjlighet att beta av Sveriges alla landskap på en och samma gång så är det aldrig försent att börja semestra i Sverige.

En sommar i Sverige

För min egen del så tycker jag att jag har rest ganska mycket inom Sverige. Samtidigt som det känns som att jag knappt har sett något alls. Jag har kört genom Sverige vid flera olika tillfällen och försöker alltid att stanna till på åtminstone en ny plats. Men många gånger har målet oftast varit att ta sig från A till B och då har det inte blivit så många stopp.

Naturen i norra Sverige och naturen i södra Sverige skiljer sig också åt väldigt mycket vilket gör att det finns så många vackra platser som är helt annorlunda att uppleva här i vårt avlånga land. Och oavsett vad du är ute efter att få uppleva, så finns det säkert något som faller dig i smaken.

LAPPLAND

Abisko nationalpark i Lappland är perfekt för dig som vill andas frisk luft och vill uppleva svensk natur när den är som allra vackrast. Abisko är den nationalpark som jag har besökt flest gånger här i Sverige men ändå har jag inte vandrat alls längs Kungleden. Det måste det bli ändring på snart.

I Abisko så kan du också uppleva midnattssolen – varför inte åka linbana eller promenera på till toppen av fjället Nuolja och njuta av den tysta och vackra natten. En annan sevärda plats i området är Låktatjåkka fjällstation där du även kan avnjuta en våffla med hjortron.

En fin upplevelse är också vandringen till Treriksröset som du lättast når via Finland. Vi tog båten från Kilpisjärvi över sjön, vandrade 3 km till själva röset som ligger ute i vattnet och sen vandrade vi tillbaka genom nationalparken Malla.

Fler upplevelser i Lappland:

Bonustips: I närheten av Abisko hittar du även den mytomspunna Trollsjön som tog hem titeln som bästa svenska alternativ till en utlandsresa i sommar. Vägen till Trollsjön tar dig genom ett fantastiskt landskap genom en dalgång med stora stenformationer.

Vandringen är egentligen inte alls så krävande men den första biten går sakta uppför vilket kan kännas lite kämpigt. Speciellt när du ser den sista backen, bara för att komma fram och inse att du har tre till backar att ta dig över.

Gränsälven i Karesuando och den nordligaste kyrkan i Sverige
Gränsälven i Karesuando och den nordligaste kyrkan i Sverige
Treriksröset Lappland
Treriksröset är Sveriges nordligaste punkt.
Midnattssolen i norra Sverige är magisk
Midnattssolen i norra Sverige är magisk
Södra Lappland (Sverige)
Södra Lappland

NORRBOTTEN


En dold pärla i Norrbotten är Frevisörens havsbad som ligger strax utanför Kalix. Här har jag spenderat många härliga barndomssomrar då min mormor och morfar bodde i Kalix. Nu är det många år sedan jag semestrade där, men kanske är det dags igen snart?

Andra vackra platser i Norrbotten är Luppioberget med tillhörnande restauragen med fin utsikt, Piteå skärgård och rastplatsen vid Jävre där du även hittar Bea’s Rökeri & Hamncafé.

Åh, och jag kan ju inte missa att berätta om Kukkolaforsen. Jag spenderade två dagar där förra sommaren och det är ett riktigt smultronställe. Här kan du prova på att fiska sik med håv samtidigt som du upplever Torne älv på nära håll. Kanske tar du också ett dopp i det svala vattnet?

Vill du övernatta på ett unikt boende så kan du stanna till hos Treehotel i Harads och bo i ett UFO och när du ändå är i de trakterna så kan du också passa på att besöka Storforsen.

Och när vi ändå är inne på vattenfall och forsar.. Ett annat vackert vattenfall i Norrbotten är Jockfall, där kan du även fiska lax i Kalixälven. Jag har åkt förbi Jockfall fler gånger än jag kan räkna eller minns – men där gör vi alltid ett stopp för att kolla på fallet. Ca 2 mil norr om Jockfall hittar du ytterligare ett vattenfall – Brudslöjan. Det är lite mer dolt, men ändå värt att stanna till vid. Perfekt som bensträckare.

