Menu
Lappland

De kallaste vinterdagarna är de allra vackraste

Polarnatt Mertajärvi

Just nu så är jag gästinstagrammare hos Naturhistoriska. Jag kommer att visa upp bilder från ett vintrigt Sverige under både denna vecka och nästa. Med det så hoppas jag på att komma in i vinterstämning, för snart är det dags att åka norrut. Jag känner mig dock inte alls redo för snö och kyla – förutom på bild.

Igår delade jag med mig av en bild på norrskenet och idag så delade jag med mig av några härliga bilder tagna under polarnattstiden. Den allra mörkaste tiden i norra Sverige då solen inte alls orkar ta sig upp ovan horisonten. Något som många tror är att det då blir helt kolsvart, men det stämmer inte riktigt.

Dagarna är visserligen väldigt korta, men under de få timmar som det är någorlunda ljust ute så kan det vara så otroligt vackert. Med blått och rosa som färgar himlen i olika nyanser av pastell.

Som en solnedgång som aldrig tar slut.

Jag minns när jag gick i grundskolan. Hur det alltid var mörkt i december. Mörkt på morgonen när vi promenerade till skolbussen och lika mörkt när vi slutade för dagen. Vi satt ju inne vid skolbänken under större delen av dagarna så det är kanske inte konstigt att det då kändes som att det aldrig var ljust ute.

I år så gick solen ned klockan 11.51 den 30 december vid Treriksröset. Sveriges nordligaste punkt. Sen så vandrar polarnatten söderut fram till vintersolståndet som i år infaller klockan 23.23 den 21 december. Det är då vi börjar gå mot ljusare tider igen.

Och trots att solen inte orkar ta sig över horisonten så kan de kalla vinterdagarna uppe i norra Sverige vara bland de allra vackraste under denna tid.

Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Karesuando kyrka
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland
Polarnatt i Mertajärvi, Lappland

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

14 Comments

 • Eva på rucksack
  december 11, 2019 at 6:36 e m

  Så himla fina bilder! ?????? Nästan så jag längtar ”hem” till Norrland igen – även om jag egentligen aldrig gillade snön och mörkret…

  Reply
  • Helena
   december 13, 2019 at 1:39 f m

   Tack så mycket, Eva! Jag förstår dig, jag längtar också ofta hem men inte alltid till snö och mörker.

   Reply
 • Annie - Stora Små Äventyr
  december 11, 2019 at 6:44 e m

  Så otroligt fantastiska fina vinterbilder! 😀
  Kul att du är gästinstagrammare, följer det kontot också så jag ser dina bilder där också 🙂

  Reply
  • Helena
   december 13, 2019 at 1:39 f m

   Tack Annie! Kul att du gillar bilderna och att du vill följa med mig där 🙂

   Reply
 • Resfredag
  december 11, 2019 at 8:28 e m

  SÅÅÅ fina bilder, så vackert att det nästan gör ont.

  Reply
  • Helena
   december 13, 2019 at 1:40 f m

   Tack Annika!! 🙂

   Reply
 • Iza
  december 13, 2019 at 10:47 f m

  Alltså… jag saknar verkligen Norrland just nu.. Så himla fantastiskt vackra bilder. <3

  Reply
  • Helena
   december 21, 2019 at 4:39 f m

   Åh jag förstår dig verkligen. Speciellt när det är sånt grått och tråkigt väder här i Östergötland just nu! Och tack!!

   Reply
 • Ladies Abroad
  december 14, 2019 at 3:40 e m

  Så fina bilder. Och grattis till instagrammandet för Naturhistoriska. Blev tvungen att gå in och kolla, fast jag har slutat med Instagram.

  Reply
  • Helena
   december 21, 2019 at 4:41 f m

   Tack Lena! Kul att du gick in och kollade trots att du slutat med Instagram. Hur kommer det sig att du gjort det? Kan dock förstå det lite för Instagram är inte alls lika roligt som det var förut.

   Reply
 • Marias Memoarer
  december 15, 2019 at 4:31 e m

  åh vilka underbara bilder, älskar pastelltonerna och fullmånsbilderna! <3

  Reply
  • Helena
   december 21, 2019 at 4:40 f m

   Tack Maria! Det kan verkligen vara magiskt vackert trots bristen av sol.

   Reply
 • Marianne - Glimt av verden
  december 29, 2019 at 4:23 e m

  Virkelig vakkert!

  Reply
  • Helena
   december 29, 2019 at 5:38 e m

   Tack Marianne, visst är det! 🙂

   Reply

Leave a Reply