Jokkmokks vintermarknad

Jokkmokks vintermarknad

Det var många år sen som jag sist besökte Jokkmokks vintermarknad. Så när jag var ledig under lördagen så tänkte jag skulle åka dit. Jag befinner ju mig i norra Sverige nu och det är inte en alltför lång resa dit. Så, jag pratade med mina bröder och vi bestämde oss för att åka.

Veckan innan marknaden så frågade jag en ny vän, Kate, om hon ville följa med. Hon kommer från England och jobbar just nu i Finland. Jag tänkte att det kunde vara roligt för henne att få uppleva Jokkmokks vintermarknad och även se lite mer av Sverige. Hon ville mer än gärna följa med och det ville även hennes vän Emily göra, som hörde av sig på fredagen.

Enda problemet var att den bil vi hade tänkt använda redan nu var full. Men problem är till för att lösas och en större bil med fler sittplatser skottades fram från under snön! Pappa och min farbror fick spendera fredagskvällen med att gå igenom bilen och byta till vinterdäck. Sen var den körklar. Problemet löst!

Lördagsmorgonen kom och det var dags att åka. Klockan fem startade dagen för alla utom mig, som fick sova lite till. Jag skulle möta upp de andra i Svappavaara, lämna min bil där och åka resten av vägen med dom. Väldigt skönt, för då kunde jag sova lite till.

Halv elva så var vi framme i Jokkmokk och dagen kunde börja! Vi parkerade nära den fina kyrkan och promenerade in till marknadsområdet. Där möttes vi direkt av en man som ville bjuda på varm jordgubbssaft och så fick vi grilla varsin marshmallow. Perfekt start på dagen!

Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015

Jokkmokks vintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015

Det är inte ovanligt med riktigt kalla marknadsdagar

Det brukar ofta vara ganska kallt under Jokkmokks vintermarknad men inte detta år. Det var kanske runt -10, men det kändes helt okej. På eftermiddagen när det var dags för dagens ren-race så började det dock att blåsa och det var inte lika trevligt..

Vi promenerade runt marknadsområdet i några timmar och en av de största höjdpunkterna under Jokkmokks vintermarknad är den traditionella renrajden! Då promenerar en samisk familj längs marknaden tillsammans med sina renar. Renrajden är väldigt uppskattad och besökarna får chans att se renar på nära håll och även klappa dom.

Den traditionella renrajden leds genom marknadsområdet av Per Kuhmunen med familj.

Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokks vintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokks vintermarknad 2015 Jokkmokks vintermarknad 2015 Jokkmokks vintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokks vintermarknad 2015

Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015

Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad

Souvaskebaben fick bäst betyg

Något som jag alltid passar på att äta när jag befinner mig i norra Sverige är souvaskebab. Det finns ingenting som är godare än det. Under marknader och festivaler så finns det alltid minst en försäljare av souvaskebab.

Souvas är det samiska ordet för “rökt” och det är olika former av saltat och rökt renkött. Mycket gott och har ni aldrig smakat souvas så kan jag verkligen rekommendera det!

Vi bjöd Kate och Emily på varsin souvaskebab. De hade aldrig tidigare smakat renkött och under Jokkmokks vintermarknad så fick de smaka på det i många olika former. Souvaskebaben fick bäst betyg!

Fast själv så måste jag erkänna att jag blev lite besviken på den.. Dressingen de använde smakade inte så som den brukar smaka. Denna smakade alldeles för mycket socker och det blev lite för sött.

Jokkmokks vintermarknad

Ren-racing!

En annan höjdpunkt under marknaden är ren-racing. Det är en fartfylld tävling där deltagare från när och fjärran tävlar på släde dragna av renar. Vi kom dit precis innan det skulle börja och det var redan fullt med folk och svårt att få en bra plats.

Under ren-racet så tävlade deltagarna två och två. Ibland så gick det rejält undan och ibland tog renarna det lite lugnare. Oavsett så var det otroligt spännande att se.

Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015

Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015

Jokkmokksvintermarknad 2015

Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad Jokkmokks vintermarknad

Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015 Jokkmokksvintermarknad 2015

Snöstorm på hemvägen

Vi åkte hem efter att ha kollat på ren-racingen och det var nog bra att vi gjorde det. Det blåste och stormade och snön yrde över vägen, vilket gjorde det svårt att se. Vägbanan syntes knappt och det var svårt att köra. Efter ett mat-stopp i Gällivare så fortsatte vi färden hemåt. Sikten hade inte förbättrats något, snarare blivit lite sämre. Jag som skulle köra själv från Svappavaara såg inte fram emot det. Men det gick bra och vi tog oss alla hem oskadda. Jag gillar vinter men jag gillar inte snöstormar! Uppe i fjällen hade vädret varit ännu sämre och jag är glad att jag inte var där uppe då.

Fin dag med bra sällskap

Jokkmokksresan var i alla fall väldigt lyckad och det var roligt att få besöka marknaden. Även fast mina förväntningar var lite för höga och jag blev besviken på att det inte var lika stort där som jag såg framför mig. Men så är det väl.. det man kommer ihåg som barn, det är inte alltid så som verkligheten ser ut. Oavsett så var det en bra dag tillsammans med familjen och nya vänner!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Roligt att läsa dina blogginlägg med fina bilder. Jag hade min kollega som deltagare i renracet och bonusdottern som jobbade hela veckan på marknaden, som blev välbesökt i det milda vädret. Roligt!

    1. Tack Katta! Kul att höra att du gillar mina inlägg och bilder. Och va roligt att din kollega var deltagare i renracet, vann hon/han? 🙂