Fler upplevelser i Norrbotten:

Jockfall - här stannar jag alltid när jag åker förbi (Sverige)
Jockfall – här stannar jag alltid när jag åker förbi
Kukkolaforsen

VÄSTERBOTTEN

De flesta av mina minnen från Västerbotten är åter igen från semestrar när jag var liten. Vi besökte Gammlia i Umeå, åkte gocart utanför Skellefteå och hade roligt på Lilleputtlandet. Vi åkte också ut till Holmsund för att kolla på de stora kryssningsbåtarna som åkte över till Vasa i Finland. Idag så finns även Konstverket “Plats N 63” som ingår i Konstvägen Sju Älvar ute vid Holmsund. Det finns som du förstår massor av sevärdheter och platser som är perfekta för en utflykt i Västerbotten.

Eller varför inte åka till Mårdseleforsen och uppleva det virvlande vattnet i Vindelälven? Du kan ta en promenad över hängbroarna och njuta av naturens vilda skönhet. Om du är hungrig efter din promenad så kan du även passa på att äta på Wild River, restaurangen med menyn som ständigt förändras i takt med årstiderna.

Fler upplevelser i Västerbotten:

Bonnstan i Skellefteå (Sverige)
Cruising inför Rock’n Roll on Tour vid Bonnstan i Skellefteå

ÅNGERMANLAND

Höga Kusten i Ångermanland är en otroligt vacker plats där du kan vandra i Skuleskogens nationalpark, åka upp med liften till toppen av Skuleberget (liften verkar dock vara avstängd för reparation under 2019 men du kan vandra upp till Toppstugan längs den 2,5 kilometer vackra Höga Kusten Stigen) eller lyssna på konsert vid Skuleberges naturscen.

Eller varför inte ta båten ut till Ulvön? Där ska det vara väldigt vackert!

Fler upplevelser i Ångermanland:

Läs mer: En upplevelseguide till Höga Kusten

Solnedgången uppe vid Varvsberget i Örnsköldsvik (Sverige)
Solnedgången uppe vid Varvsberget i Örnsköldsvik var otroligt vacker
Utsikt från Högbonden (Sverige)
Utsikt från Högbonden

JÄMTLAND

Vildmarksvägen tar dig till de vackra landskapen i både Lappland och Jämtland. Det är en av Sveriges vackraste vägar om du frågar mig. Där hittar du vattenfall, fjäll, kulturhistoriska platser och vacker natur så långt ditt öga kan se.

Men det finns mycket mer att upptäcka i Jämtland.

Vad sägs om att fjällvandra Jämtlandstriangeln, strosa runt på Jamtli som är ett friluftsmuseum med kulturhistoriska byggnader eller bada i Forsaån? Och för dig som inte nöjer dig med att bara bada så kan du testa på forsränning.

Här hittar du även Tännforsen som är Sveriges största vattenfall med en total fallhöjd på 38 meter. Några mil bort finns även Ristafallet (mina bilder är från vintern men det är garanterat minst lika vackert under sommaren) som är otroligt vackert. Har du inte fått nog av vattenfall så kan du besöka Döda Fallet – där inget vatten längre faller men som en gång var ett av Sveriges mäktigaste vattenfall.

Fler upplevelser i Jämtland:

Gaustafallet längs Vildmarksvägen. (Sverige)
Gaustafallet längs Vildmarksvägen.
Utsikt över Döda Fallet (Sverige)
Utsikt över Döda Fallet

MEDELPAD

Medelpad är ett landskap som jag har åkt förbi många gånger men aldrig riktigt stannat för att uppleva. När jag läser på om vad som finns att göra här så hittar jag massa som jag gärna skulle vilja göra.

Som att åka ut till Lörudden under en varm sommardag och äta färsk fisk eller åka till utsiktsplatsen i Bergåsen. Det skulle vara roligt att besöka Borgsjö hembygdsgård för att fotografera och jag skulle gärna vandra i Mjällådalen.

Fler upplevelser i Medelpad:

HÄRJEDALEN

I Härjedalen så hittar du skogsland i öster och fjällmassiv i väster. Ytterligare ett landskap som jag mest passerat, bland annat då jag och Rania körde längs Flatruetvägen som är Sveriges högst belägna allmänna väg med fri utsikt mot fjällvärlden. Andra saker som jag gärna skulle uppleva är att besöka Sveriges äldsta hembygdsgård i Funäsdalen och vandra i Vemdalen.

Fler upplevelser i Härjedalen:

I Härjedalen så hittar du Flatruet - jag var där under hösten men sommaren är nog minst lika vacker! (Sverige)
I Härjedalen så hittar du Flatruet – jag var där under hösten men sommaren är nog minst lika vacker!

HÄLSINGLAND

I Hälsingland så finns det massor av vackra vattendrag där du kan paddla kanot och utöva andra aktiviteter. Järvsö Bergscykel Park ska vara väldigt bra så är du intresserad av att cykla downhill så är det hit du ska åka. I Bodagrottornas naturreservat finns en urbergsgrotta som anses vara den näst längsta i världen och själva grotan är hela 2900 meter lång. Sara har nyligen köpt en lägenhet i Järvsö och skriver så fint om platsen att jag en dag vill åka dit.

Fler upplevelser i Hälsingland:

DALARNA

Det var inte alls många år sedan jag först fick uppleva Dalarna och allt det vackra som finns där. Eller ja, i Borlänge hade jag varit under tre somrar – på stadsfestivalen Peace & Love. Men det var ungefär det jag upplevt av Dalarna fram tills jag besökte Katta i Särna under en helg då vi hade en photocation. Ja, alltså en workation med fototema. Det var jag, Katta, Katarina, Daniel och Rania som pratade foto och dessutom hann besöka vattenfall och vandra i en nationalpark.

Fler upplevelser i Dalarna:

Fjätfallen i Dalarna (Sverige)
Fjätfallen i Dalarna.

GÄSTRIKLAND

Gästrikland har mer än Gävle att bjuda på men ändå har jag bara varit förbipasserande även i detta landskap. Kusten ska tydligen vara väldigt vacker här, men säg en kust som inte är vacker?

Här finns dessutom massor av vacker natur vid Färnebofjärdens nationalpark, den världshistoriska platsen där Edske masugn ligger och om du vill vara själv ett tag så kan du prova på att leva som en eremit under några dygn i den djupa skogen.

Fler upplevelser i Gästrikland:

Skekarsbo utsiktsplats i Färnebofjärdens nationalpark
Skekarsbo i Färnebofjärdens nationalpark.
Gysinge i Gästrikland
Gysingeforsarna.

UPPLAND

Jag gick på gymnasiet i Uppsala, men kan väl ändå inte riktigt säga att jag verkligen har upplevt allt det som Uppland har att erbjuda. Uppsala känner jag ju såklart till ganska väl, men det var många år sedan jag var där nu och mycket verkar ha hänt sen dess.

Favorit pizzerian vid Vaksala torg verkar inte finnas kvar och Günterska Hovkonditori & Schweizeri minns jag inte om jag någonsin besökte. Synd för jag har bara hört gott om det stället.

Fler upplevelser i Uppland:

VÄSTMANLAND

I Västmanland så hittar du Västerås, Enköping och Köping – några platser som jag åkt förbi många gånger men aldrig riktigt tagit mig tid till att utforska på riktigt. Kanske hinner jag göra det innan sommaren är slut, eller så får det vänta till nästa år. Oavsett så finns ju Sverige kvar även inför framtida resor.

Här finns även naturupplevelser för alla – bland annat Ängsö som Angeliqa från Vandringsbloggen älskade så mycket. Andra populära platser är Fermansbo urskog, Sörkvarnsforsen och naturreservatet Lappland.

Fler upplevelser i Västmanland:

Ute vid Ängsö (Sverige)
Ute vid Ängsö (Västerås)
Kalkbrottet Uskavi – en badpärla i Västmanland
Uskavi Kalkbrott där du kan bada under varma sommardagar.
Kalkbrottet Uskavi – en badpärla i Västmanland
Uskavi Kalkbrott ligger ca 20 minuter norr om trästaden Nora.

VÄRMLAND

I Värmland så finns det ca 22 000 öar, kobbar och skär i Vänern, det finns över 300 kilometer av vandringsleder i Glaskogen och det finns 220 km cykelväg längs Klarälvsbanan. I Värmland så kan du även boka bord i Sveriges största gör-det-själv-restaurang under satsningen The Edible Country.

Fler upplevelser i Värmland:

Karlstad Sverige
Karlstad Sverige
Ute vid Mariebergsskogen i Karlstad (Sverige)
Ute vid Mariebergsskogen i Karlstad
Karlstad (Sverige)
Karlstad

NÄRKE

Närke är ett av grannlandskapen till Östergötland och här har jag varit många gånger även om jag ofta alltid bara varit förbiresande. Det är väldigt ofta jag skriver den meningen när det handlar om platser i Sverige, att jag bara åkt förbi. Något jag vill ändra på när det gäller mitt egna resande i Sverige.

Jag har besökt Örebro under flera tillfällen, bland annat en gång under en workation med andra resebloggare men också för att gå på Örebrotravet och för att shoppa vid Marieberg.

Harge baden ligger också i Närke och där hittar du vackra klippor vid Vättern. Jag har också paddlat kajak i norra Vättern under en midsommar för många år sedan. Kanske den vackraste skärgården i Sverige?

Fler upplevelser i Närke:

En sommarkväll vid Harge baden (Sverige)
En sommarkväll vid Harge baden
Resebloggare i Örebro (Sverige)
Resebloggare i Örebro
På utflykt till Wadköping i Örebro (Sverige)
På utflykt till Wadköping i Örebro

SÖDERMANLAND

Jag har länge haft en slags hatkärlek till Sveriges huvudstad Stockholm – ibland älskar jag staden och ibland inte alls. Men ju mer jag upptäcker det Stockholm som inte är Drottninggatan desto mer gillar jag staden. Och jag måste dock säga att vår huvudstad är riktigt vacker en solig sommardag och det är inte svårt att förstå varför turisterna flockas i pittoreska Gamla stan och på båtarna ut till skärgården.

Om du vill upptäcka Stockholm utan att spendera massa pengar så kan jag tipsa om Äntligen Vilse’s gratisguide till Stockholm. Swedish Nomad har också skrivit en bra guide till Stockholm.

Södermanland är dock så mycket mer än Stockholm. Här finns Gripsholms slott, mysiga sommarstaden Trosa och så kan du äta dig mätt på tårtor vid Taxinge slott. Eller varför inte åka gammalt ångtåg mellan Mariefred och Taxinge, det är en upplevelse för både små och stora.

Wilda har skrivit en jättebra guide till Eskilstuna som både inspirerar och får mig att vilja besöka Eskilstuna. Bor ju ändå ganska nära men har faktiskt aldrig varit där.

Fler upplevelser i Södermanland:

DALSLAND

Dalsland ligger väster om Vänern och gränsar till Norge. Här är det stort fokus på naturupplevelser och nationalparken Tresticklan är en av dem. Hit skulle jag mer än gärna vilja åka.

Flying Dryden bjuder dessutom på 10 sommartips i Dalsland och visst lockar utsikten från Borekulle dig också? Utsikter alltså. Något som är svårt att ledsna på.

Fler upplevelser i Dalsland:

ÖSTERGÖTLAND

Även fast jag bor här i Östergötland så är jag dålig på att skriva om allt som faktiskt finns att se och göra här i närheten. Nu är det dock dags att tipsa er om några av mina favoritställen.

Jag kan inte skriva om Östergötland utan att nämna Varamon som är Nordens längsta insjöbad med en sandstrand som är fem kilometer lång. Det var lite på grund av Varamon som jag hamnade här i Motala en gång i tiden.

I Östergötland så har vi Göta Kanal som sträcker sig genom Sverige och om du vill så kan du åka med på kortare båtturer längs kanalen. Det finns massor av vacker natur runt om i landskapet, bland annat så finns det 20 naturreservat bara i Motala kommun och för att inte nämna alla mysiga småorter som Vadstena och Söderköping.

Fler upplevelser i Östergötland:

Bonustips: Lite mera rosa har massor av bra inlägg om just Östergötland så spana in hennes blogg om du planerar en resa hit!

Utsikt över Vättern från Omberg
Utsikt över Vättern från Omberg
Varamobaden i Motala (Sverige)
Varamobaden i Motala

VÄSTERGÖTLAND

Jag har bott i Lidköping som ligger i Västergötland under två år då jag studerade. Här gjorde jag flertalet utflykter, både själv och med vänner och med utbildningen. Kan jag förresten räkna en promenad mellan Lidköping och Saleby som en upplevelse? Det var det åtminstone!

Landskapet kan stoltsera med vackra Kinnekulle där du bland annat kan se utsikten från Kinnekulle utsiktstorn eller vandra. Du kan också strosa runt och fika vid Handens Hus eller besöka Kållandsö.

Eller varför inte följa med på tur på ett av världens största havsgående vikingaskepp? Du kan nämligen åka med Sigrid Storråda. Jag har själv varit ute på tur med henne och det var fantastiskt roligt!

Fler upplevelser i Västergötland:

Magiska Tiveden
Magiska Tiveden
Läckö Slott | Lidköping | Västergötland | Sverige
Läckö Slott utanför Lidköping

BOHUSLÄN

Bohuslän lockar med vackra utflyktsmål som Hållö och Makrillviken i Smögen. Och Lysekil som är en sån mysig stad. Jag föll direkt för den när jag var där för många år sedan. En helt perfekt sommardestination i Sverige.

Jag har sedan länge velat besöka Kosterhavet och Kosteröarna. Har till och med bokat campingplats där två år på raken, men varit tvungen att avboka båda gångerna. Jag hoppas att jag tar mig dit snart.

Fler upplevelser i Bohuslän:

Det är vackert att paddla längs västkusten.
Det är vackert att paddla längs västkusten.
Orust
En magisk solnedgång på Orust.

GOTLAND

När jag gick i årskurs 6 så åkte vi till Gotland på klassresa. Vi bodde i campingstugor strax utanför Visby och hyrde cyklar. Bland annat cyklade vi till Lummelundagrottan, besökte Kneippbyn och strosade runt i mysiga Visby. Vi åkte också ut till raukar och tog en sväng till Fårö – fast dessa utflykter åkte vi bil till.

Sofia från Fantasiresor åker till Gotland ofta och hon har massor av bra tips att läsa om Gotland.

Fler upplevelser i Gotland:

SMÅLAND

I Västervik så hittar du ett gammalt fängelse som idag är ombyggt till hotell och under somrarna så är det fullt med liv i staden. Jag semestrade här en gång tillsammans med min kompis Joanna och vi hann upptäcka staden, äta god mat och cykla ute på Hasselö.

Du hittar även Visingsö i Småland och där har jag både cyklat och ridit. Kenny med, det var hans första gång på häst och även hans sista gång… Även fast det faktiskt var jag som hade oturen att flyga av pga skrämd häst.

Och du, om du gillar vattenfall så tycker jag att du ska ta dig vägarna förbi Aneby. Där hittar du det vackra vattenfallet Stalpet!

Fler upplevelser i Småland:

Stalpet vattenfall i Aneby Småland
Stalpet vattenfall i Aneby Småland

HALLAND

I Halland så kan du både vandra vid havet och surfa i havet. Vilken bra kombination. Själv så har jag inte vandrat där än, men jag har provat på att surfa. Det gick sådär då det var alldeles för små vågor den dagen. Men kul hade jag!

Här hittar du även den populära stranden Tylösand och Hotel Tylösand som ägs av Per Gessle. Jag träffade faktiskt honom på en efterfest på hotellet en gång för några år sedan. Det var efter en spelning med Mikael Rickfors, Mats Ronander och Dan Hylander (jag var med som fotograf).

Fler upplevelser i Halland:

ÖLAND

När jag och Kenny skulle roadtrippa runt halva Sverige med Rock’n Roll on Tour så hade vi två tomma dagar mellan arbete och spelningar. Så vi valde att åka till Öland istället för att åka hem. Vi hade bara två dagar men hann se otroligt mycket ändå.

Öland må vara en liten ö men det finns otroligt mycket att se och uppleva där. Vad sägs om att besöka Långe Jan eller Långe Erik? Vandra längs Stora Alvarleden eller gå på konsert i Borgholms slottsruin? Eller besök Kackelstugan för en lite mer intim konsertupplevelse.

Världsarvet på södra Öland är dessutom ett världsunikt, levande, medeltida odlingslandskap. En världsunik sevärdhet som står öppen dygnet runt, året om, för all framtid.

Fler upplevelser i Öland:

En av många väderkvarnar på Öland (Sverige)
En av många väderkvarnar på Öland
Det karga landskapet
Det karga landskapet
Långe Erik på Öland
Långe Erik på Öland

BLEKINGE

När jag och Katarina roadtrippade till Skåne för några år sedan så hann vi med ett stopp i Blekinge. Vi besökte halvön och naturreservatet Stärnö där vi promenerade runt lite med kamerorna i varsin hand. Sverigeinspiration när det är som bäst.

I Blekinge så hittar du även massor av mysiga öar att göra sommarutflykter till.

Fler upplevelser i Blekinge:

Vackra klippor vid Stärnö naturreservat
Vackra klippor vid Stärnö naturreservat

SKÅNE

Jag har roadtrippat mig igenom Skåne två gånger. Den första gången åkte jag runt själv och gjorde ett fotojobb för The Guardian och andra resan var med Katarina.

Bland annat så har jag fotograferat solnedgången vid Kullaberg, ätit mig mätt på Skånsk Äggakaka hos Brösarps Gästgiveri, klappat fåren vid idylliska Källagården (de har spelat in delar av Bröderna Lejonhjärta här) och bott på mysiga Cocoonmeetings.

Jag har också promenerat längs vita sandstränder, stått vid Sveriges sydligaste punkt Smygehuk i ösregn och jag har blickat ner över Hovs Hallar.

Fler upplevelser i Skåne:

Vandra vid Brösarps Backar
Vandra vid Brösarps Backar
Det finns vattenfall även i Skåne
Det finns vattenfall även i Skåne

Sådär, det var lite om alla Sveriges landskap. Jag hoppas du har hittat något som passar dig. Och tycker du att jag har missat någon sevärdhet eller plats som du absolut tycker ska finnas med på listan så kommentera nedan! Jag hoppas du får en fin sommar!

Sommar i Sverige: tips på sevärdheter, aktiviteter, utflykter och vackra platser att besöka i alla landskap från norr till söder

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

    1. Så glad jag blir att inlägget är uppskattat. Ja, Sverige har ju så otroligt mycket att erbjuda. Din Eskilstuna-guide är superfin, ska ta och uppdatera inlägget med en länk till den! 🙂

  1. Men åh, tusen tack för ett helt fantastiskt och informativt inlägg! Sverige har ju så himla mycket vackert att erbjuda och trots att jag spenderat varenda sommar med att roadtrippa runt i vårt avlånga land har jag missat flera av dessa platser som helt klart måste besökas! 😀

    1. Så kul att du gillar inlägget, Amanda! Sverige har verkligen så mycket att erbjuda och så roligt att du fått inspiration till flera nya platser att besöka i framtiden!

  2. Åh vad fina tips! Vill besöka dem alla!
    Jag som är från Bohuslän vill också tipsa om Gullmarsberg som är ett säteri från 1600 talet med fantastisk utsikt över gullmarsfjorden! Det är en familjegård men vet att de ska ha tillfälligt öppet i juli, 2021 för allmänheten där de också serverar hembakad fika och egengjord glass 😀

    1. Tack Nina! Så kul att du uppskattar inlägget. Och tack för tipset! Det ser superfint ut där. Inget slår ju hembakat fika… ja, eller det skulle kanske vara egengjord glass då 😉